Published On: 21 Shkurt, 2016

Vrasje me metoda “perfekte” nga agjentët shqiptarë të ‘Slluzhbe Drzavne Bezbednosti’ të ish Krahinës

  • A e vranë Xhemail Mustafën sipas stilit të UDB-së (2)

Nga Gjergj Kabashi

TA LIROJMË NJË POPULL TË TËRË NGA NJË KONFLIKT QË E RËNDON PA QENË KONFLIKT I TIJ

Le ta shohë populli dhe “populli” se cilët janë njerëzit që na përfaqësojnë, cila është fytyra e tyre, gjuha e ndyrë e tyre, dhe ta lirojmë një popull të tërë nga një konflikt që e rëndon pa qenë konflikt i tij, por i grupacioneve kriminele, që sipas gjasave, janë grupacione fanatike të politikave partiake-policore  që nëse nuk i ndalim me hir e me pahir, rrezikojnë ta destabilizojnë shtetin e ri të Kosovës, për të cilin kontribuan të gjithë brezat e shqiptarëve. Le ta shohë ky popull i përgjumur, të cilin deri tash po e shpërbën kulturalisht – duke e islamizuar dhe duke ia rrezikuar territorin politika e verbër e Hashim Thaçit; ky popull pa informatat e duhura për përfaqësuesit e “tij”, se kështu më nuk shkohet përpara, jo për shkak se kriminelët e bashkuar na e vranë një Xhemail Mustafën apo “na e hodhën e përbuzën” një Bajram Kabash, – se fundi i fundit, ne jemi individë dhe fatet e fatkeqësitë tona janë individuale, d.m.th. ato i prekin dhe u shkaktojnë vuajtje familjeve tona apo ndonjë të  afërmi, miku e shoku të njëmendtë, e jo të tjerëve, që mund të mos u kujtohemi më apo që nuk duan të na kujtojnë më. Qemë apo nuk qemë ne jetë ne të dy,  u vra Xhemail Mustafa apo iu  “shkatërrua jeta” një Bajram Kabashi, jeta, megjithatë, e vazhdon rrugën e vet.
Disa vite më vonë i interesuar për fatin e keq të Xhemail Mustafës, konkretisht në dhjetor të vitit 2004 pasi kisha mbërritur në Kosovë për një pushim dyjavor, për herë të parë qëkur kisha ardhur si refugjat lufte kah fundi i prillit 1999 në Norvegji, kontaktova, për aq sa munda, persona që mendoja  se mund të kenë së paku një informatë për atë se si ishte vrarë dhe cilat ishin motivet e vrasjes së Xhemail Mustafës, ose, së paku, ndonjërit i kalova “kah këmbët” që të shihja ndonjë reagim apo shmangie të takimit me mua. Natyrisht, vura re se shumica e atyre që i takova në Prishtinë nuk kishin dëshirë të rrinin me mua, nga ata që populli thotë se marrin “n’thue në nërskamcën e vet”; ndërsa një tjetër erdhi drejtpërdrejt tek unë në ‘Hotel Grand’ dhe pas një ndeje miqësore me tha pa e hapur temën  fare se, ”unë isha i fundit  që u ndava atë natë nga Xhemail Mustafa, këtu nga lokalet e “Grandit”! I besova…, pa e kuptuar fare se a ishte marrë në pyetje nga policia, siç merren zakonisht në pyetje njerëzit kudo në rrethana të tilla tragjike. Përkundër respektit që e kam për atë person, që njihet si bibliotekisti më i shkolluar në Kosovë,  personalisht duke e ditur se të “fundit” nga Xhemaili ishin ndarë provokatorët e ndyrë e antishqiptarë, – qofshin edhe antishqiptarë të pavetëdijshëm, të fshehur pas maskës së “BujarBukoshit”, e pyeta vetën atë ditë, ashtu sikurse që pyetëm edhe sot e kësaj dite, se a i ka marrë dikush në pyetje të gjithë ata njerëz të ligj, atë mendësi që UDB-a me bashkepunëtorët e saj të shumtë, ia la në derë Kosovës.

Unë jam shumë i vetëdijshëm se në Kosovë diçka duhet të vritet, por ajo që duhet vrarë në Kosovë nuk duhet të jetë vrasja e ndonjë individi, por vrasja e një mendësie të mbrapshtë, joshqiptare e jonjerëzore, e mbjellë nga shërbimet e fshehta armiqësore ndaj shqiptarëve e Kosovës. Mendësia e tillë e ka vrarë Xhemail Mustafën dhe ajo mendësi për pak me “vrau” edhe mua që detyrohem të flas për vrasjen e kolegut tim të pafajshëm pas 14 vitesh të likudimit të tij. Likuiduesit e tij në emër të një atdhetarizmi “Made in Serbia”, e vazhduan përparimin e vet, duke e “shaluar” Kosovën dhe duke e bërë të pasigurt forcimin e shtetësisë së saj, thuajse asgjë nuk ka ndodhur, thuajse asgjë të keqe nuk kanë bërë ndaj vendit të vet.

