Published On: 26 Dhjetor, 2015

Vështrim i autorit, Dr. sc. Nikë Gjeloshi: Ministria e Mbrojtjes e Republikës së Kosovës 1991 – 1995

Shkruan: Dr. sc. Nikë Gjeloshi

 

Si më lindi ideja për Librin “Ministria e mbrojtjes e Republikës së Kosovës 1991 – 1995”?

Çka përmban libri? Si po bëhen përpjekjet për ta shtrembëruar të vërtetën lidhur me Ministrinë e Mbrojtjes?

Ka po shkohet me ketë kastë autokrate pushtetarësh?

Në fund, ca fjalë për miqt tanë, veqmas SHBA-të dhe Gjermaninë Federale.

Si më lindi ideja?

Qe ne fillim të zgjedhjës dhe angazhimit tim në Qeverinë e Republikës se Kosovës, më 19 tetor 1991, e cila qeveri veproj në exil, per shkak të rethanave nen okupimi serb, pata dhanë fjalën, së: gjurmet e puneve tona do te mbeten të shenuara edhe nga unë. Sepse është borgj qe i kemi popullit dhe vendit.

  1. Lincoln thot: “Njohtoje popullin me të vertreten, ate do ta kesh me vete”.
  2. Schopenhauer, thot: “Nese një veper te mirë te vetme e ke berë per vendin, thuje vet sepse nuk e thonë tjeret per ty, dhe vepra mbetet e pa ditur, ose tjetesohet…”.

Qka permban Libri?

– qfar ishte fuqia e mbrojtjes dhe Luftës e vendeve Ballkanike, vitet e 90-ta?

– si behej organizimi i grupeve te para komando, per t’i dalë ne mbrojtje popullit e vendit, Kosovës?

– si u zgjodh Qeveria dhe ministri i mbrojtjes me 19 tetor 1991, si NN, per shkak të sigurisë se ministrit dhe bashkepunëtorve të tij?

– si u organizuen resurset njerzore, veqmas ato ne kuader te ministrive te mbrojtjës e të punëve te brendshme, si u strukturuen dhe si vepruen, brenda e jasht vendit?

– si ndodhen burgosjet e denimet?

Sipas deklarimeve te të akuzuarve e të denuarve nuk ishin pranue veprat per qfarë denohen por ne fakt ato vepra të akuzuarit i kishin bërë me vetdije e te organizuar, per të miren e popullit e vendit. Per ato vepra praktike e angazhime, unë gjykoj se shteti i Kosovës do te duhej t’i shpallte heronj, kurse puna e terë sistemit do të duhej të merrej si shkollë, si veprohet nen okupim per të dal nga okupimi!

Libri permban dhe perpjekjet per ristrukturime te isntitucionit të mbrojtjes dhe problemet… Janë perfshi edhe takime e shkresa derguar institucioneve e autoriteteve nderkomebtare, si: Vatikanit, Kancelarit gjerman Helmut Kohl, ministrit të jashtem të Austrise Alois Mock, Otto von Habsburg, Krajner, Christine von Kohl etj., si dhe korespondenca per mbeshtetjen e pavaresisë se Kosovës.

Si qeveritar, kam levizë mija kilometra (më veturë, tren e aeroplan) per të takue e angazhue kuadro e njerz qe i duhen popullit e vendit, ashtu siq vepron qdo patriot e burrshtetas qe e don popullin e vendin e vet! Sepse, vetem me vlera të kombit – idealist bëhët dhe mbahet shteti. Ketë tezë, mija vjet, e verteton historia dhe praktika e funksionimit te shteteve. Populli na dha mbeshtetjen bianko; popullin e kishim më vete.

Pas zgjedhjeve të 24 majit 1992, duhej zgjedhe qeveri e re, gja qe ishim marre vesh pa dal jasht, në Zyrën e Ldk-s në Prishtine, tashma Shtepia e Pavarësisë. Ishte edhe obligim kushtetues, mbase pas zgjedhjeve të pergjithshme parlamentare e presidenciale duhej zgjedhë edhe qeveria e re. Kam insistue per një qeveri të re, i bindur se problemet qe po krijoheshin me zbatimin e Kushtetutës do të zgjidheshin dhe me ato nderrime ne qeveri do ta forconim besimin e do ta rritnim shpresen në popull per liri e pavaresi.

