Published On: 3 Korrik, 2016

Vetëm shqiptarët gjithmonë e folën gjuhën e lashtë pellazge

Edouard Schneider

Hipoteza e pellazgëve, racë primitive, është gjithashtu e pranueshme, sidomos kur t’i kuptojmë raportet e pakta që kanë ekzistuar ndërmjet gjuhës hipotetike ariane dhe gjuhës së pellazgëve.
Këta të fundit (pellazgët), të cilët ka mundësi të jenë shfaqur në malet e larta të Thesalisë, të Perandorisë së Trakisë dhe Peloponezit, ku edhe i kanë lënë gjurmët e kalimit të tyre dhe të qëndrimit, mund të kenë banuar kontinentin e humbur Arqipelin, dhe rrafshnaltat e Azisë së Vogël.
Në të dyja rastet, së paku për momentin, dy hipoteza mund të jenë të pranueshme; gjurmët e kalimit dhe qëndrimit të këtyre fiseve gjenden në pjesën e poshtme të Arkipelit aktual sikur tokat e dala sot, që dëshmojnë gërmadhat e Mithoulas mbi vazhdimet në Lindje të ishullit të Lemnos, të cilët sipas detarëve, duken në fund të detit.
Për të caktuar hipotezën e vërtetë, kemi vetëm gjuhën e lashtë pellazge, të cilën e kanë folur gjithmonë epirotët, thesalitë, helenët, maqedonasit, frigjët, trakët, ilirët, dardanët e iliotët dhe të tjerët, gjuhë të cilën ende e flasin shqiptarët, padrejtësisht të quajtur albanais (albanezi, albanians), ndoshta nga latinët, të cilët i quanin kështu këta njerëz me emrin që sipas tyre përcaktonin zbardhjen e ditës (mëngjesin).
Përveç gjuhës, për të na udhëhequr në kërkimet tona, ende i kemi zakonet dhe traditat e këtyre popujve, të cilët ende e ruajnë fenë e tyre, e cila vetëm para disa shekujve, është zëvendësua nga krishterimi dhe islami.
Ne u bazuam në gjuhën. Po, a kemi dëshmi se gjuha e folur nga pellazgët është gjuha që sot flasin shqiptarët? Po, pa dyshim, që kemi, madje prova të pakontestueshme.
Atëherë të shohim.
Pellazgët autoktonëapo emigrantë, ishin popujt më të vjetër të Greqisë së lashtë.
Fetishizmi, së pari, është prova e parë. Dhe, siç e dimë, pellazgët kishin konsideratë dhe gjithçka që rreth tyre i godiste e konsideronin si një forcë të natyrës, si mendja e tyre primitive, instiktive kafshore, nuk mund t’i referohej asnjë hyjnie materiale, të cilën do ta kishin emërtuar dhe pastaj do t’i kishin dhënë ndonjë formë.
Dihet që gjuha e folur nga pellazgët, apo do të thoshim nga paraardhësit e pellazgëve, duhet të ketë qenë një gjuhë në thelb e admiruar, me pasthirrma, demonstrative dhe imituese.
Pra sipas kësaj, një gjuhë koncize dhe monosilabike dhe çdo rrokje, çdo emetim i zërit duhej të jepte një kuptim të plotë.
Ne nuk besojmë, për shembull, që njeriu i asaj kohe, i cili sapo të ketë filluar t’i artikulojë mendimet e tij, ka përdorur një frazë apo edhe një dyrrokësh, për ta emërtuar diellin, qiellin, yjet, tokën, zjarrin, erën, njeriun, kafshën, zogun, frutat, kryet, ujin, etj., etj.