E pyes veten se a i ka ofruar, ndonjë i penduar i mundshëm, të dhëna Policisë e Kosovës, gjatë këtyre katërmbëdhjetë viteve, dhe a ka qenë ndonjëherë policia në dijeni të një provokimi të tillë? Kjo gjë, sipas mendimit tim, është tejet interesante për t’u hulumtuar e sqaruar  nëpërmjet rrugësh operative, mirëpo si duket kjo është heshtur, duke dëshiruar që e gjithë kjo të mbulohet me harresë? A duhet të heshtet më tutje dhe përse u dashka që unë të hesht? Mendimi im është që brenda këtij provokimi sqarohet shumëçka për Kosovën dhe për disa elita të saj të rrejshme, prandaj edhe insistoj me këmbëngulje e vendosmëri profesionale e atdhetare, – jo për mua por për hir të Kosovës – të zbulohen të gjithë ata që kanë qenë të ndërlidhur në çfarëdo mënyre në këtë provokim; të tregohen emrat e tyre, në cilin/cilat vende të Prishtinës është organizuar provokimi i tillë, çka kërkonin, a ishin të mashtruar, kush i kishte mashtruar dhe përse ata mendojnë të kenë qenë të mashtruar. Ku gjenden ata tash, jashtë skenës publike të harruar apo të sistemuar nëpër institucione të Kosovës?
Pse heshtin bashkëpartiakët e Xhemail Mustafës  që ishin të ndërlidhur në këtë provokim të kotë, apo u vetëvranë me metodën e turpërimit të rëndë që i gjeti, pra, ranë viktima të së njëjtës metodë të njohur udbashe me të cilën menduan se ma kishin mbyllur gojën mua,por në realitet ia mbyllën gojën vetës duke mos guxuar të më lajmëronin në polici si i provokuar prej tyre, pasi  në rastin e tillë ata do të identifikoheshin si provokatorët që për hiçgjë ia morën jetën një njeriu që e kanë konsideruar të vetin me fjalë, por jo edhe me vepra, siç po shihet tashmë; apo çka është  më e logjikshme duket se Xhemail Mustafa për ta është shndërruar në një barrë të rëndë në ndërgjegjen e tyre të vrarë, sidomos pengesë për karrierën e tyre të shkretë, duke iu gëzuar çdo dite të moszbulimit të këtij superskandali, që e turpëron në rend të parë Kosovën, sepse turpërimi i tyre tashmë nuk ka ndonjë kuptim, pasi ashtu e kështu, ata janë njerëzit më të pafytyrë që i ka vendi ynë.

Serbia me ushtarakët e vet ka bërë gjenocide ne hapësira të ndryshme të ish-Jugosllavisë, duke arritur që përmes gjenocidit t’i zgjerojë lebensraum-in (hapësirat jetësore) për serbët, të cilëve më parë nuk u kanë takuar, ndërsa tanët, këta kriminelë të bashkuar, kanë bërë krime ndaj të vetëve dhe me precizitet ala udbash ia kanë mbyllur gojën njëri-tjetrit, duke menduar se nuk do të ketë kush në botë që do të mund ta mbrojë Xhemail Mustafën. Xhemën e mbroj unë, pasi unë atë e kam pasur koleg të nderuar dhe e di se gabimet e tilla nuk kanë ndonjë domethënie pasi gabojnë e mashtrohen edhe kryetar shtetesh, e lëre më një individ si ai, që ka qenë i rrethuar para e mbrapa me kriminelë të shërbimeve sekrete dhe me fanatikë të rrejshëm rugovistë, që kanë qenë në gjendje të bëjnë gjithçka kundër atyre, sikurse që isha unë në atë kohë, që nuk e kurseja kritikën ndaj politikës së kënetës. Kur ky shkrim do ta bëjë jetën e vet publike, ashtu siç është qëllimi im përfundimtar,atëherë mirëkuptimin e vetëm e kërkoj nga familja e  Xhemail Mustafës, nga ajo familje që iu shkaktuan vuajtje aq të mëdha, nga gruaja e tij e deri tek anëtari më i ri i asaj familjeje. Ç’është e vërteta, pikërisht për shkak të tyre unë nuk kam folur deri më tash, duke menduar që koha i shëron plagët dhe se do të vijë dita që shteti i Kosovës do të funksionojë si shtet juridik në bazë të ligjeve dhe praktikës juridike të demokracive evropiane. Por fakti i trishtueshëm është se kriminelët janë futur në institucione dhe se me emrin e Xhemailit dhe me vuajtjen e familjes së tij po bëhen lojëra të fëlliqta politike, madje edhe katërmbëdhjetë vjet pasi që e vranë. Kjo mua nuk më jep ndonjë shpresë, prandaj edhe e bëj publik “enigmën”- kumtin e trishtë për vrasjen e Xhemailit, për vrasjen e kolegut tim, për vrasjen e pafajshme të Xhemail Mustafës sonë…

