Published On: 23 Shkurt, 2016

Udhëtimi i Louis Dupré në Shqipëri

Louis Dupré jetoi në një kohë kur Europa po kthente sytë nga Ballkani dhe më vonë në veçanti drejt Greqisë, në kohën kur shtetet ballkanike filluan të zgjohen me idenë se kishte ardhur koha që ata të shkëputeshin nga sundimi shumëshekullor i perandorisë osmane. Dhe padyshim që Revolucioni Francez u tregoi rrugën e përmbysjes së mbretërive dhe të perandorive. Pikërisht në fillimet e shekullit XIX, kohë kur Napoleon Bonaparti zgjeronte territoret e Francës, shumë shkrimtarë, artistë e shkencëtarë morrën rrugën drejt Ballkanit nga ku itinerari i tyre vazhdonte drejt Orientit gjer në Jeruzalem. Të tillë ishin Chateaubriand, Nerval, Théophile Gautier, etj., të cilët botuan më pas veprat me mbresat e tyre të udhëtimit. Në këto vite, kur Louis Fauvel caktohej konsull në Athinë dhe François Pouqueville, për pashallëkun shqiptar të Janinës si konsull i Napoleonit pranë Ali Pashë Tepelenës, në vitin 1806. Deri në vitin 1819, datë kur do të nisej në udhëtim dhe Louis Dupré, Ali Pasha kishte fituar një famë internacionale dhe si njeri i sprovuar dhe mjaft inteligjent ai u mbështet herë te rusët që kërkonin të vendosnin hegjemoninë e tyre në detin Jon e Egje, herë me anglezët konkurentë të francezëve në këto luftra e herë me francezët e kohës së Bonapartit dhe pas largimit të tij. Përmes Bonapartit ai arriti të organizonte ushtrinë e tij, artilerinë, fortifikimet e tij për të realizuar projektin e e madh që kishte për shkëputjen nga perandoria osmane dhe krijimin e një shteti të Epirit.
Në vitin 1819, Louis Dupré, i cili kishte kaluar disa kohë në atelierin e skulptorit dhe piktorit David, autor i mjaft veprave mbi Napoleonin, në këtë kohë kishte fituar një bursë për të shkuar në Romë, për ta perfeksionuar artin e tij dhe për tu njohur në thellësi me artin e «Rinascimento»-s italiane. Siç e tregon dhe ai në librin e tij me mbresa udhëtimit që do të botonte më vonë në Paris, ilustruar me pikturat e tij të mrekullueshme, tre miq të tij anglezë, të rinj të pasur që kërkonin të njihnin Orientin, i propozuan të shkonte bashkë me ata drejt Greqisë dhe Konstantinopojës. Dhe meqë që adoleshent ai kishte ëndërruar për këtë, tashmë që ngjarjet e Greqisë ishin bërë temë e ditës në Paris dhe në kryeqytetet e tjera kryesore të Europës, ai u bashkua me nismën dhe entusiazmin e tyre edhe pse padyshim ishte një aventurë e guximshme. Antikiteti grek me artin e tij të fuqishëm e grishte atë së tepërmi dhe ishte një shtysë e fuqishme për të. Kështu, pasi u takua në Napoli me tre shokët e tij, anglezët Hyett, Hay dhe Viwien dhe pasi u përgatitën për udhëtimin e gjatë drejt të panjohurës, më së fundi, më 22 shkurt të atij viti, anija ngriti velat dhe u nis. Por deri sa të shkonin në Korfuz, ata u detyruan të ndalojnë në Bari e Brindizi, duke u penguar nga koha e keqe dhe kolera që kishte rënë në ato anë. Duke kaluar Adriatikun ata iu afruan Detit Jon dhe ja ku brigjet Akrokeraune nga Karaburuni gjer në Sarandë iu shfaq përpara syve.
