Published On: 28 Maj, 2016

Viets: Nëse doni liberalizim plotësoni kushtet

Diplomatja gjermane në Prishtinë ka kritikuar politikanët, deputetët dhe vetë qytetarët kosovarë për mos pranimin e realitetit, për mos pranimin e vendimeve gjyqësore dhe aktgjykimeve veçse nuk janë në favorin e tyre. Kjo sipas ambasadores së Gjermanisë në Kosovë, Angelika Viets, vërehet sidomos në diskursin politik ditor.

Në intervistë për KosovaPress ajo tha se vendimi i Gjykatës Kushtetues për rastin e Manastirit në Deçan duhet respektuar.Mos pranimi i vendimeve të tilla, sipas Viets, është jo demokratike dhe nuk i takon një shteti ligjor.

Ambasadorja gjermane po ashtu ka ftuar partitë në pushtet që të arrijnë konsensus me opozitën për ratifikimin e marrëveshjeve për Demarkacionin me Malin e Zi dhe për Asociacionin e komunave me shumicë serbe. Dhe kjo, sipas saj, do të ishte mirë të ndodhte sa më shpejt.

Viets nuk ka treguar për datën e mundshme të liberalizimit të vizave për kosovarët, por thotë se Kosova asnjë herë më parë nuk ka qenë më afër këtij procesi dhe beson se kjo do të ndodhë pas disa proceseve nga Këshilli Evropian dhe Parlamenti Evropian, e që sipas saj kriter për Kosovën mbetet ratifikimi i demarkacionit.

Duke folur për investimet e mundshme gjermane në Kosovë, ambasadorja Viets tha se nuk do të ketë investime të mëdha pa u zgjidhur çështjet pronësore-juridike në Kosovë. Mirëpo, ajo tregon se investitorët gjerman po shprehin interesim të investojnë në sektorin energjetik dhe në Trepçë.

Diplomatja gjermane derisa foli për çështjet aktuale për rezervimet e aplikimit për viza (terminët), ka arsyetuar agjencitë turistike për shitjen e terminëve për rreth ambasadës duke thënë se nuk është veprim ilegal nga ana e tyre, porse kërkoi nga qytetarët kosovarë të mos i marrin shërbimet e agjencive sepse janë të shtrenjta.

Në vazhdim ju sjellim intervistën e ambasadores së Gjermanisë, në Prishtinë, Angelika Viets, dhënë për Agjencinë e Lajmeve KosovaPress.

dsc-0166_8987

“Viets: Si duket opozita nuk ka as një temë tjetër për ta trajtuar”

KosovaPress: Demarkacioni me Malin e Zi dhe Asociacioni i Komunave me shumicë serbe vazhdojnë të sjellin tensione në klasën politike në vend. Opozita është e pakënaqur me këto dy marrëveshje të Qeverisë së Kosovës. Çfarë është vlerësimi juaj për situatën politike aktuale në vend, që ndërlidhen kryesisht me këto dy tema?

Ambasadorja Viets: Sa i përket çështjes së Demarkacionit, ne këtë jemi duke e përcjell me interesim të madh që nga momenti kur është arritur marrëveshja. Si duket opozita nuk ka asnjë temë tjetër për ta trajtuar. Ata si duket kanë nevojë që të flasin akoma më shumë lidhur me këtë temë. Mirëpo, sa na përket neve nuk na lejohet që të komentojmë lidhur me këtë. E dimë që amerikanët e kanë bërë një verifikim të kësaj marrëveshje gjithashtu ka pasur një grup ekspertësh në Komisionin e themeluar nga ish presidentja dhe ata e kanë verifikuar edhe një herë këtë marrëveshje. Anëtar i këtij grupi ka qenë edhe një shtetas gjerman me renome në këtë fushë. Të gjithë këta kanë arritur tek i njëjti rezultat sikur Komisioni shtetëror i kryesuar nga z. Murat Meha. Pra, të gjitha këto nuk qenkan të mjaftueshme, paska akoma nevojë që këto biseda të vazhdohen ndoshta edhe për pesë vitet e ardhshme. Sidoqoftë këto biseda e debate mendoj se vendin e kanë të zhvillohen në parlament dhe kur një grup i caktuar nuk dëshiron që të marr pjesë në parlament atëherë ata nuk janë duke përmbushur as misionin që e kanë ndaj votuesve të tyre. Sa i përket Asociacionit të komunave me shumicë serbe, ne si evropian, por edhe si ndërkombëtar, vlerësojmë që kjo është një gjë shumë e rëndësishme dhe siç e kam parë edhe dje në veri të Mitrovicë kjo është e rëndësishme edhe sa i përket tërheqjes së investimeve lokale në komunat me shumicë serbe. Ju e dini se statuti kur të hartohet duhet të jetë konform kritereve dhe parimeve të cilat janë veç të përcaktuara nga Gjykata Kushtetuese. Pra statuti do të jetë konform Kushtetutës së Kosovës, dhe është shumë e rëndësishme që ky proces të filloj tani dhe sa më shpejt.

