Published On: 9 Maj, 2016

Zëri i Tropojës, JO hidrocentraleve në rrjedhën e Valbonës


Adem Lushaj

“Jo Hidrocentraleve në Valbonë”, ishte moto e reagimit të sotëm kundër Vendimit të Qeverisë së Shqipërisë për ndërtimin e hidrocentraleve në rrjedhën e lumit Valbona. Ekologët protestues të ardhur nga disa shtete të Evropës, por edhe nga SHBA-ja, pas një turneu nëpër disa vende të Ballkanit, kishin ardhur edhe në Shqipëri, për të ngritur zërin dhe solidarizuar me vendësit, për ta penguar vendimin e Qeverisë shqiptare, për ndërtimin e hidrocentraleve në Grykën e Valbonës, përkatësisht në rrjedhën e lumit të Valbonës. Ata (protestuesit) me pankarta, “STO HEC-it”, “Leje lumin të lirë”, “Zëri i Tropojës-Stop HEC-it”,…por edhe duke lundruar nëpër lumë, pasi që vlerësohet si lumi më i preferuar për lundrim në gjithë botën, kanë shfaqë reagimin e tyre ndaj kërcënimeve të ardhura nga Qeveria e vendit, për dëmtimin e shtratit të këtij lumi dhe shkatërrimit të natyrës së bukur që është në Grykën e Valbonës.

valbona56
Catherine Bohne, e ardhur nga Nju Jorku (New York), njëherit edhe njëra ndër organizatoret e këtij aktiviteti, është shprehur e vendosur në pengimin e çdo ndërtimi në rrjedhën e lumit Valbona, pasi që, siç thotë ajo, është një bukuri e rrallë natyre në gjithë rruzullin botëror. Mirëpo, znj. Bohne ka treguar së bukuritë natyrore te grykës së Valbonës, kanë bëre që të behët, edhe nuse e Shqipërisë, përkatësisht e Valbonës. “Jam jetësisht e lidhur më Grykën e Valbonës, sepse fatin e jetës e kam të lidhur më këto bukuri natyrore, pasi që burri im është shqiptarë dhe i këtij vendi” , ka treguar Catherine Bohne, e cila së bashku me kolegët e tjerë të ardhur edhe nga Britania e Madhe, Gjermania, Sllovenia, Italia, dhe vendet e tjera të Evropës, është e vendosur të pengon çdo vendim te Qeverisë së Shqipërisë, që dëmtojnë bukuritë natyrore të Valbonës. Sikurse kolegia e saj, shprehet edhe Tereza Shiller (Theresa Schiller) e ardhur nga Gjermania që të shpreh reagimin e saj ndaj vendimit për ndërtimin e hidrocentralit në rrjedhën e lumit, siç thotë ajo, më të bukurit në botë, atë të Valbonës. “Jemi këtu ti mbrojmë bukuritë natyrore, pa përjashtim se ku gjenden ato, qoftë në Shqipëri apo vende tjera të botës”, ka deklaruar znj. Shiller, e cila vlerëson lartë ujin që kalon nëpër shtratin e lumit, sikurse bukuritë që ofron Gryka e Valbonës, që është më karakteristikja në gjitha vendet që kishte vizituar ajo. Ndërkaq, Rok Rozman një dashamirës tjetër i natyrës i ardhur nga Sllovenia, pohon se ka vizituar shumë vende duke u kënaq me natyrën, por atë që ka parë dhe shijuar në Shqipëri, përkatësisht në Valbonën e bukur, është e veçantë dhe e pa përsëritshme.

valbona6
Në protestën e sotme në mbrojtje të Valbonës, kishte ardhur edhe Besjana Guri nga “Ekoalbania”, si dhe Gazmend Ponari, zëvendës kryetar i Bashkisë së Bajram Currit, për të cilin më e rëndësishme është mbrojtja e bukurive të vendit të tij, se sa pozicioni të cilin e mbanë. “Me e rëndësishme është Gryka e Valbonës sonë dhe bukurit që përmban, se pozicioni që kam në Bashkinë e Bajram Currit apo të partisë”, na thotë Ponari, i cili ishte bashkuar me protestuesit kundër vendimit të Qeveris së tij. Mirëpo, më i zëshmi që kundërshton vendimin e Këshillit të Ministrave të kryesuar nga Edi Rama, është dr. Islam Lauka, i cili fajëson edhe ish kryeministrin e Shqipërisë Sali Berisha, që i kishte parapri vendimit të tashëm, siç shprehët Lauka për shëmtimin e “thesarit natyror”. “Shqetësimet tona janë të arsyeshme, sepse Valbona është pjesë e shpirtit dhe jetës sonë, ndaj edhe jemi të përkushtuar që kërcënimet që vijnë nga shteti ynë, përkatësisht nga Qeveria e vendit, janë të papranueshme për qytetarët e këtij rajoni”, ka nënvizuar Lauka, duke i ftuar qytetarët anekënd Shqipërisë, shtresën intelektuale, mediat dhe shoqërinë civile, që ti bashkohen zërit të arsyeshëm për mbrojtjen e “Perlës natyrore”, Grykës së Valbonës. Islam Lauka ka thënë se këto bukuri natyrore dhe mbrojta e tyre i kalon kufijtë e shtetit, ndaj edhe reagimet dhe kundërshtitë janë nga të gjithë, pa dallim shteti apo nacionaliteti. “Qytetarët që vijnë për ta vizituar, shijuar dhe pushuar në këtë “Grykë përrallore”, nuk janë vetëm nga Shqipëria, por vijnë edhe nga Kosova, Shtetet e Ballkanit, të Bashkimit Evropian dhe pothuajse nga gjitha vendet e botës”, shprehët ish Ambasadori i Shqipërisë në Kosovë, dr. Islam Lauka, i cili kërkon nga ish kryeministri Berisha të distancohet nga vendimi i tij i mëparshëm, ndërsa nga Edi Rama të heq dorë nga vendimi për shkatërrimin e bukurive natyrore të Valbonës. Ai po ashtu ka kërkuar që për vendimin e Qeverisë për ndërtim të hidrocentralit të deklarohet edhe populli përmes referendumit, e jo të merren vendime dhe të bëhen investime në projekte që janë kundër dëshirës së qytetarëve të asaj treve.

valbona65

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...