Published On: 22 Shtator, 2016

Tradhtia e Bujar Bukoshit ndaj Ahmet Krasniqit dhe luftës

 • Kush ishte komisari politik i Fatos Nanos, i cili urdhëroi FARK-un për mbylljen e qendrës stërvitore në Papaj (5)

Shkruan: Shefqet Jashari – Strofci

 

 1. Argatët e Xh. Halitit në krye me H. Thaçin, pasi e shkatërruan Shtabin e Zonës së III Operative të Rrafshit të Dukagjinit dhe krijuan armiqësi mes Tahir Zemës dhe Ramush Haradinajt, kërkuan takim në Tiranë me Bujar Bukoshin dhe Ahmet Krasniqin.

Takimi zgjati disa ditë me ndërprerje, dhe, si përfundim i atyre bisedimeve, Bukoshi doli me një komunikatë se Qeveria e Kosovës nuk e ka krijuar FARK-un dhe se përpos UÇK-së nuk ka kurrfarë forcash tjera ushtarake.

Me këtë deklaratë, Ahmet Krasniqit iu bë tradhtia e parë publike nga Kryeministri i Kosovës Bujar Bukoshi, i cili, në vend se ta njoftonte opinionin për Marrëveshjen e Osllos apo ta lejonte Ahmet Krasniqin të flas për atë marrëveshje, pasi që u pa se Marrëveshja u shkel nga forcat kundërinstitucionale, dhe se nuk kishte pse ta ruante më si sekret ushtarak, ai krijoi huti dhe përçarje edhe në forcat e shëndosha kombëtare, të cilat ishin në dijeni të arritjes së marrëveshjes së Osllos në mes Ahmet Krasniqit dhe Adem Demaçit, që parashihte që dy subjektet ushtarake : UÇK-ja dhe Ministria e Mbrojtjes do t’i formojnë Forcat e Armatosura të Republikës së Kosovës(FARK-un) që do të përbëheshin nga UÇK-ja (njësi operative të FARK-ut), Aviacioni Luftarak, Mbrojtja Territoriale, dhe njësitë e Ministrisë së Mbrendshme.

Forcat kundërinstitucionale të Kosovës në krye me Qosjen, morën detyra konkrete për pengimin e Ahmet Krasniqit dhe FARK-ut.

 Edhe LPK-ja, (të dyja klanet : klani i Xh. Halitit edhe klani i I. Kelmendit) e penguan punën e SHP të FARK-ut në Shqipëri nëpërmjet emisarëve të tyre, duke iu krijuar probleme të mëdha eprorëve të FARK-ut, që merreshin me logjistikë në Shqipëri, nëpërmjet Policisë Rrugore dhe Policisë Financiare, duke ua plaçkitur armatimin që e blenin në Shqipëri, apo e sillnin nga jashtë. Shpeshherë burgoseshin eprorët ushtarakë, rojet e Ministrisë dhe shoferët e kamionëve, që banin armë për FARK-un.

 1. Edhe forcat kundërinstitucionale të Kosovës në krye me Qosjen morën detyra konkrete për pengimin e Ahmet Krasniqit dhe FARK-ut. H. Hyseni luajti rolin e falltorit kur doli jashtë Kosovës me qëllim të bashkimit në veprim të të gjitha klaneve dhe individëve me ndikim që i përbënin forcat kundërinstitucionale, për pengimin dhe eliminimin e Ahmet Krasniqit nga skena politike dhe ushtarake të Kosovës.
 2. Ndërsa Gani Syla, njëri ndër argatët më të besueshëm të H. Hysenit,  dhe Shaip Bilalli ish – udhëheqës i Partisë së Prosperitetit të Maqedonisë, ia përgatitën një kurth të rrezikshme Ministrisë së Mbrojtjes, kur luajtën lojën e ndërmjetësit mes Ministrisë dhe tre tregtarëve me nënshtetësi turke, për lidhjen e një marrëveshjeje për blerjen e armatimit modern për njësitë operative të UÇK-së, në një vlerë prej 49 milionë DM.

