Published On: 4 Tetor, 2016

“Unë prej atij çetniku kam hjek shumë”

  • NGA LEXIMI I LIBRIT KUSHTUAR HEROIT LUMNI SURDULLI, EDHE NJË HEROI QË ISHTE PËRMEND KAPITEN RAIF MIFTARI, TË CILIN E KAM NJOFT MIRË, I VRARË NGA PARAMILITARËT SERB, VETËM PSE ISHTE SHQIPTARË DHE NUK PRANONTE TË LUFTONTE KUNDËR POPULLIT BOSHNJAK, SI DHE HISTORI TË PËRSHKRIMIT NË PERIUDHA TË NDRYSHME, MË NXITËN PËR TË SHKRUAR KËTA RRESHTA.

Qazim Bajgoraliu
Në akademinë për kolonel Ahmet Krasniqin, bali Enver, më solli porosinë nga miku im Mexhiti, librin “RRUGËTIMI PA KTHIM”, të shkruar nga Rexhep Surdulli, kushtuar heroit Lumni Surdulli, i cili ra heroikishtë në betejen e Loxhes. Sot pas dite mora kohë dhe e lexova deri në fundë. Ashtu sikur autori e përshkruan frymëzimin para dritares, në fillimin e këtij libri, ashtu edhe mua sot, ky libër më ngriti disa herë në këmbë dhe sigurishtë krejtë njerzore, edhe pika lotësh e gulëshim. Secili person e familje janë histori në vete, pa shkuar më largë se në shekullin e kaluar, të shumta janë familjet që kanë edhe oborret me varre të familjarve të tyre, që u ka lanë historia. Autori përfshinë shkurtimisht etapat e vuajtjeve dhe programet Serbe për dëbimet e shqitarëve nga shtëpitë dhe trojet e tyre shekullore.


Këtu filloi edhe kujtimi im për tregimet e gjyses Rabije (Tashevci) Selaci. Në moshën një vjeqare, nëna e sajë, duke ikur nga përndjekjet Serbe pasi nuk kishte pasë mundësi me e bartë e kishte lëshuar dhe e kishte lanë tek një llugë. Pas një ore ikje, babai i sajë e merrë vesh e kthehet dhe e merrë përsëri. Poashtu babëgjyshi im Rexhep Ajvaz Selaci, që familja e tij jetonte e vetme në lumin e Rrëzhanës, i cili ishte jatakgjia (strehuesi dhe bukëdhënësi) i Ahmet Selacit dhe luftëtarëve të tijë në Shalë të Bajgorës, u nxorrë tri herë për të u pushkatuar, por fati e deshti të shpëtoj dhe jetoj gjerë në vitin 1980, kurse gjyshja Rabë jetoj deri në vitin 1986, që ishte një trimëreshë, një malësore e vërtet, një grua e vyeme, që rriti 7 fëmijë të vet dhe tri vajzat nga burri, që mbnate shumë bagëti, lop, kije, kuaj, dele. Ajo sëbashku me posterkiat e sajë, u gatoi dhe përgaditi ushqime për kohë të gjatë luftëtarëve të lirisë të udhëhequr nga Ahmet Selaci. Janë tregime të shumta që i kam dëgjuar nga goja e sajë, shumëhere deri në orët e vona të natës. Babëgjyshi Rexhep Selaci, ishte më i kurësyer për të treguar, ndoshta nga droja, por ai urrente pa masë kumunizmin dhe komunistët. Ai në vitin 1948 ishte shpërngulur në Vushtrri dhe nëna ime tregon hjekat e shumta si fëmijë, por disa hjeka (vuajtje) vinin nga kryeneqësia e babëgjyshit, ngase ai ishte përbetuar se kurrë nuk do ta pranonte paranë e Titos. Nëna tregon se punonin shumë në arat e vreshtës, ku kultivonin bostan, pjepër, perime, e të tjera, por në veçanti kultivonin duhanin. Babëgjyshi, nuk pranonte të shitej duhani dhe paratë e Titos të silleshin në shtëpi, por gjithëmonë, dikush nga fëmijët duhet të dërgonte për ta shitë, për aq sa duhej të blehej harçi i shtëpisë dhe kështu ndodhi vite me radhë. Asnjëher nuk pranonte në dorë, si që i quante ai, paren e Titos. Nëna tregon, se një kohë i lutëshin njerëzit për të shkuar me punu në minierën e Trepçes, kurse për t´i joshë i qonin nga dy ditë për të punuar hangari, (dmth. pa pagesë) dhe gjyshja i kishte pasë thanë, shko o njeri puno, se, krejt dynjaja po shkojnë e po punojnë, kurse ai ia kthente, kështu e ashtu ja bafsha Titës e parës së Titës se kurrë nuk ka me hy në shpi teme ajo pare. E kujtoj se mbante vetëm qelësin e arkës së parave dhe gjithëhere ia jepte atij që i binte paratë ose i nevojiteshin për të i marrë dhe vet nuk dëshironte të i merrte në dorë. Edhe me rastin e kurorëzimit të prindërve të mi, ofiqaria në Bare u kishte sjellë telashe dhe nuk kishin pranuar të kurorëzonin, me arësyetimin se kjo është e bija e ballistit.
