Published On: 5 Shkurt, 2016

U promovua libri i Gani Mehmetaj “Ëndrra e madhe”

 

  • Autori Gani Mehmetaj brenda një kohe shumë të shkurtër paraqitet me një botim të ri publicistik të botuar “Ëndrra e madhe” dhe me nëntitullin “Fletë të shkëputura ditari 1981-2006 me portretin e Rugovës në dritëhije e ngjarjeve dramatike”.

Kjo prozë gazetarie është një kronikë për disa nga ngjarjet dhe zhvillimet kryesore politike, diplomatike, sociale e kulturore, fetare e mediale që kanë ndodhur mes shqiptarëve, me fokus të veçantë në Kosovën prej vitit 1979 e deri në vitin 2006, kur ndërron jetë presidenti Rugova. Titulli i këtij teksti, fillimisht duket se është krejt personale, shkruan kultplus.
“Secili prej nesh u përcaktua se si do të angazhohej për realizimin e ëndrrës. Vështirësitë nëpër të cilat kalova, ishin vështirësitë nëpër të cilat kaluam të gjithë, ishte fati i kombit të pafat. Thuhet se mjekët mësohen me vdekjen, gazetarëve u bëhen përditshmëri ngjarjet tronditëse, vrasjet, krimet monstruoze e masakrat. Shumë vjet pune në gazetën “Rilindja” u ballafaqova me..”,  janë rreshtat që i hasim në faqen e parë të librit, rreshta që të bëjnë kurioz për të vazhduar leximin.

Autori Gani Mehmetaj, në promovimin e tij nuk deshi të flas diçka rreth librit. Sipas tij, ato që kolegët e tij thanë për librin janë më të mira se sa ato që do të mund t’i  thoshte ai vetë.

“E plotësova dhe ja dhashë dorën përfundimtare këtij ditari apo fletëve të këputura nga ditari më i gjatë, duke parë se historia më e re sërish po shkruhet mbrapsht, sërish ka qasje  që të habisin me shkallën e shtrembërimit të fakteve të ditura. Brezat e rinj nuk i dinë disa gjëra, të vjetrit kanë nisur t’i harrojnë, apo kanë nisur t’i besojnë gënjeshtrat e përsëritura qindra herë. Gënjejnë, gënjejnë e dikur fillojnë ta besojnë gënjeshtrën e vet. Ashtu u ndodhi atyre që po na rishkruajnë historinë më të re”, fq.347.
Dashamirë të librit dhe miq të publicistit dhe shkrimtarit, Gani Mehmetaj  ishin të pranishëm në promovimin e librit “Ëndrra e madhe”, me nëntitull “ Fletë të shkëputura ditari 1981-2006 me portretin e Rugovës në dritëhije e ngjarjeve dramatike.

Libri përfshinë një periudhë të gjatë kohore prej 30 vjetësh, kohët më dramatike të shqiptarëve të Kosovës por edhe të territoreve të tjera etnike. Libri “Ëndrra e madhe” ndahet në  dy tërësi të mëdha, koha para bombardimeve të NATO-s  dhe ajo pas bombardimeve. Përkatësisht autori nisë në vitin 1979, kur vjen  për herë të fundit kryetari i Jugosllavisë së atëhershme, Josip Broz Tito me një paralajmërim ogurzi dhe vazhdon me vitin kthesë, vitin 1981. Sipas autorit,  libri është i ndarë formalisht në librin një dhe librin dy. Për librin folën disa kritikë e publicistë, njohës të rrethanave të caktuara të asaj kohës.

“Autori e ideon, e transformon, e konverton, e mistifikon ëndrrën personale me një ëndërr vërtetë të madhe e lidhur me autoritetin e prijësit të tij Rugovën, por tani me fjalët e Richard Holbrooke. Pozicioni autorial në këtë shkrim shfaqet herë si dëgjues, apo përjetues i lajmeve e zhvillimeve  të ndryshme, e herë si dhënës i lajmeve për dëgjuesit e tij. Lexuesi do e hetojë gjatë leximit, kur autori konsumon lajm dhe kur ai bën lajm”, tha ndër të tjera Fehmi Cakolli.

