Published On: 26 Prill, 2016

UDB-ja jugosllave goditi rrufeshëm udhëheqësit patriot me dorën shqiptare, ajo nuk godet hithrat! (Video)


FEJTON EKSKLUZIV, dy dekada i mbajtur në sirtar, nga vrasja e kolonelit Krasniqi, krimet dhe dështimet! (11)

Me këto fjalë u ndanë ushtarakët e Ministrisë së Mbrojtjes nga komandanti i tyre!
Të nderuar zonja dhe zotërinj!
Të nderuar ushtarë dhe oficerë!
Të nderuar vëllezër dhe motra!
Të nderuar pjesëtarë të familjes!

Jemi tubuar këtu, në këtë ditë zie dhe pikëllimi që t’i japim lamtumirën e fundit Ministrit tonë të Mbrojtjes, Komandantit të Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura të Republikës së Kosovës, kolonel Ahmet Krasniqit, të vrarë pabesisht me atentat, në një nga rrugët e Tiranës, në mbrëmjen e vonë të 21 shtatorit 1998.

Kush ishte Ahmet Krasniqi? Çfarë përfaqësonte ai si personalitet? Pse e pengoi aq shumë dikë veprimtaria e tij? Nuk duhet harruar fakti jo i publikuar se me 22 qershor të këtij viti në të kthyer nga Tropoja për në Tiranë, një kilometër pas zbarkimit nga trageti, pati një tentativë për likuidimin e tij fizik. Në drejtim të makinës në të cilën ndodhej Ministri me bashkëpunëtorët e tij, persona të maskuar zbrazën një breshëri automatiku.

Sigurisht që Ahmet Krasniqi nuk ishte një njeri i zakonshëm. Ai nuk ishte përcaktuar rastësisht për karrierën e ushtarakut, dhe rastësisht nuk u gjet në krye të Forcave të Armatosura të Republikës së Kosovës, mu në ditët më të vështira, në ditët e luftës çlirimtare kundër okupatorit serb. Është vërtetuar katërçipërisht se UDB-ja jugosllave karshi udhëheqësve patriot sillet si rrufeja, ajo nuk godet hithrat, por lisat. Fatkeqësisht edhe kësaj radhe goditja që na u dha është e madhe.

Ahmet Krasniqi ishte i martuar dhe baba i dy fëmijëve. Ahmet Krasniqi është lindur me 1948 në fshatin Zhilivodë të Komunës së Vushtrrisë, fshat i cili pikërisht dje dhe sot është duke u bombarduar nga artileria serbe. Rrjedh nga një familje me tradita të njohura patriotike e cila kishte dhënë patriot dhe burra në zë, siç është edhe vet xhaxhai i tij Aziz Zhilivoda. Familje e cila ishte vazhdimisht në goditje të pushtuesit serb. Duhet theksuar fakti se nëna e Ahmetit u lirua nga burgu tri ditë para se ta lindte atë.

Ahmeti, shkollën e mesme teknike e ka kryer në Prishtinë (1964-1969). Është koha e vlimeve patriotike të rinisë së Kosovës. Ai si nxënës i shkollës së mesme mori pjesë në demonstratat e vitit 1968. Studimet në Akademinë Ushtarake – të Ushtrisë Tokësore në Beograd i ka përfunduar në periudhën (1969-1973). Karrierën e filloi në Zagreb ku punoi deri në përfundimin e Akademisë Komanduese të Shtabit Komandues në vitin (1981-1983), kur kaloi në Gospiq. Aty punoi dhe komandoi  brigadën e Garnizonit të Gospiqit. Pas ndihmës që i bëri luftës së drejtë kroate, përveç të tjerash edhe duke e dorëzuar kazermën e Gospiqit, u burgos në Rijekë. I akuzuar në bazë të kodit penal neni 121(rrënimi i fuqisë mbrojtëse të Forcave të Armatosura të RSFJ-së), u izolua në Beograd. Zoti Krasniqi me ndihmën e shokve iku nga Beogradi dhe u vendos në Kroaci. Që nga ajo kohë ishte në kontakt me Qeverinë e Republikës së Kosovës, për të cilën bëri një numër të madh vlerësimesh ushtarako-politike. Ahmet Krasniqi është autor i punimeve të shumta studimore e publicistike mbi artin ushtarak, që janë publikuar nëpër gazetat dhe revistat e ndryshme profesionale.

