Published On: 8 Janar, 2016

Zhgënjim i parë, viti 1974 Mars

Shkruan: Bedra Kaba

 

Kanë kaluar shumë vite afro 40 vjetë, por megjithatë mua më kujtohet si sot. Më pëlqente shumë muzika, në klasë kisha kënduar, po afronte mbarimi i klasës së tetë dhe që të shkojë në shkollë muzike duhej të fitojë një konkurs që zhvillohej në shtëpinë e pionierit dhe duhej të shkonte përditë atje që të mësojë. Por, Lushnja jo vetëm që ishte larg, se atëherë makina s’kishte, por edhe vetëm nuk shkoj dot. Vëllai i madh jetonte shumë afër në barakë me kushërirat e Enver Hoxhës, të cilat ishin të internuara sikur ne. Ato ishin tre motra me shkolla të larta që jetonin bashkë me prindërit e tyre e njëra prej tyre kishte mbaruar liceun artistik, por që punonin fushave të Myzeqesë. E një ditë vëllai i tregon motrave Hoxha për dëshirën time dhe motra që kish mbaruar për muzikë i thotë “bjere motrën tënde se do të mësoj unë meqenëse nuk shkon dot deri në Lushnje. Atëherë unë gati një muaj vajta përditë tek shtëpia e motrave Hoxha, kjo më bëri ti shoh e ti njohë më afër ato. Të bënte përshtypje dashamirësia, edukata dhe pastërtia e atyre vajzave të talentuara plot finesë e dritë, por që edhe gjaku i vetë i dënoi me dhimbjen e përbindshme komunizizëm, Zusana kështu e quanin mësuesen time, që u bë për një muaj, filloi të më mësonte notat, mënyrën si unë duhet të këndoja dhe një këngë shumë të bukur që ishte bërë shumë e dashur për të gjithë dhe që i reziston kohës dhe sot …….. KËNGA ËSHTË NË PËRVJETOR TË DITLINDJES TËNDE, KE PLOTË DHURATA MBI TAVOLINË, E MIDIS TYRE NJË GLOB TË VOGËL, SHOKËT TA KANË SJELLË ………..

Unë e mësova dhe këndoja gjithë pasion dhe mësuesi Zusi më fali shumë dashuri dhe mirësi, punoi tepër me mua. Një natë në mbrëmje vjen vëllai i madhë në shtëpi dhe më thotë eh Bedra, si po të shkojnë mësimet… mirë i them… Atëherë, ai më afrohet e më thotë ne të dyja do të bisedojmë pak bashkë, ndjeva se diçka nuk shkonte, mu mblodhë një lëmsh në grykë, por prapë u mundova ta mbaj veten. Ti Bedra je e zgjuar, disa gjëra duhet ti kuptosh më mirë të ta them vëllai se sa të ta thonë ata të tjerët. Mos shko më te Zusana, ajo më tha se motra është shumë e zgjuar dhe e talentuar, por kurrë nuk do t’ja japin atë shkollë, dhe nuk dua që ajo të pësoj një zhgënjim të tillë. Ndjeva një neveri dhe urrejtje për atë kohë, si lëmsh në grykë mu mblodhë, diferencimi i madh, i shtresave klasore që do më ndiqte tërë jetën. Por, prapë këmbëngulja në studim dhe në kërkim të ëndrrës time, të dija për botën, njerëzit, realitetin. Respekte të thella për familjen Hoxha dhe tri motrat e talentuara që qenë shembull morali e virtyti që ditën të përballen e të jetojnë me dinjitet periudhën më të egër të të gjitha kohërave komunizmin.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...