Published On: 19 Korrik, 2016

TRADITA, PATRIOTIZMI DHE POEZI

  • (Dan Gashi, Atje ku më njohin zogjtë, Amanda Edit, Bukuresht 2016)

Daniel Marian

Në një botë të komplikuar, gërshetimi i përshtatshëm i elementeve që kanë vlerë, mund të përcaktojë gjendjen që faktikisht është e nevojshme dhe e domosdoshme. Vlera humane e prurë në rang të lartë, nëpërmjet reflektimit hapësinor dhe kohor, është një pëlhurë e qëndisur në mënyrë fine me magjinë e fjalës. Këtu jemi duke e gjetur Dan Gashin, në një përplotëni të vetëdijes së çliruar dhe të kapshme me një qartësi të plotë.
Poeti dhe piktori shqiptar inkuadrohet në peizazhin e gjerë të mjeshtërve të bindur dhe gjithmonë bindës, se në në asnjë rast nuk mund të harrojnë rrënjet e veta, Kosovën dhe atdheun mëmë, Shqipërinë, megjithëse poeti kaherë ndodhet në rrugët e mërgimit, në Gjermani.
Kështusoj, shquhet tema kryesore dhe me një rëndësi të madhe për të cilën autori meriton respektin e kombit shqiptar: „Buzë Drinit të Bardhë,/ Vrapoj përmbi kalë/ Kërcasin patkonjtë./ Përmbi gur e zallë./ Shelgjet plot me hije/ Për mrize bagëtie,/ Thuprra plot me gardhe,/ Për ara e livadhe,/ Për të rrethuar hambarë,/ Rakita plot fije,/ Shlegjeve me hije,/ Vera sa ka ardhur,/ Buzë Drintit të Bardhë. (Brigjet e Drinit të Bardhë)
Ka vend një identifikim magnetik siç mund të thuhet, me vendet dhe ngjarjet e ngjara në një kohë të reagimit të lartë, tashmë e regjistruar në faqet e përjetshme të historisë:
„Te një lis i vjetër,/ Tek Rrasat e Krypës/ Vit për vit aty/ Ndizen qirinjtë e dritës./ Në Ujz të Drinit të Bardhë,/ Në vitet trembëdhjetë/ te Rrasat e Krypës,/ Tek guri i Shenjtë.// U dyndën barbarët,/ Vranë plot shtatëdhjetë./ Në Ujz të Drinit të Bardhë/ tek Rrasat e Krypës,/ Aty vit për vit,/ Ndizen qirinjtë e dritës/ te Kullat e Gashit,/ Në Ujz të Drinit të Bardhë.// Ia behën barbarët,/ Nga Karpatet të ardhur/ Edhe fëmijët e djepit/ i masakruan e vranë… / Në Ujz të Dardanisë,/ për nder të Shqipërisë.” (Te Kullat e Gashit)

dangashi5
E vështirë është rruga e mërgimit, me plot të panjohura, por gjithmonë e prekur në brigjet e kujtimeve: „Shikoj rreth e rrotull,/ Një dhomë të panjohur,/ Një dritare të vogël/ Dera karshi saj…// Pranë dritares zogjtë,/ Këndojnë papushuar/ Ciu-ciu e ikin/ Duke fluturuar/./ Vallë sa mos më njohin,/ Se këtu jam i huaj… (Mërgimi). Kurse regjistri i ndjenjave të lansuara, bëhet domosdoshmëri për vetë qenjen, permanentizohet dhe është e dukshme nga të gjitha pikëshikimet.
Konskeuenca vepron si ligji i parë ekzistencial i fizikës, metafizikës, ekstrafizikës, metamorfizikës, intrafizikës: „Nëse ke dëshirë, hape dritaren,/ Shikojhe fushën se është bërë nuse,/ Lexoje kopshtin tënd, lloj-lloj ngjyrash,/ Se lulet kanë çelë edhe për ty.// Drini i Bardhë udhëton pa pushuar,/ Tingujt e valëve lëngëzojnë si piano,/ Mbi Urën e Fshejtë kalojnë të gjitha ngjyrat./ Retë e bardha prekin majat e Pashtrikut./ Dhe na sjellin freskime e frymëmarrje… (Peizazh)
Imagjinata nëpërmjet filtrit të ndjeshmërisë bëhet e kuptuar përtej të gjitha dimensioneve. Ajo shndërrohet në një spektër të papërfshirë! Ma merr mendja se mu këtu mund të inkuadrohet guximi shqiptar i reflektuar në vargjet e poetit kosovar nga Gjermania, tashmë i rikënduar nga Baki Ymeri edhe në gjuhën rumune.