Perpjekje per nderrim të qeverisë u bënë paralelisht edhe nga një pjesë e kryesisë se LDK-së, në krye me Prof Dr. Fehmi Aganin, por pavaresisht se dakordoheshim dhe ipej fjala së do shpallej qeveri e re nga presidenti Rugova, perpjekjet tona, të gjata në kohë, nuk dhanë rezultate. Keshtu, pos thyrjeve të brendshme u krijue dhe vakum institucional, me pasoja per terë sistemin.

Pas burgosjëve të njerzëve te strukturës së institucionit të mbrojtjes, te atij të policisë e grupimeve tjera, per 14 muaj në vazhdim, kreu i qeverisë nuk tregon interesim per ata, per familjaret e tyre, e as per një pjese të madhe te të arratisurve … Unë nuk pushova në relacionet Wien – Tiranë, Zürich – Tiranë e anasjelltas, per të bërë zgjidhje per ata njerz, gja qe e dinë shumë prej tyre! Shkurt: fuqizohej pushteti autoritar, i pa kontroll dhe shteti në ndertim po qthurej.

Kjo gjendje do të shfrytëzohet nga grupime jashtinstitucionale, veqmas nga LPK, e cila deri ateher ishte venë në mbeshtetje dhe disponim te qeverisë edhe per nevojat e veqanta me kuadro qe kishte, njeri tashmë nenkryetar Kuvendi, tjetri kryetar i Kuvendit, etj.

Me qthurjen e institucioneve do të kemi pasoja të medha si popull dhe si vend. Me ato pasoja jemi duke u perballë edhe sot dhe do të perballemi dekada në vijim.

Libri “Ministria e mbrojtjës e Republikes së Kosove 1991 – 1995”, është hartuar nga një material i shumtë, mija faqesh: dokumente, shenime, njohtime, biseda, marrëveshje, shkresa, projekte e veprime konkrete; procesverbale hetuesie, aktakuza e vendime të gjykatave të regjimit okupues të Serbisë ndaj të burgosurve shqiptarë.

Si protagonist i veprimeve praktike e institucionale, kam perfshi esencën e veprimtarisë sonë per periudhen qe trajtohet; nga kande dhe rrugë te ndryshme: pa emocione, pa fyerje; në menyrë të paanshme e korrekte. Libri ka 260 faqe, 47 dok.te skenuara e foto, dhe referencat. Libri i perkushtohet: Familjës sime, miqtve e bashkëpunëtorëve të cilët u qendruan besnik përpjekjeve per realizimin e idesë për liri e pavarësi të popullit e vendit.

Si po bëhën shtremberimet lidhur me ministrinë e mbrojtjes?

– Une kam dhane shpjegime edhe me 26 Mars 2001, në Bota sot, me titulli “E verteta është vetem një”, dhe në Librin: “Kosova ’99 – as republikë e proklamuar as autonomi e imponuar”, Tirane, 2002, 2004.

Due ta theksoj edhe me ketë rast se si minister i mbrojtjes, edhe se ka patur perpjekje çprej në shkurt të vitit 1992, në darka te mshefta, në Slloveni, të shpallej ndonjë tjeter si minister (ket e dinë afro 10 oficer qe kanë qenë prezent), une i kam kontaktue dhe ofrue rreth vetës si institucion i mbrojtjës oficeret qe dikush sot perpiqet t’i baj ministra të mbrojtjes, per kohen kur sapo ishin venë ne disponim të Ministrisë se mbrojtjes.

Nga Fundi i vitit 1991 dhe fillimi i vitit 1992, deri kur kam keputë perfundimisht veprimtarinë time institucionale, me 5 maj 1995, kolonel Ahmet Krasniqin e kam takue unë dhe e kam sistemue në kuader të Ministrisë se mbrojtjes: si nje ushtarak me interes, si një pinjoll i Zhilivodeve, dhe i kam alokue të ardhura per te mos shit pemë e perime apo per te mos thye gur ne Istrien kroate. Me 12 maj 1993 (shih në liber, f.136) Ahmeti me telefonon dhe nder tjera me thot “po të punohet mbrapa shpine…”.

