Published On: 12 Korrik, 2016

Vjosa Osmani mund të bëhet lidere e ndryshimit!

Nga Dren Dushi
Në fillim të shtet-ndërtimit të Kosovës, KFOR-i dhe UNMIK-u, bashkë me mekanizmat tjerë të jashtëm, ishin fokusuar në arritjen e nje gjendje stabiliteti përmes demilitarizimit të UÇK-së, që do të mund të përdorej si mjet partiak i një partie politike, qehtësimin e urrejtjes ndëretnike, dhe fillimin e procesit të “pajtimit” me Serbinë që u “lëndua” nga bombardimet. Në periudhën e parë të tranzicionit, eksponentë të thirrur në vlera të luftës, duke e dëmtuar shumë UÇK-në, arritën të fusin në pronë biznese, prona dhe pasuri të ndryshme, të cilat do të ndikonin më vonë në financimin e disa partive politike. E tërë kjo gjendje u bë e mundur edhe nga papërgjegjësia e mekanizmave të jashtëm, të cilët, bazuar në presionet e mëdha ndërkombëtare, imponuan një kombinim të tillë administrimi të Kosovë, duke bërë që SHBA-të të tërhiqen paksa, për t’i lëshuar udhë “botës” në ndërtimin e Kosovës së “re”.
Kjo fatkeqësi që i ndodhi Kosovës gjatë periudhës së parë të tranzicionit, sfidohej nga një njeri i cili kishte fituar autoritet të madh gjatë viteve, me punën e tij shkencore, njohjen antropologjike dhe historike të popullit të vet, dhe vizionin nacional i cili, ndonëse i argumentuar në mënyrë par excellence, dëmtonte interesat gjeo-politike serbe, bëhet fjalë për Presidentit Historik Ibrahim Rugova, i cili duhej të vdiste, që të fillonin disa procese që ai i kundërshtonte, përfshirë promovimin e identitetit dardan, dhe lashtësinë tonë që do të na bënte zot të kësaj toke, edhe në aspektin historik.
Nuk kaloi kohë e gjatë, as një dekadë, që vrasjet politike, kërcënimet, dhe forma tjera dhune, nga politikanë që dhjetë vite më vonë do të dilnin të dënonin dhunën e një niveli shumë më të ulët se vrasjet, të arrinin qëllimin, kapjen e shtetit të ri të Kosovës, nga kreu i Gjykatës Kushtetuese, deri te strukturat më të ulëta. Në këtë mënyrë, krerët e këtij procesi, do të zgërdhiheshin (zgërdhirja ka filluar të ikë me ardhjen e Gjykatës Speciale) me kundërshtarët e tyre politik, sepse gjendja e tyre “derivonte” zgërdhirjen. Komoditeti i madh që vie nga fuqia në terren, ta kesh “tëndin” në krye të pothuajse çdo institucioni vendimmarrës, dhe shpesh, duke ju thënë akuzuesve, kritikuesve, argumentuesve: “shkoni në prokurori”, sepse e dinë që kjo prokurori dhe sistem gjyqsor, përtej denimit të ndonjë qytetari të thjeshtë me arsyen që ka harruar të vendosë rripin e sigurimit gjatë vozitjes, nuk ka ndonjë kapacitet serioz.
Kjo gjendje u lejua nga “bota”, apo mekanizmat ndërkombëtarë, të cilët, për t’a pajtuar Rusinë dhe Serbinë, do të duronin mjerimin social, politik, intelektual në Kosovë, të paktën, deri sa kjo elitë politike, të përfundoj të nënshkruarit e çdo dokumenti “pajtues” me Serbinë e “dëmtuar shumë” nga bombardimet, dhe pajtimin e Rusisë, gazi i të cilës është më i rëndësishëm se jeta e mjerë e dy milion shqiptarëve në Kosovë.