«E shtyrë nga erërat e freskëta, anija jonë përshkonte detin e Jonit dhe nuk vonuam të hynim në kanalin e Korfuzit. Sytë tanë, të etur për të parë vende të reja, shpejt zbuluan nga një anë lartësitë e Korfuzit të mbuluar nga ullinjtë dhe manaferrat dhe nga ana tjetër malet e Akrokerauneve me dëborën dhe ashpërsinë e tyre. Ah që s’mund të pikturoja atë çka më ofronte natyra, ato pamje dhe shkëmbenj të pashkelur, shpesh të goditur nga rrufetë, atë det me shkumë që vinte e godiste plazhin e shkretë të Lukovës, atë horizont ngazëllyes, ato re plot ngjyra dhe ato mijra të çara drite që krijoheshin nga dielli dhe hijet në qiell, mbi tokë dhe mbi ujë. Por shpejtësia e anijes nuk më lejoi të pikturoja diçka dhe unë veç vështroja tek humbisja njërën pas tjetrës pamje që na e paraqesnin aq poetikisht Greqinë…»
Në këtë kohë në Korfuz francezët ishin larguar. Me rënien e Napoleonit pas Waterloo-së, ra dhe Republika e Shtatë Ishujve të Jonit, e organizuar nga francezët. Tashmë zotër të ishullit historik, me gjurmët e historisë dhe të qytetërimit venecian ishin anglezët, me garnizonin e tyre ushtarak. «Regjimenti i shqiptarëve» që dikur numuronte rreth 3000 luftëtarë, kryesisht suljotë e çamë ishte shpërbërë pak përpara rënies së Napoleonit. Shumë suljotë, në pamundësi që të ktheheshin në Sul i kishin dërguar të luftonin në ushtrinë e mbretit të Napolit, vëllait të Napoleonit ndërsa të tjerë ishin drejtuar drejt Peloponezit, Pargës, Prevezës e Artës, për të luftuar kundër hordhive osmane. Ali Tepelena, i cili donte të shkëputej nga Turqia, kërkonte t’i afronte ata që i kishte luftuar dje, kryesisht suljotët, siç ishte Boçari, etj. «Regjimenti i shqiptarëve», që drejtohej atëherë nga kapiteni Minot, nën komadën e përgjithshme të gjeneralit Bessière dhe ku Marko dhe Kiço Boçari ishin komandantë batalionesh të këtij regjimenti, kishte lenë gjurmë në jetën e Korfuzit, siç e gjejmë dhe në kujtimet e disa ushtarëve e oficerëve francezë që ishin në atë kohë në Korfuz. Prania e suljotëve dhe çamëve ishte nga imazhet më piktoreske në rradhët e ushtrisë franceze të vendosur në Korfuz.
Kur Dupré mbërriti në Korfuz një nga mbresat më të veçanta të tij ishin suljotët me pamjen hijerëndë dhe veshjen e tyre që spikaste në atë mjedis. Ai i ndeshi rastësisht në rrugët e qytetit. «Po ngjitesha përgjatë bregut drejt «Fortezza nuova» («Fortesa e re»), kur rrugës takova disa grekë, që tiparet dhe veshja e veçantë e të cilëve nuk ngjante aspak me ato të atyre që kisha parë deri tashmë: ishin suliotët, vështrimi i të cilëve shikonte me trishtim nga brigjet përballë, si të masnin distancën që i ndante nga vendi i tyre. U preka menjëherë nga pamja e këtyre njerëzve fisnikë e mërgimtarë të mjerë. Ç’ngjarje fitimtarësh e vrasjesh, heroizmi e pabesie i kishte sjellë këtu nga ato brigje të huaja. Pinjollë të paktë, të mbetur nga ato tribu luftarake, të cilët parapëlqenin më mirë mërgimin apo vdekjen, sesa skllavërimin, ata jetonin tani larg atdheut të tyre në dorë të mëshirës, me turpin që s’po luftonin dhe të paduruar që të rrëmbenin armët. Kështu, ata trishtoheshin parreshtur me kujtimin e shkëmbinjve të tyre të pushtuar, të familjeve të shfarosura nga barbaria osmane…»
