Published On: 22 Mars, 2016

Tradhtia e Enver Hoxhës

 

Mukja, ishte ngjarje kthesë ne historinë tonë kombtare, te viteve te Luftës Nacional Çlirimtare. Ne vorbullën e Luftës se Dytë Botnore, nacionalistët demokratë shqyptarë, me qendrimin e tyne idealist dhe parimor per Shqypninë Etnike, veç te tjerash, ngriten zanin te nënkuptohej edhe ndryshimi i kufijve politikë nga ndamja e pa drejtë e vjetit 1913.

Prof. Dr. Eshref Ymeri thotë: “simbas Fjalorit enciklopedik Rus. Botim i Akademisë se Shkencave te Rusisë Snkt – Peterburg, 1896, f. 359. Se: Sipërfaqja e Shqypnisë ashtë 134.000 km2”. (1).

Ne veren e vjtit 1943, kur lufta ishte ne zenitin e saj dhe Italia ishte gati per kapitullimin e pritshëm te 8 shtatorit 1943, lindi si nji domosdoshmëri e situatës Fenomeni i Mukjes per te gjithë patriotët, pavarësisht nga bindjet politike, te arrihej bashkimi, per t’iu kundervnue nazizmit, ma te fortë dhe ma te organizuem ushtarakisht. Por a mund ta pranonin komunistët bashkimin, a mund ta pranonin serbët bashkimin e shqyptarëve?… Fatkeqësisht Nacionalistët shqyptar nuk e njihnin komunizmin… i cili kerkonte ta kthente kët levizje ne luftë civile.

Historiani Amerikan E. Jacques citon: “Ne prill te vjetit 1943, ne Shqypni hyni nga Greqia nji emision komando britanikë, i kryesuem nga koloneli Nil Meklin. Ne korrik 1943 ky mision anglez organizoi ne Mukje, afer Tiranës, nji konferencë te perbashkët, ku moren pjesë 12 udheheqës nga te dy grupet. mbas nji debati u arrit nji marrëveshje…” (2).

Abaz Kupi, si anëtar i kryesisë se Frontit Nac, Çl. kerkoi lidhjen e nji aleance politike ushtarake me Ballin Kombëtar (si duket kishin komunikue me kolonelin Nil). Kerkesa e tij u miratue ne mbledhjen e 9 korrikut 1943. Takimi i perfaqësuesve u ba ne Tapizë (rrethi i Krujës) më 26 korrik. Ma pas bisedimet u banë ne Mukje nga 1 deri ne 2 gusht 1943. Fronti Nac. Çl. perfaqësohej nga: Ymer Dishnica, Jahja Çaçi, Mustafa Gjynishi, Myslim Peza Abaz Kupi, Stefan Plumbi, Haki Stsërmilli, Omer Nishani, Gogo Nushi, Behar Shtylla, Shefqet Beja, Sulo Bogdo. Kurse Balli Kombëtar perfaqësohej: nga Mit’hat Frasheri, Hasan Dosti, Thoma Orogollai, Skënder Muço, Nexhat Peshkopia, Isuf Luzaj, Vasil Andoni, Halil Meniku, Ismail Petrela, Rauf Fratari, Hysni Lepenica, Kadri Çakrani. Delegacionet i kryesonin: Ymer Dishnica dhe Mit’hat Frashëri. Punimet filluen me 8 gusht 1943.

Mbledhja e Mukjes synonte bashkimin ne luftë te forcave politike shqyptare, perkrah aleateve te medhenjë, Anglisë , SHBA dhe ish Bashkimit Sovjetik. Luftë per zbatimin e njohun botnisht te vetëvendosjes se popujve, te garantuem nga Karta e Atlantikut. Forma e regjimit do te percaktohej nga vetë populli mbas luftës; krijimi i nji organi te perbashkët me emrin “Komiteti per shpetimin e Shqypnisë”, me kryetar Hasan Dosti dhe sekretar Mustafa Gjynishi, i cili do te drejtonte luftën dhe vendin deri ne formimin e qeveris së rregullt mbas zgjedhjeve te pergjithshme, fill mbas mbarimit te luftës. Zgjedhja e këtij komiteti si organ pluralist, u ba me 6 perfaqësues nga secila palë. Mirëpo, gezimi per arritjen e kësaj marrëveshje historike ne interes te luftës se popullit shqyptar, U shue shumë shpejtë. Enver Hoxha nën ndikimin e emisarëve jugosllavë, e hodhi poshtë marrëveshjen. Ky qendrim i udhëheqjes së PKSH ishte (tradhti kombëtare) goditje e madhe kunder bashkimit te shqyptarëve, te nji Shqypnie Etnike.

