Published On: 16 Qershor, 2016

Zgjatet me 2 vjet mandati i EULEX, pritet miratimi në Kuvend

Kosova dhe Bashkimi Evropian kanë finalizuar marrëveshjen për vazhdimin e mandatit të EULEX-it (Misioni i Bashkimit Evropian për Sundim të Ligjit) edhe për dy vite tjera.

Konfirmimin për këtë marrëveshje e ka kumtuar vet kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa i cili para kabinetit qeveritar, ka thënë se të martën kjo çështje është dakordësuar, kurse miratimi në Kuvend pritet të merret të enjten.
“Presim ta marrim këmbimin e letrës nga përfaqësuesja e Lartë e BE-së, Federica Mogerini, pastaj do të mbajmë një takim të qeverisë dhe nesër mendojmë t’ia dërgojmë Kuvendit për shqyrtim dhe miratim“, tha kryeministri Mustafa.
Zëvendëskryeministri i Kosovës, Hajredin Kuçi, njëherësh ministër i drejtësisë, tha se negociatat me Bashkimin Evropian ishin përqendruar kryesisht në përgjegjësitë e EULEX-it dhe institucioneve të Kosovës në fushën e sundimit të ligjit.

“Natyrisht që në negocimin tonë kemi pasur parasysh dy kritere; e para që të shfrytëzohet në maksimum mundësia e institucioneve tona për ta ushtruar sovranitetin e plotë në fushën e gjyqësisë dhe prokurorisë dhe njëkohësisht kemi pasur mundësinë dhe kemi shfrytëzuar autoritetin edhe të EULEX-it për të shfrytëzuar ekspertizën e tyre në dy vitet e ardhshme”, ka thënë Kuçi.
Këshilli i BE-së e miratoi të martën vendimin që mundëson zgjatjen e mandatit të EULEX-it.
Misioni gjatë të mërkurës ka pezulluar të gjitha veprimet, në pritje të ripërtëritjes së mandatit, të cilin parlamenti i Kosovës, duhet ta miratojë me dy të tretat e votave.
EULEX-i u vendos në Kosovë pas shpalljes së pavarësisë së saj nga Serbia në shkurt të vitit 2008.
Ai ruan ende fuqi ekzekutive dhe trajton krimet e luftës por edhe krimin e organizuar dhe korrupsionin në rastet që vlerësohen me të ndejshme për t’u trajtuar nga prokurorët dhe gjykatësit vendas.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...