Si të gjithë artistët, Dupré kërkoi menjëherë t’i vizatonte ato figura epike dhe dramatike dhe ata nuk kundërshtuan edhe pse qëndrimi i tyre ishte hijerëndë, pasi dukej se kishin mbetur të braktisur nga bota, njerëz pa shtëpitë dhe tokën e tyre. «Me të mbaruar vizatimin, ia tregova atyre dy suljotëve, të cilët u dukën të habitur nga ngjashmëria e tyre me vizatimet. Por ai që më shërbeu si model, më demostrativ se kolegu tjetër, përmes gjesteve kërkoi të më dëshmojë kënaqësinë dhe habinë e tij. Papritur, duke hequr nga rripi i tij një lloj mbajtëse lapsi, ai shkroi anash portretit të tij disa fjalë greqishte që e nxita të m’i shpjegonte: ishte emri i tij dhe ai i vendlindjes së tij, Sulit, pra Foto i Sulit: «Ah, pyeta menjëherë, mos ishte ndonjë i familjes së foto Xhavellës të famshëm dhe të heroinës Mosko?…»
Në një nga këngët popullore suljote të mbledhura nga konsulli Fauvel dhe të botuara në Paris, është dhe kënga për Foton e Sulit, në të cilën këndohej:
«Bij të maleve, duhet zgjedhur
ose nderi përmes luftës, ose përballje me dorëzimin
Foto raja nuk doli kurrë të shitej,
shpata është pashai i tij dhe pushka veziri i tij.
Qytetare të mëdhenj në një konkurencë fatale!
A je ti Boçari, dhe ti Kuconikas,
pse këto pasione rivale
e kanë dënuar këtë hero në toka të largëta…»
Meqë atë ditë kishte ardhur në Korfuz Komisari Britanik, Sir Thomas Maitland për të biseduar me Ali Pashën, për të biseduar gjithashtu dhe çështjen e dorëzimit të Pargës pashait të Janinës, Dupré përfitoi që bashkë me tri miqtë e tij anglezë të ndiqnin komisarin në takimin e tij me Ali Pashën, për të cilin kishin dëgjuar plot legjenda. Hipur në fregatën «Glascow», ata iu afruan Butrintit. Bashkë me ata, në fregate kishte hipur dhe nipi i Aliut, Ismaili, i cili siç tregon Dupré e mbante veten me të madh, si të ishte një hirësi e lartë, edhe pse një adoleshent. Aliu priste në kalanë veneciane të Butrintit ku ishte një lloj ngrehine që presupozonte se ishte vendi ku rrinte Aliu kur vinte në Butrint. Gjithçka në atë «rezidencë» ishte e thjeshtë. Një vend i shkretë, i ruajtur nga disa roje. Kur ata hynë në dhomën e madhe, gjetën Komisarin Britanik me tri zonja angeze që bisedonin me pashain. Maitland i prezantoi menjëherë me të rinjtë që u afruan duke shtuar se midis tyre ishte dhe një piktor i ri francez. Madje ai e shtyu Dupré-në t’i tregonte pashait vizatimet e tij, të cilat ai menjëherë nisi t’ia tregonte. Dhe ja ku sytë e pashait qëndruan mbi figurën e një prej suliotëve që sapo kishte pikturuar një ditë më parë në Korfuz: “ – Ah, këtë këtu e njoh. Eshtë një nga armiqtë e mi!” Nuk mendoja se Aliu do ta njihte menjëherë atë luftëtar hijerëndë, i cili shfaqej në atë vizatim të thjeshtë, por ai, siç duket, i shprehu këto fjalë sapo pa emrin e Fotos, që sulioti kishte shkruar anash figurës të tij. E them këtë pasi ai hezitoi mbi portretin e tij dhe shumë njerëz e dinin se pashai nuk dinte të lexonte. Gjenerali Maitland, ndoshta më shumë për kënaqësinë e tij sesa timen, donte të përfitonte nga çasti që pashai ishte në humor të mirë dhe i kënaqur nga ajo që po ndiqte, i propozoi të më lejonte t’i bëja një portret. Por satrapi plak nuk u përgjigj veçse me një të qeshur të veçantë. Komisari britanik, i mësuar tashmë me fizionominë e tij, e kuptoi mesa duket qëndrimin e tij dhe mendoi se nuk duhej këmbëngulur…»
Atëherë Komisari Britanik, i kërkoi Aliut që francezi të pikturonte nipat e tij. Cuditërisht pashai pranoi t’i vizatonte çunakët që atë ditë ishin në një paradhomë aty pranë. Dhe kur Dupré me miqtë e tij u larguan për t’i lënë ata vetëm në bisedimet e tyre, Dupré përfitoi që t’i vizatonte ata dy djem, Mehmetin dhe Ismailin, më të vogël në moshë, të cilët ndryshonin shumë nga njëri-tjetri.
