Published On: 16 Janar, 2016

Zharku: N’mot fillohet edhe me një autostradë. Thaçin do ta bëjmë president!

Ministri i Infrastrukturës, Lutfi Zharku ka një lajm të mirë për qytetarët e Anamoravës. Ai në një intervistë të dhënë për Gazetën Blic ka thënë se në pranverën e vitit 2017, do të filloj ndërtimi edhe i një autostrade të re, Prishtinë- Gjilan.

Ndërkaq, bën të ditur se në fund të vitit 2017 pritet të përfundoj edhe autostrada Prishtinë- Shkup.

“Edhe pse afati është janari i vitit 2018 për përfundimin e kësaj autostrade, unë besoj se ajo do të përfundoj në muajin dhjetor të vitit 2017”, ka thënë Zharku për Gazetën Blic.

Ai ka shpjeguar edhe arsyen se përse pritet të shtrenjtohen marrjet e patent shoferëve. Kjo sipas tij, po ndodh për shkak se standardet tona, po përshtaten me ato të Bashkimit Evropian.

Ministri Zharku, i cili vjen nga radhët e LDK-së ka folur edhe për zhvillimet politike në vend. Sipas tij, opozita duhet të ulet në një tryezë me pozitën për të gjetur një zgjidhje për tejkalimin e situatës politike në vend.

Zharku është i bindur se Hashim Thaçi do të zgjidhet president i vendit.

Nuk ndërhyri Agim Veliu

Gazeta Blic: Z. Zharku disa medie raportuan se kishte përplasje ndërmjet dy njerëzve më të fuqishëm të LDK-së, gjegjësisht Isa Mustafës dhe Agim Veliut për postin e sekretarit të përgjithshëm të Ministrisë së Infrastrukturës. Pse kjo përplasje dhe çka po ndodh realisht me këtë post?

Lutfi Zharku: Totalisht e konsideroj tendencioze dhe të pabazë këtë raportim. Nuk e di përse është shkruar për atë çështje, por konkursi për sekretarin e përgjithshëm është shpallë në mesin e dhjetorit. Këtë javë është shtyrë, për arsye se nuk ka pasur kandidatë nga ana e komuniteteve. Më duket se ka qenë një kandidat, por duhet të jenë më shumë kandidatë nga ana e komuniteteve dhe për atë arsye e kemi vazhduar konkursin. Agim Veliun e kam mik shumë të mirë, dhe kurrë s’kemi biseduar për këtë punë. As me kryeministrin s’kemi biseduar. Pasi të kryhen të gjitha procedurat do të bisedojmë natyrisht me kryeministrin. Ju e dini që formohet komisioni dhe komisioni i propozon tre kandidatë për sekretar, tek pastaj vendoset edhe me rekomandim të ministrit.

Gazeta Blic: LDK në vazhdimësi e ka përmend ndërtimin e një autostrade për Gjilan. A mund të na thoni nëse keni filluar procedurat për ndërtimin e kësaj autostrade?

Lutfi Zharku: Ajo që është e saktë, është që tash e një vit po punohet në projektin detaj për ndërtimin e asaj autostrade. Projekti, në fakt është zgjerimi i rrugës aktuale, por që përfshin edhe variantet shtesë, pos zgjerimit edhe vende- vende rrugë plotësisht e re. Kurse, në anën tjetër, kemi dhënë detyrë që të bëhet edhe projekti detaj, si opsion për një autostradë plotësisht të re në segmentin Lipjan- Gjilan – Dheu i Bardhë. Të gjitha analizat paraprake na çojnë kah ajo që më profitabile do të jetë ndërtimi i një autostrade të re, dhe që rruga aktuale të mbetet ashtu siç është. Kjo është çështje është hapur në diskutime me BERZH-in dhe me Bankën Investive Evropiane dhe kemi një interesim të rëndësishëm nga ana BERZH-it për ta financuar këtë rrugë. Gjatë vitit do t’i kryhet i tërë projekti në detaje dhe do të kryhen edhe studimet tjera që i përmendëm. Na është rekomanduar nga ana e BERZH-it, që pasi të kryhet projekti në detaje, nuk ka fare nevojë për studim të fizibilitetit, por një studim i vlefshmërisë së investimit. Presim që në pranverën e vitit 2017 të fillohet me autostradën Prishtinë- Gjilan.

Gazeta Blic: A e dini se sa do të kushtoj kjo autostradë? Sa do të jetë kostoja e saj?