“Viets: Me të hyrat për kokë banori dhe kushtet jetësore që i kanë kosovarët duhet të diskutohet dhe punohet më shumë për tema sociale”

KosovaPress: Mendoni ju se duhet ratifikuar marrëveshjet në Kuvend?

Ambasadorja Viets: Unë nuk dua të jep vlerësime për këtë, mirëpo nëse ka nevojë për diskutim, atëherë do të duhej të ketë debat. Kuvendi është vendi i duhur për ta zhvilluar një diskurs të tillë. Dhe do të dëshiroja shumë që gjatë qëndrimit tim të mëtutjeshëm në Kosovë të kemi rastin të bisedojmë edhe për tema të tjera që janë të rëndësishme sikurse që janë sigurimet shëndetësore dhe temat tjera sociale. Unë do të dëshiroja që për këto çështje të punohet paralelisht, unë shoh që temat sociale nuk diskutohen shumë në opinion, duke pasur parasysh të hyrat për kokë banori dhe kushtet jetësore që i kanë kosovarët duhet që këto tema të trajtohen më shumë. Pra, duhet të trajtohen çështje si themelimi i sigurimit shëndetësor shtetëror, sigurimet sociale, mbrojtja e fëmijëve nga dhuna dhe puna e detyrueshme dhe tema të tilla.

“Viets: Kosova kurrë s’ka qenë më afër liberalizimit, vetëm se duhet plotësuar edhe dy vërejtjet nga KE.”

KosovaPress: Tashmë Kosova ka marr rekomandim pozitiv për liberalizim të vizave, kur pritet të udhëtojnë kosovarët pa viza?

Ambasadorja Viets: Sa i përket kësaj, kjo është një çështje e cila trajtohet ndërmjet Komisionit Evropian dhe Kosovës. Ju siç e dini është dhënë rekomandimi, mirëpo janë dhënë edhe dy vërejtje: Vërejtja që Kosova të parashtrojë një “track record”, pra listë me raste konkrete, në të cilat ka pasur ndjekje penale dhe gjykim të rasteve të krimit, krimit të organizuar dhe korrupsionit. Dhe çështja e dytë është demarkacioni me Malin e Zi. Pra, topi i është hedhur prapë palës kosovare. Ju e dini se gjatë këtyre ditëve që i lamë pas Komisioni ka emëruar një zyrtare, zonjën Tanja Fajon, e cila do të raportojë për këtë çështje. Zonja Fajon do të raportojë se cilat hapa janë ndërmarrë. Ky është një proces. Më pas rekomandimi duhet t’u shkojë shteteve anëtare të BE-së, mirëpo paraprakisht duhet që Këshilli i Ministrave por edhe Parlamenti Evropian ta miratojnë këtë rekomandim. Pas kësaj duhet të ndërmerren hapat vijues. Kjo padyshim që merr kohë, mirëpo jemi shumë optimist që do të ndodhë. Mirëpo derisa të vijë deri te liberalizimi i vizave, dua t’ju tregoi që më shumë se gjysma e kolegëve të mi që punojnë në ambasadë shqyrtojnë kërkesat për vizë dhe japin viza.

“Viets: Brenda një viti janë shqyrtuar 37 mijë aplikacione për vizë në ambasadën gjermane.