Një nga gjërat e shënuara ato ditë ishte rikthimi i tyre në Butrint, meqë pashai i kishte ftuar për një dalje në gjueti përgjatë liqenit dhe brigjeve të tij, të populluara me lloj-lloj shpezësh të egra. Madje, siç kujton Dupré, Aliu kishte vendosur rreth brigjeve nja 500-600 ushtarë të tij që të ulërinin e të trembnin shpezët në mënyrë që ato të ngriheshin në qiell dhe anglezët e Aliu t’i qëllonin me pushkët e tyre. Një spektakël i habitshëm dhe një zallamahi më vete… «… Nga mesi i ditës, – shkruante Dupré, – skuadrilja jonë ishte vendosur në një pikë ku na sollën për të ngrënë, madje e shtruan në barkat tona… hanim në mënyrë madhështore me enë të sheshta, por që thuhej se pronari i tyre i parë kishte qenë Joachim Murat… Kjo e ngrënë mbi ujë, në shoqëri të vezirit më të fuqishëm të perandorisë dhe ku merrnin pjesë persona të kombeve, zakoneve e rangjeve të shumta, të ofronte një pamje jo pa interes. Nuk mund të mos admiroje me një kënaqësi të veçantë sigurinë dhe besimin e Ali Pashës në mes të asaj turme, ku duhej të gjendeshin shumë njerëz që kishin vuajtur nga tirania e tij e tmerrshme. Ja në çfarë shkalle nënshtrimi duhej të kishte rënë një popull, që një shtypës mizor të mos kishte frikë aspak nga urrejtja apo dëshpërimi i tyre i pashpresë! Meqë barka jonë gati e prekte atë të pashait, unë u vendosa në mënyrë që të mund ta vështroja mirë dhe që ai të mos më shikonte. Që nga takimi ynë i parë me Aliun, unë kërkoja me etje rastin që të kapja tiparet e tij dhe ai rast mu duk tepër i favorshëm. Ai kishte refuzuar t’i bëja portretin, por megjithatë unë guxova ta bëja. Edhe pse me nxitim, arrita ta bëj më mirë sesa shpresoja. Ndoshta duhet t’i them publikut se portreti dhe barka e Aliut janë në tablonë VIII të librit dhe se kopje të këtij vizatimi janë botuar tashmë në Francë e në Angli pa pëlqimin tim…»
Të nesërmen në Korfuz, pas një vizite në zyrat e konsullit francez, me një kureshtje te veçantë Dupré u drejtua nga cepi i qytetit atje ku ishin vendosur barakat ku jetonin suljotët e pakët që kishin mbetur me familjet e tyre. «Vetëm duke dëgjuar se isha francez, ata i hapën portat e tyre dhe në shenjë miqësie më sollën pipën e duhanit dhe kafenë. Qoftë nga një lloj mosbesimi që mund të kishin dhe çka ishte e falshme, qoftë nga qëndrimi natyral e i moderuar në përgjithësi, ata mu dukën më të qetë në hidhërimin e tyre sesa të dergjur në dhimbje. Ngado pashë armët e tyre të heshtura, varur në muret e banesave të tyre, por të mbajtura me një kujdes që e tradhëtonte dëshirën e tyre për të rrëmbyer armët dhe të hakmerreshin një ditë. Njëri prej tyre, të cilin e kishin caktuar si kapedanin e tyre dhe që shokët e shikonin me një lloj respekti, më tregoi me një italishte jo të mirë për fatkeqësitë e mëdha të vendit të tij, heroizmin e luftëtarëve, persekutimet e tmerrshme të Aliut dhe ndihmën bujare të parganjotëve…»
Po atë ditë, fregata angleze, bashkë me Komisarin Britanik Sir Maitland do të nisej drejt Pargës, pasi ushtria e Ali Pashës kishte sulmuar dhe kishte bërë kërdinë, jashtë parashikimeve të anglezit. Nga ana e tij, Dupré dhe tre shokët e tij morën rrugën e Janinës, duke zbritur sëpari në Sajadhe dhe duke vazhduar me kuaj përmes gjelbërimit të luginës Thyamis (nga vjen dhe emri «çam»).
