Published On: 7 Maj, 2016

Zbatimi i ligjit dhe zhdukja e gangsterëve

 

Besnik Gjaka
Në masakrën e Kanzas Sitit, ku u vranë në pritë një skuadër e agjentëve special, drejtori i FBI-së, i pyetur nga Kongresi se çfarë duhej bërë, i revoltuar deklaroi: ‘’Policia e shteteve nuk mund t’i luftojë këta kriminelë…. Ligji i ndalon ata të ndjekin kriminelët përtej kufirit të një shteti! Këta gangster, që kanë automobila dhe areoplanë, mund te shkojne nga nje shtet ne tjetrin brenda pak orësh. Departamenti i Drejtësisë është budallallepsur…Një agjent federal nuk mund të mbajë armë! Madje , ai nuk mund të bëjë as arrestim, pa marrë më pare një autorizim nga autoritetet vendore! Zotërinj …në qoftëse ju na mbështesni me ligje kombëtare të ashpra….që të mbulojnë të gjithë fushën e krimit ndërshtetëror …që na lejojnë ne të pujojmë me efektivitet të plotë me agjensitë e policies në çdo shtet….atëhere këta gangster do fshihen nga faqja e dheut …bota e krimit ta mësojë se, kur një agjent special rrezikohet të vritet nga zjarri i armës së tyre, ai është gati dhe i paisur për të qëlluar dhe për të vrarë kriminelin, pa kursyer asnjë plumb. Rreziku i gangsterizmit amerikan detyroi Presidentin Rusvelt të përkrahë programin antikrim duke rritur numrin e policëve dhe të fondeve të kërkuara si dhe dekretoi kthimin e gjashtë projektligjeve në ligje, duke bërë thirrje qytetarëve amerikanë të jepnin kontributin e tyre kundër krimit. ‘’Zbatimi i ligjit dhe zhdukja e gangsterëve, tha ai, nuk mund te bëhen plotësisht efiçente, përsa kohë që, një pjesë e rëndësishme e publikut tregohet tolerante me kriminelë të njohur…ose duartroket përpjekjet për të paraqitur krimin si një roman. Por burrat e federates, që janë vënë në ndjekje të gangsterëve, po bien vazhdimisht nën zjarrin e mitrolozëve të tyre’’. S’ka dyshim se më të fituarit mbetën politikanët e shartuar me krimin, që jo vetëm nuk hodhën një fjalë të mire për policinë, por ndikuan që të pengonin veprimet e saj operacionale në të ashtuquajturat ‘’zona të nxehta’’ ngjarje i njejtë edhe nëvendin tone Kosovë. Në ato vite përballjeje me kriminalitetin, grupet kriminale u goditën ashpër dhe u shuan sfidat qe u bënin organeve të policies, ndërsa përpjekjet për t’u organizuar dhe riafirmuar nuk janë zhdukur ende. U zhdukën gjithashtu veprimet bandistike nëpër qytete apo në rrugët nacionale, që për opinionin konsideroheshin shqetësim serioz, zhurmat e armëve të mbetura dëgjoheshin rrallë e më rrallë. Autori: është njohës i Kriminalistikës dhe krimit të organizuar

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...