Published On: 10 Shkurt, 2016

Uji në Tokë erdhi nga përplasja e meteoritëve

“Rezultatet tona sugjerojnë se rezervat ujore të Tokës, u krijuan në periudhën kur planetët u formuan, më tepër sesa në periudhën e bombardimit të tokës nga asteroidet, rreth 1.4 bilionë deri në 3.8 bilionë vite më parë”, – shpjegon udhëheqësi i studimit, Yuki Kimura, nga Universiteti Tohoku i Japonisë.

Rezervat ujore të Tokës, u krijuan nga përplasja e meteoritëve, rreth 4.6 bilionë vite më parë, vetëm pak pasi sistemi diellor u formua. Këtë e sugjeron studimi më i ri mbi jetën në tokë.

Kërkuesit shkencorë që kanë studiuar meteoritët që ranë në Tokë në vitin 2000, gjetën prani të ujit në asteroidët e vjetër, menjëherë pasi shkëmbi hapësinor u formua, dhe brenda tij përbërja ishte ende e ngrohtë.

Asteroidët gjithashtu u përplasën me Tokën disa qindra miliona vite pas lindjes së sistemit diellor, kur Toka ishte ende një vend relativisht it hate, thonë shkencëtarët.

“Rezultatet tona sugjerojnë se rezervat ujore të Tokës u krijuan në periudhën kur planetët u formuan, me tepër sesa ne periudhën e bombardimit të tokës nga asteroidët rreth 1.4 bilionë deri në 3.8 bilionë vite më parë”, – shpjegon udhëheqësi i studimit, Yuki Kimura, nga Universiteti Tohoku i Japonisë.
Kimura dhe kolegët e tij analizuan liqenin Tagish të formuar nga meteoritë, të cilët zbritën në territorin Yukon të Kanadasë, në janar të vitit 2000. Shkencëtarët analizuan se ky shkëmb vjen nga një tip meteoriti të njohur me emrin ‘carbonaceous chondrite’, i cili e ka origjinën nga orbita kryesore mes Marsit dhe Jupiterit.

Shkencëtarët përdorën një mikroskop me transmisione elektronesh për të vëzhguar detajet e imta te magnetitit, të cilat formoheshin brenda meteoritit në një sistem tridimensional kristalesh, që njihet me emrin “colloidal crystals”.

Këto kristale mund të formohen gjithashtu gjatë sublimimit të ujit – çka ndodh në transmisionin e ujit nga material i akullt , menjëherë në avull – por kjo jo gjatë procesit të kundërt, të ngrirjes. Kjo sugjeron se pjesa më e madhe e ujit të asteroidit-mëmë është zhdukur në fazat e hershme të formimit të sistemit diellor, përpara se mbetjet të kishin mundësinë të ftoheshin.

Studime të tjera gjithashtu, kanë gjetur mbështetje në këtë mënyrë të shpërndarjes së ujit në Tokë. Për shembull, në muajin Maj, në gazetën “Science”, një publikim zbuloi se uji në Tokë dhe Hënë vinte nga i njëjti burim.

Shpjegimi më i thjeshtë për këtë vëzhgim të fundit, është se Toka kishte lagështirë edhe përpara 4.5 bilionë vitesh përpara, kur një planet me përmasat e Tokës besohet të jetë përplasur në planetin tonë, duke lëshuar një sasi të madhe tepricash, që eventualisht krijuan edhe Hënën.

Për më tepër, ndikim të mundshëm në shpërndarjen e ujit në Tokën e Re, kanë patur edhe molekulat organike – përmbajtja e karbonit ka arritur të ndërtojë jetën siç e njohim sot.

Sigurisht, kristalet koloidale (colloidal crystals), në Liqenin Meteoritik Tagish, kanë përbërje organike në sipërfaqe.

“Analiza të mëtejshme mund të na japin informacion për zhvillimin organik të molekulave në sistemin e hershëm diellor”- përfundon Kimura.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...