Sigurisht, që kjo gjendje i është përshtatur shumë individëve, madje, edhe disa individë me intelekt të respektuar, janë bërë pjesë e “orkestrës” politike, për të përfituar sado pak komoditet jetsor si shpërbëlim i mbylljes së gojës. Ky proces degradues, natyrisht që ka sjell pasoja të mëdha, emigrim i cili po dëmton pikërisht “të jashtmit” që mbyllën sytë ndaj deformimeve të tranzicionit të ndërtimit të shtetit të ri të Kosovës. Dhe tani, kur në Kosovë u krijuan këta arogantë komod, të cilët zgërdhihen, ngaqë dita e tyre kushton sa muaji i një familje tipike shqiptare në Kosovë, tani kur proceset e “pajtimit” të serbisë janë bërë jo të rrezikshme, sepse nuk do dalin më në emër të UÇK së të kundërshtojnë qoftë edhe nëse falen 8000 hektarë tokë, apo edhe shumë më shumë në veri të vendit, siç kundërshtonin flamurin Dardan të Presidentit Rugova, të cilin nuk e kuptonin dot ngase intelekti i tyre nuk kalonte nivelin e shkollës fillore por qëndronte te niveli i inatit, për t’u pajtuar më vonë me flamurin pa asnjë simbol të kësaj shoqërie, toke e historie.
Në këto rrethana të reja, kur “zgërdhirja” fillon të zbehet, por që fuqia në terren vazhdon të lëvizë proceset politike, dhe kur një parti historike si LDK nuk ka kapacitet as të fitoj zgjedhje, as të mbaj fjalën ndaj elektoratit, dhe as të aplikoj demokracinë kur e kërkon dikush si deputetja Vjosa Osmani, kemi një gjendje të mjerë, por të kjartë, dhe kjartësia është shpresa e ndryshimit. Këto rrethana, kur shpresa fillon të fokusohet diku tjetër, dhe papritur, këta “tjerët” e bien punën që Ambasadori i nderuar i SHBA-ve Greg Delawie t’i quaj veprimet e tyre “neveritëse”, meqë neveritëse janë goditjet me molotov, gurë etj. në drejtim të institucioneve shtetrore, dhe kur reformimi i partive politike është i pa-mundur, mbetet shpresa te një formacion i ri politik i cili do të luftohet ashpër nga idiotsia, bajraktarizmi dhe natyrisht, “elita” politike që e ka sjellur këtu Kosovën, mirë sipas tyre.
Kosovën e vunë në zjarr një vit më herët, jo opozita, por në përgjithësi, klasa politike, me papërgjegjësi, mungesën e intelektit…., e cila erdh në shprehje nga proceset e sipër shpjeguara. Por kjo gjendje nuk mund të vazhdoj, sepse “bota” nuk do paguaj faturat tona, siç nuk do akomodoj popullsinë tonë në qytetet e bukura të tyre, dhe se rrjedhimisht, atyre i’u imponohet që në Kosovë të fillojnë procesin e pas-tranzicionit. Ky proces, është në hapat e parë në Kosovë, dhe se kjo më së miri shihet nga burgosja e disa “feudëve” që duan të blejnë gjithë tokat e Kosovës (edhe kur nuk janë në shitje).
Koha për ndryshim është e shprehur në forma të ndryshme, dhe ndryshimi do të sfidohet nga “bajraktarizmi” dhe filozofia e logjikës “unë di më shumë se ti”, por një elitë e re politike mund të imponoj ndryshimin me maturi dhe organizim të mirëfilltë. Kësaj elite duhet t’i bashkohen të gjithë ata që dalin nga gjendja e tanishme e përgjithshme e Kosovës, e një prej tyre është edhe deputetja Vjosa Osmani, e cila, me konsistencën e saj, ka arritur të fitoj një autoritet më të madh se e gjithë partia e saj, e cila është duke e luftuar, ndonëse demokracia e vë lart.
Për fund, duhet mësuar nga filozofia e dijetarëve prej të cilëve është krijuar rendi botëror, siç do të thoshte Gëte, shpesh duhet të lëmë një qëllim të mirë, për një qëllim më të lartë. E për deputeten Vjosa Osmani qëllimi i mirë është reformimi i pa-mundur i LDK-së, dhe qëllimi më i lartë është bërja pjesë e ndryshimit të mendësisë politike, të rrjedhës, dhe të kohës, si proces i pa-kthyeshëm drejt krijimit të një Kosove nga e cila nuk ikin qytetarët e saj.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...