NUK  ËSHTË LEHTË KUR TË PËRBUZET E INJOROHET PERPJEKJA, NUK TË NJIHET MERITA E KONTRIBUTI PËR VENDIN 

Familje e nderume e  Xhemail Mustafës, meqenëse është krejtësisht e mundshme që kriminelët e shërbimeve sekrete nga të dyja ish-shërbimet partiake që jetësisht janë të interesuara të mos zbulohet ky rast tragjik, do të aktivizohen dhe do t’ju rrethojnë në “emër” të brengosjes për juve, unë Ju bëj  thirrje publikisht që të qëndroni në anën time sepse unë jam me Ju, siç kam qenë gjithnjë gjatë gjithë  këtyre viteve të mundimshme për mua e për ju, duke vuajtur si gjarpri nën gur, duke vërejtur se si më shtoheshin thinjat pasi nuk më hiqej nga mendja Xhemaili. Jam bërë urë në jetë duke heshtur e punuar natën e ditën për ringritjen e jetës së rrënuar personale e familjare, duke pasur gjithë këto barrë mbi supet e shpirtin tim. Ashtu sikurse Ju që ndiheni të mashtruar nga kriminelët e vendit tonë të vogël gjeografikisht, po aq i mashtruar dhe injoruar ndihem edhe unë me familjen time, se nuk është lehtë kur të përbuzet e injorohet përpjekja, nuk të njihet merita e kontributi ndaj vendit nga ana e cubave të maleve dhe të restoranteve, të fshehur pas intelektualizmit të rrejshëm me një frymëzim dhe natyrë poshtërake udbashe, përmes fanatikëve të tyre partiakë, gazetarë etj. Sado që isha i vetëdijshëm se gazeta ‘Rilindja’ përpos gazetarëve shumë të mirë e njerëzorë, ka pasur edhe gazetarë të njohur për halabakinë e tyre, naivë, provokatorë dhe spiunë të vërtetë, nuk më ka shkuar kurrë mendja se ata dhe njerëzit nga “qarqet”  e tyre do të shkojnë aq larg në marrëzinë e tyre theqafëse, sa të më dërgonin letra të vazhdueshme, të cilave unë natyrisht se u jam përgjigjur me ëndje,- sidomos atëherë kur isha i bindur se në provokim u ndërlidhën edhe kriminelët e shërbimeve sekrete, të cilët donin të më linin një porosi. Në këtë situatë edhe unë vendosa që t’ua jepja mesazhin e  duhur këtyre “kopilëve” të kohëve leshatuke, që më shfaqeshin aq të harbuar e të marrë në bishtpërjetën e tyre të kobshme. Për porositë dhe përmbajtjen e provokimit të tillë unë kam botuar shkrime të shumta, disa prej të cilave edhe i kam botuar duke i ikur përmendjes së emrave të cilitdo nga ata që provokonin, qoftë në portalin “Zemra Shqiptare” më herët, apo së fundi në “Revistën Drini”…

Tjetërkund nuk botova shkrime të tilla, pasi shtypi “serioz” i Kosovës nuk boton shkrime të tilla, meqenëse së paku deri tash e ka pasur për detyrë të fshehë krime dhe duke i fshehur ato me apo pa qenë i vetëdijshëm, të mbrojë veprimtarinë kriminele të shumëkujt… Gjuha përdorur në shkrimet e tilla, të shpeshtën ka qenë aluzive, e tërthortë, me qëllimin e vetëm që te involvuarit të zgjojë kujtesën dhe të nxisë brejtjen e ndërgjegjes se gjërat e këqija nuk mund të harrohen dhe ato jo gjithkush i harron, sidomos nuk mund t’i harroj unë që as nuk i kam provokuar e as poshtëruar ata, qoftë me një fjalë të vetme. Qëllimi ishte që t’ua bëja me dije se e di kush janë ata, andaj nuk duhet të prisni, por të shfaqeni qoftë duke më treguar mua se për ç’arsye ka ndodhur një provokim i tillë, ose që ta njoftoni Policinë e Kosovës… Ata dashur a padashur kanë hyrë në konflikt me mua dhe atë në një konflikt të shtirur-provokativ së bashku me  kriminel të shërbimeve sekrete partiake. E tash se a janë ata kriminelë të shërbimit të fshehtë partiak të LDK-së, – meqenëse aty ishin pjesa kryesore e atyre që njiheshin si LDK-istët më të vendosur nga gazetaria e publicistika me prejardhje nga gazeta “Rilindja” dhe të tjerë nga vet maja udhëheqëse e kësaj partie, apo “ushtrinë” e këtyre propagandistëve do ta kenë marrë në dorë – kur ta kenë parë ashtu “bishtpërpjetë” e fodull –  ”agjentë” të ndonjë shërbimi tjetër partiak të infiltruar dhe vetë njerëzit e UDB-së së përbërë prej shqiptarësh që ishin të ndarë në dy partitë kryesore të pasluftës. Kjo ndarje për mua nuk ka ndonjë rëndësi. Me rëndësi për mua ka që i mashtruari/të mashtruarit që u përdorën për provokimin e tillë mjaft të planifikuar, të tregojnë se kush i ka mashtruar.

