Published On: 29 Shtator, 2016

Veçoritë dhe veset e shqiptarëve!

 

Gani Sadiku

Shqiptarët karakterizohen me disa veqori, të cilat më së paku do të doja që t’i posedonte populli im. Janë popull frigacak, që i duan turmat, për të shpëtuar, dhe në momentin që shpëtojnë rrahin gjoks, duke e synuar vetëm individualen, për ta shkatërruar tërësisht kolektiven.. Kur janë të kërcënuar, individualisht, nuk kanë guxim as kurajo të marrin iniciativa, siç bëjnë arabët sot, ose siç kanë bërë kamikazët japan kundër pushtuesve në luftën e dytë botnore…. Lypset kohë e gjatë deri sa të pajtohen fillimisht mes veti, e më pas të bashkohen për tëluftuar kundër armiqëve, dhe nëse nuk arrijnë të bashkohen nuk do t arrijn as të luftojnë…për ate ne jemi vonuar gjithherë në histori….. Ndërkaq popujt tjerë kanë ecur në kohë…! Edhe ata që e marrin atë guxim, ose i ndihmojmë armikut me i heq qafe, ose i heqim vet në pabesi. U nënshtrohen pushtuesve, duke e krijuar një dashuri të paspjegueshme, në mes tyre dhe pushtuesëve, e njohur si dashuria e xhelatit me viktimën. Kështu bënin dikur dhe po bëjnë sot për Perandorinë Osmane dhe Turqinë…. Nuk është shumë larg në kohë e gjyshërit tanë bënin be “pasha turshninë”, “n’kofsha turk” ose “sit jam turk”. I duan ekstremet për përfitime matriale për vete dhe familjet e tyne, për t’i frigësuar rrethin ku jetojnë, ose farefisin, ku shumica u nënshtrohen të huajve dhe pushteteve për favore e benefite…. Kështu ia kemi mundësuar Perandorisë Osmane 5 shekuj dhe Serbisë mbi një shekull të na pushtojnë. Vetëm se ata pushtues kanë ditur me i nda shtresat që i duan benefitet dhe u kundërvihen me luftë kombit dhe interesave të tij. Kur ftofen dhe frigohen, nuk lëvizë përpara, por kur “dalldisen” nuk ndalen. E humbë arësyen e veprimit. E duruam një Enver Hoxhe 50 vjet për ta shkatërruar qenien shpirtërore të gjysmës së shqiptarëve. U ngritën krejt “dynjaja” dhe menxi Kosovën e bëmë një gjysëm shtet jo funksional. Po ashtu sot u ngrit krejt “dynjaja” për me e que Shqipërinë e Enver Hoxhës me e ba një shtet funksional, prapë po kanë probleme dhe vështirësi. Në Maqedoni, nuk ka fuqi që i organizon shqiptarët kundër shtetit diskriminiues sllavo maqedon, por organizohen e luftojnë kundër njëri tjetrit. U bindemi tregimeve gojore, përrallava, gënjeshtrave dhe imagjinatava pa fakte, sepse më lehtë ndëgjojmë tregime fantastike, se sa i rrekemi leximit, që krijon një bazë të vërtetë dhe një vetëdije të prsosur. Tek shqiptarët vështirë gjenden prijës, lider legjitim dhe të pakontestuar, ose të besuar, siç ndodhe zakonisht tek popujt e mëdhenjë. Tek shqiptarët, duhet të kalojnë 5 shekuj nga lideri në lider. Si shembull i kemi Skenderbeun dhe Ibrrahim Rugovën me 5 shekuj diferencë kohore… Krejt këto veçori, na kanë lënë të fundit në formimin e shteteve. Kur neve, na formuan të tjerët, filluam apo më mirë me thënë vazhduam luftën më të ashpër brenda lloit,… Dukuri kjo e kopiuar nga vendet dhe popujt arab, që ka nisur prej shekullit të XII kur kishte mbaruar renesaca arabe. Ne, nuk ishim në gjendje që nga pushtuesit gati 7 shekullorë t’i marrim vetitë e mira,. Sepse edhe turqit edhe serbët, janë popuj të zotët, trima punëtorë organizatorë dhe atdhetarë. Ndërsa tek ne është ekzaktësisht e kundërta.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...