Të gjithë këta emra do duhej të ishin të shkurtër, paraprakisht të fortë sesa të butë, ekspresiv për të shprehur harmoninë imituese e cila bëhet figura e parë e retorikës, që njeriu primitiv instinktivisht e kishte shpikur.
Megjithatë, në qoftë se e marrim gjuhën e shqiptarëve, gjegjësisht të pellazgëve ne gjejmë se Dielli quhej Diehl; qielli – Qielh, Toka – dhé, yjet- Hylh, Hyi, zjarri – ziarm ose zierm, era – Erh; njeriu – Nier, kafshët – Shtans, shpendi (zogu) – Shpen, fruta – Pém dhe druri i frutës, Pemë; Koka – Kreu, ose Krye, ujë – Uji , etj.
Diehl, shpreh idenë e një qendre të ndritshme dhe dielli është toka e ndritshme. Dielli do të ishte një tokë e ndritshme dhe çuditërisht, sikur të shkonim edhe më tutje me këtë fjalë-rrënjë, ne do ta gjejmë se dielli e fillon ditën. Nga Diehl, rezultatin dit – dritë (ndriçim), drejt – drejtë, delos, orakulli i parë, tempulli i parë i të parëve që ishte i shenjtë, siç dihet për Diellin.
Qielh, shpreh idenë e përgjithshme të riprodhimit (aktin e bashkimit seksual: është e njohur në mitologji, se bashkimi i Qiellit dhe Tokës u lindën njerëzit e parë). Nga fjala Qielh rrjedhë nga folja me qî, krijoj; kâ, shumësi i së cilës bën kié (kje); qén, qentë, d.m.th mashkull, krijues.
Dhé, tokë, shpreh idenë e diçka të zezë, të errët, kjo është përshtypja e natës mbi njeriun e parë. Ende sot thuhet Zî si dhé, d.m.th zi sikur toka.
Vran, mbuluar me re. Qielh u-vran, qielli është i mbuluar me re, u errësua. Prandaj grekët e kanë marrë fjalën u-vran- os, qielli, duke lënë jashtë dallimin karakteristik në gjuhën shqipe në mes një qielli të pastër dhe të qetë dhe një qielli me re.
Ziarm ose zierm, (zjarri) imiton kërcitjen apo fërshëllimën e drurit të njomë, që digjet në shtëpi, në të njëjtën kohë sikur lëvizja dhe dendësia e ajrit të ambientit. Andaj, është krijuar fjala Ziermî, ethe.
Erh, ajri, era, jep idenë e një lëvizje të vazhdueshme; andej erdh, vij, me ardh, të përcaktuar andej, nga kjo grekët e kanë krijuar fjalën Hera, perëndesha xheloze, gjithmonë e shqetësuar dhe nervoze.
Nir, njeriu, qenie e krijuar që korrespondon me Vir latine, shpreh gjendjen e njeriut të parë, i vëmendshëm dhe meditues para natyrës. Në të vërtetë, në qoftë se e dekompozojmë këtë fjalë, i gjejmë këto dy rrënjë: Ni, nga folja me nî, dëgjoj, dhe rî, nga folja me rî, rri, që do të thotë, dëgjoj dhe rri në një gjendje mendore karakteristike.
Shtâns, kafshë, shtazë, shpreh një ndjenjë të trishtimit, diçka korpulente, një ide që me siguri do të jenë njerëzit e parë, të konsideruar nga bashkëkohësit e tyre, të mëdhenj, enormë, elefantë. Për një njeri i cili është i trashë (rëndë) nga trupi dhe shpirti (mendja), sot ende thuhet Shtan (shtazë). Ekziston edhe një lojë në të cilën një kub i hedhur, duhet të kalojë një kufi të caktuar, nëse ky kub mbetet nën kufirin e caktuar, i thuhet Shtan.

