Published On: 20 Maj, 2016

Zvicra e pesta me papunësi në Europë, emigrantët më keq se vendasit

Papunësia në Zvicër është rritur masovikisht. Sidomos tek të huajt. Njëkohësisht është rritur edhe numri i personave që janë ngjitur në tregun e punës.

Shkalla e papunësisë në tremujorin e parë të këtij viti në krahasim me të njëjtin hark kohor të një viti më parë ka shkuar nga 4,4 në 5,1 për qind. Dhe fjala është për papunësinë në kuptimn ndërkombëtar të të qënit në marrëdhënie pune dhe ushtrimit të një aktiviteti 㠀8tues. Për herë të fundit këtë nivel të papunësisë Zvicra e ka pasur në tremujorin e parë të 2010-tës, i transmeton Tages Anzeiger të dhënat e Entit Federal të Statistikave. Me këtë, Zvicra e ka humbur vendin e tretë në më të mirët në Europë dhe spostohet në vendin e pestë.

Ndërsa para një viti më mirë se Zvicra qëndronin vetëm Islanda dhe Norvegjia, tani janë katër vende. Shkallën më të ulët të papunësisë, sipas definicionit të Entit Ndërkombëtar të Punës, ndër vendet e UE-së dhe EFTA-s e ka Islanda me 3,2 për qind; ajo vjen para Çekisë dhe Gjermanisë me nga 4,4 për qind. Më mirë se Zvicra qëndron edhe Malta me 4,9 për qind papunësi. Më e zymtë nga të gjitha vendet situata paraqitet në Greqi, ku papunësia shkon në 25 për qind. Në Spanjë ajo është 21, kurse në Kroaci 16,1 për qind. Ndërsa në të gjithë EU-në papunësia për një vit ka shkuar nga 10,2 për qind në 9,2. Në tremujorin e parë Zvicra numëronte 249’000 të papunë.

Kjo i bie 17,6 për qind më shumë se një vit më parë. Ajo është rritur sidomos tek të huajt, ku është shtuar për 22,9 për qind duke prekur 128’000 veta. Te zviceranët papunësia është rritur për 12,5 për qind dhe prek 121’000 persona. Tani ka më shumë të papunë të huaj se zviceranë, një vit më parë ishte e kundërta. Shkalla e papunësisë te të huajt është 9,9 për qind. Të prekur janë sidomos shtetas të vendeve të treta, tek të cilët papunësia shkon në 17,1 për qind. Te shtetasit e UE-së dhe EFTA-s ajo është 6,9 për qind, ndërkaq te zviceranët 3,4 për qind. Papunësia e të rinjëve të grupmoshës 15 deri 24 vjeç ngjitet nga 7,5 në 8,3 për qind. Në UE ajo ka rënë nga 21,5 në 19,8 për qind.

Sipas Entit Ndërkombëtar të Punës, si të papunë vlejnë të gjithë personat që nuk janë në një marrëdhënie fitimprurëse, të cilët në katër javët e shkuara kanë kërkuar aktivisht punë dhe janë në dispozicion për 㠀8llimin e një aktiviteti. Ky de㠀8nicion i mundëson karahasimet në rrafsh ndërkombëtar. Në Zvicër, pavarësisht rritjes së papunësisë është rritur edhe numri i të punësuarve. Në tremujorin e parë ai u rrit për 1,3 për qind në 5’015 milionë. Dhe, ky përbën një rekord të ri. Në tremujorin e fundit të 2015-tës për herë të parë numri i të punësuarve kishte arritur 5 milionëshin. Për krahasim: në fund të 2015-tës numri i banorëve të Zvicrës shkonte në 8,325 milionë. Në shtimin e numrit të të punësuarve kanë kontribuar gratë e punësuara dhe emigrantët.

Kështu në tremujorin e parë me 2,31 milionë kishte 1,9 për qind më shumë gra në marrëdhënie pune. Kurse numri i burrave të punësuar është rritur për 0,9 për qind duke shkuar në 2,70 milionë. Mbimesatarisht është rritur numri i emigrantëve në marrëdhënie pune në Zvicër. Ai është rritur për 2,3 për qind, duke shkuar në 1,52 milionë. Megjithatë, ky sipas medies përbën rritjen më të ulët prej vitesh. Nga këto emigrantë, 350’000 mijë janë punëtorë ndërkuဓtarë. Dhe këto janë për 3,7 për qind më shumë se një vit më parë. Numri i të huajve që banojnë në Zvicër është rritur për 2,3 për qind dhe shkon në 1,15 milionë

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...