Published On: 16 Mars, 2016

Turpi i të turpëruarve

Në ashensor

 

Pritja nuk i bënte shumë përshtypje sepse kishte kohë që e priste një takim të tillë…
Trokiti në derë dhe pas shenjës se futu mbrenda, nga mikpritësi, hyri. Pasi u përshëndetën ngrohtësisht me mikun që e kishte ftuar, i kërkoi nga ai që ta linte të pushonte për disa çaste, sepse akoma s’e kishte marr vetën nga e lodhura që i’a shkaktoj ashensori që ishte prishur, ku u detyrua të ngjitet këmbë në katin e 20-të.
Biseduan gjer e gjatë dhe me vete mbante një sekret, që siq dukej kishte kohë që ndjehej i turpëruar se çfarë ishte ai, por asnjëherë nuk tregonte se çka e mundonte, veçse, kishte ndarë mendjen tashti të fliste me turpin.
Mikpritësit i dukej gjatë deri sa miku i tij të tregonte se përse kishte shkuar tek ai, dhe sigurisht që kishte vrarë mendjen se qysh ti ndihmoj mikut, në rast se, kërkohet një gjë nga ai…
Miku filloi ti tregonte se sa turp po i vie se pse gjindet aty, dhe po aq turpërohej se çka kërkonte nga ai.
-Erdha i tha miku, mikpritësit- t’më bësh një nderë të madhe që turpi i këtyre ditëve të fundit, mos të shfaqët në mediat tuaja, sepse do të ndjehem shumë i turpëruar, sikur të del emri im në media.
Mikpritësin e ekzaltuar, paksa e kishte kap trishtimi i mikut, dhe disi shtërngoj supet dhe nuk dha përgjigje…
Miku vazhdoj të fliste pandërprer..dhe numëronte të mirat e planit të tij, sikur t’i realizohej qëllimi… Por, heshtja e mikpritësit e shqetësonte dhe thoshte me vete: sikur plani jonë të fuçizohej, ndoshta s’do të turpërohesha edhe aq, se ju kujtua një fjalë e vjetër: qëllimi e arsyeton mjetin!
Mikpritësi kishte humbë durimin për ta dëgjuar mikun dhe më shumë në mendje kishte ashensorin që ishte prishur, e mendonte ta thërriste mekanikun.
Mikut nuk i bëhëj vonë dhe vazhdonte retorikën e tij duke folurit për planët dhe padashur kthen kokën mbrapa dhe sheh mekanikun që kishte ardhur për ta rregulluar ashensorin.
Tashmë që mikpritësi kishte vendosur të dal publikisht e të tregoj për turpin e të turpëruarve, harroj se ashensori ishte prishur dhe i duhej të zbriste shkallëve si zakonisht.
Aty këtu ndiheshin do zëra dhe sapo zgjat kokën nga dritarja, shikon turmën e njerëzve që e pritëshin poshtë, se kërkonin nga ai llogaridhënje për ashensorin dhe turpin e tyre.
Mekaniku bëhej sikur s’po kuptonte dhe luante me nervat dhe kohën e mikpritësit.
Mikpritësi kërkoj me ngulm nga mekaniku që ta kryen punën e tij sa më shpejt se i duhej ashensori për ta çuar poshtë. Nuk vonoj shumë dhe mekaniku tregoj se ishte në anën e mikut, edhe pse mikpritësi e kishte ftuar për ta rregulluar ashensorin, për të cilin kishte kohë që punonte, ndoshta edhe para se të prishej ashensori.
Mikpritësit s’i mbeti gjë tjetër veç të konstatoj se, sa i fortë është miku i ti, të cilin e kishte bërë mik kohën e fundit.
Pasi shtypën butonin e ashensorit ku turpi e të turpëruarit i prisnin poshtë, nuk e dinin se çka të përgjigjem para gjithë atyre njerëzve… Edhe pse në vete ndinte diçka të sikletshme se ju kujtua ashensori se mund të ketë qenë i manipuluar sikur mekaniku, shpëtimin apo jetën e tij tashmë e kishte në duar të tjera e jo të Perëndia, e mendonte të sillej sa më mirë me mikun dhe mekanikun, e sidomos mekanikut që tashmë s’i zinte besë më, përshkak të sprejit dhe helmeve tjera që mbante me vete, e aq më tepër në një vend të vogël sikur në ashensor, ku edhe nga era e një p… të vogël, do të bëhësh për spital…
Pasi që u futën në ashensor, ata menduan për fjalët që do ti mbajnë para gjithë atyre njerëzve që i prisnin poshtë, sepse, turpi i të turpëruarve e priste një gjë të tillë.
Ashensori u nis e desh i dolen sytë nga vendi saherë që shikonte mekanikun, sidomos atëherë kur ashensori bënte zhurmë kur lëvizte. Më në fund ranë poshtë dhe Zot qele gojën tashti, sa turp ndjej që të flas, ndjehemi i turpëruar pse po ju flas, thoshte me vete se kështu duhet t’ia filloj.
Miku kishte vendos të flas ashtu siq bëjnë miqtë gjithmonë, ëmbël, lëzetshëm por pa përgjegjësi. Miku tha se është nderë e mund i madh që arrita sot t’ju drejtohëm juve me këto fjalë, se realisht, unë nuk kam të drejtë t’ju flas, se turpi me ka mbuluar, por fal juve unë sot jam këtu. Faleminderit!
Mikpritësi ende nuk ndihej i sigurt për jetën e tij se ju kujtua e gjithë ngjarja e ashensorit dhe mekanikut, por në fund kur e mori fjalën tha: mjafton që turpi i të turpëruarve nuk ngadhënjeu dhe në këtë kontekst është mirë që jam në mesin tuaj, qoftë me turp, apo me të turpëruarit. Më falni!!!

– – – – –
Agron Zeqiraj
Pforzheim, 16.03.2016

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...