Published On: 17 Mars, 2016

Vdes Ramadan Polluzha- djali i Shaban Polluzhës

Sot në moshen 88 vjeçare ndërroi jetë  Ramadan Shaban Polluzha i lindur me datën 11.1 1928 ne Polluzhë.  Ramadani Polluzha ishte  djali i heroit kombëtar Shaban Polluzha, raporton Gazeta Blic.

Në njoftimin e familjes bëhet e ditur se varrimi i të ndjerit bëhet me 18 mars 2016 në varrezat e fshatit Polluzhë.

Është parashikuar që në ora 14:00 ne shkollën “Shaban Polluzha” në Polluzhe të mbahet mbledhje komemorative, ndërsa në ora 15:00 bëhet varrimi i të ndjerit./Gazeta Blic/

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Sali Ramadani-Uskana thotë:

  Sali Ramadani-Uskana
  TRI GJENERATA POLLUZHA
  (…dhe rezistenca heroike me vëllezërit dhe kolegët e kompletuar patriotike:Shabani-Ramadani-Xhaviti…,shembull për të gjithë shqiptarët-STOP armiqëve e tradhtarëve?!)
  Cikli i parë: Hyrja e përbashkët shkencore-publicistike-gazetareske-poetike
  Pas rreth dhjetra peronaliteve,ndër më të shquarat,për të cilat botuam në më shum media eletronike dhe të shqruara që nga Kosova e Ilirida e deri në Amerikën e Largët dhe Kryemike të Shqiptarëve,fill pas rreth dhjetç personaliteve ndër më të shquarat nga viti që porsa përfunhdoi,ndër të cilët edhe tre akademikë dhe peronalitete ndër më të shquarat të Kosovës,por edhe më gjerë,këto ditë edhe d.f.Akad.Prof.Dr.Mahmud Hysa,ende pa i përfunduar të gjitha përkujtimet,mbaroi së rrahuri edhe zemra patriotike,fisnike dhe me dinjitet kombëtar,i biri i njërit nga 3-5 patriotëve më të shquar ashqiptarë të të gjitha kohërave,me radhitje sipas kohës,prahas Skënderbeut,Ismail Qemalit,Isë Boletinit,Shaban Palluxhës,Adem Jasharit etj.,ndër të cilët,i pari,i katëri dhe i pesti,sidomos,është shumë vështirëtë kategorizohen për kah vjera historike,në kontekst të kohës së ngjarjteve dhe meritave.
  Edhe për Ramadan Shaban Polluzhën,sado që e kemi vështirë,për shkak të rrethanave të kohës,sërish,na duket më meritore,me anën e titullit dhe ca nëntitujve,duke u shërbyer me një analizë krahasimtare të kohës,me tekst të veçantë të Shabanit,duke e ndërlidhur me të birin dhe nipin e merituar…
  Në vend të dhjetra-qindra faqeve,fillimisht,në cilësi të një teksti më të plotë shkencor-publicistik,parakalojmë me ca tituj,nëntikuj dhe citate më televante të një vepre madhore shkencore-publicistike dhe zhurnalistike,poashtu, deri në nivelin më të preferueshëm shumëdimensional kreativ dhe multikreativ sui generis.Vjerësha dhe vjershëza, si plotësim.
  SALI RAMADANI-USKANA
  ……………………………………………………………………………………………………………………………..