Ahmet Krasniqi në mars të vitit 1998 u emërua ministër i Mbrojtjes dhe Komandant i Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura të Republikës së Kosovës, detyrë të cilën e kreu me përkushtim dhe profesionalizëm deri në çastet e fundit të jetës së tij.

Në ushtrimin e kësaj detyre në rrethana shumë të vështira, siç janë rrethanat e luftës; të ndjerit Ahmet i ra që të merret me punë të ndryshme në të njëjtën kohë – të merret me organizimin e strukturës ushtarake të Forcave të Armatosura, tubimin e kuadrit ushtarak të shpërndarë nëpër botë, institucionalizimin e ushtrisë dhe bashkimin e forcave ushtarake dhe të rezistencës në Kosovë, ku mbajti një qëndrim konstruktiv dhe parimor. Atij iu imponua që të merret edhe me çështje politike për të krijuar teren të përshtatshëm për ushtrinë dhe veprimtarinë e saj. Kuptohet sa punë e vështirë ka qenë për të, kur dihet fakti se sa është e përçarë skena politike shqiptare, si në Kosovë po ashtu edhe në Republikën e Shqipërisë. Gjendje kjo e cila drejtë për drejtë reflektohej edhe në fushën e organizimit të luftës dhe ushtrisë. Politika shqiptare, në të dy anët e kufirit, fatkeqësisht nuk ishte dhe nuk është ende në nivel të detyrës dhe situatës në të cilën po kalon Kosova, duke e trajtuar situatën me indiferentizëm, pa mobilizimin e  duhur, siç e kërkon momenti historik, për të realizuar një aspiratë të madhe të popullit shqiptar, siç është çlirimi dhe pavarësia e Kosovës. Fatkeqësisht çdo gjë lihet në varshmëri të faktorit ndërkombëtarë dhe inercionit të zhvillimit të situatave.

Komandant Ahmeti, jo vetëm që ëndërronte për një ushtri të fortë kombëtare, por për këtë kishte koncept shumë të qartë. Ai ishte për futjen dhe përmbajtjen e standardeve bashkëkohore në ushtri, kërkonte që ushtria të ishte patjetër e departizuar, kurse për politikë, të ndiqte vetëm politikën e shqiptarizmit. Duke e parë situatën shumë kaotike si në Kosovë po ashtu edhe në Shqipëri, vazhdimisht e theksonte se ne nuk guxojmë të krijojmë me Shqipërinë marrëdhënie mbi baza partiake, por vetëm shtetërore dhe institucionale, pavarësisht se çfarë raportesh dhe marrëdhëniesh ka politika kosovare me Republikën e Shqipërisë.

Ai luftën në Kosovë e përjetonte shumë emocionalisht, për çdo sukses të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës gëzohej pa masë. Nuk pranonte që luftën çlirimtare ta ngushtonim në luftë për mbrojtjen e pragjeve të shtëpisë, siç bënin disa politikanë të përdredhur. Ai luftën e shihte si domosdoshmëri për fitimin e lirisë dhe shporrjen e okupatorit serb, sepse Serbia kupton vetëm një gjuhë – gjuhën e forcës. Vazhdimisht bënte plane për përgatitjen e një ushtrie të fortë shtetërore, e cila do të zhvillonte operacione luftarake të një niveli më të lartë dhe përmasash më të mëdha. Vështirësi dhe kokëçarje më të madhe i sillte logjistika ushtarake dhe mungesa e furnizimit me armatim modern dhe efikas.