Donin patjetër të shikonin sarajet e pashait dhe të zhbironin mbi legjendat që thuheshin për atë vend. «Ishte natë kur arritëm në Janinë. Isha pranë Dodonës antike. Duke parë nga e majta, i thoja vetes: atje ka qenë pylli i shenjtë, burimi profetik. Atje ngrihej altari i Jupiterit. Po shkelja atë tokë, ndërkohë që errësira po binte. Po ta kisha vizituar atë vend në dritën e diellit, tablotë e pikturuara nga imagjinata ime do të ishin të shkreta, sepse nga Dodona kishin mbetur veçse gurët…»
Ishte data 25 mars. Pas një vizite të qendrës së pashallëkut, pazarit, liqenit të Litharicës dhe manastireve ortodoksë rreth tij, ata u pritën në saraje nga biri i pashait. Më pas, udhëtimi i tyre vazhdon drejt malit të Pindit dhe pastaj drejt Thesalisë, ku hipur në kuaj do të shkonin te pashai tjetër, Veli Pasha, djali i vetë Ali Pashës. Tashmë francezët e kishin humbur influencën e tyre dhe Veliu ashtu si i ati, ishte kthyer nga anglezët. «Një nga miqtë e mi më kishte kërkuar me zë të ulët që ta fshihja faktin që isha francez, pasi Veliu kishte luftuar kundër nesh dhe se nuk i donte francezët. Por do të isha skuqur nga turpi nëse do mohoja atdheun tim. Pashai më pyeti për Napoleonin, gruan dhe birin e tij dhe më pyeti nëse ishte gjë e mirë, sipas rregullave të drejtësisë, që familja e tij ishte shpërndarë? Pastaj duke qeshur, ai shtoi se një berber francez që kishte ardhur dikur në Greqi, bënte më shumë përshtypje sesa ardhja sot e një ambasadori. Iu përgjigja se kurrë lavdia e vendit tim nuk ishte mbështetur vetëm te një njeri dhe se disfatat tona nuk kishin qenë edhe aq pa lavdi, por nuk di nëse interpreti i përkthente me saktësi ato që i thoja…”
Më 29 mars, karvani i tyre i afrohet manastireve që ngriheshin lart në shkëmbenjtë e “Meteora”,[1] ku jetonin priftërinjtë dhe ku duhej të ngjitesh me litarë që të mund t’i vizitosh, dhe kjo padyshim për këta udhëtarë ishte diçka e rrallë. Duke vazhduar udhëtimin, Dupré ndesh parreshtur gjurmët e një qytetërimi të kaluar dhe tempuj të shkatërruar, pasi bejlerët dhe pashallarët ua kishin marrë gurët e tyre për të ndërtuar sarajet apo për t’i bërë një gëlqere që parapëlqehej shumë në atë kohë. «Të gjitha artet i detyrojnë asaj konceptet më të arrira dhe veprat më të admirueshme: poeti merr si shembull Homerin, skulptori kërkon të imitojë Fidian, piktori rikujton gjeninë e Apelles dhe arkitekti do të imitojë mbi rrënimet e Panteonit. Por nëse lavdia e Greqisë ishte e madhe, fatkeqësia e asaj ishte akoma më shumë dhe kjo nënë e kaq shumë personazheve të famshëm për nga talenti dhe virtutet e tyre, nga gjenia dhe kurajo e tyre, nuk ka lindur më të tillë njerëz prej shumë shekujsh, por ajo lind njerëz veç për skllavërinë dhe që të vjen turp t’i shohësh. Cili nga popujt ishte më i admiruar se grekët dhe tani më i mëshiruar për fatin e tyre…»