Ne do të mund të shtyenim kuotën e këtyre shembujve deri në pafundësi dhe do ta gjenim gjithmonë një arsye për fjalën e përdorur. Për më tepër, ne do të kemi mundësi më vonë, në këtë studim, të gjejmë këso fjalësh, të cilat do t’i shpjegojmë sipas rastit që na paraqitet.
Të konstatojmë për momentin, se seria e disa fjalëve që posa i përmendëm, paraqet një karakteristikë të caktuar të një gjuhe primitive, ashtu siç ne e kuptojmë, që do të thotë monosilabike, ekspresive dhe imituese.
Le të shohim tani, në qoftë se në mitin fetar të grekëve, në të cilin forcat e natyrës, të njohura më parë nga pellazgët, ishin aq në mënyrë inteligjente dhe poetike, të personifikuara nga paraardhësit e tyre, helenët. Të shohim nëse gjuha e pellazgëve dhe idetë e tyre primitive fetishe, atyre u kanë lënë gjurmë sadopak.
Mbi të gjitha, thotë Hesiodi, ishte Chaos. (χάος i grekëve dhe Kha nga sanskritja).
Çfarë ideje do të krijonim apo kemi krijuar sot për kaosin? Kaosi është zbrazësia pa formë, konfuziteti dhe madje edhe gllabëruesi, pasi gjithçka zhduket në natën e kaosit. Këtë ide e gjejmë në fjalët shqipe; hâ, hâo, që do të thotë, ha, përpij; si në fjalën hâp, i hapur plotësisht.
Hâos, rezulton nga fjala hâ dhe do të thotë edhe sot, ha, përpij. Kaosi, konsiderohet si bosh, rezulton nga Hâp dhe hâeposi që shpreh idenë e pusit të hapur.
Kaosi, çfarë ka lindur – krijuar ? Kaosi dhe nata kanë pjellë fatin, që do të thotë, të panjohurën, mjegullën, të pandryshueshmen, fatalen. Shqiptarët, të cilët siç dihet, ishin idhujtarë, e dhanë idenë e Fatit e cila përkthehet me fjalën Baft (bast), dhe kjo është zakonisht, thuhet për njeriun i cili shkon pas fatit të vet, në shansin e vet: Taft e Baft, avull dhe fat, dy gjëra që kalojnë dhe janë të vështira për tu kuptuar.
Nga kaosi ka lindur gjithashtu Tartare, humnera e errësirës së përjetshme. Grekët i quanin Tartare e Erebes (Έρεβος). Ne ende e gjejmë rrënjën e kësaj fjale në gjuhën shqipe: èrh do të thotë, i errët, të errët, u-erh, u err; èrhéni, vend i errët, i zi.
Toka prodhoi së pari Qiellin e vrerët ose Uranin (Ουρανός – Uranus) e grekëve.
Grekët thoshin se Toka (Tea) polli Qiellin (oúpavos). Në gjuhën e pellazgëve, thuhet Dhé, Toka prodhoi u-vran e vrenjtur, që do të thotë, toka prodhoi retë dhe kjo është shkencore.
Duke shtuar pjesëzën os, grekët krijuan fjalën e tyre u-vran- os Qiell-i.
Këtu e gjejmë një alegori shumë informuese që karakterizon gjendjen e natyrës, të tillë që njerëzit e parë e kanë jetuar. Urani ishte gjyshi i Jupiterit, perëndia i perëndive, i popullit të qiellit papeshë, Olimpi, d.m.th, pika më e lartë e natyrës. Megjithatë, Jupiteri është zoti, i cili pasi i kishte pushtuar të gjitha kryengritjet e bijëve të Tokës, mbretëroi në mënyrë paqësore mbi njerëzit. Fillimisht, qiejtë pra ishin të vrenjtur me faktin se Toka dhe Jupiteri kanë ardhur më vonë, që do të thotë, atëherë kur atmosfera e trashë, që e mbulonte tokën, ishte çliruar dhe pastruar. A nuk është kjo një karakteristikë e periudhës terciare? Përktheu: Sefedin Krasniqi
Pjesë nga libri : NJË RACË E HARRUAR – PELLAZGËT, të Eduard Schneider.

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Ragip Gashi thotë:

    Ky artikull eshte pjese e nje punimi (vepre) me te gjere, te autorit.

    Përgjigjiuni
    Pelqej(2) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...