Vrasja e Ahmet Krasniqit, mu në kohën kur më së shumti i duhej Kosovës dhe ushtrisë së saj, mu në kohën kur filloi shumë gjëra t’i vëjë në vijë, është një humbje e madhe për të gjithë ne. E kemi të vështirë të përballojmë dhimbjen për te. Sa vdekja aq më shumë na rëndon vetë mënyra e vrasjes së tij, sepse një ushtarak dhe pinjoll i një familje të tillë, nuk i druhej në asnjë moment vdekjes për Kosovën. Ai ka qenë i vetëdijshëm për këtë që në momentin kur e ka pranuar emërimin në postin kaq të rëndësishëm, e të rrezikshëm të ministrit të Mbrojtjes. Dhimbjen për vdekjen e tij e bën edhe më të rëndë akti i vrasjes në Tiranë, në tokën aq të ëndërruar për të dhe për kosovarët. Në këto çaste pikëllimi, njeriu nuk mund të mos bëjë një krahasim me figurat historike të popullit tonë, sepse këtë ta imponon vetë rasti. Na kujtohet nga historia, se kur u vra në Bari të Italisë Luigj Gurakuqi ,si ish ministër i Financave, nuk iu gjet një lekë ne xhep. Po ashtu është e pa kuptimtë që kur u vra Ahmet Krasniqi ministër i Mbrojtjes, nuk iu gjet as edhe një revole në brez, as Ahmetit dhe as shoqëruesve të tij. Dihet se pas trazirave që ndodhen javën e kaluar në Tiranë, tërë populli kishte armë nëpër duar, deri edhe kalajmajtë! Mirëpo, jo ministri i Mbrojtjes i Republikës së Kosovës.

Ahmet Krasniqi e pati fatin jo vetëm për të gjallë ti ndihmojë ushtrisë së Kosovës dhe Ministrisë së Mbrojtjes, por edhe me vet aktin e vdekjes ai vuri klasën politike dhe udhëheqjen institucionale të Kosovës para një obligimi të ngutshëm që të rregullojë statusin e ministrit dhe Ministrisë së Mbrojtjes në kuadër të rrethanave të krijuara.

Lufta çlirimtare ka tagrin e vet. Ne jemi të vetëdijshëm se komandantin tonë e kanë vrarë vetëm fizikisht, por jo idealin e tij, jo vizionin e tij ushtarak. Lufta do të vazhdojë pa u ndërprerë deri në fitore. Për këtë na obligon amaneti i tij, urdhrat e tij, gjaku i rënë i bijve dhe bijave më të mira të Kosovës. Veprën e komandantit do ta vazhdojmë ne, shokët e tij, që e patëm rastin dhe nderin ta kishim bashkëpunëtor dhe komandant, ta kishim edhe ministër, por që më së shpeshti, sipas traditës kosovare e thirrnim me emrin BACË.

Bacë, po ndahemi nga Ti me premtimin e dhënë, se nuk do të na ndalojë asgjë që të ndjekim rrugën e shtruar nga ti. Armiku u mundua që me vrasjen tënde të mbjellë frikë te ne, çorientim dhe dezorganizim. Por kësaj nuk do t’ia arrijë kurrë sepse ne dimë të qëndrojmë, sepse ne dimë që dhimbjen ta kthejmë në forcë. Ne do të dimë që edhe nga kjo dhimbje të dalim më të fortë dhe më të bashkuar. Gjaku i yt le të jetë thirrje për bashkim të armëve të të gjitha forcave çlirimtare në Kosovë dhe të shqiptarëve në përgjithësi. Po gjejmë një ngushëllim të madh që banesa e fundit për ty do të jetë Tirana, do të jetë dheu i tokës nanë, të cilën e deshe aq shumë edhe ne momentet më të vështira të saj.

Qoftë i përjetshëm kujtimi i jetës dhe veprës së Ahmet Krasniqit.

Lavdi të gjithë heronjve dhe dëshmorëve të rënë për lirinë e Kosovës!

Për rendin në sallë kujdesej Flamuri. Diskutuan disa nga pjesëmarrësit por diskutimi i Sabriut, një ish të burgosuri politik ishte më i ashpër. Ai publikisht akuzoi kryeministrin shqiptar për vrasjen e ministrit Krasniqi. Ishte befasi se në mbledhje nuk merrte pjesë kryeministri kosovar, por as ministrat e tij që ndodheshin në Perëndim. As nga Kosova nuk kishte ardhur askush nga zyrtarët e atjeshëm. VIJON – SHQIPTARI.EU
Ndalohet botimi i këtij fejtoni pa lejen e gazetës SHQIPTARI.EU

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/koloneli-u-qellua-me-tre-plumba-kryeministri-bukoshi-perqeshej-me-atentatin-ndaj-ministrit-krasniqi-video/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...