Lutfi Zharku: Tashmë ne e kemi një kosto të autostradave aktuale, ku çmimi sillet rreth 10 milionë euro për kilometër gjatësi. Studimet tona për këtë autostradë nga Lipjani deri në Bresalc sillen diku 7.5- 8 milionë për kilometër.

Autostrada për Shkup përfundon në dhjetor 2017

Gazeta Blic: Kur pritet të përfundoj autostrada Prishtinë- Shkup?

Lutfi Zharku: Në përputhje me kontratën, autostrada duhet të përfundoj në janar të vitit 2018. Janë tre vjet e gjysmë, dhe kushton afër 600 milionë euro. Kjo shumë është rritë për 8 milionë euro, për shkak të ndryshimeve që i kemi bërë në përputhje me Ligjin për TVSH-në. Progresi fizik është 27 për qind dhe ne besojmë që do të përfundoj me kohë. Natyrisht që jemi mundu si qeveri që me e përshtat financimin për obligimet që i kemi për autostradën me kornizën afatmesme të shpenzimeve. Kemi shprehur kërkesën tonë me zyrtarët e Bechtel- Enka, që autostrada të kryhet me kohë, përkundër asaj që me kontratë mund të kërkohet shtyrja e afatit të kryerjes së punëve, në përputhje me buxhetin që ndahet. Mund të ndryshohet kontrata. Por ne kemi kërkuar mirëkuptim që punët të përfundojnë me afat dhe një pjesë e borxhit të kryhet në vitin 2018, pavarësisht pse puna kryhet në janar të vitit 2018. Edhe pse afati është janari i vitit 2018 për përfundimin e kësaj autostrade, unë besoj se ajo do të përfundoj në muajin dhjetor të vitit 2017.

Gazeta Blic: Në vazhdimësi ka pasur debat nëse këto autostrada me kosto kaq të lartë sjellin zhvillim ekonomik të vendit. A e vlen që të investohen tërë këto para në këto autostrada? A keni bërë ndonjë analizë rreth kësaj çështjeje, a është llogaritur përfitimi i qytetarëve nga këto autostrada?

n

Lutfi Zharku: Unë besoj se këto më shumë janë çështje të koncepteve ekonomike të qeverive të caktuara. Interesimi ynë ka qenë që së pari, ta krijojmë infrastrukturën bazë, e që nënkupton edhe infrastrukturën energjetike dhe infrastrukturën tjetër të biznesit e të tjera. Jam shumë i bindur që autostradat në kuptimin afatgjatë do ta shpaguajnë veten e vetë. Po krijohet një bazë për një zhvillim ekonomik të Kosovës, për një zhvillim të hovshëm. Autostradat nuk shfrytëzohen vetëm për eksportin apo për importin, por edhe për lidhjen e vendit me vendet tjera…

Pas dy vjetësh autostradat do të bëhen me pagesë

Gazeta Blic: Çka do të ndodh me këto autostrada, a do të bëhen me pagesë sikurse i kanë vendet tjera, a do të angazhohen kompani për mirëmbajtjen e tyre, apo si do ta rregulloni këtë çështje?

Lutfi Zharku: Qëllimi im ka qenë që së pari të shoh zhvillimet në koncesionimin e autostradës “Rruga e Kombit” nga ana e Shqipërisë. Fatkeqësisht, atje e kemi parë se ka pasur shumë telashe. Është anuluar tenderi për koncesionimin e asaj autostrade. Sa i përket pjesës sonë, në planin afatmesëm, pra për një ose për dy vjet nuk mundemi ta rregullojmë këtë çështje, përkundër asaj që ka interesim të kompanive të huaja që ta marrin me koncesionim autostradën. Pjesën nga Gjurgjica e deri në Morinë që janë 60 do të mundemi ta bëjmë me pagesë, derisa pjesa tjetër nga Gjurgjica në Prishtinë do të duhej ta kishim një rrugë alternative që qytetarëve tanë t’u ofrohet edhe varianti pa pagesë, e jo t’i detyrojmë që të paguajnë. Në anën tjetër, po presim që të përfundohet edhe autostrada për Shkup që të kemi një lidhshmëri të autostradave, në mënyrë që ta kemi një koncesionim më të mirë, se sa ta kemi vetëm për 60 kilometra autostradë.

Ja pse do të rritet çmimi për marrjen e patentshoferëve

Gazeta Blic: Është paralajmëruar që do të rritet pagesa për ata kandidatë që duan ta marrin patent shoferin. Pse kjo rritje e pagesës?