Tash le te shohim z. Ylli Polovina, nepërmjet artikujve te botuem kohen e fundit ne gazetën “LLYRIA”, se si ai i shtron rrugen Enver Hoxhës: Dy figura te PKSH, Enver hoxha dhe Miadin Popoviçi ne Vithkuq te Korçës dhe Ymer Dishnica si kryetar i perfaqësis se Levizjes Nac. Çl. Ne konferencën e Mukjes. Ylli Polovina shkruen: Ymer Dishnica ashtë teper kambëngules ne verejtjet e drejtpërdrejta qe i bëlan Enver Hoxhës per nji ngathtësi te madhe te tij, ne mos edhe përtaci mosaktiviteti te shfaqur dukshëm. Theksojmë se Shafingo (Y. D.) nuk raporton per bisedimet me Ballin Kombëtar … por merret me strukturat e PKSH … Ai kje dërgue me mision te realizonte bashkimin me (B.K.) dhe jo ta sabotonte, dhe aq ma pak te mos e kryente. … Doemos, me kët kurs, bashkimi me Ballin, me kushtet e përcaktueme nga Kominterni, ishte edhe Enver Hoxha si dhe “eminenca gri” e PKSH-së, Miladin Popoviçin… Italianët me te diktue grumbullimet e komunisteve, monarkistëve dhe Ballistëve, nderhynë me forcën e trupave ushtarake per t’i shpërnda. Per Ylli Polovinën. Kjo do te thotë se deri ne fund te korrikut 1943 BK nuk ka krye asnji pakt te hapët apo te msheftë me pushtuesin. … Te gjithë kta krena nuk kanë asnji çetë te tyne, kta nuk kanë zbrazur asnjë pushkë kundra pushtuesit”. (3).

Adriatik Alimadhi shkruen: “… Balli Kombëtar tue luftue kunder pushtuesit, ne Tiranë, ne Gjormë te Vlonës, ne Ruzhdie, ne Berat, ne qarkun e Korçës, ne Reç te Shkodrës, Mallakastër, Lushnjë, Elbasan e ne te gjithë Shqypninë, pa marrë parasysh fuqinë e anmikut… Per kët arsye deri ne vjetin 1943 degjohej vetem pushka dhe penda e Ballit Kombëtar”. BK lindi ne shtepinë e Lumo Skendos, ne prill 1939, te nesërmen e pushtimit te Shqypnisë nga Italia. Kshtu partia e Mit’hat Frashërit u skalit si krijesë pa moshë ne zemrat e shqyptarëve, kjo ashtë patrotizma e vërtetë e shqyptarizmit. “Partia e jonë ashtë Shqypnia”. La testament shërbestari i Shqypnisë. (4)

Ju z. Polovina vazhdoni te mohoni luftën e BK. me keq se Enver Hoxha, qe villte vrer kundra nacionalizmit.

Shikojmë prapë Ymer Dishnicën, se mesa autoritet te madh komunikon me Enver Hoxhën. “Praktikisht kemi kenë te shkëputun, asnji raportim serioz ose ndonji letër me hollësi permbi punët qe ngjanë andej e po ngjasin. Letrushka kemi marrë boll, te fala plot, por asnji leter pune. Ku janë traktet e shtabit, ku janë shkrimet per gazetë, si nga ti, si nga Lame Kodra”. (Shihni, Ymer Dishnica nuk “fal”.) Enver Hoxha thotë: Ai kje dërgue posaçërisht per marrëveshjen me Ballin Kombëtar, jo per te drejtue PKSH-në ne territorin kryesor te vendit.

Persëri Ymeri u shkruen: Kerkon t’i shkundë nga dremitja dy arinjtë ma te fortë, me heshtjen e vazhdueme te Hoxhës dhe Popoviçit. Çfarë fshehin ata? Me 1 gusht 1943 u përpilue procesverbali… Balli Kombëtar rreshtohet si protagonist i parë, Keshilli Nac. Çl., jo vetem i dyti, por emnohet vetem si organizatë. Ja edhe çeshtja kyç: Ne diskutimet, dy gjana na ngaterronin: e para qe Shqypnia Etnike dhe e dyta ideja e Hasan Dostit, qe duhej shpallun indipendenca. Ymer Dishnica informon Hoxhën: “Ndalesën e Shqypnisë Etnike e kapërcyem me nji formulë, as femer as mashkull”. Mukjen ne e morem per nji gja formale, aty shkuem per t’ia hedhur njani tjetrit, edhe per te marrë epersinë totale. kjenë tre shumë te fortë ne lakmi, pushteti dhe njikohësisht i mangët per te mbledhur konsensus te gjanë popullor, Ahmet Zogu, Mit’hat Frashëri, Enver Hoxha ishte akoma nji hiçmosasgjë. Ata u nisen nga pika e vdekur e mos dialogimit, vetem prej trysnisë së nderkombëtarëve. Ne konferencë u diskutue dhe çeshtja e Kosovës dhe u kërkue qe ajo te zgjidhej mbi parimin e vetëvendosjes se popujve, ne bazë te Kartës se Atlantikut, siç mendonte edhe M. Gjynishi (Tafari) dhe K. Tashko (Dinoja).