Kur dhanshë dorheqje unë, Ahmetit i janë nderpre edhe ato ndihma qe ia pata alokue, ket ma ka pohue vet Ahmeti, por edhe sapo është venë serisht në disponim të Ministrisë, si koordinator, në mars të vitit 1998 (me gjersisht, shih në Librin tim: Kosova 1999 -as republike e proklamuar as autonomi e imponuar, Tirane, 2002, 2004, f.149 – 151).

Nga prilli i vitit 1998, e deri ca javë para se të vritet, Ahmeti me ka takue disa herë në Zvicër dhe me ka kerkue ndihme qe t`i rekomandoj oficer rreth tij; kishte probleme, ka kerkue këshilla. Në fund me ka lutë qe serisht te vehem në krye te ministrisë se mbrojtjes, mbase siq thoshte ai “të gjithe po të rrespektojne, po të donë, ke punue shumë; edhe krahu tjeter po të rrespekton”, une kam kerkue ta takoj Rugovën, të merrem vesh me të, siq kisha edhe ca marreveshje qprej vitit 1995, dhe ai ta komunikonte vazhdimin e angazhimit tim dhe t`i siguronte kushtet per veprim, por nuk u lajmërue Rugova. Pavaresisht asaj kam ba perpjekje të gjatë qe FARK e UCK t’i bashkoj (ka deshmitar ne krye te të dy krihëve) dhe bashk me ta të hyj në Kosovë, qofte edhe si luftetar i thjesht. Mbase nuk ndodhi bashkimi i dy krihëve, kam ndihmue nga jasht (Ma gjersisht edhe në Librin tim Kosova 1999 -as republikë e proklamuar as autonomi e imponuar, Tiranë, 2002, 2004).

Kudo qe u degjue fjala e ndikimi im, nuk u ndala pa bërë mirë; para edhe gjatë luftës, deri ne pavaresimin e pranimin e shtetit të Kosovës, më 17 shkurt 2008. Por, asnje perfitim personal e as per Familjën time, e as një Falenderim formal institucional nuk e pata nga shteti im, protagonist i krijimit te të cilit jamë!

Nuk do të hamendem edhe me tutje, per të bërë mirë per popullin dhe vendin, por edhe per të dhenë mendimin tim kritik per politikbërjën e politikbërësit, dhe perspektiven tonë si popull!

Per hir të auditorit dhe opinionit, per të mos kalue në ‘amnezi sociale’ (harresë kolektive, sipas historianit amerikan Russel Jacoby), do i perkujtoj ca shembuj të veprimit tim praktik politik, në kohë dhe rethana tejet të veshtira. Dy-tre prej tyre janë të periudhës 1986 – 1989, kurse dy – tre të periudhës 1991 – 1995.

Shembuj:

  1. Ne vitin 1986, ne të gjitha nivelet e pushtetit nga komunat (28), Kuvendi i KSA të Kosoves (3 dhomat, 190 delegat), ai i RS të Serbisë e deri në Federatën jugosllave (2 dhomat), ishte marrë qendrimi politik, i kreut politik e pushtetar, qe të krijohet strukturë pushtetare prej 51.1 perqind shqiptarë. Unë si punëtor profesional, perkunder atij qendrimi Politik, hartova strukturë zgjedhore konform strukturës se popullsisë 77.8 perqind shqiptarë, sipas regjistrimit të vitit 1981; ne sajë të asaj strukture qe e hartova dhe e argumentova, shqiptarët i rujten pozitat per 26.7 perqind ma shumë qe kishte percaktue kreu politik e pushtetar, udhëheqes; perseris per 26.7 perqind ma shumë, perkatesisht 77.8 perqind dhe jo 51.1 perqind, siq ishte qendrimi politik; une pata pasoja – u degradova me punë.
  2. Vitin 1987, në prag të inicimit të ndryshimeve Kushtetuese, kundershtova publikisht tendencat diskriminuese ndaj Fadil Hoxhes, per shkak të një deklarate të tij se femrat serbe janë të mira per Kernlere (iu ndalen perpjekjet per ta djegë me shtepi…). Ketë e bëra i vetdijshem per pasoja, siq edhe deshti t’me burgose njëfar Kaqusha Jashari, qe vrante e kthjellte ate kohë; kundershtova sepse isha i bindur se permes perdhosjes së Fadil Hoxhes synohej rrenimi i Kosovës, e ngritja e zërit qytetar dhe pengimi eventual i rrenimit të statusit të Kosovës per mue ishte me i vlefshem se pasojat e ciles do formë me të cilat mund të perballesha unë e Familja ime.

