Published On: 27 Janar, 2016

Zgjedhja e presidentit të Kosoves bëhet në shkurt

Muaji shkurt pritet të jetë muaj i përpjekjeve të Kuvendit të Kosovës për zgjedhjen e presidentit të ri.

Për herë të parë, presidenti pritet të zgjedhet sipas afateve ligjore. Kryeparlamentari Kadri Veseli thotë se presidenti do të zgjedhet natyrshëm. Në Institutin Demokratik të Kosovës thonë se kuorumi i nevojshëm për zgjedhjen e presidentit është 80 deputetë e jo 120 deputetë sikur që ka pasur deklarime të ndryshme.
Zgjedhja e presidentit të Kosovës në vazhdimësi është përballur me vështirësi, ndërsa asnjëherë i pari i shtetit nuk është zgjedhur sipas afateve të rregullta, për shkak të rrethanave të ndryshme. Kjo është hera e parë që zgjedhja e tij shkon sipas afateve të rregullta kohore dhe sipas Albert Krasniqit nga KDI-ja, zgjedhja e presidentit do të jetë ndër çështjet e para që do ta trajtojë Kuvendi gjatë shkurtit, kur të nisë mbajtjen e seancave plenare.
“Kjo është hera e parë që Kuvendi ka mundësi të zgjedh me procedura të rregullta presidentit dhe do të jetë ndër çështjet e para. Mbase jo në seancën e parë dhe do të jetë gjatë muajit shkurt dhe besoj se do të bëhet zgjedhja e presidentit”, tha Krasniqi për Radio Kosovën.
Kuvendi do duhej të niste punën qysh nga e hëna e tretë e janarit, por seanca e parë plenare për sesionin pranveror pritet të mbahet në shkurt. Kryeparlamentari Veseli pret që gjatë shkurtit të ketë një komunikim më intensiv ndërmjet pozitës dhe opozitës.
“Do të kemi edhe zgjedhjen e presidentit të ri të Kosovës, natyrshëm. Deri më tani e dimë se e kemi vetëm një kandidaturë që është Hashim Thaçi. Të shohim tjetër”, ka thënë Veseli.
Në media është raportuar se Thaçit mund t’i komplikohet zgjedhja president i vendit, sipas interpretimit të vendimit të Gjykatës Kushtetuese të vitit 2011, kur u anulua zgjedhja e Behgjet Pacollit për president të Kosovës.
Pika 84 e vendimit të Gjykatës Kushtetuese thotë se duhet të jenë të pranishëm të gjithë deputetët në seancën kur zgjedhet presidenti, përveç atyre deputetëve që iu lejohet nga kryeparlamentari. Lidhur me këtë, në pikën 85, gjykata vëren se lidhur me numrin e votave që kërkohet për zgjedhjen e presidentit, neni 86.4 i Kushtetutes siguron se presidenti do të zgjedhet me dy të tretat e votave të të gjithë deputetëve të Kuvendit, që do të thotë se të gjithë 120 deputetët duhet të votojnë. Por, Albert Krasniqi nga KDI-ja që monitoron punën e Kuvendit, ka vlerësim tjetër.
“Në raundin  e parë kërkohet që presidenti të zgjidhet me 80 vota dhe kuorumi i nevojshëm në sallë është 80 e jo 120 deputetë sikur që po deklarohen tani. Për shkak se deputetët mund të mungojnë deri në gjashtë muaj pa arsye, pra nuk ka nevojë që ata të kërkojnë leje nga kryetari i Kuvendit”, thotë Krasniqi.
Sipas Krasniqit, në dy raundet e para të votimit për president kur kërkohet vota e dy të tretave të deputetëve, kuorumi duhet të jetë 80 deputetë të pranishëm në sallë. Kurse, në raundin e tretë kur votohet për njërin nga dy kandidatët më të votuar, e që kërkohet vota e së paku 61 deputetëve, kuorumi duhet të jetë 61 deputetë. Ajo që është kusht për të nisur procedurat për zgjedhjen e presidentit është se duhet të ketë të paktën dy kandidatë, të cilët me 30 nënshkrime të deputetëve mund të nominohen për president të Kosovës.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...