Published On: 14 Shkurt, 2016

Vendimi i Qeverisë për Zonat e veçanta minerare mbetet në sirtarë

  • Qeveria e Kosovës në vitin 2008, kishte nxjerrë vendim ku kishte shpallur zona me interes të veçantë për minerale edhe industrisë minierave. Mirëpo e tërë kjo ka mbetur në sirtarë, pasi asnjë kompani, përkundër interesimit, nuk ka mund të shtrijë veprimtarinë minerare apo të ngjashme në këto zona.

Kemajl Zeqiri, anëtar i Bordit të Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale (KPMM), ka thënë se me atë vendim, Qeveria i ka shpallur 11 zona me interes të veçantë. Sipas tij, KPMM-ja nuk mund të japë licenca për shtrirje të veprimtarive në këto zona pa pasur një vendim të Qeverisë, transmeton kp.

“Dihet që shpalljen e zonave me interes të veçantë është bërë me vendim të Qeverisë në vitin 2008. Deri më tani ekzistojnë 11 zona të shpallura të interesit të veçantë. Kryesisht kanë të bëjnë me metale ose resurse metalore, kryesisht ndërlidhen me resurset e plumb-zinkut. Për këtë zona janë përgatitur informacionet bazë. Mbi rezervat dhe resurset minerale të cilat i posedoj, në bazë të hulumtimeve në të kaluarën dhe normal që iu kanë ofruar investitorëve potencial dhe është bërë një promovim i tyre, qoftë nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik, Qeveria por edhe nga KPMM. Për zhvillim ose në funksion të zhvillimit, procesi i zhvillimit të tyre shkon përmes Qeverisë. Qeveria është ajo që merr vendim për zhvillimin e një apo disa zonave me interes dhe më pas investitorët apo kompanitë e interesuara aplikojnë në KPMM për licencë të shfrytëzimit. Ne nuk kemi lëshuar dhe nuk kemi të drejtë ligjore me lëshua licenca pa filluar procesi i zhvillimit nga ana e MZHE, përkatësisht Qeverisë. Deri më tani asnjë kompani nuk ka licencë në këto zona të interes të veçantë”, tha Zeqiri.

Zeqiri ka arsyetuar mos aktivizimin e këtyre zonave duke thënë se sektori është kompleksë.

“Zhvillimi i resurseve minerale edhe industrisë minerare nuk duhet parë si një biznes i zakonshëm. Zakonisht për me zhvillu një minierë ose një vend burim donë një punë goxha të madhe dhe komplekse. Në këtë drejtim unë kisha dashur ta arsyetoj në këtë formë edhe vonesat që bëhen në zhvillimin e tyre për shkak se duhet të bëhen studime paraprake për mënyrën dhe metodologjitë që do të përdoren. Tani kemi edhe direktiva dhe rregulla strikte për mbrojtje të mjedisit nga aktivitetet minerare, e shumë direktiva dhe standarde të tjera për mbrojtje të komuniteteve, mbrojtjen e pasurive kulturore dhe gjitha këto në këtë proces, do të thotë kalkulohen para se të merret ose para se të fillohet për shfrytëzimin dhe zhvillimin e një zone të interesit. Por unë besoj që shumë shpejtë do të fillohet me këtë proces dhe këto resurse do të jenë në shërbim të zhvillimit ekonomik”, tha Zeqiri.

Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Safet Gërxhaliu tha se shtylla kryesore e zhvillimit ekonomik është zhvillimi i sektorit minerarë. Por që sipas tij, vendimi për zonat me interes të veçantë kanë mbetur në sirtarë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...