Published On: 9 Mars, 2016

Tumba Mazhari në Shkup!

Fahri Xharra

Desha të dijë më shumë për bashkëkombësit e mi të cilët (me apo) pa fajin tonë janë aty ku ishin edhe të parët e tyre, por në një shtet tjetër të quajtur Maqedoni; po ata bashkëkombës tonë që aspak nuk iu pengon që janë qytetar të rendit të dytë: po ata bashkëkombës të peonëve, makedonëve dhe dardanëve. Ata flenë, por nëntoka e tyre deri dikur e fjetur tani po zbërthehet dhe po e merr një ngjyrim tjetër historiografik, arkeologjik dhe mashtrues për ata që flenë dhe koten në të kaluarën 300-400 vjeçare, e cila për lashtësinë e atij vendi s`është hiq më e madhe se sa thnegla në krahasim me shqiponjën.

Tumba Madzari 6Tumba Madzari 4Tumba Madzari 5
Neve dimë vetëm për Kongresin e Alfabetit të Manastirit, 1908. Dimë diçka edhe për Çlirimin e Shkupit 1912, por shumë pak e njohimkohën e Dervish Carës.
E sotmja ka të bëjë për një histori 7.000 vjeçare pr.KR, së cilës pak apo shumë pak ia kemi ndier emrin – Tumba Maxhari, i thonë sllavët. Pse Maxhari dhe lypin afërsi me hungarezët (magjarët) vetëm për të humbur gjurmët shqiptare. Por, s`ka rëndësi, Tumbat e Mazharit janë aty në Shkup, sot mbishkrimet zyrtare flasin sllavisht, por nuk i dihet?
“Lokaliteti më i njohur arkeologjik dhe njëkohësisht edhe më i vjetri në Makedoni dhe Ballkan, është vendbanimi i kohë së neolitit- Tumba Maxhari. Një vend i rëndësishëm i lashtësisë në mes dy vendbanimeve, asaj Madzari 2 dhe Čento, 700 metra larg Autoudhës Shkup- Kumanovë, në anën e majtë të saj. Gjurmimet arkeologjike kanë treguar se aty gjenden mbetjet e një vendbanimi në tri shtresa, me të cilin degëzohen tri horizonte të ndryshme të jetës në kohen e Neolitit të mesëm. Ky vendbanim i dikurshëm nga shtëpitë katrore nga dheu, dhe druri dhe kulmet me kashtë, janë gjetur vatra zjarri, enë qeramike, xhara, skulptura të deshve dhe mëzeve, të dhive dhe centaurëve. Më e njohura është statuja e Nënës së Madhe apo Nëna Perëndeshë.
Sipas arkeologëve sllavo-maqedonas, ky vend e kishte arritur majën e zhvillimit ekonomik dhe kulturor të saj rreth 5800- 5200 vjet prKr. (Tumba Madžari was an economic and first of all a cultural centre in the micro-cosmos of the Neolithic man of this region. )
Janë shkruar edhe libra për këtë vendbanim me vlerë por askund nuk përmenden shqiptarët
(Shembull, Libri “Macedonia” nga Thammy Evans, Rudolf Abraham)

tumba-madc5beari-mother-goddess fahriu-rt4

Vendbanimi i neolitit u zbulua në vitet 1961-1962 gjatë punëve gërryese për ndërtimin e autostradës; kurse në vitin 1978 filluan gërmimet arkeologjike nga Museum of Macedonia të udhëhequr nga Vojisllav Sanev.

Literatura për të gjithë ata që duan të dinë më për të vërtetën tonë:
– http://www.zmurh.hr/2012/04/13/tumba-madzari
-http://mazedonien-forum.forumprofi.de/mazedonien-forum-f37/neolithic-settlement-tumba-madzari-in-skopje-t76.html
-http://macedoniadaily.blogspot.com/2007/03/tumba-madzari-waiting-to-become-neolith.html
– http://www.atlas.com.mk/incoming/en/5Cultural1.aspx http://haemus.org.mk/tumba-madzari/
– http://america.pink/tumba-madzari_4541022.html
http://www.macedoniatravel.com/Macedonia/about-macedonia/major-cities/skopje
Gjakovë, 09.03.16

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...