Published On: 22 Janar, 2016

Veç pavarësi, asgjë më pak    

  • Është titulli i librit që, përzgjodhi dhe përktheu nga gjermanishtja, Enver Robeli redaktor, Halil Matoshi,

Naile Demiri

Ditë më parë doli nga shtypi edhe një xhevahir, një vepër brilante e një përmase  të lartë letrare, artistike, eseiste, gjuhësore, ontologjike e gnoseologjike, logjike e aksiologjike, antropologjike e përgjithësisht filozofike  që tentoi të zbuloi enigmën e politikës botërore, sa i përket zgjidhjes së çështjes së Kosovës. Vepra është e tillë dhe  besoi se do radhitet në nivelin e veprave botërore.

Redaktori i librit, Halil Matoshi, në fillim të librit, në Parathënie,  shkruan: “ Rugova ,  qytetari  shembullor, rockeri dhe pacifisti pa të meta.

Libri i intervistave të Ibrahim Rugovës dhe i teksteve të tjera mbi liderin kosovar në shtypin gjermonofon, të shqipëruara e të kthjelluara nga Enver Robelli, i botuar nga Botimet KOHA, është një libër kujtese, që na rikthen te pozicionet kulturore e politike, por mbi të gjitha humaniste që mbante doktori i historisë shqipe dhe kritiku Ibrahim Rugova, i cili,  në kontekstin kohor kur u shfaq në letra shqipe dhe në skenën e përgjakshme politike të Ballkanit, mund të krahasohej lirisht vetëm me dramaturgun e politikanin disident çek Vaclav Havel”.

Kurse në faqe 13, në këtë libër, në një pasus Matoshi shkruan: “Ai, (Ibrahim Rugova, kursivi im) e bëri punën e tij, e themeloi Kosovën moderne dhe iku,..

Havel, mendoi se ka trashëguar popullin çek të përgatitur për të bërë ndryshime, kurse dr. Rugovës, merre me mend, në  Konferencën e Paqes në Rambuje, i dalin dy kasnec, shumë të padijshëm, gjithanshëm të padijshëm, mediokër hesapi dhe, krah e këmbë e me gojë skarpatin për të penguar prezantimin e  Projektin e Pavarësisë të Kosovës nga ana e dr. Rugovës. Por, Rugova e ka themeluar Kosovën moderne, vërteton redaktori, Halil Matodhi, andaj Rugova na del më i madh se Haveli.

Shumë shkrimtar, politikan, analist, opinionit, eseist antropolog, disident, etj,  z Rugovën e kanë krahasuar me Gandin (Mahatma Gandhi, 2 tetor 1869 – 30 janar 1948), por “Lëvizja” e Gandit kishte të bëj me një qytetërim, civilizim anglez që respekton të drejtat dhe liritë e njeriut, a “Lëvizja “ paqësore e z.Rugova kishte të bëj me një falangë kanibaliste, popull karpatesh që nisi Luftën e Parë Botërore, qe aktiv në nisjen e Luftës Dytë Botërore, por Rajni nuk pranoi koalicionin me të, ngase e njohu kaherë që ky popull nuk shfryhet duke bërë krime, andaj i refuzoi., pastaj, tri herë nisi luftërat ballkanike, dhe së fundi u cyt në gjenocidin e Bosnjës dhe bëri spastrim kryqëzatash, sikur të kishin bekimin e kryqit ortodoks, edhe atë, para syve të paqeruajtësve holandez në Srebrenicë, etj. Pra sakrifica, qëndrimi dhe durimi i Gandit dhe Rugovës nuk janë të barabarta. Këtu Rugova na del më i lartësuar se Gandi.

Dr. Rugova është krahasuar edhe me Martin Luther King, Jr (15 janar 1929 – 4 prill 1968), një humanist i përmasave botërore që luftoi për të drejtat dhe lirit e njeriut. Por, King u shfaq në kohen kur SHBA-të kishin përgatitur fushatën e kampionatit botëror të demokracisë.  Z. Rugova, dr. i letërsisë, iu imponua udhëheqja e Lëvizjes, ngase bashkëveprimtarët e tij, Qosja, Demaçi, e shumë të tjerë, nuk e pranonin një obligim të tillë, një barrë të tillë. Z . Rugova këtu na del më i guximshëm se dr.Kingu.

Madje  dr. Rugova  me të drejtë është krahasuar me Abraham Lincoln ,(12 shkurt 1809 – 15 prill 1865), president i SHBA-së,mars 1861 – 1865, presidenti më me vulë i SHBA-së, që udhëhoqi heqjen e skllavërisë dhe vendosi bazat e një tempulli të demokracinë botërore. Por mjerisht në kulmin e kësaj kthese të madhe shoqërore  Linkoln u vra, në atentat. Z Rugova, në momentin kur u hoq skllavëria në Kosovë, ai u tret dhunshëm në mërgim në një shtet fqinjë, për t’u kthyer më pas në hierarkinë ku ishte më parë. Kjo do të thotë se përkundër dhunës dhe përgatitjes paraprake shumë profesionale nga kundërshtarët e tij  për diskreditimin e veprës dhe personalitetin e Dr. Rugovës, Dr. Rugova e menaxhoi domosdoshmërinë, për kundër Lincoln-it, që në të u bë atentat.

Të gjitha këto fakte të prezantuara redaktori i librit, z Halil Matoshi, “Veç pavarësi, as gjë më pak” i  përmbledhë në një frazë: “ Ai (Ibrahim Rugova, kursivi im),  e themeloi Kosovën moderne dhe iku”.

