Published On: 10 Shtator, 2016

Tokë në këmbim të vizave! Qasje e pastër neokolonialiste

Evropa i ka lënë shtetasit e Kosovës pa mundësi për lëvizje të lirë drejt BE-së

 

Shkruan: Dr. Ardian Muhaj

 

Një presion i tillë neokolonialist ka dekada që nuk zbatohet as në Afrikë, megjithatë po zbatohet mu në zemër të Evropës, nga lobi prosllav evropian

Këto dy vitet e fundit Evropa është vërshuar nga një numër aq i madh refugjatësh, që arrin afërsisht në numrin total të popullsisë së Kosovës. Natyrisht këta refugjatë dhe emigrantë nuk janë evropianë si shqiptarët e Kosovës, por me origjinë kryesisht nga Azia dhe Afrika subsahariane. Megjithatë, Evropa i ka lënë shtetasit e Kosovës pa mundësi për lëvizje të lirë drejt BE-së, edhe pse kufijtë i ka pasur të hapur për këdo që do të dëshironte të përzihej me valën e refugjatëve. Deri edhe kinezë e bangladeshas kanë lëvizur lirisht nëpër korridoret ballkanike të kësaj fillim dyndjeje të re të popujve. Vazhdimi i regjimit të vizave për shtetasit e Kosovës, në këtë lëvizje të lirë të popujve, duket absurd dhe në fakt ashtu është. Duket qartë si një bllokim apo më saktë si një bllokadë që u bëhet shtetasve të Kosovës për t’i detyruar të pranojnë kalimin e 1 për qind të territorit të shtetit të Kosovës brenda kufijve të shtetit të Malit të Zi. Nuk është tjetër, veçse një presion i lobit të fuqishëm të shteteve sllave të BE-së. Përmes këtij lobimi këto shtete sllave të BE-së po bëjnë çmos që të ushqejnë kushëririn e tyre të largët, që ndodhet jashtë BE-së, me toka shqiptare. Tokë në këmbim të vizave! Qasje e pastër neokolonialiste. Një presion i tillë neokolonialist ka dekada që nuk zbatohet as në Afrikë, megjithatë po zbatohet mu në zemër të Evropës, nga lobi prosllav evropian.

Qasja antishqiptare e pro-malazeze

Këtë qasje të gabuar neokoloniaste e dëshmon akoma edhe më shumë fakti që guri më i rëndësishëm në dorën e demarkatorëve të Prishtinës është kriteri kadastral dëshmon shumë edhe për filozofinë, mbi të cilën është ndërtuar krejt ngrehina e mbrapshtisë. Në pamje të parë kjo duket si një lajthitje apo një lapsus i korrigjueshëm i demarkatorëve, dhe ku e merr të kishte qenë i tillë. Mirëpo, këmbëngulja dhe vendosmëria e patundur e tyre në atë qasje tërësisht të gabuar, antishoqërore, antikomunitare, antishtetërore, pa e përmendur atë që është përmendur edhe më përpara, antishqiptare e pro-crnagorce, e bën të qartë se ai lapsus është planifikuar, teorizuar, projektuar e lëshuar me majën e një lapsi të mprehtë, që bën vija të qarta në letër, që nuk shkruan me dyjëzime.

Një këndvështrim orientalist

Ajo që të bën përshtypje është bindja e patundur e ideatorëve dhe e demarkatorëve se Demarkacioni do kalojë ashtu siç është, pra duke mos cenuar tokat individuale, por duke grabitur tokat e shtetit të qytetarëve të Kosovës. Kujdesi i madh për të mos prekur interesat e asnjë shtetasi të Kosovës, por ato të  gjithë shtetasve të Kosovës, tregon se më së pari Demarkacioni ka nisur si një proces i studimit të mentalitetit të shqiptarëve. Pra, si një praksë antropologjike. Përmes qëndrimit të ideatorëve dhe demarkatorëve, vërejmë se kemi të bëjmë në fakt me politizimin dhe më tej përfitimin politik nga një teorizim antropologjik, që i paraqet shqiptarët si popull individualist, si njerëz pa kohezion të duhur shoqëror, si një turmë egoistësh. E them që në krye të herës, dhe e kam thënë edhe më parë, se kjo qasje është tërësisht e gabuar dhe e shtrembëron paturpësisht realitetin. Është një këndvështrim orientalist, i cili ka rreth një shekull e gjysmë, që nga mesi i shekullit XIX, që na sillet vërdallë dhe që është përvetësuar, përçuar e zhdrivilluar edhe nga vetë ne shqiptarët.