Lutfi Zharku: Kjo rritje e pagesës për patent shofer është paralajmërua se do të rritet në përputhje me standardet Evropiane. Ne kemi kërkuar nga Parlamenti që të aprovoj ndryshimet e Ligjit të ri për patent shoferë, gjegjësisht kemi kërkuar aprovimin e ndryshimeve të orëve për aftësimin e kandidatëve për shofer. Tash është 16 orë praktikë dhe 10 orë teori. Ne kemi propozuar që të shkohet në 30 orë praktikë dhe në 25 orë teori. Natyrisht që rritja e numrit të orëve të kandidatëve për patent shoferë do të ndikoj edhe në koston e aftësimit të atyre kandidatëve. Jam shumë  i bindur se rritja e kësaj kostoje dhe rritja e numrit të orëve  për aftësim, do të ketë drejtpërdrejtë efekt në uljen e numrit të aksidenteve në komunikacion dhe në rritjen e sigurisë. Përkundër asaj që për kokë banori Kosova është shumë më mirë sa i përket numrit të aksidenteve se sa vendet tjera, por që numri i aksidenteve gjatë vitit 2015 ka qenë brengosëse. Gjitha analizat tona, faktorin kryesor e japin faktorin njeri, i cili ka të bëjë me mospërshtatjen e shpejtësisë, kushteve të rrugës. Kështu që ne jemi të përkushtuar dhe me strategjinë për sigurinë në komunikacion të ndërmarrim disa masa për rritjen e kësaj sigurie.

Gazeta Blic: Z. Zharku të kthehemi pak te zhvillimet politike në vend. Opozita e zhvilloi një protestë masive më 9 janar. Kanë paralajmëruar se do të vazhdojnë me protesta dhe me bllokim të punës së Kuvendit deri në dorëheqjen e kësaj qeverie. Do të tërhiqet qeveria apo cila është zgjidhja?

Lutfi Zharku: E para, opozita është dashur t’i ndaj dy pjesë të aktivitetit politik apo partiak: çështja e protestave paqësore dhe çështja e dhunës. Dhuna është e papranueshme në cilindo vend demokratike…

Gazeta Blic: Opozita po distancohet nga këto veprime të dhunshme…

Lutfi Zharku: Disa prej opozitës nuk janë distancuar, por disa prej tyre edhe janë distancura. Nuk mundem që ta kuptoj fjalorin e një lideri politik që thotë se ne nuk kemi çfarë t’ju bëjmë, ne kemi thirrur protestë, është çështje e protestuesve sepse populli është i mllefosur… Ai i cili e thirr protestën e ka obligim moral dhe ligjor që të zhvilloj protestë të qetë dhe të përgjigjet për çdo gjë rreth asaj proteste. Nuk mund të thotë një lider politik që unë do të rri në rrugë derisa të ka qytetarë që protestojnë…

Kjo është zgjidhja për krizën politike

Gazeta Blic: Si të dilet nga kjo situatë?

 

Lutfi Zharku: Në anën tjetër, dhuna që e kemi parë në Parlament duhet të ndalet. E vetmja zgjidhje është ulja në një tavolinë. Nuk është zgjidhje dhuna, nuk është zgjidhje denigrimi i institucioneve, nuk është zgjidhje shkatërrimi i institucioneve. Ne të shtunën, fatkeqësisht nuk kemi parë kërkesa vetëm për dorëheqjen e Qeverisë, por edhe tendenca për përmbysje të shtetit. Shteti është mbi të gjithë. Ne nuk mund të përputhemi mbi konceptet tona, por shteti është mbi të gjithë…

Gazeta Blic: Mirëpo, ata thonë që do të ndalin protestat dhe veprimet tjera në Kuvend nëse Qeveria i tërheq dy marrëveshjet. Jeni të gatshëm si Qeveri të bëni një veprim të tillë? Apo si e mendoni uljen në një tavolinë, çka nënkupton saktësisht?

Lutfi Zharku: Duhet të ulemi në tavolinë dhe të bisedojmë, për atë ofertë që e ka dhënë kryeministri.  E para, formimi i një komisioni ndërkombëtar për Demarkacionin, gjegjësisht që bashkërisht të pranohet nga të gjithë një komision i tillë. Do të vërtetohet edhe nga ky komision, ajo që është vërtetu edhe nga Departamenti Amerikan i Shtetit, që demarkacioni i kufirit me Malin e Zi është në rregull. Pa paragjykuar komisionin e ri, do të duhej të kishte vullnet edhe nga opozita për pranimin e këtij komisioni. Pranimin e një auditimi të ri të themi të asaj që është bërë. Hapi i parë është ai. Cilido që të jetë rezultati i atij komisioni ndërkombëtar, për shkak se po shihet se ne nuk i besojmë njëri- tjetrit, do të duhej të pranohej nga të gjitha palët. Ata që mund të kenë gabuar, është çështje ligjore, është çështje teknike e komisionit. Sa i përket pjesës që ka të bëjë me Bashkësinë e Komunave serbe, ne e kemi një vendim të Gjykatës Kushtetuese, të cilin po e lexojmë ndryshe apo sipas qefeve dhe interesave. Ne e lexojmë në mënyrën tonë që Gjykata Kushtetuese nuk e ka anuluar asnjë nen të marrëveshjes…

E ftojmë opozitën për hartimin e statutit!

