Published On: 15 Gusht, 2016

Trump, Putin dhe Erdogan tre egoistët më të mëdhenj të botës

 

Sherfi RAMABAJA

Putin prezantohet si maço me belin lakuriq dhe me poza të llojllojshme. Erdogan tregon se si manipulon masat duke thënë, thëniet e tij: “Ne burgosim, ne vrasim, ne ndjekim të gjithë ata që s’mendojnë si ne”. Trump shet mend me pasurinëe, i bindur që çdo gjë i lejohet. Ai po e polarizon shoqërinë amerikane, sa edhe senatorët dhe ata me ndikim të partisë së tij janë ngritur duke thënë: “Po e rrezikon sigurinë kombëtare”.
Erdogan deri më tani ka burgosur mbi 17.000 veta, ka pushuar nga puna mbi 60.000 veta, ka mbyllur gazeta, qendra televizive, ndjek gazetarët, intelektualët, oficirë e ushtarakë. Kundërshtarëve ua konfiskon pasurinë e patundshme. Këto masa represive po i vazhdon dhe thotë se s’do të ndalet derisa ta pastroj shtetin nga “armiqtë“. Kjo është një luftë e hapur ndaj një pjese të popullit të vet. Ai fajëson Amerikën se s’po ia dorëzon Fetullah Gülenin, gjoja se ai e ka përgaditur puçin ushtarak. Gyleni deklaron se në moshën 77 vjeçare nuk ka mundësi ta bëj një gjë të tillë. Erdogani e fajëson Evropën se nuk po e përkrah në masat që po ndërmerr dhe s’po solidarizohet me te. Shet leksione se si ai i vetmi po e zbaton demokracinë,“ Alla turkqe“. Duke u pozicionuar kundër të gjithëve, më në fund shkoi te miku qe është i njëjtë me te, Putini. Terrenin e kishte përgaditur me herët dhe tash u tregoi të gjithëve se cili është ne te vërtet. Deshi të tregoi që nuk është i izoluar, po ka miq në botë.
Miku më i mirë si gjithmonë edhe gjatë historisë kanë dëshmuar se është Rusia dhe Serbia. Në rastet më të ndjeshme gjatë historisë për ëështjen tonë, Turqia ua ka ngulur thikën pas shpine shqiptarëve duke bashkëpunuar me Rusinë dhe Serbinë. Këtë e dinë brezat e shkolluar shqiptar, po vetem analfabetët e gjysmë analfabetët manipulohen nga thirrjet e matrapazëve dhe despotit siç është Erdogani.

Dora e zgjatur e Erdoganit në Gjermani

Më shumë se Gjermania që është munduar e ka zhvilluar marëdhënie të mira me Turqinë s’ është asnjë vend tjetër. Këtë e ka bërë nga shkaku se në Gjermani jetojnë më shumë se 3, 5 milion turq, në këtë mënyrë është munduar që t’i integroj, duke u mundësuar që ta ruajnë gjuhën e kulturën e tyre. Fenë e kultivojnë pa pengesa dhe me tolerancë shumë të lartë. Megjithatë një pjesë e popullit gjerman është kundër kësaj zemërgjerësie. Që kur ndodhi grusht shteti në Turqi dhe me masat qe po ndërmerr autokrati Erdogan dita, dites frika është më e madhe se dhuna, ndërsa represionit do të bartet edhe të turqit që jetojnë në Gjermani. Tashmë kjo po vërehet nga që koha kur Gjermania në Bundestag këtë vit e votoi ligjin e gjenocidit ndaj popullit armen qe ka ndodh në kohën e Perandorisë Otomane. Deputetet me prejardhje turke që votuan këtë ligjit i fyu personalisht Erdogan po edhe përkrahësit e tij ne Gjermani i kërcenuan edhe me vdekje. Tash pas grusht shtetit ushtarak , kundërshtarët e Erdoganit po ndiqen, kërcënohen dhe po bëhet apel që konsumatorët mos të frekuentojnë shitoret dhe lokalet e tyre. Kryetari i Partisë Liberale Gjermane Christian Lindner regjimin e Erdoganit e krahasoi me Rajhun e Tretë ku inskenonin gjëra për alibi ndaj represionit dhe dhunës që ndërrmernin ndaj atyre që mendonin ndryshe. Shteti Gjerman po kërkon që bashkësitë fetare në Gjermani të pozicionohen kundër represaljeve që po ndërmerr Erdogani ndaj popullit të vet. Imamët qe janë nga Turqia, po diskutohet se janë dorë e zgjatur e Erdoganit dhe se edhe mësimi nëpër shkolla në gjuhën turke thuhet se është nën dirigjimin e tij.
Si do të veproj Gjermania në këtë rast pritet të shihet, po për të mos nxitur konflikte do të kërkohet që në shtetin Gjerman vlejnë ligjet gjermane dhe politika aktuale turke të mos ketë fushë veprimi këtu. Polarizimin e turqve në Gjermani do të mundohet që të ndërpritet.

