Published On: 14 Tetor, 2016

Tri ilaçe hiqen nga tregu farmaceutik, apel për kujdes

Së fundmi janë hequr nga qarkullimi tri ilaçe, desloratadina e cila trajton sëmundjet alergjike, ketokonazoli -antimykotik që trajton mykun në organe të ndryshme, si dhe calcitonina spray trajton osteoporozën. Këto ilaçe janë tërhequr nga tregu për shkak të efekteve të padëshirueshme të cilat shfaqin në organizëm 

Gjithsecili prej nesh të paktën një herë në jetë ka blerë ilaçe, qoftë për vete apo familjarët e tij. Ilaçe të cilat për hir të së vërtetës përveç kohës që kanë qëndruar në farmaci, për të cilën jo gjithmonë kemi informacion, kalojnë edhe një farë kohe në shtëpitë tona deri në konsumimin e plotë të tyre. Përballë konsumimit të këtyre ilaçeve, pyetje që shtrohen me të drejtë janë: Ku gabojnë shqiptarët në konsumimin e këtyre ilaçeve? Pse jo gjithmonë nuk janë efikase dhe sa cilësore janë ilaçet të cilat qarkullojnë në tregun farmaceutik shqiptar? Rreth fushës së farmaceutikës në vendin tonë ka gjithmonë shumë pak informacion, por të mos thënë gati “mister”. Ndaj dhe në një intervistë për “Mapo”-n farmaciste Msc. Aida Keçi, kandidate për titull shkencor “Doktor Shkencash”, Drejtore Teknike pranë Spitalit Gjerman jep disa informacione lidhur me ilaçet në vendin tonë, ku duhet të tregojmë kujdes kur marrim ilaçe në farmaci, cilat janë “hilet” që tregojnë sigurinë e tyre dhe kujdesi që duhet treguar në ruajtjen e tyre në kushtet e shtëpisë. Po kështu Keçi informon se së fundmi janë hequr nga farmacitë tri ilaçe; desloratadina e cila trajton sëmundjet alergjike, ketokonazoli -antimukotik dhe trajton mykun në organe të ndryshme si dhe calcitonina spray trajton osteoporozën. Këto ilaçe janë tërhequr nga tregu për shkak të efekteve të padëshirueshme të cilat shfaqin në organizëm.

Cilat janë njohuritë e përgjithshme dhe bazike për ruajtjen e ilaçeve në kushtet e shtëpisë?

Medikamentet ose siç njihen ndryshe në gjuhën e përditshme ilaçet janë lëndë ose kombinime lëndësh që përdoren për parandalimin, përmirësimin ose shërimin e sëmundjeve. Çdo medikament ose përgatesë farmaceutike ka në përbërjen e saj lëndën vepruese ose principin aktiv i cili kërkon kushtet e duhura të ruajtjes. Në ditët e sotme pjesa më e madhe e ilaçeve të cilat ndodhen në farmaci janë të paketuara në blistera, bustinë e kuti. Gjë e cila lehtëson kushtet e ruajtjes së tyre. Ajo që duhet të kemi parasysh është fakti që kur ne blejmë një medikament ta kontrollojmë që kutia ose ambalazhi të mos jetë i dëmtuar, të mos jetë me lagështi dhe aq më pak të jetë e hapur. Ilaçet në kushtet e shtëpisë duhet të ruhen me kujdes. Së pari, duhet të qëndrojnë të vendosur në vende ku nuk mund të arrihen nga fëmijët. Kurioziteti dhe dëshira për të eksploruar objekte të reja në këto raste mund të jetë i rrezikshëm. Së dyti, sipas kategorisë së tyre duhet të ndahen në medikamente që ruhen në kushte normale temperature deri në 25 gradë celsius, ka ilaçe të cilat kërkojnë kushte ruajtjeje deri në temperaturën 8 gradë celsius, të cilat mund të ruhen në frigorifer. Për të bërë një ruajtje sa më të mirë mund të shikojmë në ambalazhin e medikamenteve ose të pyesim farmacistin për një informacion më të plotë. Një pjesë e mirë e medikamenteve mund të jenë në formë bustine, në këtë rast duhet të kemi kujdes e t’i ruajmë në vende të thata, pa lagështi e të padëmtuara.

