Published On: 7 Prill, 2016

Vuajtje, rraskapitje, tmerr vrasjesh, masakra të vazhdueshme në tragjedinë e Tivarit

  • Masakra e Tivarit

Bekim Baftiu

Me kërkesën e Armatës së Katërt, Shtabi Operativ i Ushtrisë dhe Armatës Popullore të Kosovës merr vendim të mobilizojë luftëtarë për çlirimin e plotë të Jugosllavisë. Sipas urdhëresës së dhënë nga SHO duhej organizuar njerëz për t’i formuar së pari dy eshalone e më vonë të formohet edhe eshaloni i tretë. Eshaloni i dytë prej Prizrenit për në Shkodër, u nis më 25 mars 1945.
Eshaloni dy ditë qëndroi në Prizren e prej këtu në Shqipëri. Ata nën përcjelljen e rojës serbe e malaziase, gjoja për t’i mbrojtur e siguruar. Me të kaluar në territorin e Shqipërisë, sjellja e përcjellësve serbë e malazias ndryshoi. Silleshin në mënyrë brutale.
Prej Kukësit e deri në Tivar sjelljet e rojës ushtarake serbe e malaziase nuk i përgjigjeshin një roje kolegiale, por ajo i përngjante një përcjellje të burgosurish. Pjesëtarëve të eshalonit të dytë, sa më shumë largoheshin nga Kosova, aq më shumë u shtohej zullumi. Nuk i lejonin për të pushuar, për të pirë ujë e nevojat tjera natyrore. Natën e kalonin nën qiellin e hapur dhe gjithnjë të fyer e të maltretuar.
Nga mundimet e rrugës, urisë e lodhjes ata që nuk mund të ecnin, i shpallnin të padëshiruar. Kështu kishte filluar edhe pushkatimi i atyre që lodheshin. Atyre nuk iu ndihmonin, por vetëm i shmangnin nga rruga dhe i likuidonin.
Rruga për Tivar kishte kaluar me vuajtje dhe peripeci të mëdha.
Ditën e parë prej Prizrenit arrijnë në Kukës aty diku kah ora njëzetë e mbrëmjes. Me shumë vështirësi e kishin kaluar Drinin e Bardhë. Në këtë natë, prej orës një (pas mesnate) kishin filluar t’i thërrisnin një nga një me radhë, gjoja për t’i marrë në pyetje, por ata që shkonin nuk ktheheshin më. Dikush, pas likuidimit të disa shokëve, kishte dëgjuar britma njerëzish dhe tani mësuan se aty i vrisnin duke i larguar në përroje e male.
Nga ky proces i rrezikshëm ia kishin arritur të shpëtonin tre veta. Forma tjetër e likuidimit bëhej natën, gjoja nga dikush tjetër. Pusia ishte e përgatitur. Përcjellësit i çonin në atë drejtim, ata rrinin mbrapa, më larg në mënyrë që likuiduesit të shtinin në ushtarët shqiptarë. Në këtë rrugë të mundimshme disa ishin të lodhur shumë. Nuk mund të ecnin. Shokët më të qëndrueshëm nga përcjellësit kërkonin ndonjë mjet transportues, por kjo kërkesë jo vetëm nuk u përfill, por tani përcjellësit kishin filluar t’i rrahin.
Numri i të sëmurëve u shtua edhe më shumë pas një shujte pak bukë e pak mish të prishur, me shumë erë dhe kripë. Kështu filluan dhembje në stomak dhe etje. Disa kërkonin ujë, por nuk u lejohej të pinë. Siç thotë, njëri nga fshati Krasmirofc shkoi të pinte ujë, por roja e vrau duke pirë ujë në burim.
Natën e dytë eshaloni kaloi në afërsi të Pukës nën drunj e shi. Të nesërmen edhe shumë sish ishin sëmurë dhe vdekur nga helmimi i ushqimit. Ditën e tretë të udhëtimit eshaloni kishte arritur në ora 19, në vendin e quajtur “Ura e Zogut”, të cilën ushtria fashiste italiane e kishte rrënuar. Tash gjoja se do t’i qesin me njëfarë vigu apo teleferiku të improvizuar i cili këputet. Shumica prej tyre mbetën të lënduar.
Përcjellësit serbë e malazezë përsëri orvaten që edhe të tjerët t’i kalojnë ashtu gjoja se tani ishte në rregull, por këtë shqiptarët assesi nuk pranuan. Kështu vazhduan rrugën këmbë dhe rrotull. Të nesërmen të lënduarit nga teleferiku do t’i ndalin, gjoja për t’i bartur me ndonjë mjet transportues. I ndajnë nga shokët e tyre, por kurrë nuk u dit se çka ndodhi me fatin e tyre! Të mbeturit e kishin vazhduar rrugën deri afër Shkodrës, në vendin e quajtur “Vau i Spasës”. Këtë va e kalonin pa vështirësi deri në Shkodër.