Tregtarët e morën një kapare prej 8 milionë e 700 mijë DM. Sipas marrëveshjes armatimi duhej të dorëzohej në fund të korrikut 1998 Tahir Zemës dhe njësive të tjera operative të UÇK-së në Kosovë, por më vonë u kuptua se në fakt ajo marrëveshje nuk ishte asgjë tjetër përpos një kurth e ngrehur nga karrieristët e sëmurë për pushtet të LBDK-së, qëllimi i të cilëve ishte për ta penguar armatosjen dhe forcimin e FARK-ut, dhe të bëjnë përvetësimin (vjedhjen) e një shume të konsiderueshme të mjeteve që i kishte caktuar Qeveria e Bukoshit për Ministrinë e Mbrojtjes. Tregtarët turq i morën të hollat nga Ministria e Mbrojtjes, por armatimin nuk e dorëzuan, ndërsa Bukoshi, “hidhërohet” që Ministria ishte tradhtuar, dhe më nuk derdhi të holla për armatimin e njësive të UÇK-së.

Ndërsa, me tregtarët turq e angazhoj të merrej njeriu i tij i besueshëm që punonte në Përfaqësinë e Republikës së Kosovës në Shqipëri zotëri Kadri Balën.

Fatmirësisht, veprimtarë të dalluar të çështjes kombëtare dhe aktivistë të LDK-së, çdo ditë sillnin ndihma financiare dhe mjete ushtarake në Pjesën e SHP të FARK-ut në Tiranë, dhe në këtë mënyrë zbutej deri diku kriza financiare e FARK-ut. Duhet theksuar se Ahmet Krasniqi dhe SHP i FARK-ut çdonjërit që ka sjellë ndihma me vleftë prej 100 DM e deri në një milion e më tepër DM, apo valuta tjera i kanë regjistruar dhe i kanë dërguar në Bankën e Kosovës “Dardania” në Tiranë, dhe donatorëve iu kanë lëshuar vërtetime dhe falënderime për ndihmat që ia kanë sjellë Ministrisë së Mbrojtjes. Pra, mosrealizimi i marrëveshjes për blerjen e armatimit ishte tradhtia e dytë, pas asaj të Osllos, që ia bënë Ministrisë së Mbrojtjes dhe FARK-ut përfaqësuesit e LPK-së-UÇK-së dhe krerët e LBDK-së nëpërmjet Xh. Halitit & kompani dhe Gani Sylës dhe Shaip Bilallit & kompani.

Ahmet Krasniqi dha shembull konkret se shqiptarët duhet harruar mosmarrëveshjet, xhelozitë dhe hasmëritë që i kishin mes vete për shkak se ishin në luftë me Serbinë.

 Ahmet Krasniqi edhe pse ishte i vetëdijshëm se kundër tij dhe SHP të FARK-ut po bëhen komplote të rrezikshme, nuk e ndali veprimtarinë e tij për bashkimin e subjekteve politike dhe ushtarake të Republikës së Kosovës, duke u mbështetur në parimet e bashkëpunimit të ndërsjellë dhe vëllazëror, tolerancës, mirëkuptimit dhe tejkalimit të problemeve në mënyrë vëllazërore. Ai dha shembull konkret se shqiptarët duhet harruar mosmarrëveshjet, xhelozitë dhe hasmëritë që i kishin në mes vete për shkak se ishim në luftë me Serbinë. Kështu, ai, edhe pse ishte në dijuni se Halil Bicaj dhe Xhafer Jashari ishin nënshkrues të peticionit, që kërkonin dorëheqjen e tij nga Kryesi i Detyrës së Ministrit të Mbrojtjes, ndaj tyre pati qëndrim vëllazëror, kur u paraqitën në SHP të FARK-ut në Tiranë për sistemim. Ai, duke u mbështetur në traditën dhe trashëgiminë tonë kombëtare, se kur fillon lufta me të huajin, falen apo pushojnë hasmëritë, (ngatërresat, hidhërimet, gjaqet etj), Halil Bicën e caktoi Kryeshef të SHP të FARK-ut, duke u mbështetur në aftësitë dhe përvojën luftarake që kishte fituar në luftën serbo-boshnjake, ndërsa Xhafer Jasharin e caktoi Kryeshef të SHP të FARK-ut për Logjistikë dhe Zëvendës të Ministrit për logjistikë në bazë të aftësive profesionale që i kishte fituar gjatë shkollimit.