Të nisur nga kjo teori e mbrapshtë, e përvetësuar dhe e përthithur nga ajkat tona rreth gjysmë shekulli më vonë se sa nga formulimi i saj nga të huajt, pra aty nga fillimi i shekullit XX, ideatorët dhe puthadorët demarkatorë kanë qenë të bindur se shqiptarët nuk do të reagojnë ndaj grabitjes së tokës shtetërore. Tani që po shihet qartë se nuk u ka dalë ashtu siç e kanë menduar, paradoksalisht qëndrimi i tyre tregon se nuk po e vënë në dyshim teorinë e tyre kryekëput të gabuar, por po fajësojnë shqiptarët që nuk po sillen sipas perceptimit të përmbysur të tyre për ta. Në vend që t’ia përshtatin teorinë realitetit, kërkojnë t’ia përshtatin realitetin teorisë.

Qasja neokolonialiste

Qasja e tillë neokolonialiste i bën të arrijnë deri në atë pikë sa të kërcënojnë se do përdorin edhe KFOR-in për të çuar deri në fund eksperimentin e tyre. Komandanti i KFOR-it, paska kërcënuar se mund të ndërhyjnë në mbrojtje të qasjes së tyre të gabuar. Kjo na çon tek ana tjetër e qasjes antropologjike, të politizuar dhe të keqinterpretuar. Nëse shqiptarët sipas teorizimit antropologjik, në zanafillë orientalist, e tash neokolonialist, janë individualistë, të cilëve mjafton mos t’u cenosh interesat personale nuk e çojnë zërin, nga ana tjetër malazezët po sipas teorizimit të tillë të gabuar janë një popull dembelësh, të cilët nuk ua ndien fare se ç’bëhet në arat e tyre, vetëm të mos ua prishë njeri rehatinë dhe terezinë. Kjo qasje antropologjike që i paraqet si popull dembel dhe të cilit duhet dikush i fuqishëm që t’ia pjekë e t’ia heqë gështenjat nga prushi, nuk ka si bëhet më e gabuar. Problemi nuk qëndron në atë se a janë dembelë apo jo malazezët, por se populli malazez nuk është tjetër veçse një amalgamë elementësh kroatë, serbë, shqiptarë, boshnjakë, e natyrisht edhe malazezë. Kjo e shpjegon pse malazezët në krejt këtë mesele duken si jashtëtokësorë, sikur nuk kanë asnjë interes në atë punë, pse Podgorica është aq e qetë ndërkohë që Prishtina po vlon.

 

Mst/ Ulqini shqiptar

Analiza e ngjarjeve të dukshme dhe të padukshme të procesit të caktimit të kufirit ndërshtetëror mes Kosovës dhe Malit të Zi tregon se shqiptarët nuk janë individualistë. Përkundrazi. Sa herë që janë dëmtuar interesat e shqiptarëve, kudo e kurdo në histori, shqiptarët janë treguar një popull me një ndërgjegje të lartë kolektive, madje më shumë sesa popujt fqinjë ballkanikë e shumë të tjerë. Nëse në demarkacionet e njëpasnjëshme mes shqiptarëve dhe malazezëve, përmes të cilave shteti i Malit të Zi u gatua dhe u ushqye me toka shqiptare, shqiptarët humbën territore, kjo ka ndodhur jo pse shqiptarët nuk u bashkuan, apo nuk ditën të bashkoheshin apo nuk donin të bashkoheshin, por sepse na i lidhën duart Fuqitë e Mëdha, dhe ato duar të lidhura nuk mund të bashkoheshin. Këtë e ka treguar demarkacioni me Malin e Zi i vitit 1880, në të cilin mbas shumë gjaku të derdhur e mbas një bashkëveprimi mbarëshqiptar, që i tronditi edhe artikuluesit më të skajshëm të teorisë së shqiptarit individualist, u grabit Ulqini. Aq më shumë e më qartë e ka treguar demarkacioni i vitit 1913, në të cilin megjithëse malazezëve u erdhi në ndihmë nga kahmos, prapë demarkacioni që planifikonte ta bënte Shkodrën kryeqytet të Malit të Zi, nuk kaloi. Epopeja e Shkodrës u kujton gjithnjë malazezëve, gjoja dembela, se shqiptarët janë kolektivitet i fortë, është një popull individësh të vlertë, që do të bashkohet për të mbrojtur trojet e stërlashta edhe sot ashtu siç është bashkuar edhe në kohë shumë më të vështira.

Le t’u kujtojmë edhe teoricienëve tanë, që e kundrojnë shqiptarin nga antropologjia neokolonialiste, me të cilën na shohin të huajt, se ishim popull përpara se të lindnin teoricienët e shqiptarit individualist.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...