Published On: 31 Mars, 2016

VMRO-ja e Gruevskit mund të pretendoj që ta sulmoj Ambasadën Amerikane në Shkup?!

Partia e ish Kryeministrit Nikolla Gruevski mund të tentoj që ta destabilizoj Maqedoninë përmes protestave masive, madje duke e sulmuar edhe Ambasadën e SHBA-së, ngjashëm si në vitin 1999, shkruan Zhurnal.

Ish Ambasadori i Maqedonisë në NATO, Nano Ruzhin për Zhurnal, thotë se nuk përjashtohet mundësia që Nikolla Gruevski të tentojë që të nxjerrë qytetarët maqedonas në protesta masovike, por në opinion Gruevski të deklaroj se këta qytetarë kanë dalur në protesta me vetëiniciativë ngjashëm si në Rusi siç e ka organizuar Vlladimir Putin.

Ai vlerson se poqëse vendoste VMRO-DPMNE-ja të organizojë një veprim të këtillë, atëherë Maqedonia do të gjendej në një pozitë tepër të rëndë para bashkësisë ndërkombëtare, pasi do të humbte mbështetjen e SHBA-së dhe me këtë Maqedonia do të izolohej.

“Pushteti i Gruevskit kur do të tentonte që popullin ta nxjerr në rrugët e Maqedonisë dhe do ta prezantonte në opinion se populli del me vetëiniciativë, ngjajshëm sic ndodhi me protestat e fundit po e rikujtojnë sistemin e Vlladimir Putinit në Rusi ose atë të Milloshevicit në Serbi.Tentimi me protesta para ambasadave të huaja do të ishte një humbje e madhe për shtetin tonë. Mendoj se nëse e bëjnë këtë, gjithësesi se pozitat e Maqedonisë në planin ndërkombëtar do të bien në pozita shumë të ulëta dhe mendoj se partnerët e koalicionit nuk guxojën që t’a lejojnë , sepse me këtë rrënohet një partneritet, një llojë përkrahje që e kemi nga bashkësia ndërkombëtare,sidomos nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Mirëpo gjithësesi se pushteti do të dalin me teorit se ja demokarcia lejon demostrata dhe shprehje të paknaqësisë. Kështu që në këtë çast, thjeshtë një akt i tillë do të ishte para se gjithash një tregues i një krizë tepër të madhe në Maqedoni , apo tregues se akoma nuk vetëdijësohen VMRO-DPMNE e Gruevskit, se nga kjo situatë nuk ka rrugëdalje përvec largimit të tyre nga pushteti”, ka deklaruar profesori Ruzhin duke shtuar se realisht pushteti aktual i udhëhequr nga ish Kryeministri Nikolla Gruevski gjendet në po të njejtin pozicion sikur Sllobodan Millosheviçi i cili në vitet e 90-ta i shpalli luftë bashkësisë ndërkombëtare.

“Vlersoj se pushteti është në krizë aq të madhe dhe praktikisht kjo më rikujton në ngjarjet nga koha e Milloshevicit, kur mediatorët e ndryshëm ndërkombëtar i shpallnin persona non-grata për njerëz që janë të papërshtatshëm të cilët i bëjn dëme interesit kombëtar. Mirëpo gjithsesi se ata në mënyrë të gabuar e interpretojnë interesin kombëtar, këta njerëz sepse kjo dëshmon krizën e pushtetit dhe dëshminë se ai tanimë ka filluar të fundoset. Epilogu tanimë është i njohur, sepse pas këtyre vendimeve të guximshme që i solli Prokurorja Speciale publike dhe bashkëpunëtoret e saja në fakt me këtë filloi që praktikisht të funksionoj shteti juridik. Megjithatë nuk duhet të llogaritet se Van hojte apo ndonjë tjetër diplomat amerikan punon në dëm të Maqedonisë, por ata punojnë që të funksionoj sundimi i ligjit dhe shtetit demokratik“, ka deklaruar Ruzhin.

Ai foli edhe për arrestimet e fundit të zyrtarëve të lartë të policisë maqedonase nga ana e prokurores speciale, Katica Janeva. Ish diplomati Ruzhin vlerson se në Maqedoni duhet të fillon të demontohet sistemi për shkak se pushteti i udhëhequr nga Nikolla Gruevski gjatë 10 viteve është kënaqur në pushtet duke bërë gjithçka që ka dëshiruar dhe nuk ka pasur asnjë obligim që ti jap llogari popullit.

Ruzhin thotë se për të zbuluar krimin dhe kriminalitetin në Maqedoni është tepër lehtë, mjafton vetëm të rishikoni dokumentet në Ministrinë e Policisë dhe Transportit dhe aty i gjeni të gjitha dëshmitë për krimet e bëra nga pushteti i VMRO-DPMNE-së. Ruzhin thotë se në Maqedoni me arrestimet e fundit përfundimisht lulëzon “pranvera e re e qytetarëve”, me qëllim që të kthehet besimi tek institucionet të cilat u keqpërdorën nga 3-4 kriminelë të pushtetit gjatë 10 viteve të fundit të udhëhequr nga VMRO-DPMNE. Ruzhin thotë se pranvera po vjen për Maqedoninë ngjashëm si në Bullgari, Çeki, Rumuni, Sllovaki dhe Kroaci ku u arrestuan politikanët kriminel, andaj tani është koha që ato kriminel të pastrohen nga Maqedonia dhe qytetarët të marrin frymë lirshëm në institucione demokratike.

“Për ne apo për garniturën sunduese kjo ndoshta është shokuese sepse për herë të parë ata po ballafaqohen me këso lloji të dënimit. Pasi 10 vitet e fundit ata thjesht kënaqeshin në pushtet ,pa pasur kurrfarë përgjegjësie për tërë atë që e bëjnë ,duke llogaritur se janë pushtet mbajtës absolut të cilët nuk kanë kurrfarë obligimesh ndaj popullit dhe ligjit. Dhe tani përnjëherë po ballafaqohen me ligjin dhe normalisht problemi është se këtë sindrom e përjetuan shtete të shumta nga koha e rrënimit të komunizmit Bullgaria,Rumania,Hungaria,Cekia sepse ne nuk kemi punë me dy apo tre kriminel që kanë gabuar ndaj ligjit , por ne kemi punë me një sistem të tërë i cili ka shkelur ligjin .Pak nëse prekni në MPB në Ministrinë e transportit dhe ministri tjera do të takoheni më këtë gjendje. Do të thotë cka po ndodh prokuroria publike thotë se sitemi duhet të qmontohet.Dhe për këtë arsye kjo ësjtë paraqitje e pranverës së qytetarëve të Maqedonisë ku pritet që të vijë deri te ndryshimet”, përfundoi për Zhurnal, Nano Ruzhin.

Ndryshe në vitin 1999 gjatë luftës në Kosovë kur aleanca veriatlantike e NATO-së po sulmonte qendrën e gravitetit të ushtrisë serbe, Beogradin dhe ushtrinë serbe, në atë kohë në Maqedoni u sulmua në shenjë revolte Ambasada e SHBA-së në Shkup, ndërsa në atë kohë qeverinë e Maqedonisë e udhëhiqte VMRO-DPMNE e kryesuar nga ish Kryeministri Ljubço Georgievski.

Më poshtë mund të ndiqni videon ku në vitin 1999 u sulmua Ambasada amerikane nga një grup ekstremistësh maqedonas

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...