Published On: 7 Korrik, 2016

“Zambaku i Prizrenit 2016”, në edicionin e 28-të i pret kompozitorët me këngë të vjetra qytetare


Shpallet konkursi për edicionin e 18 të Festivalit të këngëve të vjetra qytetare


Faza konkurruese do të zgjat deri me 7 gusht. Festivali do të mbahet në pjesën e dytë të muajit gusht. Kënga që do të zërë vendin e parë, përveç  “Zambakut të Argjend” do të shpërblehet me shumën prej 500 Euro, vendin i dytë, do të shpërblehet me shumë prej 300 Euro dhe vendi i tretë do të shpërblehet me shumën prej 200 Euro. Kënga më e mirë e zgjedhur nga publiku përveç me “Mikrofonin e  Artë” do të shpërblehet edhe  prej 300 Euro.

Festivali i këngës qytetare “Zambaku i Prizrenit” është shenja dalluese e qytetit të Prizrenit në fushën e organizimeve muzikore, duke e nxitur krijimin e muzikës së mirëfilltë qytetare dhe duke krijuar hapësirë për afirmim të emrave të ri të kompozitorëve dhe këngëtarëve. Këtë vit për shkak të procedurave tenderuese, formë kjo e dhënies në organizim të, Festivalit, “Zambaku i Prizrenit” u rrezikua të mos mbahet. Pas anulimit të tenderit të parë dhe shpalljes së tenderit të dytë, nga Kuvendi Komunhal i Prizrenit dhe duke e parë këtë gjendje të krijuar, nga mungesa e seriozitetit të organizimeve viteve të fundit, Studio Helix, kompani kjo muzikore që merret me organizimin e aktiviteteve muzikore, vendosi që të konkurroj për organizimin e Festivalit të këngës së vjetër qytetare “Zambaku i Prizrenit” dhe u shpall fitues për organizimin e edicionit të 28. “Zambaku…” viteve të fundit po përballet me sfidën e mbijetesës, në mungesë të vlerave të mirëfillta të këngës së vjetër qytetare. “Duke e parë gjendjen në të cilën e sollën festivalin e këngës së vjetër qytetare, disa organizatorë të papërgjegjshëm, të cilët mendjen e kishin te përfitimi dhe jo te organizimi i mirëfilltë,  me vullnetin dhe dëshirën më të mirë që këtij festivali të ia kthejmë namin që e ka, këtë vit Kompania Studio Helix, vendosi që ta marrë organizimin e Zambakut, dhe premtojmë se viti 2016, përkatësisht edicioni i 28 i Festivalit Zambaku i Prizrenit, do të jetë një pikë kthese, jo vetëm në organizimin cilësor të festivalit por edhe cilësinë e pjesëmarrjes së këngëve të vjetra qytetare” thotë Istref Krasniqi drejtor i Studio Helix, i cili pohon se festivali i këtij edicioni do të dallohet që nga përgatitja e skenës, përformimi live e deri te cilësia e këngëve. Si garanci për këto fjalë Krasniqi e ka organizimin e 5 edicioneve të Festivalit “Zambaku i Prizrenit” ( për herë të fundit në vitin 2012), dhe angazhimin edhe në organizimet e paraluftës të festivalit…

Konkursi

Pas nënshkrimit të Kontratës, Studio Helix në bashkëpunim me Kuvendin Komunal në Prizren shpall konkursin për pranimin e këngëve konkurruese për festivalin e këngës së vjetër qytetare “Zambaku i Prizrenit 2016”.  Kushtet për konkurrim janë këto:

–  Këngët konkurruese duhet të kenë vlera të mirëfillta muzikore në frymën e këngës së vjetër qytetare ndërsa pjesëmarrësit në konkurs duhet të dërgojnë:

demo incizimin e këngës dhe tekstin në dy kopje.

Punimet dërgohen me shifër, ndërsa në zarf të veçantë dërgohet emri dhe mbiemri i plotë i autorit me adresë të saktë dhe me numër të telefonit.

Do të shqyrtohen vetëm kompozimet e reja të cilat janë në frymën e muzikës së vjetër qytetare.

Festivali ka karakter garues.

Punimet duhet të dorëzohen deri më 7 gusht në adresën Rruga e Saraçëve, numër 3B, ose në adresën elektronikestudiohelix@hotmail.com me shenjën për Festivalin “Zambaku i Prizrenit 2016. Edicioni i 28 i Festivalit Zambaku i Prizrenit do të mbahet në pjesën e dytë të muajit gusht.

Informatat më të hollësishme mund të merren në numrin e cel 044/049 187 394

Shpërblimet:

 Juria profesionale ndan tri vendet e para për këngët më të mira të festivalit. Kënga fituese shpërblehet me trofeun “Zambaku i Argjend”, përderisa votat e publikut përcaktojnë këngën më të mirë të zgjedhur nga publiku e cila shpërblehet me trofeun “Mikrofoni i Artë”.

Kënga që do të zërë vendin e parë, përveç  “Zambakut të Argjend” do të shpërblehet me shumën prej 500 Euro, vendin i dytë, do të shpërblehet me shumë prej 300 Euro dhe vendi i tretë do të shpërblehet me shumën prej 200 Euro. Kënga më e mirë e zgjedhur nga publiku përveç me “Mikrofonin e  Artë” do të shpërblehet edhe  prej 300 Euro. Trofeu “Zambaku i Argjend” i takon kompozitorit, ndërsa Trofeu “Mikrofoni i Artë” i takon këngëtarit, Shpërblimet tjera në mënyrë të barabartë i takojnë këngëtarit dhe kompozitorit të këngëve fituese.

Historiku i Festivalit

Festivali i këngës qytetare “Zambaku i Prizrenit” është themeluar në vitin 1986 nga institucionet e atëhershme kulturore të Kosovës, si ngjarje e vetme kulturore që kultivon zhanrin muzikës qytetare. Festivali tradicional është iniciuar nga produkcioni muzikor i ish-RTP-së, me ç’rast e tërë orkestra e këtij institucioni është angazhuar në realizimin dhe përcjelljen e këngëve konkurruese. Ideolog i “Zambakut…” ka qenë redaktori i programit muzikor, Reshat Randobrava, i ndihmuar nga drejtori i programit të atëhershëm, Akil Koci. Në kohët e okupimit serb, me shkatërrimin e institucioneve kulturore dhe produkcionit muzikor të RTP-së, përgjegjësinë për ruajtjen e traditës e merr SHKA “Agimi”, e cila arrin që këtë festival ta bart në vitet pasluftës, prej kur komuna e Prizrenit merr përsipër menaxhimin e tij. Pak vite më pas pushteti lokal nis dhënien në  menaxhim dhe organizim të festivalit përmes konkursit (tenderit), praktikë kjo që ende aplikohet.

 

Per kontakt

Istref Krasniqi 044 187 394

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...