Published On: 19 Prill, 2016

Xajë Çela: Ja si e morëm Kosharen (Video)

  • Rrëfimi për luftën i heroit Xajë Çela, si luftoi përkrah Sali Çekut! (3)

Intervistoi: Sefedin Krasniqi

Gjatë vëzhgimit a kishte në dukje forca serbe?

Xajë Çela: Po, gjatë vëzhgimit, në anën e Botushes, në rrugën drejt Junikut, ishin të pozicionuara shumë forca serbe dhe mjete motorike të cilat vazhdonin të shtohen. Në mbrëmje, si zakonisht i raportuam komandantit të grupit tonë Agim Ramadanit dhe konstatuam me bindje të plotë se forcat serbe do të tentojnë të marrin Junikun nën kontroll dhe me të vërtetë ashtu edhe ndodhi. Në mëngjes, e sulmuan Junikun, por falë rezistencës së luftëtarëve trima, serbëve u dështoi plani. Po atë ditë, me Rrustem Berishen i dolëm në ndihmë Junikut me djemtë e Jasiqit.

Ditën e dytë në ndihmë të Junikut ishim me Agim Ramadanin. Forcat serbe, pas dështimit të marrjes së Junikut, sulmuan nga ana e Zharrës për të futur nën kontroll fshatin Gjocaj, Jasiq dhe prapë dështuan. Nga serbët pati shumë të vrarë oficerë dhe ushtarë. Kjo u realizua falë ushtarëve trima që luftuan deri në rënien e tyre heroike si: Avdyl Jasiqi, Shkëlzen Gacaferi, Arif Gjocaj me datën 28 korrik 1998.

Dhe kjo ishte një luftë e vërtetë për pozicione dhe territore?

Xajë Çela: Luftë dhe e rreptë madje, por përveç aksioneve për pozicione, ne duhej të bënim luftë edhe për tërheqjen e kufomave të ushtarëve të rënë. Me Agim Ramadanin e bëmë tërheqjen e kufomës së Avdyl Jasiqit, e të një djaloshi nga Strellci e kemi bërë me Rrustem Berishën. Pastaj sipër Gjocajve, në Rrafshe sulmuan një picgauver që shkonte drejtë Gomurës dhe asgjësuam disa ushtarë serb. Në këtë aksion morën pjesë: Agim Ramadani, Qamil Jasiqi, Demë Maloku, Shkëlzen Jasiqi, Sefadin Jasiqi, Refki Basha dhe unë.

Pastaj prapë nga ana e Vokshit në Fierëza zbuluam dhe sulmuam një bateri të forcave serbe që u shërbente për dhënien e koordinatave artilerike. Serbët patën shumë humbje, por edhe ne patëm humbje. Ne ua morëm një sasi të madhe të armatimit falë këtij grupi sulmues ku bënin pjesë: Bashkim Jasiqi, Qamil Jasiqi, Xhafer Jasiqi, Shkelzen Jasiqi, Sefadin Jasiqi, Demë Maloku dhe unë.

Pas këtyre luftime të rrepta çfarë ndodhi me popullatën e kësaj ane?

Xajë Çela: Gjendja ishte shumë e rëndë. Filloi tërheqja e popullatës së Junikut, Gjocajve e Jasiqit e Vokshit. Kjo zhvendosje e popullatës filloi më 13 gusht 1998. Në drejtim të Tropojës u formua një kolonë e madhe me pleq, gra, fëmijë dhe të plagosur.

Përcjellës i kësaj kolone ishte Agim Ramadani, Rrustem Berisha dhe djemtë e Jasiqit dhe të Gjocajve. Gjatë rrugës hasëm në mina, të cilat, i ç’minuam me Agim Ramadanin dhe kaluam në Padesh pa ndonjë problem. Disa djem u vendosen në Papaj, sepse një pjesë shkuan për t’i vendosur familjet e tyre në vende të sigurta. Edhe pse ishim numër i vogël i luftëtarëve vazhduam përsëri me vëzhgime dhe aksione guerile gjatë gjithë kohës. Ndërkohë filloi të rritej edhe numri i luftëtarëve të forcave tona. Vëzhgimet i bënim nga trekëndëshi i kufirit Mali i Zi, Shqipëri, Kosovë dhe deri në Vllahën nga ana e Krumes drejt me Goden.