Gazeta Blic:  Por thotë se kjo marrëveshje është në kundërshtim me frymën e Kushtetutës së vendit…

Lutfi Zharku: Gjykata Kushtetuese nuk e ka anuluar asnjë nen të marrëveshjes… Thotë që dokumenti i nënshkruar nuk është akt ligjor që e nuk e obligon as qeverinë e as Kosovën. Statuti të themi është ai që duhet të shkoj në Gjykatë Kushtetuese, e cila e thotë fjalën përfundimtare që ai dokument të jetë në përputhje me Kushtetutën. Edhe në parimet e marrëveshjes shkruhet që kur statuti të përpilohet do t’i dërgohet Gjykatës Kushtetuese. Ne do të dëshironim që opozitën ta kemi pjesë të përbashkët të punës për hartimin e këtij statuti. Pavarësisht inateve që i kemi si parti, apo si individë që i kemi për ta kaluarën, apo për çfarëdo çështje, duhet t’i tejkalojmë për interesa të shtetit dhe për dërgimin e vendit përpara.

06-fisnikdobreci-ministrizharku156

Gazeta Blic: Gjykata Kushtetuese e tha qartë që marrëveshja për Asociacionin është në kundërshtim me frymën e Kushtetutës së vendit. Dy udhëheqësit e Qeverisë, Isa Mustafa e Hashim Thaçi para se kjo gjykatë të dalë me vendim, ishin zotuar se do të mbajnë përgjegjësi, nëse kjo marrëveshje bie në kundërshtim me Kushtetutën. Po kjo nuk ndodhi. Pse?

Lutfi Zharku: Dokumenti i cili është nënshkruar, sipas Gjykatës Kushtetuese nuk është një dokument obligativ. Dokumenti që është nënshkruar, janë parimet. Edhe në këto parime parashihet, që posa të hartohet statuti, ai të dërgohet në Kushtetuese, për të vlerësuar nëse është në përputhje me Kushtetutën. Nuk kemi mundur ta shkelim Kushtetutën, pa e hartuar një dokument i cili është ligjor. Ne nuk e kemi hartu statutin që ta shkelim Kushtetutën.  Gjykata Kushtetuese e ka dhënë një sugjerim se si të veprohet më tutje. Besoj që vendimi i Kushtetueses të jetë një shans i mirë për këto dy palë, pavarësisht pse e lexojmë ndryshe, të ulemi e të bisedojmë dhe të gjejmë një zgjidhje.

Gazeta Blic: Në një nga mbledhjet e fundit të PDK-së u tha që Lista Serbe po e kushtëzon Hashim Thaçin me Asociacionin, derisa në anën tjetër disa deputetë të LDK-së po ashtu kanë paralajmëruar votën kundër. Do të zgjedhet apo jo Hashim Thaçi president?

Lutfi Zharku: Jam nga ata që besoj që ajo që është nënshkruar, do të respektohet. Ne e kemi nënshkruar një marrëveshje me PDK-në që posti i kryeministrit i takon LDK-së, posti i presidentit i takon PDK-së, dhe ne si parti duhet ta votojmë kandidatin e tyre. Kryetari i PDK-së është Hashim Thaçi, dhe i bie që pikërisht Thaçi të propozohet për president të Kosovës, dhe LDK duhet ta respektoj atë marrëveshje, përkundër asaj që kemi zëra se disa deputetë s’do ta votojnë. Megjithatë, besoj se deri në ditën e zgjedhjes së presidentit, do të bisedohet edhe me këta deputetë që po e kundërshtojnë z. Thaçi, të shihet rëndësia e funksionimit të shtetit në përgjithësi, përfshirë edhe presidentin, dhe natyrisht edhe qeverinë, dhe natyrisht se kam shumë besim, se të gjithë ata deputetë, të gjithë ata kolegë të mi, që punojnë në kauzën tonë të përbashkët- për forcimin e shtetit, dhe të LDK-së, do të kenë mirëkuptimin dhe vullnetin dhe do ta votojnë Hashim Thaçin për president.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...