Ky tekst publicistik është ndërtuar në formën e ditarit, përkatësisht mbi skicimet e ditarit të autorit, andaj ky ditar lexuesit i ofrohet si një ditarë i rrëfyer. Shkrimtari e shkruan librin “Ëndrra e madhe” për çështjen që të fshihet gënjeshtra si veprim dhe të dalë e vërteta. Një pjesë e madhe i  kushtohet edhe  ndihmesës së diasporës, publicistikës që është botuar atje, pasi autori ka jetuar një kohë jashtë vendit dhe e  njeh mirë çdo zhvillim qe lidhet me diasporën.  Shkrimtari heton se në historinë dhe në kulturën tonë kemi përherë dy histori, dy narracione, dy mendësi, dy koka, prandaj ky është subjekti që përçon kjo prozë edukuese dhe dokumentuese dhe autori  nuk e kursen askënd, kushdo që i del përpara.

Ndërsa, gazetari dhe publicisti Idriz Morina, ish kryeredaktor i “Bota sot”, duke folur për librin e Gani Mehmetajt “Ëndrra e madhe”, tha se libri është konceptuar ku autori përshkruan fenomenet politike në botën shqiptare, kryesisht ato të lidhura me politikën në Kosovë, por që përfshinte edhe botën jashtë saj, pra atë shqiptare në Shqipëri e diasporë, dhe për ngjarjet diplomacitike lidhur me Kosovën. Ai e quajti një libër të veçantë publicistikë në Kosovë. “I shkruar me gjuhë të pasur, stil, rrjedhshmëri, dhe pa diskutueshëm e përcjellë me vlerësim të qëndrueshme e korrekte. Vetë struktura e librit dhe përmbajtja që sjell e bëjnë të duket si një kronikë kohe, madje shpesh ngjason me ditarin, ku nuk mungojnë citimet dhe dialogjet, jo si reproduktim kujtese, por si evidencë dhe kujtesë e mbyllur në shkrim”, tha Morina.

Morina tha se libri evidenton dhunën e jashtëzakonshme serbe, frikën tmerrin, dhe vetë vrasjet ‘në një kohë vërtetë të pa kohë, kur shqiptarët më parë ishin të regjistruar si numra për tu konsumuar dhe jo më si qenie’.

“Gania ia ka dalë mjeshtërisht të rrëfejë, të përshkruaj, të dialogojë dhe njëkohësisht të vlerësojë, po sipas stilit dhe temperamentit me të cilin e njohim si koleg. Por, që në libër del jashtëzakonisht më i përmbledhur, më i përmbajtur dhe më eksplicit e lucid njëkohësisht, sigurisht i përshtatur, sipas kërkesave të librit, që kalon kufijtë e kërkesave të gazetarisë,  dhe të një kohe të çastshme, të pandalshme, por fragmentare”, tha Morina.

Ngjarjet e kronikës së Mehmetajt nisin në vitin 1979, kohë dramatike këto për Kosovën dhe shqiptarët në ish Jugosllavi, tashmë socializmi po shkonte drejt brejtjes së madhe, që do të sillte një dekadë më vonë kolapsimin e tij, por para se të ndodhte kjo goditje nga bota demokratike, shqiptarët po mundoheshin që ta shkallmonin këtë sistem edhe pa i interesuar shumë, se çfarë sistemi mund të kishin, e rëndësishme ishte që shqiptarët të fitonin lirinë e plotë dhe ti jepnin fund shtypjes serbe.

Janë ngjarjet e jashtëzakonshme të 1981, ato që i dhanë frymë zhvillimeve në Kosovë dhe rizgjimit të fuqishëm të ndjenjave nacionaliste, pavarësisht se shumë prej atyre që ishin në krye do të mbeteshin të lidhur për ideologjinë.