Më pas, karvani mori rrugën e Olimpit, Delfit, Kastrit duke vazhduar drejt Livadhjasë, Arashovës, Thivës (Teba e vjetër), me gjurmët e luftës së persëve me grekët, ku një varr të vjetër thuhet se mund të ishte varri i vetë luftëtarit të famshëm Leonidas. Pasi kalojnë fushën e madhe të Eleusës ata vazhdojnë drejt Sunios dhe pastaj Athinës. Ja, Panteoni atje tutje, lart, majë kodrës, që dukej i heshtur dhe i vetmuar. Ata qëndojnë pikërisht në atë shtëpi ku pak vite më parë kishte qëndruar vetë poeti i madh Bajron, autori i Cajld Haroldit dhe përkrahësit të madh të Revolucionit Grek për pavarësi. “… Ne shkuam të strehoheshim në shtëpinë e një të quajturi Vitali. Ishte një banesë shumë e thjeshtë ku kishte qëndruar Bajroni. Që të katërt zumë tri dhoma dhe një sallon ku kishte veç një tavolinë në mes dhe një kanape, e cila kishte zënë vendin përreth, siç është dhe tradita…”
Në Athinë, një nga takimet më interesante për të ishte takimi me konsullin francez Fauvel, i cili do të ishte një nga ata që kishte ndjekur Bonapartin në “Fushatën e Egjiptit” e që më pas, në vitin 1793 e kishin caktuar si konsull të Francës në Athinë. Në fillim pritja e konsullit ishte e ftohtë, por kur pa letra rekomandimet dhe se me kë kishte të bënte, konsulli e afroi menjëherë, pasi ai ishte një mik i arteve.
Louis François Sébatien Fauvel (1753-1838) ishte në fakt dhe një piktor e arkeolog, i cili në fillim i kishte shërbyer ambasadorit të Francës në Stamboll, Choiseul-Gouttier në përshkrimin e librit të tij Udhëtime piktoreske në Greqi.[2] Prej më shumë se pesëmbëdhjetë vjetësh në Greqi, përveç udhëtimeve të shumta arkeologjike, Fauvel kishte mbledhur shumë antikitete të formateve të vogla, çka ishte një koleksion i rrallë e ku disa prej tyre u dërguan në Paris, në muzeun e Louvre-it. “Midis udhëtarëve francezë që kanë parë Athinën, – kujtonte Dupré në librin e tij, – nuk ka as edhe një të vetëm që të mos jetë habitur nga koleksioni i tij i rrallë, për të cilin thonin se ishte shumë i çmuar. Ajo shtëpi e thjeshtë dhe elegante, e mbuluar ngado me fragmente antike, ishte e denjë si ai që banonte në të: oborri, kopshti, pjesët ndihmëse, gjithçka shfaqte pjesë kollonash dhe copa kapitelesh, statuja të gjymtuara, gurë varresh, mermere plot mbishkrime, etj. Një mik i arteve dhe i antikitetit gjendej atje si në një vend të shenjtë, në një sanktuar. Aty-këtu lexoje dekrete publike, lamtumira për ndarjen e përjetshme, keqardhje që u drejtoheshin të vdekurve, një turmë emrash njerëzish të famshëm e të panjohur…”
Fauvel banonte atëherë në një shtëpi të lagjes “Agora”, nga ku tutje dukeshin kollonat e mrekullueshme të Panteonit. Jetonte me një vajzë turke që e kishte rritur si vajzën e vet e që pastaj e kishte martuar me një jeniçer. Pranë shtëpisë së tij jetonin dhe disa “kapuçinë” të vendosur aty prej kohësh. Ishte Fauvel ai që u kishte shërbyer pothuaj gjithë udhëtarëve të ndritur për tu treguar historitë dhe vëndet historike të Greqisë antike; kështu kishte shoqëruar Chateaubriand, Bajronin, Lebrun, vikontin Marcellus, Edgar Quinet, piktorë të shumtë, historianë, arkeologë, etnografë, etj.
