Published On: 17 Janar, 2016

Trembëdhjetëvjeçare nuse

  • Remzije Ibrahimi u desh që me qumështin e saj të gjirit t’i ushqejë në të njëjtën kohë dy fëmijë të vegjël, djalin e saj të parë, Tahirin, dhe vëllanë prej babës, Isakun, nëna e të cilit ishte e sëmurë dhe rrezikonte të mos mbijetonte.

Rrallë kund në botë mund të ketë ndodhur, ose edhe askund fare, që një motër e martuar ta ketë ushqyer me gjirin e saj një vëlla më të ri.

Remzije Ibrahimi e kishte bërë këtë sakrificë, duke e lënë keq herë-herë edhe djalin e saj, Tahirin, që ishte fëmija i parë

Remzije Ibrahimi ka hyrë në të 83-at. Kur u martua, para 70 vitesh, ende nuk i kishte mbushur trembëdhjetë vjet. U rrit te burri, Shukriu, i cili duke e ditur moshën e saj, u kujdes fort për nusen. Fëmijën e parë e lindi si 16-vjeçare, për të vazhduar edhe me nëntë të tjerë, katër djem e gjashtë vajza dhe sot ajo është nënë, gjyshe e stërgjyshe e 111 djemve e vajzave, nipave e mbesave dhe madje edhe e stërnipave e stërmbesave.

Kur ndalet dhe e kujton gjithë këtë rrugëtim 83-vjeçar, në pasdarkat e netëve të dimrit, nuk ka se si mos të niset nga vendlindja e saj, Lipovica e babës Rexhep Sylejmani, ku i bëri hapat e parë dhe ku u rrit jetime. Fati i saj e deshi që Remzija të kujdeset edhe ajo për jetimë prej moshës 19-vjeçare, kur i vdes kunati dhe i lë pas vete dy fëmijë të moshës dy dhe katër vjeç. Disa ditë i ishte dashur të kujdesej edhe për vëllanë e vogël prej babait.

Dhimbjet e Remzijes

Bashkëshorti i saj, Shukriu, i kishte thënë që qumështin e gjirit ta ndante mes djalit të saj të parë, Tahirit dhe vëllait, Isakut. Madje, ndonjë ditë edhe e kishte lënë keq Tahirin, për hir të Isakut. Nëna e Isakut, njerka e Remzijes, ishte e sëmurë dhe fëmija i mikut nuk mund të lihej të vdiste për ushqim, derisa ajo ta merrte veten. Rrallëkund mund të ketë ndodhur, ose edhe hiç askund, që një motër e martuar ta ketë ushqyer me gjirin e saj një vëlla më të ri. Derisa jetoi në Muçibabë, një fshat që simbolizon vuajtje e dhembje për gati të gjithë banorët e tij, e veçmas për gratë, lakmonte shumë të kishin një shtëpi dykatesh në Gjilan. “Sa herë që vinim në qytet me plakun tim, i thosha a do të kemi ymër të bëjmë edhe ne një shtëpi si këto”. Jo për shkak të diferencës në moshë, por për respekt, burrin e saj e quante “plaku im”.

Tani familja e saj kanë tri shtëpi tre e katër katesh në Gjilan, por dhimbjet e Remzijes janë të shtresuara në disa kate më shumë. “Sa jetuam në Muçibabë e bartja ujin me kënata e bucela nga kroi që ishte më shumë se një kilometër larg prej shtëpisë. Të njëjtën rrugë e bëra disa vite rresht, madje edhe nga dy-tri herë në ditë, derisa u shpërngulëm në Gjilan. Plaku më kishte porositur të pushoja gjatë rrugës, sepse pesha e rëndë t`i këpuste krahët, por unë jo gjithmonë bëja pushim. Ngutesha të kthehesha në shtëpi sa më shpejt, sepse më prisnin punë të tjera”, rrëfen ajo.

Ishte gruaja më fisnike në fshatin e zhytur në varfëri

Remzija ishte gruaja më fisnike në këtë fshat të mbytur në varfëri. Shtëpinë dhe fëmijët i mbante të pastër. Për magje, nuk ia shkonte kush, ndonëse ishte rritur jetime dhe ishte martuar fëmijë. Asgjë nuk linte mangu. Edhe punët e fushës i bënte më së miri. “Kisha aq vullnet për punë sa që një arë me misër më dukej pak për ta prashitur për një ditë”. Për punë nuk ua lëshonte udhën as burrave. Puna e ka mbajtur atë, por edhe e ka dërmuar. Sot ndien dhembje në krahë e duar. /Kosovasot/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...