“Besën po ua jap se, pasi ta çlirojmë Kosovën, kurrfarë detyre udhëheqëse nuk do të marr për vete!”- i tha Ahmet Krasniqi Sami Lushtakut

 Ahmet Krasniqi nuk ishte prej atyre që heqin dorë nga synimet posa t’i u paraqitet pengesa e parë. Ai ishte një personalitet me karakter të fortë. Pengesat që i dilnin jo vetëm që nuk e dobësonin, por e forconin dhe e bënin më këmbëngulës në realizimin e qëllimeve madhore kombëtare. Kështu ai edhe pse mori urdhrin nga Nanosi për t’i mbyllur dy Qendrat e FARK-ut në Vuqidol dhe në Papaj, jo vetëm që nuk i mbylli këto qendra, por hapi edhe dy qendra të tjera në afërsi të Kukësit, në Kalimash dhe në Kolsh.

Se Ahmet Krasniqi nuk kishte synime karrieriste dëshmon fakti se ai pasi mori vesh për nënshkrimin e peticioneve në Dyzeldorf të Gjermanisë, ia ofroi dorëheqjen B. Bukoshit, por ai dorëheqjen e tij nuk e pranoi, pasi që ishte i vetëdijshëm se shumica e ushtarakëve do të kundërshtonin një vendim të tillë, sepse ai kishte ardhur në krye të Ministrisë së Mbrojtjes në mënyrë institucionale, me pëlqimin e përfaqësuesve (koordinatorëve) të grupeve ushtarake që ishin krijuar në shtetet e Evropës Perëndimore, të Kroacisë dhe të Sllovenisë, por ishte kundër çdo logjike të pranonte dorëheqjen e tij pas gjithë atyre sukseseve që i kishte arritur pas Marrëveshjes së Osllos. VIJON/SHQIPTARI.EU

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/pse-hashim-thaci-dhe-xhavit-haliti-pasi-shkaterruan-shtabin-e-zones-se-iii-te-rrafshit-te-dukagjinit-kerkuan-takim-me-bujar-bukoshin-dhe-ahmet-krasniqin/

 
Displaying 2 Comments
Have Your Say
 1. Respekt ma të madhë Zotni Shefqet Jasharin-Strofci,duke Ju dëshirue shëndet dhe jetë të gjatë dhe harmoniske në familje!
  Ju respektoj shumë.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(4) Nuk Pelqej(1)
 2. fery thotë:

  Kur ne nji takim kaq te rendesishem si ishte ai i Osllos ne te cilen ishte edhe ministri i mbrojtjes se Rep.se Kosoves, kolonel Ahmet Krasniqi , merre pjese edhe nji gjysemanalfabet si Adem.Demaqi ateher , zhvillimet e ngjarrjeve pase mbedhjes e deri te koha e nisjes se fushates ajrore te NATI-s por , edhe koha pase clirimit , epilog tjeter s ka patur mundesi te kete.Si krahasim.vetem po e permendi rastin Jugosllavia e cila u shkatrrue edhe pse ne krye te saje ishte ponjashtu nji gjysemanalfabet qe quhej Tito , i cili morri pjese ne gjitha takimet e rendesishme para krijimit te asaje krijese .Nuke jame i sigurte se mora shembull nji krahasim te pershtatshem por , gjithesesi personazhet e takimeve jane qe te dy gjysemanalfabet dhe niveli i tyre nuk pershtatet me detyrat te cilat parashtrohen para tyre sepse , ne te dy rastet u pa se keta gjysemanalfabet nuk ishin ne nivel te detyres .Jugosllavia e te parit me nuk egziston kurse Kosova e te dytit po ballafaqohet me probleme serioze edhe 17 vite pase mbarimit te luftes

  Përgjigjiuni
  Pelqej(11) Nuk Pelqej(5)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...