  Sali Ramadani-Uskana
  Cikli i dytë:Ca citate nga vepra “Shaban Palluzha” e Azem Hajdinit-Xani
  NGA NJË VEPËR MADHËSHTORE-KOMBËTARE PËR SHABANIN DHE POLLUZHAT
  Një vistër i shkurtër citatesh më të zgjedhura nga vepra voluminoze në ca rreshta të Azem Hajdinit-Xanit: “Shaban Palluzha”(sic?!),me parafrazimin:(Dëshmi dhe kujtime të kronistit të luftës,I):
  -…“Ta bëjmë SHQIPËRINË në tokat e tyre…Shaban Palluzha…me shkronjë të madhe…i vetmi Prijatar që e lindi toka shqiptare me emrin Drenicë dhe që e kishte dhe e ka emrin Adem Jashari,është ai që i priu luftës kundër komunizmit të fundit në Evropë…unë nuk kam ardhur në tokën tuaj,ju keni ardhur në tokën tonë…ua ktheu pushkën e dytë,e treta foli më shumëse dy të parat:”Nuk vdiqa për ideologji,por vdiqa për liri të Kosovës,andaj ushtrinë që e lë pas,do ta ketë vetëm një emër:Ushtria Çlirimtare e Kosovës…do të hyjë për të mos dalë kurrë edhe Nusja e Praruar me emrin SHQIPËRI REALE,as e madhe,as e vogël…(f.3).Shaban Polluzha dhe dëshmorët tjerë,me rastin e pesëdhjetëvjetorit të rënies(f.5)…“Shkup,Kaçanik,Kosovë-Çamëri,Tetovë ajo është tokë e Skënderbeut!(85)…Lufta jonë në funkcion të jetësimit të Rezolutës së Konferencës së Bujani.”Më mirë i vdekun,nën dhe me kja’,se për t’gjallë me mmet’nën shkja”.Gjergj Fishta…(234).Shqipëria është tokë me zot.”Asnjë ushtar i mobilizuar nuk guxon të largohet nga Kosova,t’i lë fëmijët e gratë nën mëshirën e serbit” Miftar Bajraktari(236)…
  Dy Shabana ishin si dy binjakë.”Shaban Palluzhën e njihja shumë mirë.Ishte burrë i burrave e burrë me mend”.Shaban Hoxha,Komandant i Brigadës së VII Kosovare(241)…Nuk lejojmë copëtimin e tokave shqiptare.”Kush bjen në luftë për atdhe,nuk ka vdekur,por ka le”.Populli.(247)…Shaban Palluzha, gjeneralkolonel,Komandant legjendar i Forcave Ushtarake të Lëvizjes,i shpall luftë Jugosllavisë së Titos(260)…Apel “Lufta ka filluar,vraponi në front me pushkë e sakica,lënie bukën në çerep dhe fëmijët më djep se Atdheu është rrethuar më shumë se çdo herë!” Shaban Balluzha(262)…“O,prite,prite,Shaban Palluzhën!”303…E vranë nënën,duke i dhënë gji fëmijës(315)…Qëndrim i Shtabit Suprem ndaj masakrës së Tërstenikut.”Spiuni dhe tradhtari është si cungu,të gjitha drutë priten në cung,e,kur nuk mbesin dru,pritet cungu”.Shaban Palluzha(329)…Shaban Palluzha udhëheq operacionin për lirimin e të zënëve peng në Palluzhë(344).“Kulla e Hadakut. Ta përkujton kështjellën e Ali Pashë Tepelenës”Populli(380)…Hajriz Demaku,luftëtar i dalluar dhe epror ushtarak,i kyçur në forcat ushtarake të Lëvizjes që nga orët e para(382)…Pozita strategjike në rajonin Smakaj-Guri i kuq.”Mos komando barkas,shka i shkinës,ngritu n’këmbë e ndajmë mejdan!” Mujë Syla,martir(386)…Komandanti serb kërkon leje nga Murat Kamberi për t’i tërhequr kufomat dhe ushtarët e vet të plagosur(398)…Si shpëtoi nga masakrimi familja e Shaban Palluzhës.”Edhe pse i hodhën në zjarr,Hata dhe Hajria nuk treguan se aty ishte e strehuar familja e Shaban Palluzhës”.Hanife Kastrati,bashkëshorte e Shaban Palluzhës(407)…Komandanti Shaban Palluzha në Frontin Veriperëndimor(419)…/Kujdesi i Komandantit Suprem ndaj luftëtarëve të plagosur(422)…