Në këtë libër, përmendet edhe eprori Raif Miftari, që shërbeu në aeroportin ushtarak në Dubravë të Tuzllës, të cilin me fillimin e luftës në Bosnje e vranë paramilitarët serbë në afërsi të garnizonit, të cilin e kam njoftë mirë dhe me të cilin më lidhë një histori, që për mua mbetet e pashlyeshme. Raif Miftari, pasi kishte përfunduar akademin ushtarake si pilot dhe të cilit, sigurishtë pasi ishte shqiptarë, i kishin dhanë një diagnozë, me të cilën nuk mund të pilotoj, (kështu flitej), kështu që e kishin sjellë si togerë në njësinë e “lidhjes”, ku isha edhe unë dhe komandat ishte një çetnik Serbë dhe i cili kishte arritë për ta larguar nga njësia jonë, pra ishte vetëm pak ditë dhe e dërgunë në një njësi komanduese. Toger Raifi, kishte qëndrim dhe fizionomi të një eprori të aftë e autoritativ dhe para tijë kishin frikë i gjithë garnizoni.
Çfarë më lidhi dhe më mishëroi shumë me togerin R. Miftari? Kundër meje kishin filluar hetime, përcjellje dhe më konsideronin se nuk e dua armatën Jugosllave, se e dua Enver Hoxhën, armatën e Shqiprisë, bashkangjitjen e Kosovës Shqipërisë, e të tilla, pastaj kishin porositë njerzë dhe u kishin sygjeruar të më përcjllin dhe të ken kujdesë. Për disa pata marrë veshë sa isha ushtarë, disa pasi jam kthyer më tregonin se si kan qenë të porositur. Një mëngjesi derisa ishim në rreshtë, erdhi togeri R. Miftari dhe hyri në ndërtesën e qetës tonë, duke shikuar shumë mërroltë drejtë togut. Pas dy-tre minutave më nxorrën nga rreshti dhe më thanë se po të thërret kapiteni. Më shkoj mendja menjëher se Raifin e paskan pru për mua dhe thashë me vete kjo është thikë me dy teha. Kujdestari më dërgoj deri te zyra e kapitenit dhe trokita e hyra duke u prezentuar sipas rregjullit por që kapiteni serb dëshironte të bëhej më gjentelmen dhe nuk më la ta zgjasë. Dera ishte djathëtas, tavolina e kapitenit në anën e majtë përballë dere, kurse tog. Raif, ishte ulur në krahun e djathtë në hymje të derës dhe fytyra e tijë ishte qartë, murtisur. Kapetani që ishte një çetnik i madhë, mu drejtua dhe më tha: e njeh toger Raifin? I thashë: po, unë e njoh. Kapetani vazhdoj: ” E sheh, që armata jonë është e barabartë për të gjithë dhe ja Raifi e shumë shqiptarë të tjerë, janë shkolluar e janë ngritë deri në nivelet më të larta të armatës tonë. Pra edhe ti duhet ta konsiderosh si armatë tuajën dhe prandaj e kemi ftu Raifin me bisedu me ty dhe me të këshillu edhe në gjuhën e juaj, sepse këtu ka të drejtë secili edhe të flasë gjuhën e vetë. Pra vazhdoni e bisedoni” dhe u kthya me shpinë prej neshë dhe po shikonte në dritare. Unë Sebishten e kisha përvetësuar dhe flisja bukur mirë. Unë isha në këmbë dhe ashtu si isha me ftyrë prej kapitenit, i thashë se nuk ke pasë nevojë ta sillësh askend, unë di të flasë edhe serbokroatishtë edhe ti duhet të ndryshoshë qasjen ndaj meje dhe të sillesh barabarë me të gjithë. Ai përsëri nuk largonte shikimin prej dirtarje dhe bëhej se nuk po flasë me te. Unë nuk kthehesha prej togerit dhe e injoroja. Tog. Raif, mu drejtua shqip, Qazim çfarë ka, çfarë po të mundonë, a mundë të të ndihmojë unë? Unë iu drejtova Serbokroatishtë togerit, ti nuk mundë të më ndihmosh asgjë dhe as nuk po kërkoj ndihmë prej teje, ne kemi ardhë të gjithë të shërbejm këtu dhe faji është tek ky kapetani dhe sjellja e tijë dhe e disa të tjerëve që mendojnë e sjellen si ky, prandaj nëse