Published On: 18 Prill, 2016

Zbulohet një qytet i lashtë nënujor në Egjipt

Dhjetë metra nën rërën e fundit të detit, katër milje larg bregut, argkeologu dhe eksploruesi detar francez Franck Goddio po përgatitej për të përfunduar seksionin e zhytjes një ditë të zakonshme pranë gjirit të Abukurit në Egjipt.

‘Më pas pash një bllok gjigand ganiti”, – tha 68 vjeçari, themelues i Institutit Nënujor Evropian.

“Notova më pranë, pa e vrarë mendjen për llumin në fund të detit dhe rrezikun e peshkaqenëve dhe largova tutje rërën që e mbulonte gurin, deri kur papritmas doli gishti gjigand i këmbës”.

Këmba ishte një prej shtatë pjesëve të ndara të një statuje gjigande graniti të kuq e Hapit, zotit të lashtë egjiptian të fertilitetit dhe të përmbytjeve vjetore të Nilit.

Thonis was founded in the 8th century BC at the mouth of the Canopic branch of the Nile. (Above: a computer-generated image of how the lost city might have looked)THE LOST GODDESS                                                                                                       The colossal queen (below) – 4.9 metres high and weighing six tons – being reassembled underwater. The Ptolemies were astute rulers who kept power in the family, kings often taking sisters as their queens. The sheer size of this statue makes it clear that queens were goddesses to be worshipped by Greeks and native Egyptians alikeTHE GODS HAVE RISEN                                                                                                       The colossal statue of Hapi (right), god of fertility and of flooding of the Nile, being raised. At 5.4 metres and weighing six tons, it is the largest statue of an Egyptian god ever found. In a painstaking operation lasting several hours, it was brought up by nautical winches on barges. The statue was loaded on to a wooden pontoon and then floated back to EgyptWRITING'S ON THE WALL                                                                                                     Franck Goddio with The Decree Of Sais. The 2,300-year-old stela is 1.9 metres high. Commissioned by Nectanebo I (378-362 BC), the hieroglyph inscription states that the pharaoh’s tax decree should stand in the main Egyptian temple in the city, proving that the team had found Thonis HeracleionFACE IN THE DARK                                                                                                              The head of Serapis (below). Perhaps the most enigmatic and beautiful example of the entangling of Greek and Egyptian culture found by Goddio. This head of the Egyptian god is virtually identical to Greek sculptures of ZeusHEAD IN THE SAND                                                                                                   Thonis-Heracleion and Canopus were important religious centres based on the worship of the Nile and its life-giving properties. Hundreds of religious items like this priest’s head (above) were brought up from the underwater dig. Goddio and his team also found the remains of several unfortunate priests who perished when a temple collapsed

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...