BIO-BIBLIOGRAFI

Dan Gashi u lind më 18.01.1947 në Gjakovë (Kosovë). Pasi i kreu mësimet fillore dhe te mesme në vendlindje, i detyruar nga kushtet e vështira ekoneomke, në mars të vitit 1969 emigron në Erlangen të Gjermanisë. Në këtë kohë fillon mësimin e gjuhës gjermane. Punon fillimisht në Erba Erlangen, dhe pastaj në ndërmarrjen botuse „Pestalozzi Verlag”, në Erlangen, gjë që e afron me shumë me letërsinë dhe pikturën. Gjatë kësaj kohe takohet e njihet me shumë bashkatdhetarë që e bëjnë jeten e vështire të emigrantit. Ndjek nga afër veprimtaritë e tyre, sidomos ato kulturore e sportive, dhe merr pjesë gjallërisht në to, duke u miqësuar njëherësh edhe me shumë veprimtarë të kulturës dhe artit gjerman.

Më 1973 nis të merret seriozisht me pikturë dhe poezi. Dorëshkrimet e shumta që i ruan me kujdes, janë dëshmi e gjallë e kësaj pune krijuse. Po në atë vit vendoset në Baden-Baden të Gjermanisë. Në shkurt të vitit 1973 fillon punë në Daimler-Benz Werk-Gaggenau, ku ka punuar mbi 35 vjet. Gjatë viteve 70-80, aktivizohet në grupe folkorike me karakter kombëtar, në disa qendra të Gjermanisë, Francës dhe Zvicrës. Në vitet 80-90 i përkushtohet më shumë çështjes kombëtare duke ndihmuar drejtëpërsëdrejti Kosovës së okupuar.

Angazhimi i tij krijues përfshin lëmi të ndryshme: Art, kulturë, sport. Krijimtaria e tij është mjaftë e pasur. Përveçse merret me poezi e pikturë, Dani ushtron suksesshëm sportin e karatesë, ku viteve të tetëdhjeta fiton shkallën e parë: (Dan)Karate. Eshtë fitues i disa çmimeve dhe i nderimeve të tjera. Pjesëmarrës i mbi 40 ekspozitave, Nacionale dhe Internacionale në pikturë, në Gjermani, Europë dhe Kosovë. Eshtë anëtar në kryesinë e Galerisë Zeit-Kunst-Baden-Baden (Gjermani). Dan Gashi fillimet letrare në letërsinë shqiptare i ka në vitet e 70-ta. Vepra e parë e D. Gashit me poezi mban titullin “Atje ku më njohin zogjtë” (Jeta e Re, Prishtinë 2011). Një vit më vonë, në kuadrin e të njëjtës Shtëpis Botuese boton librin “Dort warden mich die Vogel erkenne”. Dan Gashi krijoi një traditë të re në artin shqiptar në Gjermani. Krijus me individualitet të spikatur, ai krijoi një model të ri vjershërimi e pikturimi, në problematikë dhe mjeshtëri, duke përbashkuar filozofinë krijuse popullore te traditës me atë moderne. Veprimtaria jetësore dhe krijimtaria e tij artistike na bëjnë të ndihemi me dinjitet përballë botës së cilivizuar. Dan Gashi jeton dhe vepron në Baden-Baden të Gjermanisë.
MALURILE FLUVIULUI DRINA ALBĂ
(Brigjet e Drinit të Bardhë)

Pe buza Drinei Albe
Alerg pe cal
Potcoavele se bat cu caldarâmul
Peste pietre și nisip.
Sălciile pline de umbră
Pentru turmele de oi,
Snop de nuiele pentru garduri,
Pentru pământ și livezi,
Pentru a croșeta hambare,
Răchita plină de fire,
Sălciilor cu umbre,
Vara tocmai le-a venit,
Pe buza Drinei Albe.*
_____
*Fluviu între Albania și Kosova

ANOTIMPURILE VIEȚII
(Stinët e jetës)

Precum soarele primăverii,
Mereu voi ține minte,
Sofra* dimineții,
Scaunele cu un picior,
Un ulcior cu lapte,
În inima sofrei,
În jur copii,
În mijloc iubirea.
______
*Masă rotundă

PENTRU ACEST PĂMÂNT
(Për këtë tokë)

Kastriotul, Rege al Albaniei,
A apărat onoarea omenirii,
I-a întros Kruiei frumusețea,
Albaniei, mândria.
Bogdanul din Hasi i Thate
A zis clar,
Că aici este Albania.
Suntem strănepoți a lui Bardhyli,
A Teutei și Iliri
Pentru acest pământ, pentru glie,
Pe Steagul nostru ne-am închinat,
Pentru Drapelul nostru național,
Luptă vitejii albanezi.
Tare cu pană a luptat Naim Frashëri,
Pashko Vasa, Ismail Qemali,
Çerçiz Topulli și Avdul Frashëri,
Sulejman Vokshi și Dukagjini,
At Gjergj Fishta, Gurakuqi,
Idriz Seferi, Bajram Curri,
Azem Bejta și Shote Galica.
Generație dipă generație vitejii noștri,
Pentru libertate și demnitate națională.