Çështja është pikërisht këtu: Kush i ka mashtruar?

Natyrisht se të rënë në grackën e mashtrimit specifik prej agjentëve me përvojë pune për Drzavna Bezbednostin, të ashtuquajturin Sigurim Shtetëror të Kosovës, që pas luftës e ndoshta edhe para saj u janë nënshtruar dhe kanë qenë të futur “nën këmbët” e disa kriminelëve të tjerë famëzi të shërbimeve sekrete partiake, shumëkush prej tyre e ka vështirë ta ngrejë kokën lartë nga turpi, sado që duket që “plagosjet” e shumicës së tyre në ndërkohë janë shpërblyer me poste e rehatime të ndryshme. Por gazetarët/publicistët me prejardhje nga gazeta “Rilindja” nuk mund të tregojnë se janë poshtëruar nga dikush tjetër(kësaj i thonë: poshtërim pas poshtërimi!) dhe i kanë sjellë në veprime të turpshme, i kanë bërë që t’u vijë marre se janë mashtruar nga dikush tjetër, kur ata kanë menduar se loja është e tyre dhe se në atë lojë nuk ka hyrë (infiltruar!) askush tjetër, por janë vetëm ata.

Qesharake po të mos të ishte, e gjithë kjo, tragjike dhe e dhimbshme; e dhimbshme për ata që u nënshtrohen poshtërimeve/eksperimentimeve të tilla antishqiptare të njerëzve shpirtvegjël, që shpirtin e humbur me kohë do t’ia kenë shitur djallit. Në ato shtete ku sundon rendi dhe ligji, ekzistojnë njësi të veçanta policësh të specializuar për rastet e tilla specifike. Kur dikush  si unë «bie» në kurthe të tilla apo të tjerë si ata që më provokuan kot së koti që ranë në kurthën që e kishin përgatitur për mua, ekzistojnë policët e specializuar për demaskimin e deshifrimin e provokatorëve, të pasojave e qëllimeve të provokimeve të tilla të kobshme. Nuk fsheh asgjë nëse them se edhe mua më kanë shkaktuar vuajtje dhe shqetësime jo të vogla provokimet e tilla, pasi më është dashur që për të gjitha këto vite t’i mbaja të mbyllura në vetën time, të ndrydhura pa nevojë, apo t’i shpalosja me një nivel të caktuar të deklarimi publik. Gjatë gjithë kësaj kohe unë isha në gjendjen e një  triumfi tragjik; të atij triumfi kur si profesionist ndihesh mirë se i ke zbuluar dhe, në anën tjetër mbetesh i zhgënjyer e i dëshpëruar pasi njëherësh ke vështirësi ta bësh publike rezultatin e përgjigjes që u ke dhënë më herët e do të dëshiroje t’ua japësh në vazhdim një grupi kriminelësh, pasi e sheh se mungon gazetaria që i duhet vendit dhe mungon – çka është edhe më keq – “populli”, që do të duhej t’i shihte problemet e veta të vërteta që nuk e lënë të ecë përpara.

Metoda “perfekte” e përdorur me sukses të madh nga agjentët shqiptarë të Slluzhbe Drzavne Bezbednosti të ish Krahinës Socialiste Autonome të  Kosovës, është MARRJA , do të thotë të bësh dikë të turpërohet, të turpërosh të mashtruarin që ai nga marrja të mos ketë guxim ta bëjë publike atë që do të ishte e domosdoshme ta bënte, madje edhe atëherë kur viktimën e ke goditur rëndë, qoftë edhe duke ia marrë jetën pafajësisht. I turpëron  deri në atë masë sa të mos  guxojnë ta hapin gojën për atë që e dinë çka u ka ndodhur atyre, apo kur ua poshtërojnë e dhunojnë, apo edhe vrasin, «bashkëluftëtarin» e tyre. Kësaj, i thonë, edhe i fikur e edhe i koritur! / VIJON

 

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...