Në sa kategori ndahen ilaçet dhe pse disa prej tyre merren pa recetë dhe disa të tjera përjashtohen?

Në vendin tonë barnat që tregtohen në farmacitë e shpërndara në territorin e saj ndahen në dy kategori: 1. Barna që mund t’i jepen pacientit nga farmacisti me përshkrimin e mjekut dhe 2. Barnat të cilat mund t’i ofrohen pacientit nga farmacisti pa përshkrimin e mjekut. Grupi i parë i barnave të cilat jepen vetëm me recetën e mjekut, janë barnat të cilat nuk mund të merren vet në farmaci por kërkojnë asistencën e plotë e të detajuar të mjekut specialist. Ato përshkruhen në receta mjekësore sipas protokollit për diagnozën specifike. Përshkrimi i këtyre barnave bëhet pasi është bërë një analizë e detajuar e pacientit (anamneza), pasi janë realizuar analiza dhe diagnostikime specifike, duke përfunduar në një diagnozë të saktë. Në grupin e dytë bëjnë pjesë barnat të cilat mund të blihen pa recetën e mjekut, quhen në terminologjinë farmaceutike barna OTC. Ky term është marrë nga shkurtimi i fjalëve angleze ‘Over The Counter’. Counter do të thotë banak. ‘Over the counter’ do të thotë ‘mbibanak’, term i cili mund të shkaktojë konfuzion sepse në ditët e sotme sidomos në vendet perëndimore këto barna gjenden në rafte përpara banakut të farmacisë, në rafte supermarketesh. Në ditët e sotme ritmi i jetës karakterizohet nga shpejtësia dhe gërshetimi i shumë veprimtarive të ndryshme gjatë ditës. Gjithashtu kërkesat dhe mundësitë për të ruajtur shëndetin janë zgjeruar së tepërmi, gjë që çon dhe në pamundësi për ta pasur të pranishëm në çdo kohë asistencën e një mjeku të specializuar për nevojat e popullsisë. Nga ana tjetër shëndeti është ai që kushtëzon gjithë veprimtarinë e qenies njerëzore, ndaj për të pasur një jetë aktive, por dhe një trup të shëndetshëm, kusht bazë për popullatën është kultivimi i konceptit të vetë kujdesjes shëndetësore, pjesë e së cilës është dhe vetëmjekimi me barnat vetëmjekuese. Pacienti dhe farmacisti që asiston pacientin në zgjedhjen e barit duhet të jenë të kujdesshëm që trajtimi me barna vetëmjekuese duhet të kryhet në rastet kur çrregullimet janë të lehta, në rast të kundërt duhet të kërkohet domosdoshmërish asistenca mjekësore.

Të gjithë jemi të kujdesshëm sa i takon etiketave të ilaçeve, përpiqemi të lexojmë datat e skadencës, përmbajtjen me aq sa kuptojmë. Por cilat janë limitet e konsumimit të një medikamenti, deri në sa dië para dhe pas skadencës mund të konsumohen ato?

Një ilaç është i vlefshëm dhe i lejuar për t’u përdorur brenda datës së skadencës, por edhe deri në 6 muaj ose një vit vlefshmërie nga ana farmaceutike e tij është 90%. Ky fakt është i vështirë të pranohet nga pacienti sepse në kulturën e gjithsecilit nuk mund të konsumohet një ilaç ose një produkt tjetër i skaduar. Ashtu si të gjitha fushat e tjera dhe ajo farmaceutike është e prekur nga falsifikimi i ilaçeve. Falsifikim që ka të bëjë me ndryshimin e datës së skadencës deri ndryshimi i lëndës vepruese. Nga ky fenomen janë të prekur të gjitha vendet, madje edhe ato më të zhvilluarat. Edhe vendi ynë është i prekshëm nga ky fenomen, edhe pse autoritetet e kontrollit e ushtrojnë detyrën e tyre me korrektesë, përsëri ky fenomen është prezent.