Më sa më kujtohet, sipas pamjeve që emetonin televizionet e gjithë botës, kjo valë refugjates drejtë Shqipërisë, u pasua me një tjetër edhe më të madhe pak kohë më vonë. A mendoni se regjimi i Millosheviqit kishte filluar spastrimin etnik të Kosovës?

Xajë Çela: Në shtator të vitit 1998, me fillimin e tërheqjes së popullatës shqiptare nga komuna e Deçanit, spastrimi etnik, që tashmë kishte filluar të intensifikohej, filloi të marrë përmasa marramendëse. Kishte marrë urdhër edhe Tahir Zemaj të bëj një tërheqje taktike me ushtarët e vet nga Prapaqani.

Grupi jonë në krye me Agim Ramadanin, Sali Çekajn, Rrustem Berishen si dhe ushtarë tjerë dolëm që t’i presim në bjeshkët e Sulbicës. Ne i prisnim konkretisht në qafën e Ali Çelës mes Dobërdolit e Sulbicës. Me veti kishim municion, ushqime si dhe veshmbathje. Filluan të vinin grupe të civilëve të shoqëruar nga ushtarë të UÇK-së. Ata na treguan se pjesa më e madhe e popullatës së bashku me Tahir Zemajn dhe shumë ushtarë kishin kaluar në Mal të Zi. Fatkeqësisht në Bogiçe kishin rënë në pritë disa ushtarë.

Pastaj Rrustem Berisha, Sali Çekaj dhe një pjesë e ushtarëve u kthyen në Papaj. Ndërsa Agim Ramadani, Demush Gacaferi, Demë Maloku, Adem Haxhosaj, Xhafer Gashi, Shiqer Maloku, Agron Isufi dhe unë vendosëm t’i kundërpërgjigjemi pritës së Bogiçës dhe pikërisht ndërmarrim aksion në Karakollin e Plloçicës së Junikut, më 15 shtator 1998, rreth orës 07:00 të mëngjesit. Vëzhguam rreth dy orë karakollin, nga ku dolën në oborr shumë ushtarë serb. Në mesin e tyre dy oficerë që dalloheshin shumë qartë, pasi që i kishim në afërsi. Ne e kishim bërë planin e sulmit dhe morëm në shënjestër tre roje të armatosura, një zolë në mesin e ushtarëve, ku ishin edhe oficerët, zolën tjetër në shatorin e madh dhe përnjëherësh hapëm zjarr me mitraloz dhe kallashnikov. Pastaj dëgjova zërin e komandant Agim Ramadanit, “aksioni u krye me sukses. Zjarri zgjati 7 minuta. Xajë tërhiqemi”!

Ushtarët serbë u zunë në befasi, nuk hapën zjarr?

Pasi filluam të tërhiqemi, ushtarët serb hapën zjarr nga karakolli me mitraloz të rëndë, por jo në drejtimin tonë. Me këtë kuptuam se nuk dinin nga ishin sulmuar. Kur arritëm në Qafën e Ali Çelës ishte dëborë dhe serbët na panë në dëborë, gjuajtën me minahedhësa, por tani ishte vonë për ta. Komandant Agim Ramadani na tha: “Për sot mjafton, të kthehemi në bazë, në Papaj”.

Tash mund vetëm të pyes cili ishte aktiviteti apo aksioni i radhës?