  Likuidimi i Shtabit Serbomalazez(428)…Burrëria shqiptare përballë barbarisë serbe(437)…Rreth sofrës i zuri vdekja(440)…Luftëtarët për minimin e urave të armikut.”Me tërë qenien time kam luftue e do të luftoj dhe jetën time për Shqipëri e Kosovë të Lirë do ta flijoj!” Xhemë Tërnavci,bashkëluftëtar i Azem Bejtë Galicës dhe Shaban Palluzhës(445). Kushtrimi i Xhemë Tërnavcit(448)…Mbedhja e jashtëzakonshme e Shtabit Suprem(452)…V e n d i m e(457)”…
  SALI RAMADANI-USKANA
  …………………………………………………………………………………………………………….
  Sali Ramadani-Uskana
  Cikloi i tretë :Diç nga autori dhe bashkëmendimtarët e tij:Hajriz e Daut Demaku,S. Kërçova-Sylë Kosova
  PËR TRI FIGURA,MË SHUMË PLOTËSIME
  Shënime për autorin Azem Hajdini-Xani:“…u lind më 17 korrik 1924, në katundin Dashevc të Drenicës…” Në amshim më 20 shtator 2010,në moshën 87 vjeçare,në Prishtinë,përjetuesi dhe denoncuesi i zëshëm i Masakrës së Tivarit,anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës,fëqi dhe bashkëpunëtor i ngushtë i vëllait tim,poashtu të ndjerë ,dy vite më heret,dhe i cili,me dy-tre takime u solidarizua ngrohtësisht edhe me autorin e këtyre rreshtave,me respekt të veçantë reciprok.
  Në kohën e Shqipërisë(1941-1943),librin e zëvendësoi me pushkën,duke marrë pjesë aktive në forcat e armatosura të Lëvizjes Kombëtare Shqiptare,nën udhëheqjen e komandantit Shaban Palluzha…duke e mobilizuar dhe dërguar në rrugën e ferrit,në Tivar,ku edhe e përjetoi masakrën e 31 marsit 1915,për të cilën ka shkruar 8 libra,kryesisht nga kjo temë….Shumë mirënjohje…
  PS(Postscriptum): Sikur ta kisha ditur,sado që nuk pata kohë për mikun trim të Madh dhe Heroin e Kombit Hajriz Demakun,për të cilën,poashtu me rastin e talimit në amshim e përkujtova në ca media të shkruara dhe elektronike,sidomos citatin sterotip:”Unë kam qenë luftëtari mëi vock’l I të Madhit Shaban Polluzha.Ai,gjatë gjithë kohës së tij nuk e përmendi kurrën e kurrës fjalën”Kosovë”,duke na lrë që të gjithëve pas pubimit shkencor pranë varresës së Kryeheroit kur ne mbetëm të habitur,në ankrh dhe në anth,kur shtoi ”…por,vetëm SHQIPËRI”?! (Ishte ky i biri i shkrimtarit shumëdimensional,Dautit,përndryshe shok gjenerate i vëllait tim,tani më qe tre vite i ndjerë,sekretar gjeneral dhe ekspert shumëvjeçarë i Federatës së Shenjëtarëve të Kosovës,sidomos në logjistikë,kryesisht në trevat e Llapit,Hero i Vërtetë Kombëtar,në Sulë Kërçova-Sylë Kosova,siç admirtonte të prezantohej me respekt të veçantë),me rastin e kalimi të tij në amshim,pata botuar në ca media të shkruara dhe alternative…
  SALI RAMADANI-USKANA
  ……………………………………………………………………………………………………………………..