Parathënia e librit “Veç pavarurës, asgjë më pak” nga autori Enver Robeli,  shkruar nga  Halil Matoshi, përmbledhur në 20 faqe të librit, padyshim se është një ese letrare  filozofike, politike, shkencore, publicistike, kulturore  e kohës, e mbi të gjitha gnoseologji për të njohurit e të vërtetës dhe radhitjen e vlerave të shoqërisë  në një periudhë kohore kur po bëheshin ndryshime të mëdha shoqërore. Duke analizuar konceptin e “Refuzimit estetik” të dr. Rugovës, përmes metodës deduktive dhe analizës krahasuese të teorive në letërsi moderne Matoshi konkludoi se dr. Rugova nuk u gjend rastësisht në krye të Lëvizjes së madhe shoqërore që kërkonte ndryshime të mëdha në shoqërinë shqiptare përgjithësisht.  Atë që dr .Rugova e bëri lirshëm në letërsi, në art, në kulturë, etj, e bëri edhe në politikë, e bëri edhe në aksiologjik e gjetiu  dhe, aty ku preku filozofia dhe veprimtaria e tij pragmatike  e ndikim i tij praktik, shoqëria dhe proceset shoqërore u ndikuan pozitivisht. Varrmihësi i politikës dhe ideologjisë komuniste në toka shqiptare ka qenë transparenca publike e dr. Rugovës. Nxjerrja e Lëvizjes nga ilegaliteti në legalitet, mendohet se ka qenë merita më e madhe e dr. Rugovës.  I  dalluar në ballë të Lëvizjes, dr. Rugovës iu atribuua edhe përfaqësimi politik, gjë që nga Mbreti Zog, nuk e pati deri atëherë asnjë lider shqiptar.

  1. Matoshi me deduksionin e tij, arriti që në 20 faqe të librit, nga 216 sa ka libri, në madhësi; 21cm, me 14 cm, të lartësoi, të pasqyroi fisnikërisht në mënyrë më madhështore veprimtarin e këtij “kolosi të brishtë”që pati përkrahjen e shteteve e shoqërive më të fuqishme të botës dhe institucionit fetar të Papa Gjon Pali II, për të krijuar Kosovën moderne, e pastaj për të ikur.

Politika sferë e vetëdijes shoqërore, nuk pranon lider që udhëhiqet me mendësi hipotetike, se ndoshta nesër do bëhet kështu apo ashtu. Dr. Rugova ishte i vetëdijshëm se çka kërkonte dhe kur e kërkonte.  Këtë i dinë  autori dhe redaktori i librit, andaj edhe enigma e shfaqjes së “rënies” së ndikimit dhe autoritetit të dr. Rugovës në faza të caktuara kohore nuk u  shtjellua shkoqur në mënyrë eksplicite në këtë libër.  Nuk u shtjellua ngase nuk pati rënie.

Autori i librit “Veç pavarësi, asgjë më pak” Enver Robeli, padyshim se sot është një nga gazetarët më të spikatur të  Evropës e ndoshta edhe më gjerë. Robelli është  një nga ata që jep opinione më të formësuar, opinione këto që burojnë nga postulatet e lëshuara nga vetë  Robelli. Perceptimi social i Robelli është një njohje konstante e proceseve shoqërore që përkon me realitetin shoqëror, është edhe verdikti, gjykimi real i procesit apo ngjarjes shoqërore në vijim. Libri i tij i fundit “Veç pavarësi , asgjë më pak”është një vepër brilante e llojit të vet, dhe buron si rezultat i një pune të gjatë e sistematike të Robeli. Është kjo një analizë e zgjatur, e detajuar mirë, e saktë dhe e thuktë e Robeli  subjekti apo brumi i të  cilës  është marrë si e shfaqur në shtypin gjerman për njeriun e përmasave botërore që bëri histori dhe themeloi shtetin më të ri të Evropës, Kosovën e pavarur e demokratike. Në strukturën e veprës janë të përfshira 43 opinione, analiza, shqyrtime, komente etj, që kanë reflektuar politikën e kohës dhe kanë influencuar në bërjen e saj. Në mesin e këtyre 43 shkrimeve në shtypin gjerman gjenden edhe  katër opinione të shkruara nga vet Robelli, që do të thotë se autori përveç që është një përkthyes i mirë ai është edhe autor.

Shfaqja e kësaj vepre në këtë kohë, udhëhequr nga induksioni robelian, si duket e ka një domethënie dhe pasqyron reagimin ndaj atyre që bënë përpjekje minimizimin e  veprimtarisë së njeriut që e krijoi Kosovën moderne,  në kohen kur rekcioni kishtar ortodoks ekstrem qe në kulmin e fuqisë ushtarake e religjioze të tyre. Me shfaqjen e veprës “Veç pavarësi, asgjë më pak”, për fat të mirë, në kohë të duhur, meritokracisë po i thyhen të gjitha shtigjet dhe si e tillë për çdo ditë e më tepër po fundoset ideologjia false e mashtruese e tyre, e si duket edhe vetë meritokratet…Pra, vepra e Robelli “Veç pavarësi, asgjë më pak” jo vetëm për kah stili, gjuha, logjika e të shprehurit, simbolika etj, që është në nivelin e duhur, por edhe nga praktika politike po valorizon ndërgjegjen e të mashtruarve e njerëzve të luhatur.

Qëllimi i shkrimit nuk ishte që të bëhet ndonjë vlerësim i veprës dhe të përcaktohen standardet artistike, letrare, politike, filozofike e tjera të saj, por thjeshtë një njohje e lexuesit të cilët akoma nuk e kanë marr librin në lexim, se libri “Veç pavarësi, asgjë më pak” ia vlen të lexohet dhe të bëhen vlerësim akoma për të.

Rugova12

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...