thotë se është komunistë i mirë dhe e don barazinë, ky i pari duhet të sillet mirë dhe drejtë me secilin, sepse unë nuk kam ardhë këtu dhe nuk jam lopë me katër këmbë, që kujt të i teket dhe sa herë të i teket, herë me përbiru e herë me kcy përmbi mua dhe me ma vështërësu jetën këtu si ushtarë e edhe pas ushtrie”. Togeri deshti edhe njëher të flas diçka shqip dhe unë ia ndërpreva me një tonë më të ngritur duke i thanë, prapë në gjuhën Serbokroate, se unë me ty nuk flasë asnjë fjalë dhe nuk e di pse të ka pru, e ke të kjartë, pra me ty unë e kreva dhe nuk flasë më as shqip as Serbishtë. Togeri Raif, mbeti i shtangur dhe pa tekst, por sikur filloj të i vjen qehre e ndritur në ftyrë. Unë përsëri iu drejtova kapetanit se nuk ke nevoj të sjellësh të tjerë për të biseduar dhe mjaftonë për të ndjek rregullat që ti i përmende, të barabarta për të gjithë. Atëhere kapiteni u kthye prej nesh dhe po i thotë Raifit, e shehë sa kokëfortë dhe i papërtashëm është ky? Pastaj mu drejtua se mundë të shkosh. Dola nga zyra dhe nuk vonoj shumë edhe tog. Raifi doli dhe kaloi pranë rreshti duke më shikuar me një shikim, që mundë të ishte edhe krenarie edhe dhimbje. Gjithëhere kur më takonte dhe kur isha vetëm nuk kam mundë me e përshëndet i pari dhe gjithëmonë më ka përshëndetë në gjuhën Shqipe.
Pasë një kohe, në orët e pasditës na kishin qitë për ta pastruar rrugën e garnizonit prej portës së hyrjes. E kisha qitë fshisen mbi supe dhe rrija, për më tepër i provokoja dy dhjetarë, njëri nga Beogradi e tjetri një maqendon shumë i poshtër kundër shqiptarëve dhe u thoja se ata duhet të fshijnë më shumë për të qenë shembull dhe se ashtu jeni bërë dhjetarë. Ndërkoh po dëgjoj një zë Serbisht: “Vojniqe” (Ushtar)! Kthehem, e shohë tog. Raifi, i cili kishte qenë kujdestarë i garnizonit atë ditë dhe kishte përcjellë që unë nuk punoja e bëja shaka. Kishte edhe shqiptarë tjerë aty. Tog. Raifi prej së largu më pyeti: “Shto ne radish” (Pse nuk punon)? Unë fillova me fshi, kurse ai më tha “Dogji ovde” (Eja këtu) dhe hyri në zyrën e kujdestarisë që ishte te porta e garnizonit. Unë u nisa me shku dhe dhjetarët dhe disa ushtarë duke e njoftë sa rigorozë ishte tog. Raifi, më thanë, e tashë qëndro se e merrë vesh ti që nuk na ban hesap neve. Posa hyra në zyrë, deshta me iu prezentu sipas rregullave të ushtrisë, por tog. u qu në këmbë dhe ma priti shqip duke ma shtrirë dorën dhe më pyeti si je Qazë, a je mirë dhe më tha ulu. Më pyeti si po kalon, si i ke te shpia, a i ke prindërit, sa janë të vjetër, sa fëmij jeni e kështu me radhë, pastaj rrethë shkolle çka ke kry dhe a ke regjistru fakultet. Më pyeti se: “si po kalon me at çetnikun”? I thashë se për cilin e ke fjalën se jan kogja shumë? Më tha: “at kryesorin, Zhivkoviqin”? Si në hajgare i thashë, qe nja dy herë po më ikë, se, e kisha shtre stupcë. Raifi qeshi me za, edhe pse për kah natyra ka qenë që, nuk dukej se qeshë ndonjëhere. Tog. Raifi më tha: ” unë prej atij çetniku kam hjek shumë dhe shkaku i tijë më kan largu prej njësisë së lidhjes dhe disa herë edhe në mbledhje të kuminstëve ma ka pru ngushtë dhe edhe ty të ka përmendë dhe je marrë për goje, nuk e di a e dinë a të ka tregu dikush, se është edhe një djalë shqiptarë aty që e kan detyru me folë për ty, se ai si komunistë e gjëja nuk po merret me ty, por edhe ai ishte një djalë i fortë dhe u ka dhanë përgjigjëje të mirë.