  Sali Ramadani-Uskana
  Cikli i katër:Elemente programatikë)
  NË VEND TË NJË LIBRI TË TËRË SHKENCOR,VETËM CA (NËN)TITUJ KONCIZË
  1). Derisa Shabani është Kryehero legjendar,i kategorisë së parë dhe të pakrahasueshme…
  2). Ramadani e ka mbajtur “eson” familjare në mënyrë të denjë,qysh në moshën e tij më të re.
  3).Deria Shabani,pas tradhtisë së rëndë komuniste,i tha”JO” Fadilit,pas i tradhtoi Enveri që të dy!
  4). Ramadani i ri, i ndoqi të gjitha peripecitë familjare deri në humbjen e Kryeheroit Titanik!
  5). Derisa Fadili,pas tradhtisë enveriste,u “detyrua” t’iu përkulet sebo-sllavëve titistë-rankoviçistë,
  6)… Shabani,qysh në këhën më të re të Ramadanit,nuk dorëzohej,por rezistuan si luanë!
  7). Derisa Fadili u “detyrua” nga Enveri,të iu bashkohet armiqëve sllavo-komunistë xhakatarë…
  8)… Shabani,me peripecitë e tejet të riut,Ramadanit,me zor që e përballuan vëllavrasjen shqiptare!
  9). Derisa Fadili,me imponimin dhe presionin e Enverit, bashkangjitenme armikun sllavo-serb…
  10)… Shabani,me bashkëvuajten e Ramadanit,fytafytas me armiqtë e përbetuar gjakatarë!
  11). Derisa Fadili,me imponimin e Enverit, me “vëllezërit” serbo-sllav ,edhe të tradhtuar…
  12)… Shabani,me të riun Ramadanin,me shokët,luftuan heroikisht,duke i dërmuar armiq e tradhtarë!
  13). Derisa Fadili,sado me keqardhje,besoj,Enveri me Tituan e Rankoviqin i tradhtuan shqiptarër…
  14)… Shabanni,me Ramadanin tejet të ri,me krytrimat legjendarë e dërrmuan armikun gjakatar!
  15). Derisa sllavo-serbet i prenë në besë edhe komunistet shqiptarë në Tivar etj.,”Fadil,si dukesh?!”…
  16)… Shabani,me Ramadanin,me shokët,luftuan si luana dhe e dërrmuan armikun e pabesë!
  17). Derisa Enveri,duket edhe Fadili(fatkeqësisht),me dorën e vete, vranë me qindra-mijëra shqiptarë…
  18)… Shabani,me Ramadanin e ri plotë përjetime e tmerre,e mori hakun shumëfish ndaj sllavo-sërbëve
  19). Derisa Fadili,me komandën e Enverit,iu ribashkua serbosllavisë fashiste antishqiptare,
  20)… Shabani,krahas Ramadanit,të ri,as nuk e dinë se sa shkavella i vrau edhe me dorën e vete!
  21). Derisa Fadili u nda edhe nga Enveri,ndofta edhe Tita(?!),i cili e kishte tradhtuar dhe imponuar…
  22)… Shabani,me luftëtarët e vërtetë dhe Ramadanin e ri,qëndruan si luana të pamposhtur…
  23). Derisa Fadili,me kryetradhtarët shqiptaruca,iu betua Kryegjelatëve sllavo-serbe etj.,
  24)…Shabani, me Ramadanin, e ri,qëndruan besnikë,supatrembur dhe stoikë deri në fund të jetës.
  25). Derisa Fadili,me shokët komunistë,me Tituan-rrenacak,e shketë për dredharakë?!…
  26). ..Ramadani iu përballoi të gjitha peripecive dhe nuk u dorëzua kurrë e mbeti shqiptar…
  27). Fadili i vetmuar, Enveri u nda edhe nga Rusia,duke iu bashkuar,fillimisht,”vëllezërve” kinezë,
  28). Ramadanin tejet i ri,mbeti i palëkundur duke rezistuar me mençuri dhe stoicizëm,bri vuejtjeve…
  29). Fadili i ngjitet më thellë Tituas,komanda e Rankoviçin,Enveri,”as në qiell,as në tokë”-antiamerikan..
  30). Ramadani,pa vëlla të ri sokol, rriti familje të shëndoshë,që fëmijët e trashëguan me nder…
  31). Antishqiptarët dhe tradhtarët,kur nuk mbldhën mend,por as edhe për të mbëledhur kurrë!
  32). Me Ramadanin, Deputetin e Popullit Shqiptar,për komb,me shkrime e lexime në simpoziume…
  33). Derisa anthshqiptarët dhe shqiptarucat e të gjitha ngjyrave,si rëndomë,me faqe të zezë…
  34)… Ramadani,sikurse edhe i biri,Xhaviti…,siKryeferoi Shaban Palluzha,me nder e krenari,deri në fund,
  35). Derisa antishqiptarët dhe tradhtarët,edhe mëtej do të mbeten me faqe të zezë,me dekada…
  36).Xhaviti me familjen,mik i yni i vjetër dhe sivëlla me Deputetin e Popullit Shqiptar,prijues etj.
  37). Me familjen atdhetare të Xhavit,Ramadan e Shaban Palluzhën,të pandarë për jetë, kurrë!…
  38)… Do të ngritemi shtigjeve të zenitit të artë deri në piedestal,si pasardhësit e miqtë tanë…
  39).Me mençuri,fillimisht,në baza paqësore,por edhe me tmerret e sfidave shqiptare…
  40)…Me shembullin e të Madhit,Shaban Palluzha etj.,deri në fund,me shpresa e punë fitimtare…
  SALI RAMADANI-USKANA
  ……………………………………………………………………………………………………………………………

