Published On: 20 Prill, 2016

Uji burim jete, por edhe tmerrësisht i rrezikshëm

Të gjithë jemi dakort se uji është burim jete… por ka raste kur gota e ujit ju mbetet në dollap gjatë natës dhe në një situatë të tillë këshillohet të mos e pini të nesërmen por më mirë derdheni, dhe kështu do t’i bëni vetes një shërbim shumë të mirë.

Uji i zakonshëm, në dallim nga ushqimi, nuk përmban sheqer dhe as albumine dhe për këtë shkak mund të ndotet më lehtë nga mikrobet. Për shijen e çuditshme të ujit i cili ka mbetur në gotë gjatë natës ekziston shpjegimi.

Faktikisht, meqenëse uji ka qenë i ekspozuar ndaj ajrit, ka thithur pak dioksid karboni dhe atë pjesë të atij CO2-shit e ka shndërruar në thartirë karboni, që do të thotë se uji në ajër ndryshon përbërjen e vet kimike. Kur thartira e karbonit liron një apo dy protone dhe shndërrohet në bikarbonat apo karbonat, kjo ul pH-në e ujit dhe ndërron shijen e tij.

Kështu pra, herën tjetër kur të merrni gotën me ujë, e cila ka qëndruar nga mbrëmja në tavolinën tuaj, duhet të dini që është ekspozuar ndaj baktereve dhe që në të ka përfunduar sasi e konsiderueshme pluhuri. Kjo do të thotë që uji është i papërdorshëm dhe për këtë arsye bëni mirë

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...