Kundershtova diskriminimin rracor të Ali Shukris, dhandrit të serbëve (dhanrat e serbeve prej luftës dytë botërore e kendej kan vrà e kthjell mbi hapesirat shqiptare, i kan ba dame të mëdha popullit dhe vendit; dhanrat, nipat serb etj., janë të fuqishem edhe sot; populli e ka ditë dhe e di ketë sepse shumë prej tyre e kanë perjetue në kurrizin e vet; kurse shumë fakte të reja do t’i shendritë koha). Shukria me ligj jugosllav donte ta zvoglonte natalitetin e shqiptarëve ashtu qe t’i kemi vetem nga dy fëmij, kurse serbet qe bëjnë me shum femij te kenë benefite shtesë. Në tubimin e mbi 500 pjesmarrësve – kuadrove kryesor të Kosovës, të cilëve Franc Shetinc, njeri i dyte i ish Jugosllavisë, u mbante ligjeratë per problemet e atehershme të asaj Federate; në saje të kundershtimit tim publik hudhet si diskriminues ai propozimligj i Shukris – verifikoni shtypin e kohes dhe inqizimet e vizitës se Franc Shetincit në Kosovë; verifikoni në TV Slloven, TV Beograd etj. Sivjet, në liri e pavarësi kemi degjue nga njëfar qeveritari shqipfolës se shqiptarët duhet të mos bejnë shumë femij dhe nuk u nxor jasht objektit të Qeverisë; ket nxjerrje të tij jasht ma në fund duhej ta bënte edhe vet populli! Gjatë historisë, shqiptartë nuk kanë pranue t’ua percaktojnë regjimet Politike sa fëmij t’i bajnë?! Madje, po te mos ishte kjo vendosmeri veshtirë së do te ekzistonim si popull.

Me heqjën e tezës së diskriminimit rracor, të Shukris per natalitetin, unë më bashkeshortën kemi 6 fëmij, shum të njohur të mi, bënë po nga aq fëmij.

  1. Ne vitin 1988 gjate ndryshimeve kushtetuese, kundershtova Millosheviqin, Trifunoviqin e Joviqin se ata, me çdo kusht, po donin ta suprimonin autonominë e Kosovës; në letra dhe në popull ruhet kujtesa e kundershtimit tim.

– Me ca expert hartova Analizen mbi ndryshimet Kushtetuese dhe me Siglen time ia dergova Kuvendit;

– Ate Analize, fshehurazi, e shumëzova me një punëtor teknik të Kuvendit, dhe, bashk me materialet per Seancë debatuese ua postova 190 delegatëve të Kuvendit të KSAK qe ta kenë Analizen e deklarimit te popullit, si argument per të mos i votue ndryshimet Kushtetuese, me 23 mars 1989!

  1. Ne vitin 1991, hartova DEKLARATEN politike të tre opcioneve per Kosovën, e njohur si Deklarata politike e 11 Partive politike shqiptare e cila do të dorezohet ne Hagë per t’u marrë në konsideratë per zgjidhje e qeshtjes se shqiptareve në ish-Jugosllavi (Ldk nuk e dinin ka u erdhi Deklarata; dikush ka shkrue edhe liber dhe thot nuk e dienim ka na erdhi Deklarata, por ketë e dinte Rugova, Prof. Agani, mendoj edhe Adnani (Merovci), e ca nenshkrues të Deklaratës, sepse atë ditë të nenshkrimit të 11 subjektive politike shqiptare të trevave shqiptare jasht shtetit amë – Shqipërisë, njeri nga nenshkruesit jamë edhe unë (11.10.1991, N.Gj.), Rugova tha: “Nika per tre ditë e shkrou dhe e solli Platformen…”. Kurse, pasi presidenti i Shqipërisë Ramiz Alia, gjatë një vizite në Romë, ato ditë, i kishte shpjegue kryeministrit Italian Gulio Andreotit permbajtjen e asaj Deklarate, Andreoti kishte pohue: “Ajo Deklaratë qenka e menqur, e logjikshme, e drejtë dhe e vetmja e mundëshme”! (Deklaratë e Robert Akshisë, bërë mue – N.Gj., më 22.03.1992, në Romë më rastin e vizites sime dhe dorëzimit të kërkesës Vatikanit, në emen të Qeverisë, per pranimin e Republikës së Kosovës).