Ai tha se libri i parë përshkruan dhe interpreton me seriozitet edhe qëndrimet kryesore të figurave të kohës, atyre që ishin në krye të pushtetit autonom të Kosovës, si Mahmut Bakallit, Fadil Hoxhës në njërën anë dhe antagonizmit të Azem Vllasit, Kolë Shirokës e Sinan Hasanit në anën tjetër, dhe në gjithë këtë mes të presionit të jashtëzakonshëm serb dhe jugosllavë për të përmbysur dhe rrënuar frymën shqiptare, e cila çoi në dhjetëramijëra arrestime, burgosje, rrahje keqtrajtime dhe që nuk do të përmbyllej veçse me vrasje, heqje të autonomisë së Kosovës, dhe vënie e plotë të Kosovës nën okupim.

“Në këtë kontekst të jetës shqiptare, përveç në diktaturën komuniste, rëndësi merr edhe pozicioni i shqiptarëve dhe viktimizimi i tyre që nga Lufta e Dytë Botërore, kur shqiptarët do të përjetonin makthet e tyre më të mëdha të historisë, vrasjet masive në masakra të ndryshme si ajo e Tivarit, dëbimin për Turqi dhe gjithë vuajtjet që solli ai sistem i dominuar nga serbët, të udhëhequr nga ideologjia dhe programet antishqiptare”, tha Morina.

Në këtë kohë fillojnë trazimet e reja të shqiptarëve, protestat e ndryshme në mbrojtje të autonomisë, greva e Minatorëve, dhe rilindja e re shqiptare, krijimi i Lidhjes Demokratike të Kosovës, në krye me Dr.Ibrahim Rugovën e cila do të shndërrohej në forcën motorike dhe përcaktuese të fatit të ardhshëm të shqiptarëve.

Libri në këtë mes qëndron edhe si referencë në zhvillimet për krijimin e LDK-së, organizimin e lëvizjes së re nacionale që Ganiu e quan Lidhja e tretë e Prizrenit, dhe për fillimin edhe të një mosmarrëveshje në mesin e një grupi intelektualësh, pozicionet e të cilëve kundërshtuese edhe sot kanë mbijetuar.

Një hapësirë të veçantë libri i kushton edhe raporteve të Rugovës me Bukoshin, atëherë kryeministër, i cili ishte kthyer në një pengesë për Rugovën, por që udhëheqësi shqiptare do ta përballonte me indiferencë.

Libri i dytë i kushtohet ngjarjeve më tragjike të historisë, luftës në Kosovë, dhe ditëve të eksodit biblik, kur makineritë serbe të udhëhequra nga Millosheviqi, do të bënin kërdi ndaj shqiptarëve. Kudo vrasje ankth, gjak, zjarr, plaçkitje, vjedhje, dhunime masive, dhe dëbimi rreth një milion shqiptarëve, dhe qindra mijëra të tjerëve të dëbuar nga shtëpitë e tyre, por që vazhdonin të mbijetonin në Kosovë.

Autori sërish këtu i kthehet vlerësimit të politikës paqësore të Rugovës dhe rezistencës së armatosur, organizimit të gueriles, dhe rolit të së majtës.

Figura e Rugovës del mbizotëruese në të gjitha planet.

“Edhe pasluftës, si e vetmja referencë e sigurt, dhe filozofia e tij, si e vetmja mundësi shtegtimi drejt lirisë së plotë dhe shtetbërjes. Por, që fatkeqësisht udhëheqësi i shqiptarëve do të mungonte në ditën e njohjes formale të kësaj pavarësie, por që sigurisht atëherë dhe tani, shteti do të kishte atribute të tjera”, pohoi Idriz Morina.

Pyetja retorike që e përmbyllë këtë libër është “Athua i kemi mendtë në kokë”?

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...