A ka një studim në Shqipëri se cilat barna aktualisht në tregun tonë farmaceutik kanë veprim toksik në organizëm dhe sa arrijnë efikasitetin në trajtimin e sëmundjeve? Barnat që qarkullojnë në Shqipëri a janë të sigurta dhe efektive?

Të gjitha medikamentet të cilat regjistrohen dhe kontrollohen nga AKBPM, Agjencia e Kontrollit të Barnave dhe Pajisjeve Mjekësore pajisen me pullën e kontrollit, një element i sigurisë dhe cilësisë së tyre. Të gjitha këto ilaçe janë prezente dhe të vlefshme për përdorim. Në vendin tonë nuk ka një studim të mirëfillte për toksicitetin e ilaçeve që janë të regjistruara e në përdorim. Por ashtu sikurse u përmend më lart dhe në Shqipëri hyjnë medikamente të paregjistruara dhe të falsifikuara, të cilat kanë një probabilitet të lartë për toksicitet dhe pavlefshmëri.

Keni një informacion se cilat ilaçe deri më tani janë hequr nga tregu farmaceutik?

Ilaçet të cilat janë hequr nga tregu shqiptar janë kryer me rekomandim të EMA (Agjencia Europiane e Barnave). Disa nga barnat të cilat janë hequr së fundmi janë: Desloratadina Alvogen, Ketokonazoli tabletë, Calcitonina spray. Desloratadina trajton sëmundjet alergjike, ketokonazoli është antimukotik dhe trajton mykun në organe të ndryshme dhe calcitonina spray trajton osteoporozën. Këto ilaçe janë tërhequr nga tregu për shkak të efekteve të padëshirueshme të cilat shfaqin në organizëm. Duke bërë raportin midis përfitimeve dhe dëmit që ato bëjnë në organizëm është gjykuar që të tërhiqen nga përdorimi. Një tjetër direktivë e Agjencisë Europiane të Barnave vjen së fundmi për barnat e prodhuara nga Pharmaceutics International Inc., me qendër në Shtetet e Bashkuara nuk duhet të jenë më të disponueshme në Evropë, me përjashtim të Ammonaps (fenilbutirrate natriumi), i konsideruar si i domosdoshëm për shëndetin publik. Rekomandimi me qëllim parandalues është formësuar nga Komiteti i Barnave për Përdorim Njerëzor (CHMP) në përfundim të një rishikimi, ku dolën disa probleme nga ana e kompanisë lidhur me Praktikat e Mira të Prodhimit (GMP), edhe pse nuk ka prova për defekte në asnjë nga barnat në dëm të pacientëve. Si kjo dhe shumë rekomandime të tjera vijnë dhe bëhen me dije nga EMA.

Ruajtja e ilaçeve

Kur ne blejmë një medikament ta kontrollojmë që kutia ose ambalazhi të mos jetë i dëmtuar, të mos jetë me lagështi dhe aq më pak të jetë e hapur. Ilaçet në kushtet e shtëpisë duhet të ruhen me kujdes.

Së pari, duhet të qëndrojnë të vendosura në vende ku nuk mund të arrihen nga fëmijët. Kurioziteti dhe dëshira për të eksploruar objekte të reja në këto raste mund të jetë i rrezikshëm.

Së dyti, sipas kategorisë së tyre duhet të ndahen në medikamente që ruhen në kushte normale, temperaturë deri në 25 gradë celsius, ka ilaçe të cilat kërkojnë kushte ruajtjeje deri në temperaturën 8 gradë celsius, të cilat mund të ruhen në frigorifer.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...