Hartova dhe tekstin e Referendumit te 26 – 30 shtatorit 1991 per Kosovën shtet sovran dhe të pavarur. Dhe, po të mos e kishim ate Referendumin, do mbeteshim pa mbeshtetje të faktorit nderkombetar, perkatësisht do të trajtoheshim ne kuader të federatës jugosllave (Serbi e Mali i Zi, e themeluar në vitin 1992). Ketë na e kanë pohue edhe shum miq.

  1. Si nenkryetar i Qeverisë e Minister i mbrojtjes 1991 – 1995, veprova ne tre rrafshe: – nder miq, per të kerkue mbeshtetje dhe pata mbeshtetje por edhe ma thanë ‘nuk do t’u lamë vetun’. – ne tubime me popull nga Wiena, Zürichu, Bruksel etj. – per ta ndertue Ministrinë e mbrojtjes.

Me vendosmeri e mbeshteta edhe formimi në Ministrisë se brendshme, ashtu qe të mos mbetej thjesht sindikatë e policisë.

  1. Demantova tezën serbe dhe të liderit e kryekriminelit serb Sllobodan Millosheviqit per fundamentalizem islamik, gja qe nuk ishte lehtë.

Garantova se nuk ka patur e as nuk mund të kete fundamentalizem islamik e as ndarje mbi baza feje nder Ne shqiptarët, sepse: nen një(1), lidhjet e gjakut të Ne janë me të forta se të fesë, e mbroj edhe sot ket tezë; dhe dy (2), Alenaca sllavo – islamike gjithmon ka patur dhe sot ka per qellim ndarjen e shqiptarëve mbi baza feje.

Garantova se: te lirë, nga okupimi serb, do ta bëjmë Kosovën shtet demokratik e ligjor; do ta bëjmë Zvicër, do ta bëjmë shtet të barabarte per te gjith; nuk do të lejojm diskriminim ndaj entiteteve apo komuniteteteve; nuk do të jemi barrë per Perendimin sepse i kemi resurset njerzore e pasuritë e mjaftueshme tokësore e nentokësore (per pasurite tokësore e nentokësore vitet e 80-ta bëri hulumtime shkencore Mr. Ismet Gucia, ato hulumtime në vitin 1982 i kushtuen me jetë).

Shkurt: Isha misionar në veprimet e mia politike. Nuk u perqendrova të vetja e per vete, por të ideali ashtu siq kishin veprue rilindasit, pa të cilet nuk do ishim komb. Per ket qellim, per tu bërë misionar politik, studjova Shkencat politike!

Per shkak të gjendjës së keqe institucionale provova qe dijen, pervojën e miqesitë qe kam t’i vej në sherbim të vendit e popullit, se fundi, permes listës – pjesës së intelektualëve të një subjekti politik, edhe në zgjedhjet e vitit 2014 per deputet të Kuvendit të Republikës se Kosovës, por as nuk u mbajt fjala e as nuk më dolen votat qe populli i dha.

Tashma po dihet botërisht së sherbimet sekrete Jugosllave, edhe pas shpërbërjës së Jugosllavisë me luftë, vitet e 90-ta, nga Kroacia e deri në R.J. të Maqedonisë, ato sherbime sekrete i bëjnë strukturimet e nominimet e njerzve: në politikë, ekonomi e segmente tjera të shoqërisë; madje e menagjojnë edhe drejtimin e tyre. Deshmitë dhe provat po i publikojnë: Josip Manolic i Kroacisë, i cili ka rrëzue 4 dhe ka ndertue 2 shtete, Zoran Zajev permes publikimeve bombë në R.J. të Maqedonise, BND, CIA, Wikiliksi.