Atë ditë ma ke knaqë zemrën, (e kishte fjalën atë ditë që e kishin angazhu me bisedu me mua) se më të vërtet kam qenë i frikësum, se nuk të njofsha, unë të kam pa figurë por të kam menduar se je Mithat Shala (ka qenë nga Peja) dhe thashë se ma kan përgaditë ndonjë kurthë dhe po të themë të drejtën e pata mendu shumë keq, por ti ja ke kajtë nanen, por masi i ke hy kësaj rruge hiq mos u dorëzo, por i kujdesëshëm duhet me qenë, që këtyre mos me u dhanë argumente dhe ke kujdes me kon rrin. Biseduam edhe për disa raste konkrete, që unë i konsideroja padrejtësi ndaj disa ushtarëve që nuk e dinin gjuhën, që i qonin vetëm në roje dhe në kuzhinë me larë enë dhe nuk u mundësojnë me punu në centralë të telefonit, ose telegrafistë, teleprinteristë, nuk u japin leje me dalë në qytet, etj. Më tha se janë për dhimbje ata, por i rrezikum je ti dhe ta kam frikën, por jam i bindur që me këtë qëndrim që ke, ke me ja dalë dhe ke me shku mirë prej ushtrie. Sikur kisha përshtypjen se edhe ai kishte nuhat dhe për telashe të miat nuk bisedova, se ata të shërbimit sekret, më kishin thanë me e marrë një letër, me e shkru unë me dorën time dhe me i tregu familjes se unë do të burgosem, por që nuk kisha pranu, pastaj një kolonel që ishte komandat i garnizonit dhe një major që ishte sekretar i garnizonit, një ditë më kishin nalë dhe më kishin thanë: zgjidhë njërin nga këta lisa, në cilin të pëlqen me të vjerrë, njëri më tha se do të varrim për fyti e tjetri për organesh gjenitale, kurse unë me një vendoshmëri u thashë, se, kurrë në jetën e juaj nuk keni për ta përjetuar. Reagimi im ishte i pa pritur për ta dhe po shikonin njëri tjetrin e majori po thotë, se, sa kokëfortë është, kurse koloneli tha: ky është një dreq. Pra, dëshiroja të mos e ngarkoja me brengat dhe telashat e mia që ishin të shumta.
Tog. Raifin, (në fakt kur është vra, ai ishte me gradën e kapitenit), shumë pata dëshiruar ta shoh edhe njëhere në jetë, dhe në vitin 1988 kam qenë përsëri në Tuzull, por nuk e kërkova duke mendu se mos po i bëjë far sherri. Vrasja e tijë më pat kriju dhimbje pa masë dhe edhe sot më shkuan lotët kur lexova që Lumni Surdullin e kishin angazhuar për ta sjellë kufomën e tijë në Kosovë dhe Lumniu prej aty kishte dezertuar edhe vetë, për të mos u kthyer kurrë në atë armatë vrastare. Unë pata lexuar se kufomën e Raif Miftarit e kishte sjellë edhe një epror shqiptarë, kapiten i klasit të parë Shadia Boshnjakoviq nga Peja, që poashtu ka shërbyer në Aeroportin ushtarakë në Dubravë të Tuzllës. Po e tregoj edhe një rastë të kap. Shadia Boshnjakoviqit dhe po e lavdroj veten pak. Një ditë ishim duke punuar dhe i dëgjon ushtarët duke më thirrë në emër. Më thirri serbokroatisht dhe më tha a je ti Qazim Beqiri? Po, i thashë. Pyeti, a ka tjetër Qazim në këtë garnizon? I thashë se nuk e di, nuk kam dëgju. Tha, a e din ti çka folet e qyshë folet për ty? Unë, krejt ushtarët më të mdhenjë me trup që i kam pa nëpër garnizon, kam mendu se ky mund të jet Qazimi, bile disa edhe i kam nalë e i kam pyet si quhen. Mendoja se je 2 metra e gjysë i gjatë, e kraht i ke një meter. Unë si në hajgare ja ktheva, se kah ne, kraht i masim me bishtë sakice. Edhe ai me një të qeshur më tha, oo ec puno e rri urtë, se nime n`të shtifsha në dorë, ta kallxoj unë bishtin e sakicës.
Kap. Shadia, ishte përgjegjës për logjistikë dhe paisje e pjesë të automjeteve të garnizonit, poashtu edhe të avionave, etj. Një ditë kishte kërku një ushtarë për të shku në magazinë për me palu dhe rregullu dollapët. Më dërguan mua, pasi shqiptarët ishin të parët që dërgoheshin në punë të rënda. Posa shkova dhe më pa Shadia, më tha, o Qazë a ty të paska qu a, aii ka shumë punë edhe besa koxha ranë, po masi të paskan qu ty, sot rri e mshefu atje, hije e fllad e ke, rri deri në drekë e mas dreke je i lirë shko e flej.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...