Published On: 8 Tetor, 2016

Tito: E dua Enverin pavarësisht gabimeve, fakte nga Arkiva e Ministrisë së Punëve të Jashtme

Politikani Esat Myftari, në një libër mbi raportimet e diplomatëve në diktaturë,  botimet “Princi”, në vende të ndryshme të botës, duke u fokusuar sidomos në raportimet sekrete të tyre që vinin nga Kosova. Emra, ngjarje dhe fakte të panjohura që dalin nga Arkiva e Ministrisë së Punëve të Jashtme. Më poshtë, pjesë nga libri i Myftarit, kapitulli i tretë, “Dritëhijet e marrëdhanieve Shqipni-Kosovë”

Nga Esat Myftari

Ngjarjet e viteve 1968 dhe 1981, që lidhen me raportet e ish-Jugosllavisë me Shqipërinë deri tani kanë njohur interpretime nga më të ndryshmet.

Për këtë arsye politikani e diplomati, Esat Myftari tregon se nisi punën për librin e tijKosova dhe Enver Hoxha, sjellë përmes dokumenteve arkivore të pabotuara deri më sot. Myftari ka shfrytëzuar dosjet diplomatike të Ministrisë së Punëve të Jashtme të Shqipërisë.

Në këto dokumente shprehet se ka gjetur ngjarje, zhvillime politike e kulturore, emra njerëzish të njohur personalisht ose të dëgjuar, të cilët lidhen drejtpërdrejt ose tërthorazi, që përmbanin motivin dhe objektivin e raportimeve të diplomatëve shqiptarë, sidomos të atyre të akredituar në Beograd, Vjenë, Ankara, Stamboll e Paris. Sigurisht disa emra që përmenden sot nuk janë gjallë.

“Dokumentet që janë shfrytëzuar për këtë libër janë kryesisht raportimet e diplomatëve tanë, por të shkruara në sfondin e përvojës dhe vëzhgimeve vetjake përgjatë gjysmë shekulli si ‘emigrant kosovar’. Duhet pasur parasysh se raportimet janë bërë prej diplomatëve tanë ideologjikë, me hapësinë fort të ngushtueme manovrimi a nisme vetjake. Por gjaja tjetër që bie më shumë në sy e që të befason megjithatë për mirë, asht përmbajtja e këtyne raportimeve: Në to nuk ka aq fanatizëm ideologjik sa kisha kujtue, madje herë-herë ka nji shqetësim atdhetar e objektiv të pasqyruem për veshin e eprorëve të tyne. E në këtë pikë, ata janë të zotë e të ftohtë. Sidoqoftë, për shkak të vendeve ku shërbenin dhe natyrës së kontakteve të tyne njerëzore, përzgjedhja e diplomatëve tanë ka pasë nji karakter specifik: Atje qenë emnue, sidomos në momente delikate, përgjithësisht njerëz që kishin shërbye në organet sekrete shqiptare, e që e njihnin nga afër problemin shqiptar dhe strukturën e gjallë të saj”, thotë Myftari në parathënie.

Në këtë frymë e praktikë të njohur vendin më të spikatur e zinte nomenklatura shqiptare e Kosovës, ku autori përmend disa anëtarë të saj si Fadil Hoxha, Ali Shuria, Veli Deva, Xhavit Nimani, Ismet Shaqiri, të cilët kishin dalë nga lufta, por edhe të shkolluar në Shqipëri që kishin njohje personale apo miqësi me diktatorin.

***

Mbasi i bani komplimente për zhvillimin ekonomik – në fjalimin e tij në Tropojë Enveri kishte thanë se vetëm rrethi i vogël malor i Kukësit prodhon sot sa prodhonte e gjithë Shqipnia në vitin 1938 – ai e vizatoi me penelata të lehta edhe përparimin e Kosovës në të gjitha fushat, tue theksue se në këtë sukses kishte pasë ndihmën e pakursyeme të Titos. Shtoi edhe se Tito paska porosit që “pavarësisht nga pikëpamjet e kundërta e të papajtueshme ideologjike që thotë Enver Hoxha se ka me udhëheqjen tonë, ne jugosllavët duhet të përkrahim të gjitha dëshirat e mira të udhëheqjes shqiptare që kanë të bëjnë me 69 Legata e RPSH, Beograd; përmirësimin e marrëdhënieve me Jugosllavinë; si dhe çdo iniciativë tjetër që merret nga ana e RP të Shqipërisë në interes të popujve të Ballkanit, Evropës apo të Botës. Ne duhet ta duam Enver Hoxhën sepse atë e do një popull prej dy milionë shqiptarë dhe se Shqipëria është një aleate e natyrshme e besnike e popujve të Jugosllavisë”.

Por, për Fadilin, gjithë ky përparim nuk asht se mirëpritej prej të gjithëve. Anmiqtë e përparimit për Kosovën ai i ndau në dy tabore, në shqiptarë e serbë. Nga pala serbe ai e veçoi Stamboliqin, me të cilin mëtonte se kishte pasë konflikte jo të lehta, sidomos për periudhën e demonstratave dhe synimeve që fshihte ajo.