Në ora 16 eshaloni kishte arritur në Shkodër, aty pushojnë pak, pinë ujë dhe në mbrëmje, vendosen në një kazermë, afër Shkodrës. Nga mesi i natës përcjellësit i zgjojnë për marshim në drejtim të Ulqinit, por edhe këtë rrugë nuk e kishin kaluar pa telashe. Diku kah ora 3 të mëngjesit kishin hasur në një minim eksploziv, në këtë të papritur edhe përcjellësit shtijnë mbi shqiptarë dhe në këtë vend mbetën një numër i konsideruar të vrarësh.
Edhe këtë likuidim serbomalazezt do ta arsyetonin se gjoja banorët e Shqipërisë vapruan kështu nga pezmi që kosovarët ishin ithtarë dhe veprimtarë të lëvizjes kombëtare balliste.
Vazhduan rrugën për në Ulqin duke shtuar edhe këtë: “Kemi dëgjuar duke na fyer e sharë nënën shqiptare…., thonin, do tu burgosim” e thënie tjera. Me të hyrë në teritorin e Malit të Zi disa të sëmurë i ndajnë gjoja për t’i vendosur në spital. Ata nuk dinin se ku i dërgonin.
Kah ora 12-13 e ditës, eshaloni hyri në Tivar. Vërehej një lëvizje e popullatës së Tivarit. Dukeshin ushtarë e civilë të armatosur. Shqiptarët i shikonin me përbuzje e ironi, por çka do të ndodh nuk dinin askush prej tyre. Bëhet masakër me përdorimin e gjithëfarë armësh. Këtë e vërteton edhe një raport zyrtar i shtabit operativ në të cilin ndër të tjera thuhet: “padale su bombe sa svih strana, pusalo se od svih oruzja, a u pucnjavu su se umesali odbornici, bolnicarke, jednom recju, svaki ko se trefio o tom momentu i ko je posedovao oruzje. Pucnjava je prestala onda kada se nije niko vise podizao niti pomicao. Svemu ovome prisustvovali su komandant i komesar X brigade, iz sve skoro vojne i civilne ustanove koje se nalaze u Baru. Mnogo od njih su aktivno ucestvovalo u puskaranju na ljude.”
Pas masakrës së bërë, ata që mbetën gjallë, pak më larg vendit të masakrës e kaluan tërë natën. Në brendi qëndronte roja e armatosur. Këtu qëndronin afro 15 orë, të lodhur e rraskapitur nga mundimet psikike e fizike, nga etja uria. Të nesërmen i dërgonin në qytet të vjetër për t’i vendosur në një ndërtesë të vjetër e të keqe. Shqiptarët kishin refuzuar për të hyrë, pa e ditur arsyen. Atëherë oficerët lejuan një numërim të tyre. Sipas numrimit ishin 810 veta.
Kur krahasohet numri i përgjithshëm i nisur nga Prizreni 4580 veta, rezultati del se gjatë rrugës dhe në Tivar të vrarë e të plagosur kishin mbetur 3770 veta. Si thotë përjetuesi, pas dy a tri ditësh arriti një grup oficerësh, shumica e të cilëve u prezantuan se janë malazez, kurse dy tjerë u prezantuan si dalmatinë. Ata informuan se gjoja për të gjitha këto çka kishin ndodhur i kanë informuar organet krahinore në Kosovë. Pas kësaj lexohet një letër nga ana e oficerëve se gjoja paska ardhur nga udhëheqja e Kosovës.
Sa i kujtohet autorit përmbajtja e letrës ishte: “Me keqardhje kemi marrë lajmin për aksidentin që kishte ndodhur në Tivar çka ju vetë ishit fajtorë. Kemi marrë masa për një jetë të juaj sa më të mirë. Tashe tutje për front do t’u shoqërojnë udhëheqës serbë e malazez edhe të tjerë: Kroatë, sllovenë edhe shqiptarë”.
Nga ky tekst për asgjë nuk ishte ngritur zëri, përveç asaj se “shqiptarët ishin fajtorë”. Në Tivar këta të mbetur gjallë, disa prej tyre qëndruan edhe nja 10-12 ditë e pastaj me anije i transportuan për n’ frontin e bregdetit, duke kaluar nëpër Split, Shibenik, Biograd në More e vende tjera. Të gjithë u vendosën në njësi të armatës jugosllave dhe luftuan kundër fashizmit deri në çlirimin e Jugosllavisë në tërësi.
Pas çlirimit, shumë pjesëmarrës të procesit të Tivarit, grup oficerësh i kishin bërë me dije se duhet të lëshonin deklaratë për të treguar se si ka ndodhur ajo tragjedi. Qëllimi i këtyre delegatëve, si u kanë thënë oficerët është se organet më të larta shtetërore e kanë bërë një kërkesë të tillë.
Përkundër disa potencimeve për ndriçimin e kësaj çështjeje armiqësore, të bërë ndaj shqiptarëve, deri pas Plenumit të Katërt të LKJ nuk u lejua ndriçimi i këtij masakri. Pas Plenumit u ndriçua rasti i Tivarit, që të gjithë të likuiduarit dhe të mbeturit gjallë i shënuan në regjistrat e luftëtarëve të rënë kundër fashizmit dhe të rënëve nga tradhëtarët e vendit.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...