Published On: 11 Qershor, 2016

Xhovani Falkone dhe lufta tragjike ndaj mafias

 

Besnik Gjaka

Xhovani Falkone, në një letër drejtuar këshillit të lartë të drejtësisë KLD, shkruante: “Më është dashur të përballoj shpifje të pështira dhe një fushatë baltosjeje në një shkallë të padëgjuar ndonjëherë, të cilave nuk u jam kundërvënë sepse mendoja, ndoshta me pa të drejtë, se roli im më detyronte të heshtja. Por tani situata është krejtësisht e ndryshme dhe vetpërmbajtja ime nuk ka më asnjë kuptim. Ajo të cilës i druhesha tashmë ka ndodhur: hetimet në proceset kundër mafies janë zënë ngërç, dhe mekanizmi tepër i brishtë, i ndërtuar nga i ashtuquajturi grupi antimafie i zyrës së Hetuesisë së Palermos, tashmë është paralizuar. Paolo Borsellino, miqësinë e të cilit e kam për nder, ka dëshmuar edhe një herë përgjegjësinë ndaj shtetit dhe guximin e tij, duke denoncuar publikisht lëshimet dhe zvarritjet në luftën kundër fenomeneve mafioze, veprime që janë para syve të të gjithëve”.

Pastaj kërkoi që të shpërngulej në një zyrë tjetër dhe të merrte menjëherë pushimet e lejes. Falcone e poqi idenë duke u bazuar pikërisht në përvojën e fituar në hetimet mbi Cosa Nostra-n dhe duke marrë parasysh funksionin e drejtuesit të hetimeve nga ana e kryeprokurorit në zbatim të kodit të ri të procedurës penale. Ideja e një organizmi kombëtar që do të bashkërendonte hetimet mes prokurorive të ndryshme lindte nga bindja se organizatat kriminale ishin si një e vetme dhe se mafia siçiliane, ‘Ndrageta kalabreze dhe Kamorra napoletane kishin lidhje të ngushta si mes tyre ashtu dhe me organizatat kriminale të vendeve të tjera për trafikun e lëndëve narkotike dhe për pastrimin e parave. Këto ishin dhe sythet nga ku mbiu projekti i Prokurorisë Kombëtare Antimafia, edhe pse pjesa më e madhe e gjyqtarëve e konsideronin të papërshtatshme, të rrezikshme, joproduktive. Falcone deshi që lindja e këtij organizmi ligjor të shoqërohej me krijimin e Drejtorisë Hetimore Antimafia (DIA), e cila u krahasua njëfarësoj me FBI-n e famshme. Ky organizëm i përbashkët, i përbërë nga policia, karabinieria dhe policia financiare, pas një debutimi të shkëlqyer, të karakterizuar nga menaxhimi i efektshëm i bashkëpunëtorëve të parë të rëndësishëm të drejtësisë pas masakrës së 1992- 1993, do t’i duhej të merrej në mënyrë ekskluzive, sipas ligjit hetimor, me të gjitha hetimet antimafie. Në të vërtetë nuk ia doli kurrë të shprehte tërësisht fuqinë e vet, sepse ndikohej nga klima konkurruese mes tri forcave të policisë, të cilat e vazhduan angazhimin e luftës kundër kriminalitetit të organizuar duke forcuar shërbimet qendrore përkatëse. Kur erdhi puna për të zgjedhur se cili duhet ta mbulonte, për herë të parë, detyrën e Prokurorit Kombëtar Antimafie, KLD-ja e tregoi sërish veten dhe, duke e poshtëruar dhe një herë Falcone-n, zgjodhi, siç e thamë, prokurorin e Palmit, Agostino Cordova-n, i cili ishte dalluar për hetimet mbi masonerinë. Por ministri Martelli, që kishte pasur mundësi të njihte nga afër profesionalizmin e rrallë të Falcone-s, fitoi kohë, duke vonuar të ashtëquajturin “koncert”, domethënë miratimin e Drejtësisë siç parashikohej nga ligji. Pas vdekjes së Falcone-s, në maj të 1992, afatet e konkurrimit u rihapën me arsyen se shumë gjyqtarë nuk kishin paraqitur kërkesë për t’i hapur udhë Falcone-s, i cili mbahej si më i përshtatshmi për të marrë atë detyrë. KLD emëroi atëherë Bruno Siclari-n, i cili ishte ndërkohë Kryeprokuror i Palermos. Vetëm një vit, për fat të keq. E megjithatë përpara se pesë- qind kile eksploziv ta hidhnin në erë në Capaci, Falcone arriti të ndërmerrte shumë nisma, duke më kërkuar mua, që në atë kohë isha këshilltar pranë Komisionit Parlamentar Antimafie, që të bashkëpunoja me të. Në atë periudhë Komisioni ishte i alarmuar nga shfuqizimi i vazhdueshëm i vendimeve në lidhje me mafiozët nga ana e Shkallës së Parë të Gjykatës së Kasacionit, e drejtuar nga Corrado Carnevale. I verifikoi kësisoj me hollësi këto vendime, duke nxjerrë në pah disa gabime vlerësimi. Kjo gjë e shtyu ministrin Martelli “ta këshillonte” Kryetarin e Gjykatës së Kasacionit të kryente qarkullimin e gjyqtarëve të seksioneve të ndryshme, gjë që çoi në një përbërje të re të kolegjit, i cili duhej të thoshte fjalën e vet për kërkesat e të dënuarve të Supergjyqit kundër mafies. Një mënyrë elegante për të penguar atë qark të shkurtër të mbrapshtë që rrezikonte t’i shfuqizonte përfundimet e mëdha të arritura nga hetimet mbi Cosa Nostra-n. Gjykata e Lartë përbënte pa dyshim, instancën e fundit në dispozicion të klaneve, jo vetëm nga pikëpamja juridike, dhe sigurisht nuk qe një rastësi që zëvendës prokurori i përgjithshëm pranë Kasacionit, Antonino Scopelliti, u vra barbarisht në Kalabri më 9 gusht 1991.

Autori: është njohës i Kriminalistikës dhe Krimit të organizuar.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...