“Disa nga perfaqësuesit e Naç. Çl. Gjatë takimeve me perfaqësues te “BK” shpreheshin se: “ashtë megallomani te pretendojmë Kosovën”. “Nuk e duem Kosovën, se na e ka falë anmiku”. “Po te kerkojmë Kosovën, bahemi edhe ne si Mustafa Kruja, sepse edhe Musta Kruja kerkon Kosovën” shprehet Gogo Nushi. Ndersa Ramiz Alia e persërit mbas 46 vjetëve ne vjetin 1989 thotë: “Ç’na duhet Kosova, ne kemi hallin e Shqypnisë”. (9)

Marrëveshja e Mukjes ishte goditje e interesave Jugosllave per Kosoven si dhe synimeve Jugosllave ndaj Shqypnisë; çeshtja e pushtetit, pra frika e komunistëve se pushteti mund te ndahej me forcat nacionaliste properëndimore dhe demokratike; duhej prishja e marrëveshjes se Mukjes, qe t’i hapej rruga plotësisht vendosjes se regjimit komunist ne Shqypni dhe futjen e saj ne orbitën e lindjes komuniste.

Enver Hoxha thotë: Marrëveshja e Mukjes : Ajo ne thelb ishte nji marrëveshje “kurthi” e Ymer Dishnicës mes delegacionit te Ballit Kombëtar. Doktori firmosi per Shqypninë Etnike, pa marrë asnji miratim nga KQ i PKSH-së apo prej Këshillit Nac. Çl. Periudha 6-9 gusht 1943 ashtë kyçi per te kuptue fillimin e Luftës Civile dhe per t’u tallur me emërtimin Nac Çl., duhej patjetër te ktheheshin ne bisedime me BK. per nji riformulim te ri te paktit. Vendi i mbledhjes së re u caktue fshati Orenjë i Çermenikës per te dy palët. Veterani Isuf Luzaj me katër(4) kolegë te tjerë, ne 14 gusht shkuen ne vendin e përcaktuem te takimit. Priten atje 4 ditë te tjera tue shpresue ardhjen e dergatës komuniste, por ata nuk erdhën. (5)

Per qendrimin agresiv ndaj BK, qe nxitës Vukmanoviç Tempo, i dërguemi i ri PKJ., qe mbeshtetëj te Miladin Popoviçi, fuqia e te cilit në PKSH e kalonte shumë herë atë te Enver Hoxhës. Komiteti per Shpetimin e Shqypnisë, me anë te Proklamatës se tij , i bani te njohur popullit shqyptar dhe Aleateve vendimet e Mukjes per nji Shqypni Etnike.

Enver Hoxha ka pergatitë “kurthe” te pastrimeve brenda partisë ne dy konferenca brenda 13 vjetëve: Konferenca e Mukjes dhe konferenca e Tiranës 1956, ne te parën z. Ymer Dishnica dhe ne te dytin Vandush Vinçani. Le t’i shikojmë: Ymer Dishnica nga Mukja, i drejtonte replika te ashpra Enverit dhe Sejfullajt ne Vithkuq te Korçës dhe pa pyet udheheqjën e PKSH firmosi me perfaqësinë e Ballit per Shqypnine Etnike, (6).

(Enveri ne prapaskenë) Prej ktej filloi “kurthin” (“sëpata”e Miladinit) per pastrimin brenda partisë dhe luften vlla’vrasëse. Ndërsa “kurthi” i dyte drejtohej nga Nexhmije Hoxha, nepërmjet ndihmësit te saj Vandush Vinçani, ky hapi konferencën e 56-s, qe “tregoi se udhëheqja e partisë ishte kthye ne nji aristokraci te komunistëve dhe se po shpërdoronte pushtetin … Ateherë te gjithë delegatët e moren fjalën e Vandush Vinçanit… Prej se cilës burojnë spastrime te pergjakshme”. Sa per dijeni, kjo ashtë temë tjeter. (7).

Kur u nënvizue Shqypnia Etnike, Miladin Popopviçi tha: “do fillojmë nga sëpata dhe jo te bajmë lidhje me qentë; pastaj Skipëri Etniçka-jeben Timajka”. (Shqypni te qifsha nanën). (8).

Kshtu Miladini dhe E. Hoxha filluen te kercënonin tinëzisht dhe te vrisnin pabesisht njanin mbas tjetrit. Ata organizuen vrasjen e Shyqyri Pezës, qe Miladini e urrente…, deri ne vrasjen e Mustafa Gjynishit, te Dum Allës, te Rexhep Mezinit etj. (po aty f. 588).

Pra, siç shihet, Miladini, Enveri dhe pasuesit, frikësoheshin nga BK, si nji konkurrent potencial.

Pjerin Ndoci's photo.
 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. xhavit thotë:

    Qeni i keq ta bjen Ujkun ne torishte -Aiishte Ever Hoxha me Miladin PopViqin !

    Përgjigjiuni
    Pelqej(3) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...