Published On: 10 Janar, 2016

Vrojtim për bashkimin kombëtar

Arber Gashi
Bashkimi kombëtar i shqiptarëve është qëllim dhe ligj natyror, synim i paqes, e drejtë morale, e drejtë ligjore ndërkombëtare dhe e drejtë historike që nuk mund t’i mohohet kombit tonë. Pengesat në realizim, pavarësisht argumenteve pro dhe kundër validitetit në diskursin akademik e politik rreth kundërthënieve aktuale juridike, ligjeve të padrejta e të imponuara, të cilat e ndalojnë aktualisht këtë prirje natyrore, njerëzore dhe të drejtë në raport me ardhmërinë e raporteve të relaksuara nacionale në siujdhesën pellazgoilire, janë të tejkalueshme, prandaj, si të tilla, këto pengesa kërkojnë trajtimin e veçantë, në sfera të veçanta të jetës dhe zhvillimit të gjithmbarshëm shoqëror, ekonomik dhe politik në trojet tona etnike.

Nëse ne e zhvendosim këndvështrimin tonë, e çlirojmë atë nga interesat dhe aktualiteti i tashëm politik e juridik, atëherë medoemos se zgjidhja përfundimtare, e kundruar edhe si vrojtim empirik e i pandikuar nga interesat gjeopolitike, na del të jetë bashkimi i kombit shqiptar. Pra, zgjidhja e çështjes shqiptare, bashkimi kombëtar, nuk është thjeshtë një bashkim elitash në marrëdhënie juridike federale ose konfederale, sepse ky bashkim, në nivelin e tij bazik, në rend të parë është bashkim i natyrshëm i njerëzve të një gjaku, është bashkim i një kombi të ndarë padrejtësisht. Duke i vrojtuar gjetjet e hulumtimit empirik, ne vërejmë një prirje identike dhe qasje të panatyrshme të shumicës së shqiptarëve në sferën e organizimit shoqëror dhe politik, e tëra kjo në raport me synimin natyror, bashkimin kombëtar. E quaj prirje identike, sepse shqiptarët, kudo që ata jetojnë në juridiksionet e vendosura mbi trojet e tyre etnike, nuk po arrijnë të çlirohen nga mendësia lokaliste dhe interesi i ngushtë krahinor. Organizimi i tyre në rrafshin shoqëror, fetar dhe politik është i segmentarizuar skajshmërisht dhe ai i është nënshtruar trysnisë që e imponojnë juridiksionet ku ata jetojnë.

I paarsyeshëm për vrojtimin empirik na del të jetë edhe emërtimi si lëvizje kombëtare, për partitë politike ose iniciativat qytetare me shtrirje lokale. Duke i qëndruar besnik vrojtimit, si rezultat për analizë të veçantë shkencore fitojmë nevojën e trajtimit empirik të elitës politike shqiptare dhe kontributit që jep ajo në thellimin e këtyre divergjencave. Dhe, elita politike shqiptare, kjo klasë shoqërore që duhet të ishte natyrshëm, prijatare e procesit të pandalshëm natyror të bashkimit, na del të jetë e papërgatitur dhe e pandërgjegjshme sa duhet të ishte në realitet, dhe e cila, si klasë e veçantë dhe e privilegjuar të marrë mbi supe barrën që i takon. Përjashto instrumentalizimin e çështjes së bashkimit kombëtar për interesa të kapjes së majave të pushtetit, kjo klasë e shoqërisë sonë nuk është në nivelin e detyrës që ia ngarkon koha dhe prirja natyrore e vet shqiptarëve. E krijuar nga një sistem armiqësor ndaj shqiptarëve, siç ishte sistemi sllavokomunist, elita politike shqiptare shquhet për besnikëri ndaj juridiksionit që e sundon padrejtësisht kombin shqiptar. Pra, përderisa në njërën anë kemi prirjen natyrore të shqiptarëve për sigurimin e ekzistencës kombëtare përmes bashkimit, në anën tjetër i kemi elitat të cilat e pengojnë më shumë se çdo kundërshtar tjetër, prirjen natyrore dhe shpirtërore të shqiptarëve.

Kritika konstruktive, si pjesë e pandashme e kësaj analize dhe e vrojtuar pa ndikime ideologjike ose prirje për pushtetmbajtje, elitës aktuale politike shqiptare i qëndron si dekalog moral mbi ndërgjegjen dhe moralin kombëtar që përfaqëson. Si e tillë, kritika konstruktive për elitën aktuale shqiptare, e përmban natyrshëm edhe metodën krahasimore me elitat e dikurshme nacionale dhe veprimet e tyre praktike drejt synimit natyror të shqiptarëve. Në këtë kontekst, duke i marrë për bazë edhe rrethanat shoqërore e politike të kohës, deklarata e ish-presidentit Rugova në vitin e largët 1992, na del të jetë vizion i paarritshëm për elitën e sotme politike shqiptare, e cila, siç mund ta vërejmë nga rezultati që i ofron shoqërisë, është kundërshtare e synimit natyror të shqiptarëve dhe krejt kjo, për interesa të pushtetmbajtjes ose pushtetmarrjes me çdo kusht.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...