Published On: 31 Korrik, 2016

Turqia diskriminon shqiptarët, nuk i njeh si pakicë as nuk i lejon të mësojnë gjuhën shqipe!

“Nuk është i panjohur ky diskriminim që u bëhet shqiptarëve atje. Shqiptarët në Turqi, me “qitje të largët”, edhe pse janë shqiptarë “me gjakë e me qumësht”, konsiderohen turq, vëllezër të një gjaku dhe nuk njihen si pakicë”.

Në Turqi sipas llogaritjeve ka afërsisht 7 deri10 milionë shqiptarë me shtetësi turke, të cilët nuk përbëjnë asnjë kategori të Kushtetutës së këtij vendi, madje nuk njihen as si pakicë.

Pavarësisht faktit se në Kosovë gjuha turke njihet si gjuhë zyrtare, edhe pse ka vetëm 30.000 turqë, në Turqi nuk e njohin gjuhën shqipe, madje as nuk lejohen shkollat shqipe.

Në Turqi mund të mësohet e propagandohet lirshëm çdo lloj gjuhe që nga greqishtja e rusishtja e deri te armenishtja, por jo edhe gjuha shqipe.

Politologu Mentor Tahiri, për Gazetën InfoPress thotë se që nga themelimi i Republikës Turke një nga prioritetet politike shtetërore ishte krijimi i një kombi homogjen. Kjo qasje, sipas tij, kishte dhe vazhdon të ketë si produkt të saj, suprimimin e çdo përkatësie etnike, si dhe pamundëson që qytetari të deklarohet hapur në lidhje me këtë.

“Sërish, koha në të cilën po jetojmë, ku teknologjia e komunikimit bën të veten, vetvetiu krijon ambient në të cilin qytetarit i mundësohet në një formë apo tjetër, të shprehë identitetin e tij ashtu si ai e ndjen. Megjithatë, në këtë drejtim duket se grupet etnike që kanë njëlloj përkrahjeje nga shteti, e kanë më të lehtë të kultivojnë identitetin e tyre. Në politikën e saj karshi identiteteve të ndryshme etnike dhe gjuhësore në Turqi, qasja nga ana e autoriteteve në Ankara është selektive dhe duket se nuk merr në konsideratë sa duhet praninë e shqiptarëve”, thotë Tahiri.

Shqiptarët në Turqi, sipas politologut nuk përbëjnë asnjë kategori kushtetuese. “Pjesë e veçantë e mohimit të identitetit shqiptar, është sjellja gati tradicionale mohuese karshi gjuhës shqipe. Në shumë shkolla publike në Turqi, ka modalitete të cilat mundësojë që nxënësit të mësojnë gjuhën zaza, kurde, çerkeze dhe llaze, por jo edhe gjuhën shqipe. Gjithashtu ky diskriminim dhe aplikim i standardeve të dyfishta aplikohet edhe sa i përket Televizionit Shtetëror TRT. Përderisa tani ka një kanal të veçantë të TRT-së në gjuhën kurde, ka edhe një kanal që quhet TRT Avaz në të cilin transmetohen programe në gjuhën boshnjake dhe në gjuhët turke të Azisë Qendrore, por jo edhe në gjuhën shqipe”, shprehet ai.

Tahiri pohon se aspekti numerik nuk mund të shërbejë si arsyetim eventual për një diskriminim të tillë të identitetit etnik dhe gjuhësor. “Sipas vetë raportit të lëshuar nga Këshilli Kombëtar i Sigurisë së Turqisë, në vitin 2008, në Turqi kishte së paku gjysmë milion banorë që identifikohen si shqiptarë, të cilët njohin si dhe e kultivojnë gjuhën dhe kulturën e tyre. Natyrisht se as ky numër nuk paraqet gjendjen reale numerike të vetë shtetasve turq me prejardhje shqiptare, të cilët sipas disa të dhënave janë rreth 5 milionë, e ndoshta ky numër është edhe më i madh nëse kemi parasysh dimensionet e eksodit shqiptar fillimisht nga Toplica, e pastaj edhe nga viset të cilat pas vitit 1912 do të mbeten në kuadër të Jugosllavisë dhe Greqisë. Fundja për shpërnguljen e shqiptarëve në Turqi kishte protokolle të posaçme ndërshtetërore, e madje edhe një traktat të garantuar ndërkombëtarisht si ai Lozanës, i cili çrrënjosi shqiptarët nga Selaniku dhe Janina”, nënvizoi politologu Tahiri.

