Published On: 4 Shkurt, 2016

Vetulonia qytetrim i lashtë pellasgo-etruske !

Vetulonia qytetrim i lashtë pellasgo-etruske !Etruskët ishin një fis i madh pellazg. Në librin “Shqipëria …” kam deshifruar mbi 250 fjalë etruske me anën e gjuhës shqipe. Por përveç këtyre shkrimeve të shumta, ekzistojnë epigrafe të ndryshme pelazgo-etruske që janë gjetur në Itali (cipi i Perugia (njëqind fjalë), tjegulli Kapua, tabletat iguvine, stela e Novilara, stela e Vetulonia etj.-Mathieu Aref


Vetulonia është një qytet i vogël pranë Grosseto. Ajo është me origjinë etruske (Vatluna), një qytet i dokumentuar gjerësisht, me histori arkaike dhe pastaj gjatë periudhave romake u rindertua.. Qyteti i lashtë u shkatërrua në një kohë të panjohur dhe ishte harruar per nje kohe te gjate.Një qendër e vogël mesjetare dhe pastaj qendër moderne e zhvilluar mbi eshtrat e tij. Ai ishte i njohur si Colonna di Buriano zona etruske u quajt Vatluna u identifikua më në fund në Poggio Colonna, në kuadër të komunës së Castiglione della Pescaia, gjatë shekullit të kaluar.Një arkeolog amator me emrin Isidoro Falchi, arriti të ndryshojë emrin e qytetit të vogël në emrin e saj origjinal etruske “Vatl”, më vonë qytetiu quajt Vetulonia. Zgjidhja e parë daton në periudhën Villanoviane (9-8 shekuj B.C.), edhe pse zhvillimi kryesor politik dhe ekonomik u zhvillua në mes 7 dhe 6 shekuj fillim B.C.Qyteti më pasë filloi të bjerë në shkatërrim. Ende zona eshte e admiruar edhe sot, vizitorët mund të vlerësojmë qyterimin e lashtë pellasgo-etruske. Kjo faqe sajë të stacionit të multi-mediave e cila gjendet brenda “Isidoro Falchi” në Muzeun


Arkeologjik,Akropoli lashtë të përfshira në kështjellë e ndërtuar në mesjetë ishte i rrethuar nga një qark i mureve që datojnë në shekullin e 6 BC. Nekropoli të gjerë të Vetulonia përmban djegien dhe varrosjen e kufomave në varret, të grupuara nga “qarqet e vazhdueshme”, secili i përbërë nga një Tumë e tokës e rrahur me një diametër prej 20-30m, kufizohet nga gurë të rregulluar vertikalisht. Nekropoli përfshin varrime të mëdha monumentale me dhomat e mbuluar me shtyllat qendrore. Një nga shembujt më përfaqësuese të këtyre varreve mund të shihen përgjatë Via dei Sepolcri: kjo është varri i Pietrera (B.C. shekulli i 7). Këtu arkeologët gjetën disa nga shembujt më të lashtë tër statujave etruske, bërë prej guri.


Vetulonia ishte një nga qytetet më të rëndësishme të qytetrimit etruske Qyteti është i vendosur në luginën Bruna dhe zgjeruar me ndikimin e saj. Dionisi i Halikarnasit (pes shekullit të parë) vendos qytetin brenda aleancës Latine kundër Romës në shekullin e shtatë para Krishtit. Plini Plaku dhe Ptolemeu gjithashtu e përmendin Vetulonia.Më 1898, një varr nekropoli u zbulua me një pako e shufra hekuri me një sëpatë me dy koka në qendër, dhe menjëherë pas kësaj, një Stele varri është zbuluar dhe shkruar për Avele Feluske.Gjetjet arkeologjike deri në brendësi varret monumentale (bizhuteritë, objekte metalike, dëshmojnë se Vetulonia është shkëlqimi i qyterimit etrusk.

Shkruan:Shqipe Hoxha


  
  
  
  

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...