  Sali Ramadani-Uskana
  Cikli i pestë:Një poezi,por edhe një rresht përkushtimi pa titull(Gani-Adem)
  VËLLEZËR SHQIPTARË:STOP N’DARDANI (ish-Kosovë?!)
  (Kryeheroit Shabanit me Polluzhasit tjerë,shkruar dhe recituar me decenie në më shumë media)
  1.
  Pas detit me gjakun e kuq trëndafil, të derdhur,rrëke,si lumi,
  Pas fëshirjes së bërllogut t’përzier,therrave e kaçubave,si llumi,
  Pas çrrënjosjes së Shwarzwaldit të ardhur,për hesapet e veta,
  Qëruar rrogaritë edhe me bishat e Karpateve,zbardhur e vërteta!
  2.
  Por,…dekret pas dekreti,ogurëzi,nga ex cathedra kierarkike,
  Arriti te baza,themeli,te zemra e Shqiponjave Heroike,
  Duhej lëshuar Vatrën,Dardaninë e përgjakur e t’shkrumuar,
  Duke “tradhur”,me dhunë,”Vëllazërim-Bashkimin” e mallkuar?!
  3.
  Kështu e dha “urdhërin” famëkeq “Komandanti”-dirigjent Fadili,
  Nga tmerri e koka me byk, me myk,na polli saora sërish Rezilifi,
  E skifterët drenicasë e martirët e lashtë t’Dheut Shqiponjash,Dardane,
  Brovoritën njëzërit,si n’kor,pas Komandantit Legjendar,Shabani:
  4.
  “JO!!!-Dardaninë e Lashtë,vetë e çliruam dhe do ta ribëjmë SHQIPËRI!
  Aty,ku i thonë:BUKËS-BUKË e Ujit-Ujë,do të ngjitemi sërish,deri në Iliri!
  Shketë e shkinave,parreshtur pas shpine,qe saherë me hile,na vrasin,
  Ata s’kanë besë,se janë burreca,me hile,farojnë krejt, çka t’hasin!”
  5.
  Saora midis Shqiponjave a Hutave,sërish krisi e u bë nami!
  U dynd Polluzha Dardania e Lashtë,se printe,I Madhi,Shabani!
  Kuqloshat ia mësyen Veriut dhe dërrmën si ulkonja morën,
  I morën të ligat,derdhën gjak të kuq e me marre u shporrën!
  6.
  Edhe n’ditët tona,dolën në Shesh,idetë e Kryeheroit Shaban,
  Edhe fjalët e Pleqnarit,Tahir Berisha,për të mbrojtur Vatan:
  “Mos iu beso shkeve,o mjerë Fadili,se vetë ua sheh sherrin!
  Luftojmë për Dardani,se ujqit e bishat,pas shpine të therin!”
  7.
  “Deri n’Bakarnë Gumnë, është Toka jonë,mëtej nuk shkojmë!
  Edhe deri në skaj të Çamërisë e Atinës sonë do t’vallëzojmë,
  Se bërllogjet e huaja,as dashur,as sot, s’i duam,jemi duke vluar,
  Totën s’e japim,as për një fije kashte,sikur të tërë t’jemishuar!”
  8.
  O,SOT,O,KURRË MË! Edhe më furishëm,për Dardani t’luftojmë!
  T’i lëmë hujet e ngushta anësh,mendjen e shëndoshë rikthejmë,
  Të lidhur si GRUSHTI,Tokat Ilire-Arbërore,saora Bashkojmë!
  O,Zot,më keq se përralla e sotme e Hasan Karcelit, sharrojmë”?!
  MOSNI!…
  SALI RAMADANI-USKANA
  ……………………….
  PS: Nga vepra voluminoze në gjashtë vëllime:”KOSOVA-Zemra Dardane-Ilire”,Prishtinë…botimi i parë pas Luftës Heroike,më 31.08.1999,(ri),promovimi:Prekaz-Skënderaj-Prishtinë…,(ri)botimet në 7-9 vëllime…
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………
  Cikëlsi i pestë-a: Plotësim i merituar:
  VJERSHËZA PA TITULL
  (Bashkangjitur nergutpromovimit të veprës së Gani Ratkocerit,atdhetarit dhe veprimtarit të shquar,Adem Selim Gllavizës)
  Çele,si lule pranvere,si nuse e stolisur,për të mos u vyshkur kurrë!
  Gjallërove furishëm,n’dallget e jetës së tmerrshme,si më i forti Burrë!
  Fluturove lartë e më lartë,n’Zenit,si Fluturë Bukuroshe me krahët e lehtë,
  Shqiponja Sypatrembur e Maleve Kreshnike,me mendjen e mprehtë!
  Çele…
  SALI RAMADFANI-USKANA
  PS: Pas leximit-recitim:Piskama me sa zë,diç si brohoritje e sahershme e Demaçit,pa fije gjelozie!…
  (Ri)botimi preferohet,lidhur si tërësi homogjene zëngjiri,por bën edhe ndaras në ca pjesë (nën)tituj tërësie.Lexoni,përktheni dhe përcjellni në të gjitha mediat e shkruara dhe elektronike shqiptare dhe ndërkombëtare.Flm.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...