Published On: 16 Korrik, 2016

“Xhamia e pavarur shqiptare” – Domosdoshmëri!

Fahri Xharra

Të bëhemi burra , të jemi besnik ndaj kombit ta bëjmë “Xhaminë e pavarur mbarë shqiptare”.
Nëse ortodoksizmi e ka zgjedhur autoqefalinë si zgjidhje për ti ikur dirigjimit nga Patrikana ortodokse e Stambollit , atëherë pse shqiptarët muslimanë të mos ndahen nga tutella turke dhe arabe, dhe ta praktikojmë fenë muslimane ashtu shqip , ashtu si na ka hije.
Feja dhe besimi është e drejtë individuale , por kur dirigjohet për qëllime antishqiptare atëherë po kalon në vetëvrasje kolektive. Pse mos të jemi në sy të botës si musliman të lehtë, dhe ato besime që i trashëguam nga 500 vjetshi i robërimit, të mos paraqesin diçka origjinale. Pra, shqiptare!
Ne nuk jemi as boshnjak , as turq, as arab, as pakistanez e as Iranian. Pse mos të kemi xhaminë tonë. e cila karakterizohet me të vetat. Ne edhe ashtu nga islamizmi arab e turk, edhe pse jemi musliman (ata që janë!) nuk i trashëguam:
– martesën ndërfamiljare, ndër kushërinjsh, dhe
– synetinë e femrave, ishim shumë të kujdesshëm, e ruanim pastërtinë gjenetike të kombit.
Të jemi të rinj, me diçka të re me të cilën kishte me na përkrahur bota.
Sa i përket fesë muslimane të bëjmë diçka origjinale e ajo të jetë vetëm e jona e pavarur, gjithëshqiptare. Edhe Musafa Qemali në vitet e veta, bëri ndërrime autonome turke në fe.
Edhe Ahmet Zogu, me sa kishte fuqi i bëri shumë ndryshime në mënyrën e faljes dhe në rituale muslimane.
Ne kemi më shumë mundësi, jemi më të kohës; feja të shërben për kënaqësinë shpirtërore individuale . e jo si trampoline e qëllimeve më të errta arabe dhe turke.
Nëse e shohim historikun e ndërtimit të xhamive më të mëdha dhe më të bukura në Ballkan , arkitektët dhe ndërtuesit ishin shqiptar. Nëse turku e ndërroi arkitekturën e xhamive nga ajo arabe në atë turke ; pse ne shqiptarët mos të krijojmë xhaminë e re, si ndërtim, si fe, dhe si besim sipas nevojave tona .
Kurani të mësohet vetëm shqip! Imperativ!
Falja vetëm një here në javë në xhamitë e reja shqiptare!
Të ndalohet falja në rrugë, të konsiderohet përçmim ndaj autoqefalisë së xhamisë shqiptare.
Të modernizohen uniformat e prijësve fetar!
Në Xhamia të mësohet historia e fesë dhe historia shqiptare!
Të dallohet krimi dhe fajësia!
Të mësohet feja me norma të reja!
Të respektohet kombi dhe shteti!
Pra , ishte ky një propozim shumë i kërkuar , por që është heshtur me kohë!
Po shkon shumë keq , po shkon deri në shkatërrim kombëtar; te hutuar pas parave të Turqisë e Arabisë po duan të na zhbëjnë kombin. Kush? Na, vet.

((Madje më duket krejt e padrejtë dhe në kundërshtim me shenjtërinë e fesë dhe ritualeve, që në televizion të bëhet reklamë për muajin e Ramazanit mu rëndom si të bëhej për birrën, e madje më duket edhe më e pandershme që përfaqësues të shkolluar të religjioneve ekspozojnë fëmijët e tyre në televizion për të folur për bindjet e tyre dhe kënaqësitë që duhet të ndanë me bashkëmoshatarët e tyre në këtë akt sublim. Madje më duket antife që lutjet në Zot të ndahen me kompjuterë, repetitorë e altoparlantë (që çdo vit u ngrihet zëri edhe më shumë!), shpikje këto të shkencës, duke ia cenuar shenjtërinë këtyre lutjeve. Ndaj, më duket e rrezikshme ethja për të futur fenë në shkolla, dhe ai ose ajo i-e pamend që do të firmosë ta bëjë këtë, duhet ndalur.
Ndryshe, do të shohim përditë fëmijë që do të zvarriten për tu imponuar të tjera lojëra nga ato që u duhen moshës së tyre, duke i çuar në dyer kultesh për ti bërë me zor myslimanë, ortodoksë, katolikë a tjetër çka. Ti bëjmë më pare të shkolluar e te mençur, te dijshëm dhe të vetëdijshëm për zgjedhjet e pasforcuara të tyre në jetë.” (nga Flutura Açka : “Gjysh mos më ço në xhami”))
14.07.16, Gjakovë

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...