Ndikimi i Erdoganit në Balkan dhe te shqiptarët

Vitet e fundit Turqia kishte rritje ekonomike, jo si meritë e Erdoganit, po rrugën e suksesit ekonomik e kishin trasuar paraardhësit e tij. Këtë mendim kanë analistët gjermanë, që i percjellin këto çështje me statistika të sakta. Kohët e fundit Agjencitë me renome botërore për vleresim ekonomik, paralajmëruan se ekonomia turke është dobësuar dhe se është kualifikuar si vend i rrezikshëm për investitorët. Çka do të thotë kjo: Kapitali do të tërhiqet nga investorët, investimet do të bien dhe kriza dita ditës do të thellohet. Kriza tashmë po vërehet në turizëm, si degë e rëndësishme për vjeljen e devizave. Erdogani reagoi me nervozitet ndaj një vlerësimi të tillë duke thënë se kjo po bëhet krejtësisht me qëllim kundër popullit turk. Suksesin e më hershëm ekonomik Erdogani si populist e shfrytëzoj për shtrirjen e ndikimit sidomos në Ballkan, posaqërisht në Bosnjë, Maqedoni, Serbi, Kosovë dhe Shqipëri. Në fillim Ballkani ka qenë i interesuar, duke llogaritur se do të investohet ne zhvillim dhe për zbutjen e papunësisë, duke mos llogaritur në djallëzitë që kishte politika e Erdoganit. Ai është një megaloman sa mendon në ngjalljen e Perandorisë Osmane. Në Kosovë është orientuar sidomos në ndërtimin e xhamive dhe veprimtarinë e ka nxitur sidomos te kleri muslimanë për të propaganduar idetë fetare, ideologjike dhe për ta shtrembëruar të vërtetën historike gjoja se Turqia ishte shpëtimtarja e popullit shqiptar. Si dorë të zgjatur ka në Kosovë nga të gjitha kategoritë edhe nga ata që kan titullin Dr, që eshte turp. Të manipuluar janë edhe analfabetët dhe gjysmë analfabetët, që hoxha për ta është i gjithdishmi i botës. Ka njerëz të vete edhe në politikë, që kanë përfituar miliona më shitjen e pronave dhe koncerneve shtetërore. Klasa politike si në Shqipëri ashtu edhe në Kosovë po hesht, po ne s’duhet të përdorim metoda linçimi. Ne mjafton t’i demaskojmë dhe t’u tregojmë se s’janë askushi.
Një mundësi është të angazhojmë punonjës social që punojnë me ta në mënyrë të organizuar dhe profesionale. Në Gjermani neonazistëve te mashtruar, gjithmonë u ndihmohet që të tërhiqen nga veprimet naziste. U jepet shansi që të kenë përspektivë për të ardhmën. Intelektualët, institucionet, shkollat duhet ta lujnë rolin e tyre dhe ta orientojnë popullin në rrugën e duhur, e jo të lihet të manipuloj kushdo me ta. Rilindasit tanë që shumë nga ta në Turqi kishin jetuar, shkolluar e punuar, na e preferonin Evropën e Përëndimin e jo lindjen e Arabinë, ku na orientojnë hoxhollarët, që gjithmonë kanë qenë dorë e zgjatur e pushtuesve që donin të na zhduknin. I vetmi që për cështjen kombëtare kishte luftuar ishte Mulla Idriz Gjilani, ku në prag të përfundimit të Luftës së Dytë Botërore duke luftuar për mbrojtjen e Gjilanit nga pushtimi serbo – partizan, vritet dhe e tërheqin zvarrë nëpër qytet, për t’u treguar hoxhallarëve të tjerë çfarë i pret , po s punuat sipas platformës së tyre. Është e vërtetë e pamohueshme se Serbia financon në fenë islame në Kosovë, Maqedoni Preshevë e Bujanoc për t’u thëne Amerikës e Evropës, ja për kend na bombarduat, për ata që ndërtojnë xhami në cdo qoshe dhe prodhojnë xhihadistë si armiq të demokracisë. Gjendja më alarmante se në Kosovë e Shqipëri është në Maqedoni dhe Luginën e Preshevës.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...