Published On: 8 Shkurt, 2016

Zhargoni i drogës në rrjetet sociale


Shkruan: Nertila Zani

  

Sot një nga shqetësimet që kanë prindërit është përdorimi i internetit dhe mos pasja akses për t’i kontrolluar.  Fëmijët e tyre përdorin disa rrjete sociale, duke i kushtuar pjesën më të madhe të kohës. Shpesh herë telefoni bëhet i pandashëm edhe në orët e mësimit.  Ligjërimi i tyre është i mbushur plot me zhargone. Zhargonet herë pas herë quhen edhe gjuha e të rinjve, a thua vallë këta të rinj flasin vetëm me anë të zhargoneve. Kemi bërë një kërkim te të rinjtë e moshës 13 – 17 vjeç, duke mbledhur një fond të gjerë të zhargoneve që ata përdorin për të emërtuar lëndët narkotike  me njëri tjetrin në shkëmbime mesazhesh.

Këta të rinj ndërtojnë një identitet të ri të bazuar mbi kundërshtitë gjuhësore në raport me gjuhën e mësuar në shkollë, për ata simboli i shoqërisë së shumicës është ai që i përjashtojnë dhe i stigmatizojnë. Zhargonet e të rinjve kanë rëndësinë e tyre sepse përbëjnë një pjesë të gjuhës së folur apo të shkruar të përditshme. Të rinjtë e gjimnazeve kanë pasur dhe kanë disa tipare ligjërimore të tyret, që janë emërtuar si një lloj i veçantë  i të folurit apo si zhargoni i të rinjve. Ky lloj të foluri synon të krijojë  një kod të posaçëm  shprehjeje midis anëtarëve  të rrethit shoqëror, kryesisht atë të adoleshentëve. Rinia sot ka krijuar gjuhën e tyre për t’u mos kuptuar nga të tjerët, por edhe nga prindërit. Me zhvillimin e teknologjisë, sidomos me paraqitjen e internetit në  celularë, kanë ndryshuar edhe mënyrën e të shkruarit, ku karakteristike janë shkurtimet, simbolet dhe zhargonet.

Po paraqesim një pjesë të zhargoneve që i përkasin drogës, duke qenë se është një problem shoqëror mjaft i theksuar. Shumë prindër nuk e dinë që fëmijët e tyre janë përdorues të drogës, qofshin edhe droga të lehta. Mos kontrolli i rrjeteve sociale dhe mos njohja e fjalorit që këta të rinj përdorin, prindërit asnjëherë nuk do ta marrin vesh për fëmijën e tij, deri në një fazë të dytë, kur ai të bëhet një narkoman apo kur të përfundojë në burg.

Këta të rinj, përdorues droge flasin në praninë e prindërve, mësuesve apo kujtdo tjetri dhe nuk kuptohen aspak mbi atë që thonë.

Të rinjtë mund të bëjnë një pazar të mirë droge pa përmendur emrat real të lëndëve narkotike, por emrat që ata vetë kanë gjetur për t’i emërtuar. Të ndodhur gjithmonë nën trysninë e frikës së të qenit i vëzhguar nga policia, të rinjtë kanë krijuar një fjalor të koduar.

P.sh. “mallisht” (ai që merr drogë), kam një “bombë” (cigare, puro e fortë). Si më të shumta në numër dhe më të lira në çmim, “pagëzimet” më të shpeshta u takojnë, përgjithësisht drogave të lehta. Cananabis sativa, apo hashashi, ashtu edhe marihuana kryesojnë në këtë listë emrash, si: bixh, rab, e zezë, kallo, kërp, bar apo presaqe.

Fantazia e të rinjve për emërtimet e drogave arrin majat te lëndët narkotike halucinogjene. Në varësi të cilësisë dhe çmimeve ata i identifikojnë drogat nga ato më të lehtat në ato më të rëndat. Janë të aftë të njohin një narkoman apo një shitës droge. Gjuha e përdorur nga këta të rinj i tejkalon kufijtë e zhargoneve. Siç, do e shohim edhe më poshtë fjalori i tyre është shumë i   pasuruar  dhe i mirë koduar.