Edhe pas 16 vjet lirie, Ne nuk arritem të kemi në pozita shtetrore burrshtetas qe adhurohen dhe qe e meritojnë besimin e popullit; burrshtetas qe e duan popullin dhe vendin. Në krye të shtetit të Kosovës na janë instalue karaktere të liga pushtetarësh: me dosje krimi e korrupcioni; mashtrues si ne barbarizem; pushtetar me vota të vjedhura e të manipuluara. Na dalin edhe nga sms-a e zarfa: pa asnje begraund e as kontribut te mirë per popullin e vendin.

Kasta politike autokrate, e inkriminuar dhe e korruptuar deri ne zemer, si Juda Iskarioti, e ka sjell vendin në gjendje të pa shpresë.

Ne shtetin tonë, per te cilin u sakrifikuem si popull; dhanë jetën shumë heronjë, deshmor e martir, prej tyre shumë miq të mi te dashtun, sot nuk zbatohet drejtësia; nuk krijohen kushte të barabarta per perspektivë të shtetasve e qytetareve, te të gjitha gjinive, moshave e feve; rrezikohet siguria e vendit dhe e qytetarëve; kemi emigrim permanent të mija familjeve per në Europë (nga tetor 2014 deri në Mars 2015 rreth 100 mijë të ikur, prej tyre 75 mijë kanë kerkue azil, sipas Eurostat), e disa qindra per në ISIS, i cili tashmë është ante portas; Demarkacionin e kufirit më Malin e Zi, Asociacionin e komunave serbe të nenshkruar me 25 gusht 2015, në Bruksel, qe në fakt Asociacioni është një autonomi politike – territoriale brenda shtetit të Kosovës, autonomi e formës më të lartë së e Oblastit të KiM pas luftës Dyte Botërore; kurse shtetin e Kosovës së pranojnë as serbet e Asociacionit e as Serbija. Kjo Marrevshje u suspendue perkohesisht nga Gjykata Kushtetuese. (gjk-ks.org, Masa e perkohëshme në rastin KO 130/15, dt.10 nëntor 2015), deri në vlersimin e perputhshmerise me Kushtetuten nga ana e asaj Gjykates. Por, pergjegjësit per tradhti kushtetutese dihen, dhe, nuk janë vjetrue asnjëher gjatë historisë.

Pos gjith kesaj gjendje, Qeveria e Republikës së Kosovës, në perbërjen e vet sot, nuk ka asnjë minister shqiptarë katolik (disa zv. kryeministra, 21 Minister, 35 zv. ministra, asnje katolik)!? Kjo s’duhej t’i ndodhë Kosovës; ketë s’ duhej ta lejonin as deputetet e Kuvendit: a) po të ishin zgjedhë nga vota e lirë e popullit, dhe b) po të ishin reprezentant të vertetë të popullit. Ky diskriminim institutional i katolikeve synon të shëndërohet në proces objektiv, gja qe po e vërejnë edhe miqt tanë. Ky diskriminim institucional shkon në favor të aleancës sllavo – islamike dhe vazalëve të tyre shqipfolës. Kjo formë e diskriminimit të katolikeve nuk ka ekzistue as në kohën e komunizmit; as në kohën e Rrahman Morines, kur kryeministri aktual ishte qeveritar i tij.

Më qellim të zbatimit të kriterit të inkluzivitetit, qe është njeri nga dy kriteret themelore te ndertimit të institucioneve demokratike, ata qe e imponuen Kushtetuten aktuale, me nenin 96 pika 6 të Kushtetutës, percaktuen mundësinë e zgjedhje se … kryeministrit, zv. kryeministrit e ministrave edhe nga persona të kualifikuar qe nuk janë deputet të Kuvendit”, qe nenkuptohet se është dasht të zbatohet ky percaktim kushtetues, per të mos ndodhë ky diskriminim më pasoja per vendin. Perkujtoj: Iraku i despotit Sadam Hysein rrespektonte kriterin e inkluzivitetit, kishte Tarik Azizin zëvëndës. Prandaj, sikur qdo gja tjetër të ishte mire në Kosovë e rreth sajë, dhe të mos kishte kurrfar aferash korruptive bisnesore, as ato 70 lëndet në prokurori, qe i perkujtoj ambasadorja Tracey Ann Jacobson; as gjujtje vezësh, filikaqa e gaz lotsjellës në Kuvend (më 8.10.15; 15.10.15; 23.10.15 nga ora 16:00 deri 01:45 e 24.10.15, më 17 e 18.11.15,…), por as vlersim të vet kryeministrit së “qmimi më i lartë qe do paguhej per jetën e tij qenka 150 Euro dhe ate veresie” (deklarate e I.Mustafes permes facebook, 7.10.15, 20:55, www.m.gazetaexpress.com), vetem per shkak të mosperfshirjës se asnjë shqiptari katolik në përbërje të Qeverisë së Republikës së Kosovës, perseris: disa zv.kryeministra, 21 ministër, 35 zv.ministra, asnjë katolik; kryeministri aktual duhet të dorhiqet dhe Qeveria të bie!