Në aspektin politik, Tahiri potencon se, mosnjohja e një statusi kushtetues për shqiptarët në Turqi, nuk duhet shikuar si veprim i shtetit turk vetëm në kontekstin e sotëm. Përkundrazi, ai thekson se, viteve të fundit ka një qëndrim më liberal sa i përket njohjes së identiteteve etnike, gjë që vërehet në diskursin politik të vetë Presidentit aktual, përfshirë edhe fjalime të tij ku përmend shqiptarët.

“Kushtetuta aktuale turke daton nga viti 1982 dhe i është nënshtruar amandamentimeve substanciale sidomos në vitin 2010, megjithatë nga pikëpamja e autoriteteve të sotme turke ajo ka humbur kuptimin e saj si e tillë dhe ka përpjekje konkrete në përpilimin e një kushtetute të re. Shqiptarët duhet të shfrytëzojnë këtë rast, kurse në këtë aspekt kërkohet një angazhim serioz shtetëror influencues i Shqipërisë dhe Kosovës. Ky angazhim duhet të jetë shumë i drejtpërdrejtë në bashkëpunim me shoqata rreth të cilave mblidhen shqiptarët në Turqi”, mendon ai. Sipas Mentor Tahirit shqiptarët atje duhet të bëjnë më shumë presion te Ankaraja zyrtare..” Gjithashtu duhet të jetë i drejtpërdrejtë edhe sa i përket komunikimit me Ankaranë zyrtare, e cila në anën tjetër duhet bindur se njohja zyrtare e shqiptarëve në një kushtetutë të amandamentuar apo edhe krejtësisht të re, nuk cenon në asnjë mënyrë interesat shtetërore si dhe vetë të ardhmen e Republikës Turke, përkundrazi forcon urat e bashkëpunimit ndërmjet tre shteteve. Vetë shqiptarët në Turqi, shumëfish e kanë dëshmuar rolin e tyre substancial, jo vetëm sa i përket vetë themelimit dhe ekzistimit të Turqisë së sotme, por edhe dhënies së vlerave në segmente të ndryshme të jetës shoqërore, ekonomike e kulturore të këtij shteti”, përfundon politologu Mentor Tahiri.

Ndërsa, analisti dhe publicisti Faik Krasniqi, thekson se, gjithkund në botë lejohen shkollat shqipe, vetëm në Turqi jo. “Nuk është i panjohur ky diskriminim që u bëhet shqiptarëve atje. Shqiptarët në Turqi, me “qitje të largët”, edhe pse janë shqiptarë “me gjakë e me qumësht”, konsiderohen turq, vëllezër të një gjaku dhe nuk njihen si pakicë. Në Turqi mund të mësohet e propagandohet lirshëm çdo lloj gjuhe që nga greqishtja e rusishtja e deri te armenishtja, por kurrë shqip”, thotë Krasniqi për Gazetën InfoPress.

Sipas tij, ka katedra të albanologjisë e gjuhës shqipe edhe në Kinë e Rusi, ku mund të ketë vetëm disa qindra shqiptarë rezidentë, por asnjëherë në universitetet e Turqisë, vend ku shqiptarët numërojnë miliona, por asnjë institucion, zyrtarë apo jo, nuk ka një shifër përafërsisht të saktë. “Por, llogaritet të jenë 7-10 milionë me origjinë shqiptare. Analisti Nurcan Kaya në studimin “Forgotten or Asimilated” nënvizon se, “shqiptarët në Turqi nuk lejohen t’a mësojnë shqipen as si gjuhë të huaj”. Fakti është i njohur por është pak i përhapur, sepse kurrkush nuk i mëshon kësaj të vërtete të hidhur. Politika e ka lënë krejt mënjanë. Kur erdhi Erdogani në Kosovë, asnjë nga dy kryeministrat tanë, të Shqipërisë dhe Kosovës, nuk i kërkuan Erdoganit që të njihet pakica shqiptare në Turqi dhe të hapen shkollat shqipe atje”, shton ai.

Krasniqi thekson se, shqiptarët duhet të kërkojnë reciprocitet me Turqinë. Rilindja e kulturës turke në hapësirat shqiptare presupozon rilindje shqiptare në Turqi!
“Vlen të theksohet se që nga ky vit gjuha turke do të përdoret në 38 komunat e Kosovës si gjuhë zyrtare për dokumentet dhe certifikatat e lindjes, shtetësisë, vendbanimit dhe martesës. Nëse Turqia nuk e njeh pakicën shqiptare atje ( 7-10 mio), pse ne gjuhën turke ta njohim si gjuhë zyrtare në Kosovës. Një pakicë që nuk kalon më shumë se 30000 turq në Kosovë!”, pohon Krasniqi.

/Gazeta InfoPress

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...