Në verë të këtij viti do të kemi edhe më shumë përforcime duke shtuar numrin e punëtorëve që ta përshpejtojmë sa më shumë këtë proces edhe pse nuk kemi hapësirë të mjaftueshme në objektin e ambasadës sonë. Dua ta theksoj që kemi dhënë më shumë viza sesa kurrë më parë! Brenda një viti janë shqyrtuar 37 mijë aplikacione për vizë. Pra, nuk është që kosovarët nuk po mund të udhëtojnë. Edhe një fjali duhet ta shtoj sa i përket temës së vizave, ngase u përket pa dyshim të gjithë kosovarëve: Koha e pritjes për një termin tek ne është shumë e gjatë. Kjo nuk do të thotë që ne punojmë ngadalë apo që nuk jemi vullnet të mirë. Arsyeja e kohës së gjatë të pritjes janë kërkesat enorme që i pranojmë. E di që edhe prej politikanëve gjithmonë është thënë që kjo do të ndodhë në muajin e ardhshëm, apo në fund të vitit dhe asnjëherë nuk ka ardhur deri aty. Kështu që unë nuk dua ta përcaktoj një datë apo kohë, përveç kësaj as nuk kam informata se kur do të mund të ndodhë kjo sepse është një çështje e Komisionit. Ajo çfarë mund të them është se Qeveria ka punuar intensivisht që t’i plotësoj të gjitha kushtet dhe kriteret që janë caktuar dhe që asnjëherë më parë nuk ka qenë më afër liberalizimit.

dsc-0186_8799

“Viets: Për gjithë investitorët është e rëndësishme që Kosova të ofrojë siguri ligjore”

KosovaPress: Si i vlerësoni bashkëpunimin ekonomik Kosovë-Gjermani, a mund te flitet për investime dhe këmbime tregtare ndërmjet këtyre dy shteteve?

Ambasadorja Viets:Sa i përket bashkëpunimit tonë, bashkëpunimi është i ngushtë dhe intensiv në sferën politike. Ne kemi qenë miq që nga çasti i parë, që nga fillimi. Sa i përket bashkëpunimit ekonomik, ka hapësirë për përmirësime. Kemi vënë re se për të gjithë investitorët është e rëndësishme të ketë siguri ligjore në Kosovë dhe siguri sa i përket çështjeve pronësore. Prandaj, është e rëndësishme që t’u ofrohet siguri ligjore, të përmbyllet procesi i privatizimit, pra të zgjidhen vështirësitë sa u përket çështjeve pronësore, duke përfshirë këtu edhe çështjet që duhet të zgjidhen përmes dialogut me Serbinë. Dhe tek atëherë mund të flasim për investime më të mëdha. Derisa nuk hiqen këto pengesa është vështirë që të bëhet tërheqja e investimeve të mëdha.

“Viets: Nuk po shoh që ka kushte për tërheqjen e investimeve të mëdha”

KosovaPress: A ka interesim nga investitorët gjerman të investojnë dhe a ka ndonjë rast që ju e keni të evidentuar që për pengesa të ndryshme kanë ikur investitorët nga Kosova?

Ambasadorja Viets: Unë jam këtu që dy vjet , ndoshta para kësaj kohe ka pasur ndonjë rast siç përmendet edhe ju. Mirëpo tani është duke u vërejtur një disponim jashtëzakonisht pozitiv për shkak të Marrëveshjes së Stabilizim Asociimit. Ka shumë investitorë që shprehin interesimin që të investojnë në Kosovë. Ata kanë zakonisht ndonjë kontakt me kosovarë apo janë vet kosovarë me nënshtetësi gjermane e që shohin potencial në vendin e tyre. Neve si ambasadë na drejtohen për të na pyetur për potencialin që ka Kosova, apo na drejtohen që t’ju ndihmojmë në rast se hasin në pengesa. Në shumicën e rasteve kemi të bëjmë me ndërmarrje të mesme dhe mund të them se momentalisht nuk po shoh që ka kushte për tërheqjen e investimeve shumë të mëdha. Edhe për veriun e Kosovës vlen e njëjta gjë: Unë dje, pas një kohe shumë të gjatë, kam kaluar tërë ditën në veri të Kosovës. Vërehet që edhe në veri i kanë të njëjtat probleme. Sa i përket veriut, atje duhet të përmirësohet edhe klima politike. Prandaj, investitorët largohen kur shohin se këto janë vështirësitë që u kanosen. Në veri vështirësitë vërehen sapo të shihet ura mbi lumin Ibër.

dsc-0257_5886

“Viets: Agjencitë turistike nuk janë duke bërë asgjë ilegale për terminë të vizave

KosovaPress: Terminët për pajisje me Schengen nga ambasada juaj janë një prej temave kryesore në këtë pikë në ambasadën tuaj. Është praktike tashmë edhe shitja e terminëve për aplikim nga agjencitë private përreth ambasadës. Si e shikoni ju këtë çështje dhe a mund të thuhet se këta operatorë bëjnë punë legale?