Fauvel punonte gjithashtu dhe për shkrimin e një libri me këngët popullore, ku një pjesë u kushtohej këngëve popullore suljote dhe historive të trimave si Kiço e Marko Boçari, Xhavella, Karaiskaqi, grave suljote, etj.
Një përshkrim më vete, Dupré i bën një dasme shqiptare që zhvillohej në një nga shtëpitë e Athinës, fare pranë ndërtesës ku qëndronte ai. Një cast, kur ishte duke pikturuar ai dëgjon ehot e njëm uzike të veçantë. Ishte një dasëm shqiptare, e arvanitase të lagjes “Plaka” të zemrës së Athinës, rrëzë tempullit të Tezeut, pranë Panteonit. Dhe ai menjëherë niset drejt asaj dasme, të asistojë në një mjedis me shumë kolorit. Madje, duke shkruar kujtimet e asaj dite, ai i referohet dhe shkrimit të një gazetari anglez që rastësisht si dhe ai, kishte asistuar në atë dasmë, reportazh që e kishte botuar në revistën angleze. Midis të tjerave ai shkruante: “Ishte 18 vjeçare dhe me tipare të rregullta të një ëndërrimtareje. Kishte sy të vegjël dhe të zinj, por dukej sikur ia kishin zmadhuar për t’i dhënë më shprehi, duke i zgjatur kështu dy cepat e qepallave dhe duke ia lyer qerpikët me një ngjyrë të zezë. Ngjyra e saj natyrale ishte zhdukur nga kremi i bardhë dhe i kuqi që mbulonte fytyrën e saj. Në flokët e sajuara në tri rradhë, ngrihej një amfiteatër lulesh, letrash me ngjyrë, parash sekuini të shkuara në fill njëri pas tjetrit, etj. Kjo lloj krehje që bëhej në familjet ortodokse, ashtu siç shohim dhe gratë me kapele në Normandi, është d.m.th. prika e nuses. Pasi mbaroi rregullimi, përreth filluan të qarkullojnë me një pjatancë që të mblidhnin dhuratat e të ftuarve. Pastaj paratë ia lanë nuses në duar. Në perëndim të diellit, kortezhi i njerëzve filloi të lëvizë. Nusja, e përkulur nga pesha e madhe që i rëndonte mbi kokë, e shoqëruar nga një prej shoqeve të saj, u shfaq në krye të shkallëve dhe menjëherë filluan “epitalame-n”, një lloj kënge e trishtuar në dialog një lloj psalmodie me një zë hundërues e shoqëruar me xheste groteske. Duke zbritur shkallët, heroina e mbrëmjes paraprihej nga një fëmijë që mbante një pasqyrë të ngritur lart që nusja të kishte kënaqësinë të shikonte imazhin e saj…”
Louis Dupré do të vazhdonte udhëtimin e tij drejt Larisës për në “Meteora” ku ishin manastiret ortodokse që ngrihen madhërisht majë shkëmbenjve të lartë dhe ku turistët e rrallë mund të ngjiteshin veçse me ca litarë që priftërinjtë dhe murgjit ua hidhnin nga lart. Rrugës, ata shkuan të takojnë birin e Aliut, Veliun i cili zotëronte si një zot i vërtetë në gjithë Thesalinë. «Veli Pasha më pyeti për Napoleonin, – shkruante Dupré, – për gruan dhe birin e tij si dhe pse ai i kishte shpërndarë në poste të shumta pjestarët e familjes së tij, duke pyetur pastaj nëse kjo ishte diçka e drejtë apo jo?! Pastaj na nxorri një këngëtare italiane që të fillonte të këndonte për ne. «La Signora» i puthi dorën, por kur i thanë të këndonte ajo u përgjigj se piano ishte ç’akorduar dhe s’mund të këndonte kështu. Atëherë Veliu na dha karrocën e tij të na çonte në luginën e Tempes, drejt Olimpit…»