Xajë Çela: Prapë vëzhguam në pjesën sipër karakollit të Koshares. Vërejtëm se rrugës për në Gomure lëviznin pincgavera me ushtarë serbë, ndaj dhe sulmuam një pinzgaver dhe vramë disa ushtarë, të cilëve u morëm armë dhe municione, pastaj dylbi nate dhe radiolidhje si dhe tabelat e pinzgaverit. Ky sulm ka ndodhur me 30 shtator 1998.

Këtu dua të theksoj se nga këto aksione të kryera, ne nuk kemi pasur asnjë humbje madje as gërvishtje të ndonjë ushtari tonë.

Çdo aksion luftarak ka karakteristikat e veta që dallon nga të tjerët. Po nga vëzhgimet a keni ndonjë që do ta veçonit?

Xajë Çela: Ishte vjeshtë e vonë e vitit 1998, një grup i udhëhequr nga Sali Çekaj, Qamil Jasiqi, Bashkim Jasiqi, Sefer Berisha, Demir Murseli, Demë Maloku, Shpend Gjoci dhe unë kemi hyrë për të vëzhguar nga Papajt në drejtim të Jedovës dhe kemi arritur të pozicionohemi sipër Koznjerit për të vëzhguar forcat serbe. Posa ra terri në tokë, nisi të bjerë shi e nga mesnata filloi të bie edhe borë. Meqenëse serbët i kishim në afërsi s’mund të lëviznim as të ndiznim zjarr, ishim krejt të lagur, ushqimi na u mbarua, u detyruam për dy ditë të hanim kaça. Ditën e tretë, Sali Çekaj mori një ushtar dhe tha: “mendoj se do të gjejmë molla gjyle në bjeshkën time të Bellesë, dhe vërtetë na i solli mollët, të cilat na ndihmuan për të përballuar këtë rrugë kaq të gjatë përmes dëborës drejtë bazës për në Papaj.

Ju vetë i bënit vëzhgimet dhe aksionet?

Xajë Çela: Vëzhgimet i bënim në çdo kohë pandërprerë. Një ditë, Komandant Agim Ramadani na dha urdhër të vëzhgojmë në pjesën e karakollit të Koshares dhe pikave dominonte përreth që mund të ishin në mbështetje të karakollit. Këto vëzhgime vazhduan për një kohë të gjatë derisa i morëm detalisht çdo të dhënë mbi numrin e forcave serbe, llojet e armatimit që dispononin, mjetet motorike, kohën e ndërrimit dhe të lëvizjes së tyre etj. Bëmë inçizimin e objektit dhe Rrasës së Koshares dhe këtë incizim së bashku me të dhënat tjera ia dorëzuam stafit komandues në Papaj.

Agim Ramadani grupin tonë vëzhgues na pyeti veç e veç si dhe bashkërisht për të dhënë mendimin për marrjen e objektit të Koshares. Pasi dhamë mendimet tona vazhduam përgatitjet, fillimisht nga Papajt u transportua municioni i minahedhësve i nevojshëm, predhat e topave dhe municione tjera të ndryshme. Ato i bartëm me ushtarë me shumë fshehtësi me kuaj dhe nga fundi i operacionit të bartjes edhe me saja dëbore për në pikat kyçe, përreth kufirit. Për këto transportime armatimesh nuk ishin në dijeni të gjithë ushtarët. Personalisht mua, por mendoj edhe Qamil Jasiqit, Agim Ramadani na tregoi për ditën e sulmit për thyerjen e kufirit dy ditë para fillimit. Më datën 09 prill 1999, në shtëpinë e Sadik Bajramit, ku qëndronim gjatë vëzhgimeve, atë natë, erdhi Komandant Agim Ramadani dhe tha: “Xajë, ti je i informuar, ndërsa ju të tjerët përgatituni të shkojmë, sepse erdhi momenti i shumëpritur, të cilin e keni kërkuar me vetiniciativë. Tani e keni detyrë luftarake marrjen (lokalizimin) e objektit të Koshares”. VIJON (Shqiptari.eu)

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/per-kurvat-e-shtabistave-komandante-tregime-konspirative-per-luften/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...