Ata qe bëjnë diskriminim institucional fetar nuk e duan popullin e as shtetin; atyre duhet të mos u lejohet, asnjeherë dhe në asnje rethanë, ta qeverisin popullin e as shtetin, sepse e rrezikojnë edhe popullin edhe shtetin!

Due ta perkujtoj faktin historik: Qeveria e Ismail Qemalit, sapo u shpall më 3 dhjetor 1912, meniher ra. Sepse: në perbërjën e asaj Qeverie nuk kishte asnje të krishterë shqiptarë. Delegatet e Kuvendit, sapo e lexoj propozimin e emnave të stafit të Qeverisë, e gjykuen Qemalin se me atë perbërje qeverie po donte një Shqipëri Islamike. Të nesermen më 4 dhjetor Kuvendi zgjodhi katër ministra të krishterë (2 katolik, 2 orthodoks, shqiptarë) dhe kater ministra Musliman në Qeveri. (Shih:Qeveria e Përkohëshme e Vlorës dhe veprimtaria e saj, 28 nëntor 1912 – 22 janar 1914, botimi Tiranë, 1963 (faqe 52 – 62)

Shteti i Kosovës pa shqiptarë katolik nuk do të bëhëj, pa ta nuk do të ekzistojë!

Per fund,

Deshiroj edhe me ketë rast promovimi të ketij libri tim më të ri: “Ministria e mbrojtjes e Republikes se Kosovës 1991-1995”, publikisht t’i falenderoj të gjith ata miq qe na i hapen dyert dhe na mbështetën të bëhemi të lirë, veqmas ata qe ma shtrin dorën mue personalisht së “nuk të lamë vetun – nuk u lamë vetun!”

Pavaresisht gjendjës ne të cilën kemi arritë si shoqëri, sot: krimi i organizuar politik e ekonomik në krye të shtetit, korrupcioni, kriza sociale, papunesia, exodi i mija familjeve, pasiguria e paperspektiva; apeloj veqmas SHBA-të e Gjermanin federale, per dy gjera:

  1. Të ndihmohemi të mos degradohet ideja, sakrifica e popullit dhe gjaku i derdhur i heronjëve e martirëve shqiptarë qe ta kemi shtetin e Kosovës, dhe
  2. Mos të shiqohen mekatet e kastës politike autokrate e cila është e semurë nga kanceri, i emertuar: krimi i organizuar politik e ekonomik dhe korrupcioni qe aq shumë dame po i bëjnë popullit e vendit. Kasta politike, e tillë e semurë, per veprat e tyre bashk me pronat e fituara jashtëligjshëm duhet të perballët me drejtësinë. Por ashtu si na ndihmuet me luftë, vitit 1999, të çlirohemi nga okupimi 100 vjeqar serb, dhe vitin 2008 të pranohemi shtet; na ndihmoni qe Kosova të qeveriset me njerëz të përgjegjshëm e të painkriminuar; të cilet njërz qytetarëve e shtetasve pa dallim rrace, gjinie e feje do t’u shërbejnë dhe t’u krijojnë mundesi per te jetue dinjitetshem e per t’u integrue mes veti dhe në Europën e bashkar, pjesë e së ciles jemi si gjeopolitikë dhe gjeostrategji!

Shqiptarët nuk guxojnë ta humbin rrugën!

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...