Ambasadorja Viets: Ne çdo javë lirojmë terminë në kohë të ndryshme, të cilat shumë shpejt rezervohen. Terminët caktohen në faqen zyrtare të internetit të Ambasadës Gjermane, secili qytetar mund ta caktoj një termin aty. Mirëpo përparësia që e kanë agjencitë turistike është se ata e përcjellin faqen tonë të internetit gjatë gjithë kohës, pra 24 orë në ditë. Prandaj, kur lirohen terminët ata nganjëherë janë më të shpejt në rezervimin e një termini se sa të tjerët. Ambasada vazhdimisht përmes faqes zyrtare të internetit i paralajmëron qytetarët që nuk është e nevojshme t’i pranojnë shërbimet e agjencive turistike, sepse ato janë shumë të shtrenjta dhe të panevojshme. Secili qytetar mundet që vet ta caktoj një termin. Çështjen e shitjes së terminëve, për të cilën pyetët, e kemi verifikuar në Ministrinë Federale për Punë të Jashtme në Berlin dhe ne nuk mund të veprojmë kundër këtyre agjencive, sepse ato nuk janë duke bërë asgjë ilegale. E vetmja mënyrë për t’i ndalur ata është që kosovarët të mos i marrin shërbimet e agjencive. Në rast se kosovarët nuk iu drejtohen agjencive turistike për ta blerë një termin atëherë ato nuk do të kishin më punë. Andaj u apeloj qytetarëve të Kosovës që të mos i marrin shërbimet që i ofrojnë agjencitë. Unë shumë rrallë bëj kritika, mirëpo në këtë rast dua ta jap një kritikë.

“Viets: Kosovarët duhet ta pranojnë kur nuk e kanë me të drejtë”

Më ka rënë në sy që shumë kosovarëve u vjen vështirë ta pranojnë që nuk kanë të drejtë. Kanë vështirë ta pranojnë qoftë edhe një vendim që vjen nga Gjykata, qoftë një refuzim. Kështu që mund t’ju them se në krahasim me vendet tjera, shkalla e ankesave që i marrim për refuzim të vizës, janë më të lartat në mbarë botën. Ndaj shumë refuzimeve marrim ankesa. Përgjigjet në këto ankesa bëhen barrë e kapaciteteve tona të punës. Në shumicën e rasteve rezultati i procedurës ankimore është i njëjtë me përgjigjet tona në kërkesat për vizë. Dhe refleksi i dytë, të cilin e kam vërejtur te shumë kosovarë kur përballen me një vështirësi mendojnë menjëherë se ka të bëjë me korrupsion. Nganjëherë disa zemërohen kur pranojnë një refuzim në kërkesën e tyre për vizë dhe pastaj ngrisin pretendime të pabazuara për korrupsion. Kjo vërehet edhe në sfera tjera. Ka politikanë, të cilët nuk duan ta pranojnë realitetin, nuk duan të pranojnë as vendime gjyqësore as aktgjykime, nëse nuk janë në favorin e tyre. Kjo vërehet edhe në diskursin politik ditor. Këtë po e shohim tani me rastin e vendimit të Gjykatës Kushtetuese për pronën e Manastirit në Deçan. Pra edhe aty nuk pranohet vendimi i një gjykate, edhe pse edhe më parë ishin marrë vendime në favor të Manastirit. Kjo natyrisht se ndodhë për shkak të mungesës së besimit në institucione, besim i cili duhet të rritet. /Kp

dsc-0370

 

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. SABIT thotë:

  Zonja Ambasadore
  pse keni qasje RACISTE ndaj shqyptarve??

  Ne qdo shkrim vrejm, nji copz mozaiku antishqiptar.

  Zonj e nderuar mos na shit dushk per gogla..

  e qak pas vizave ???
  qofshin negativ qofshin pozitiv ??

  qka pastaj ??
  me qka dotna SHTRYDHNI ??

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...