Ato ditë në Athinë, kur do të merrte anijen në Piré, Dupré pati dhe një takim mjaft interesant për të cilin do të shkruante në kujtimet e tij e madje dhe do ta pikturonte, çka përbën një nga figurat më interesante të koleksionit të këtij udhëtimi të artistit francez: “… Sapo takova një tjetër trim, ish adjutantin e Marko Boçarit, i cili ishte dërguar në Piré dhe nga Pireu në Paris me rekomandimin e komitetit grek që të mjekonte plagët e rënda që ai mori në krah të Karaiskait si dhe plagët akoma më të rënda që e detyruan të dilte nga Misolongji para asaj dite fatale ku gjithçka që mbeti në qytet u mbulua nga shkatërrimi. Ky njeri quhej Vasil Gudha, i cili ishte tepër interesant për këdo që e shikonte dhe kur e pashë, mendova menjëherë se do ishte mirë ta gjenin atë figurë fisnike e mashkullore në koleksionin e pikturave të mia. Ai po përgatitej të kthehej në Greqi. Nuk i ka mbetur më asgjë nga kjo botë, por ai do ende të luftojë për atdheun e tij. Kishte një djalë që i kishte vdekur papritur në moshën katër vjeçare. Njëmbëdhjetë nga anëtarët e familjes së tij ia kthyen në skllevër. I kërkojnë 16 mijë piastra turke që t’ia lirojnë, por ky haraç është mbi mundësitë e tij…”
Louis Dupré do të shkonte dhe një vit më pas në Janinë, por ai na befason kur shkruan për gjendjen në të cilën e gjeti Janinën: «Një vit më vonë do të gjeja ushtrinë e sulltanit që kishte rrethuar kështjellën, nën flamujt e Ismail Pasho Beut…» Kështu Dupré nxitoi kuajt që të largohej sa më parë, me shpresën e humbur se mund ta takonte sërrish pashain legjendar. Ai veç dëgjoi për kokën e prerë të Ali Pashës dhe udhëtimin e asaj koke përmes maleve të Ballkanit deri në Stamboll.
Gjatë udhëtimit të tij në Shqipëri, Greqi dhe në Konstantinopojë, Dupré realizoi shumë vizatime me portrete ku më së shumti dallohet cikli i tij në sarajet e Ali Pashës, si dhe suljotët, të cilët ai i pikëtakoi në Korfuz. Kur ai i ekspozoi ato më vonë në sallonin e artit në Paris, kritika i priti në një mënyrë të shkëlqyer, pasi jo vetëm personazhet ishin vizatuar né një mënyrë të përsosur, por ato ishin të rrethuar dhe me një dritë të bardhë që dukej se mbizotëronte në peizazhet e Ballkanit të brigjeve të Jonit. Më pas, një pjesë e litografive të tij me ngjyra u shpërndanë ndër koleksionistë të ndryshëm. Padyshim, më e njohura ishte ajo e Ali Pashës në barkë, gjatë gjuetisë në liqenin e Butrintit, por ai ka pikturuar jo pak personazhe që e rrethonin Ali Pashën, siç ishin dhe mbajtësi i vulës së tij, apo portretet e familjarëve, ku krahë tyre ka vajza greke apo djelmoshë të bukur, që Ali Pasha kishte qef t’i mbante pranë. Vizatimet me ngjyra të bëra në Korfuz, shprehin qartë karakterin e suljotëve të shpërngulur, që edhe pse të privuar nga trojet e tyre historike, përsëri qëndronin krenarë, burrërorë, të gatshëm për luftra të reja, siç do të tregoheshin kur do të binin pak vjet më vonë këmbanat e Revolucionit Grek.
[1] Meteora, nga greqishtja, “manastire të varura në qiell”. Murgjit janë vendosur aty që në shekullin XI. Athanasi i përzënë nga Mali Athos themeloi këtu komunitetin e tij ortodoks ne shekullin XV. Shumë prej manastireve u shkatërruan nga trupat e Ali Pashës. Janë të njohura manastiret Agios Nikolaos, Agios Stefanos, Aghia Triada apo Megali Meteora, etj.
[2] Voyage pittoresque de la Grèce.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...