AMANETUL*
(Amaneti)

Cetățile noastre sunt de piatră,
Cu frânghii în jurul zidurilor,
Pentru a apăra onoarea și steagul,
Odaia bunicului cu ogeac,
Cu ferestre spre soare.
Multe lucruri tata mi-a spus,
În Odaia bărbaților,
Cu vocea lăutei,
Amanet îți las ție, fiule,
Nu zădărnici lumina Domnului,
Nu călca pâinea dumitale,
Nu trăda credința altuia,
Că pe veci vei rămâne-n întuneric.
Fii fidel sinei tale, fiule,
Viața des este nemiloasă,
Nu te face mare pe tine prin cuvinte,
Fii deștept și viteaz când trebuie,
Poartă în suflet iubirea
Cu ea croșetează minunea,
Iubește patria, apără libertatea,
Dacă le ții minte aceste cuvinte,
Vei fii albanez al lumii libere.
_____
*Amanet în albaneză are sens de
Poruncă

NAIM FRASHËRI*

Naim poetul, fiul neamului,
Opera ta a străluminat tare,
Flori de primăvara,
Inspirații pentru veșnicie,
Ai avut știința și iubirea,
Doar pentru om și omenie,
Opera dumitale este un dar,
Pe carel ținem în abecedar!
___
*Poet clasic național

LA CULELE LUI GASHI
(te Kullat e Gashit)
(Masacra din Ujzi, 1913)

La un stejar bătrân,
La Lespezele Sării*
An după an
Se aprind candelele luminii.
La Ujz al Drinei Albe,
În anii 1913
La Lespezii Sării,
La Piatra Sfântă.

Au venit barbarii**,
Au ucis șaptezeci.
La Ujz al Drinei Albe
La Lespezele Sării,
An după ani acolo,
Se aprind lumânările luminii
La Culele lui Gashi,
La Ujz al Drinei Albe.

Au ajuns barbarii,
Din alţi munţi veniți
Și pe copii din leagăn
I-au măsăcrat mișelește…

În anii 1913,
Șaptezeci de martiri,
În Ujz al Dardaniei,
Pentru onoarea Albaniei.
______
*Te Rrasat e Krypës
** Hoardele sârbe

LA PRIZREN
(Në Prizren)

Pe străzile orașului,
Lângă Bistrița, peste Pod,
În fața Ligii Albaneze,
Înconjurată cu flori și Steaguri.

Aici a vorbit istoria,
Bărbații viteji ai noștri
Și-au dat cuvântul de onoare*,
Și-au apărat onoarea
Demnitatea Națională.
____
Pentru Cuvânt de Onoare albanezii
folosesc sintagma Besa

PRIETENIE GREȘITĂ
(Miqësi e gabuar)
-comunismul a fost adus cu violență
pe pământurile albaneze-

Am legat prietenie,
Cu un prieten greșit,
Fusese o legătură urâtă, dar…
Ne era gata-nfăptuită…
Trăiam fără glas, fără urechi,
Ni l-au dat ca un bacșiș,
Precum șarpele sub piatră am stat,
Am țesut vise pentru Libertate,
Încât și piatra a crăpat.
Cerul nu s-a mai văzut,
Soarele nu a mai râs,
Lumea n-avea voce,
Prietenie greșită,
Ne-au dat.

DOLIU ÎN SAT
(Zi në katund)

Când se smulge cuiul,
Se dărâmă gardul,
Când nu se lucrează lotul,
Se seacă hambarul,
Când arde pădurea,
Se otrăvește fluviul,
În doliu se acoperă
Întreg satul…

PLECAREA DIN LOCUL DE NAȘTERE
(Largimi nga vendlindja)

Soarele dimineții tocmai s-a ivit.
Martie, Primăvara a pornit.
În odaia culei, masa întinsă,
Nimeni nu se apropie ca odinioară,
Mamei îi tremură inima și mânile,
Tata stă așezat la o parte,
Suge tutun și nu spune niciun cuvânt.
Ogeacul culei scotea fum,
Negura cămpiei a devenit plapumă
Tăcea Bali, câinușul meu,
Tăceau pereții casei…
În vetrele vechi ai Dardaniei.

VIAȚA ÎN POEZIE
(Jeta në poezi)

Am scris poezie
Pentru multă iubire
Un pic pentru vaiete,
Mai puțin pentru plângere.
Sufletul națiunii să se unească.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...