Published On: 21 Shkurt, 2016

Zizek: Kur flasim për të pamundshmen flasim për ideologji, jo për fakte të ftohta

Sot, vetë ideja për një transformim radikal shoqërorë na paraqitet si një ëndërr e pamundshme. Por ky term – e pamundshme – duhet të na bëjë të mendojmë. E pamundshmja dhe e mundshmja distribuohen në mënyra të çuditshme sot.

Nga njëra anë, në domenin e lirisë personale dhe teknologjisë shkencore na thuhet në vazhdimësi se si asgjë nuk është e pamundshme: ne mund ta shijojmë seksin në të gjitha verzionet perverse, të kemi qasje në arkiva të tëra të muzikës e të filmit që janë në dispozicion për ne falas; shkuarja në hapësirë është e mundshme për gjithësecilin (megjithëse vetëm për ata që kanë para); pastaj kemi mundësinë ta rrisim mundësinë tonë psikike; të manipulojmë bazën tonë gjenetike deri në ëndërrën gnostike të arritjes së pavdekësisë duke e transformuar identitetin tonë në një softëare të cilin më pas vetëm e doënlodojmë dhe e vendosim veten në një hardware të ri.

Pra, gjithçka është e mundshme. Nga ana tjetër, specifikisht në domenin e marrëdhënieve socio-ekonomike, epoka e jonë e percepton vetën si epoka e pjekurisë në të cilën me kolapsimin e shteteve komuniste njerëzimi më në fund ka braktisur ëndërrat e vjetra të milleniumit dhe ka pranuar kufizimet e realitetit, që do të thotë natyrisht realitetit kapitalist me të gjitha pamundësitë e tij. Ju nuk mund të përfshiheni në aktet e gjera kolektive për të cilat na thuhet se përherë përfundojnë në terror totalitarë, ju nuk mund të kapeni pas idesë së shtetit të mirëqenies ngase kjo na bënë jo-konkurues e kështu me radhë.

Ky është për mua paradoksi themeltarë: gjithçka është e mundshme, ndoshta unë nuk e di, ne do të kemi mundësi të jetojmë përjetësisht, tashmë po bëhen eksperimente në atë drejtim dhe këtu nuk bëjë shaka kam takuar një kirurg në New York që më ka treguar për një tip që dëshiron ti ketë tre penisa në mënyrë që ta bëjë me tri gra në të njejtën kohë.

Të gjitha këto pra janë të mundshme, por ju nuk mund t’i rrisni taksat për të financuar kulturën për 1% ngase kjo është e pamundshme, ju shkatërroni gjithçka. Kështu, detyra jonë e parë është të jemi përherë të vëmendshëm që kur na thuhet kjo është e mundshme dhe kjo është e pamundshme, ta kuptojmë se jemi duke folur për ideologjinë dhe jo për fakte të ftohta. /QdheQ

Përkthyer nga ligjerata e tij e fundit: How to rebel
Përktheu: T. G

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...