Published On: 1 Maj, 2016

Xhavit Haliti, gënjeshtar, puçist dhe zbatues i politikave sllavo-komuniste


Shkruan: Arber Gashi

Gënjeshtrat e paskrupullta, poshtëruese dhe ofenduese që Xhavit Haliti plasoi në TV Rrokum, nuk janë të rastësishme. Kjo deklaratë e Xhavit Halitit dedikuar për opinionin publik shqiptar, si edhe shumë të tjera deklarata para kësaj, i kanë shërbyer dhe vazhdojnë t’i shërbejnë establishmentit marksist-leninst të Partisë Socialiste të Shqipërisë dhe ish-drejtuesve të LPK-së, për ta arsyetuar veprimin antikushtetues dhe antikombëtar të kohës, puçin ushtarak ndaj institucioneve legjitime të Republikës së Kosovës dhe vrasjen e shumë protagonistëve të luftës për liri.

GRUPET E PARA USHTARAKE

Opinioni publik shqiptar është informuar detalisht prej shumë protagonistëve, se në fillim të viteve të 90-ta, në procesin e krijimit dhe forcimit të institucioneve të pavarura të Republikës së Kosovës, në Shqipëri kanë qëndruar dhe kanë kryer stërvitjet ushtarake edhe dy grupe të organizuara nga Ministria përkatëse e Republikës së Kosovës. Por, opinionit publik shqiptar, deri më sot, për arsyet që do i jap më poshtë, nuk i kemi treguar fare se përpos grupeve të para të ushtarakëve të Ministrisë së Mbrojtjes të Republikës së Kosovës, ka ekzistuar edhe një grup i tretë operativ, i cili ka qenë tërësisht i organizuar dhe menaxhuar nga Organizata Balli Kombëtar në Mërgim.

Në dijeni të plotë të ekzistencës dhe veprimtarisë së grupit operativ të Ballit në trojet shqiptare dhe në diasporë, përpos strukturave të brendshme të Organizatës Balli Kombëtar në Mërgim kanë qenë edhe Kryetari i Kontrollit të Shtetit Shqiptar, z. Hysen Selfo, Kryetari i Organizatës Balli Kombëtar në Mërgim, z. Abas Ermenji, Ukshin Hoti e Halil Alidemaj (zyrat e UNIKOMB-it asokohe ndodheshin në shtëpinë tonë në Prishtinë), dhe natyrisht, Qeveria e Republikës së Kosovës, konkretisht, ministri Xhafer Shatri, të cilit, në vitin 1993, në një takim zyrtar në Gjenevë, i është dorëzuar një ofertë nga delegacioni i Organizatës Balli Kombëtar për Qeverinë e Republikës së Kosovës.

Në grupin operativ të Organizatës Balli Kombëtar në Mërgim kanë qenë të inkuadruar 27 shqiptarë: 4 nga Shqipëria, 1 nga Presheva, 7 nga Maqedonia dhe 15 të tjerë nga Kosova. Emrat e pjesëtarëve të grupit kanë qenë të njohur dhe janë mbajtur sekret nga struktura drejtuese e Organizatës Balli Kombëtar. Të gjithë pjesëtarët e grupit operativ të Ballit Kombëtar, para dhe gjatë luftës kundër okupatorit serb, kanë marrë pjesë direkt në luftë ose kanë qenë pjesë e logjistikës ushtarake. Fatmirësisht, me përjashtim të disa burgosjeve dhe torturave të tmerrshme që ka përjetuar logjistika gjatë puçit ushtarak të organizuar nga Partia Socialiste e Shqipërisë dhe Lëvizja Popullore e Kosovës, të gjithë ushtarët e grupit i kanë mbijetuar luftës.

Unë, Arbër Gashi, i lindur më 28 Nëntor 1969 në qytetin e Prishtinës, meqenëse i kam shërbyer për një dekadë të plotë logjistikës, ndërlidhjes dhe koordinimit të veprimtarisë së grupit operativ të Ballit Kombëtar, deri në momentin kur jam ndaluar nga policia zvicerane në vitin 1999, nën preteksin e krijimit të lehtësirave administrative dhe pjesmarrjes në një grup të organizuar për transport të armatimit drejt Kosovës, dëshmoj mesa vijon:

Deklarata e Xhavit Halitit është një gënjeshtër e sajuar për nevoja të manipulimit me opinionin publik dhe i shërben çimentimit të pushtetit puçist të sllavo-komunizmit në politikën kombëtare të Kosovës dhe të Shqipërisë. Deklarata e Xhavit Halitit është më shumë se një gënjeshtër, sepse, ai me vetëdije të plotë dhe në bashkpunim me Partinë Socialiste të Shqipërisë kanë organizuar, financuar dhe kryer puçin ushtarak kundër vullnetit politik të popullit shqiptar dhe institucioneve legjitime të Republikës së Kosovës, duke shkelur me të dy këmbët Kushtetutën e Kaçanikut, rezultatet e referendumit dhe Deklaratën e Pavarësisë.

DISA NGA FAKTET

Në vitin 1993, drejtuesit e LPK-së ishin totalisht të izoluar në rrafshin e politikbërjes kombëtare në Kosovë dhe mërgatë. Ata ndodheshin para kolapsit moral dhe finaciar. LPK-në nga falimentimi total në vitin 1993 e shpëtoi intervenimi kadrovik dhe financiar i Partisë Socialiste të Shqipërisë. Prioritet i LPK-së gjatë kësaj periudhe nuk ishte as mbështetja e institucioneve të Republikës së Kosovës, as formimi i ushtrisë çlirimtare dhe as mbështetja e atyre që tashmë dy vite kishin filluar grumbullimin e materialit dhe organizimin ushtarak. Qëllimin e tyre politik, drejtuesit e LPK-së e kanë deklaruar gjithmonë si përpjekje të marrjes së kalasë nga brenda. Pra, puçi politik dhe ushtarak ndaj institucioneve të Republikës së Kosovës ishte prioriteti kryesor i drejtuesve të LPK-së dhe kryesisë së Partisë Socialiste të Shqipërisë. Përmes organit zyrtar të LPK-së, “Zëri i Kosovës”, Koço Danaj (asokohe kuadër i huazuar nga PS te LPK), për vite të tëra trumbetoi një politikë sabotuese ndaj luftës politike dhe organizimit shtetëror e ushtarak të Republikës së Kosovës. LPK-së, suksesin e puçit ushtarak dhe politik kundër institucioneve të Republikës së Kosovës ia mundësoi Marrëveshja e Kretës, e realizuar mes Fatos Nanos dhe Sllobodan Millosheviqit.

Në vitet 1993 – 1996, shumica e kosovarëve në Shqipëri survejoheshin nga ish-strukturat e Sigurimit dhe të dhënat e tyre personale përfundonin në Beograd. Hapja e një baze ushtarake në rrethinë të Kukësit, e planifikuar për realizim (1993) nga Organizata Balli Kombëtar në Mërgim, u refuzua përfundimisht në vitin 1995. Arsyetimi zyrtar i Kryetarit të Kontrollit të Shtetit: “Rrezik dekonspirimi nga ish-punëtorët e Sigurimit”. Në vitin 1998, në territorin e Republikës së Shqipërisë kanë qenë të organizuara dhe kanë funksionuar si struktura paralele ushtarake, Ministria e Mbrojtjes së Republikës së Kosovës, e cila asokohe drejtohej nga kolonel Ahmet Krasniqi, dhe Shtabi i Rognerit, i udhëhequr nga Xhavit Haliti.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...