 

Drogat e lehta

Duhani, barë, hashash, cigarja, alkooli, kafeja, ilaçet e gjumit, teku, kallo, bar, niseshte, mall i lirë, jonxhe, dysh, trifletsh, risle e but, mall, barin,  rabin, mariuana, hashash, pluhur i bardhë, kafja, karamele, tortë e bardhë me krem, e kuqe, duhan, e bardha, kafeina, s’nuk fare, cigare, malli për lafarakët, bar, tym, esëll, ato gjërat t’vogla, çokollatë e zezë, kallo, relaksi, fletë cigare për i teke hashash, sheqer i imët, qejf, bar, trifletësh3, çun mami, keq fare, duhan, e tymos2, mall, mill 1000-leksh, gjana të vogla, ca janë kto re-cigare- i 3 ashash-perdorues, droge-gjysme,  i droguar, tbardhe, caj, nikotina, candos, kafeine, duhan bmv, nash nash, eeed, duhani, vi, barë, hashash, rab, hashash një tre fletç, fuco, cigarja alkoli, eeee, paqe jeshile, hashashi, paracetamol, barista, i kemi si buk me djath, cumçakiza pa shije, ilaçe, çaj mali, dy ose tri fletshe, rab, bar, gjëra të vogla, teta marana, genci, rabi, jeshilja, jamaica, jonxh, bari qe sbën efekt, e kuqë, kafeinë, nikotinë, drogat pa efekt, duhan, cingori, aman burr je, kokain, pije alkolistaç, kanabis, hashashi, të mira fare, ëmbëlsir, mariona, ashashqefi, cigare, një dy fleç, narkotike, sonila, të hyn vetja në qef, adrenalina, e zezë, bixh, argë

 

Droga të rënda

 

T’kuqe, hashashi, vdekje, bar me kële, pluhur i bardhë, e bardha, miell, sheqer, grad e fundit, shiringe,  mall i shtrenjtë, bar jeshil, e kuqe, dora, t’kuqe, heroina, kokaina, të dëmshmet, marijuanë, bosët, kuqalosh, ilaç i fortë, mall i madh, mall i mirë ky, i fusim i vizë, i fusim i trifletsh, dyfletsh, kokaina, mariuana, e kuqja, i fusim nga i vizë, t’kuqe, heroin e bardhë, amita e kuqe, amita qershie, limontos, burbuqe, mall i kuq i nivelit të lartë,  narkotik, tortën, buka, overdoz, miell3, adrenalinë, helm, sheqer i bardhë, t’bardhë3, hall, të kuqe4, kuqelosh, hashash, trim i babit2,  mall, kokaina, keq fare, miell skraqi, i marum , mall super, vdekja,  marijuana kto, po mill i bardh, do i heqim nje viz e bishe tkuqe, boje-sheqer,  shiringe, marove pune me jeten, lazarati, kto po, miell i bardhe, hashashi, vdekje, ktu më qëndro, heroina kokaina, largë, bukë, barë me kële,  kokaina, radium, mall i bardh, e kuqe, bari në jonxhë, krak kalë, sben efekt, koka, tullë e kuqe, marinana, heroina, mall i mirë, viza, bar, hipnotizim, ushqimi i jetës, barhona, barbona, tritol, e bardha, kokanëj, të çojnë për në spital, viza e bardhë, pije e rënd, bombë e rënd, leje se kam emocione me të ti tregu, të këqija, drogaxhi, narkotike, super narkotike, albin, e kuqe, ëndërr në sirtar, të bësh vetëvrasje, e bën vizën sa tavolina, gencci, kallo, e kuqe, çokollatë, kërp, miell,është i bomë, e tërheq, punon, i fus një.

 

Njeri që përdor drogë

 

Drogaxhi, paska ik fare ky e mret, pragmem, kuqalash, budalla flet percart, paska ikur ky e vizaxhi, i marum, dru fare, marroc, legen, lac hislli, i kuqi, nacu, eshte ne nje bote tjeter, mallist, narkotik, dru, i cmen fare, borbardha, i fut i viz, spat i pasionuar, i shkaterruar, i varur, nuk behesh me, prezaq, i eshte ber droga ilac, ajer fare, langaraq, mjellosh, i degraduar, pallosh, overdoz, damull, llumhan, qejfli, rehat, ka kap parajsen, njeri pa mendordiner, ne gjendje te mjeruar, aut, tap, shenjtori i varur, spoti fare, si vampire, lengaraqet, s’eshte per vete.

Këto janë disa nga fjalët, të cilat i kemi paraqitur ashtu siç janë shkruar nga vetë adoleshentët.  Prindërit, padyshim një pjesë të këtyre fjalëve mund t’i kenë dëgjuar, por nuk ua kanë ditur kuptimin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...