“Nuk shkoi shumë kohë pas ndeshjes me Petar Stambolliçin, në krahinën e Kosovës u bënë demonstratat e nëntorit të vitit 1968. Akoma sot e kësaj dite ne nuk dimë saktësisht origjinën e këtyre demonstratave, por mund të themi me siguri se në ato demonstrata patën dorë edhe rankoviçianët e Beogradit. Këtë situatë ne e kaluam me sukses, sepse në këtë rast patëm edhe ndihmën e RP të Shqipërisë. Heshtja e Shqipërisë qe një ndihmë e madhe për ne e sidomos për ne kuadrot kosovare. Kështu që demonstratat ne i shfrytëzuam më vonë për interesat tona, duke i thënë udhëheqjes federative si dhe gjithë opinionit jugosllav se, sa kohë që Kosova të jetë e pazhvilluar nga ana ekonomike e kulturale, rreziku i revoltave do të ekzistojë.”

Kurse për palën shqiptare, ai veçoi grupin e “reaksionarëve me damkë” që Enveri do t’i kishte qejf për meze. Në raportin e tij, Lika shënon: “Në një moment përmendi se ka edhe shfaqje të nacionalizmit shqiptar që duhen luftuar. Për të konkretizuar, ai përmendi Abaz Ermenin, Krist Malokin, Xhafer Devën, Rexhep Mitrovicën etj., që flasin për Shqipëri Etnike, duke shtuar se të gjithë ata që ushqejnë nacionalizmin në Kosovë janë ish-ballista që kanë bërë të derdhet shumë gjak atje. Sigurisht, tha ai, duhet bërë dallimi midis çështjes nacionale e nacionalizmit. Po të mos e kishim bërë këtë dallim, tha ai, nuk do të kishim fare kredi në Kosovë.”

Simbas Fadilit, në fjalimin e Enverit ishte pëlqye në mënyrë të veçantë ajo pjesë ku flitej për imperializmin amerikan e hegjemonizmin rus: “Ne pajtohemi plotësisht me atë që ngre shoku Enver Hoxha se si Jugosllavia dhe Shqipëria janë në rrezik agresioni nga ana  e imperializmit amerikan ose e hegjemonizmit rus. Gjithashtu kemi atë bindje që ka edhe Udhëheqja e Shqipërisë se në rast të ndonjë agresioni, nga cilado anë që të vijë, ai ka për të gjetur atë që thotë udhëheqja e Shqipërisë. Prandaj kemi arritur në përfundim se në këto kondita, çështja më kryesore e të dyja vendeve tona është independenca, liria dhe pavarësia e jonë”.

“Për sa iu përket përpjekjeve të disa kosovarëve që Kosova të shpallesh republikë, unë nuk e kam lejuar që të arrihet në këtë qëllim. Nuk di çfarë mendimi do të keni patur ju, m’u drejtua mua, dhe, pa marrë përgjigjen time, vazhdoi: në këtë çështje, unë jam munduar shumë që të bindi shumë kosovarë intelektualë që të heqin dorë nga mendimi dhe përpjekjet e tyre për të krijuar Kosovën “republikë”. Këtu ka vend të theksohet se shumica e këtyre intelektualëve niseshin më shumë nga fjalët ose emri dhe nuk mendonin konsekuencat që mund të kishte krijimi i Kosovës “republikë”. Unë koshiencërisht kam punuar që Kosova të mos shpallet Republikë, sepse njoh vetëm një republikë të shqiptarëve dhe ajo është RP e Shqipërisë. Qëllimi i punës sime në këtë drejtim ka qenë dhe mbetet që Kosova të fitojë autonominë e plotë të saj në kuadrin federativ. Deri tani ajo po afirmohet, por duhet thënë se gjithnjë është në proces e sipër. Lufta në udhëheqjen jugosllave vazhdon për të drejta më shumë Krahinës, për një organizim më të mirë dhe kompetenca më të plota të saj në kuadrin federativ dhe atij republikan, kështu që në çështjen e autonomisë të Krahinës ne na mbetet shumë për të bërë, gjë për të cilën jemi të vetëdijshëm dhe si unë ashtu dhe shokët e mi kosovarë po bëjmë ç’është e mundur për të shkuar në qëllimin final.”

E gjithë kjo tiradë e Fadilit do të mbyllej me dy “sihariqe” ideologjike që mendonte se do ta banin entuziast shokun Lik. Së pari, ai vinte në dukje se udhëheqja jugosllave bante dallimin midis kundërshtarëve nacionalistë e atyne marksistë-leninistë kosovarë ose të atyne “nga gjiri ynë”. Për sa iu përkiste grupeve nacionaliste, e vinte në dijeni Liken, “lufta jonë ka qenë dhe vazhdon të jetë e ashpër, sepse është e kuptueshme prej qëllimit të tyre reaksionar dhe në këtë drejtim kemi patur mjaft sukses. Kurse në drejtim të të rinjve studentë e intelektualë ne kemi ndjekur rrugën e edukimit të tyre dhe të shpjegimeve në forma të ndryshme me qëllim që ata të mos e bëjnë vijë, sidomos në këto kondita kur situata akoma është e pastabilizuar”.

Sihariqi i dytë kishte të bante me Kapllan Resulin. Ana hipokrite e fjalës së Fadilit qëndronte në faktin se Kapllani tashma ndodhej në burg dhe kërkesa për burgosjen e tij kishte ardhë prej palës jugosllave, d.m.th., edhe prej tij.

“…Për mendimin tim duhet treguar më tepër kujdes që të mos botohen gjëra që dëmtojnë marrëdhëniet tona sadopak dhe përmendi dy romane Tradhtia dhe Kushtrimi, që flasin mbi luftën në trevat e Kosovës, por që e trajtojnë këtë problem në mënyrë jo të drejtë e negative. Mua m’i kanë sjellë këta libra njerëz që kanë qenë në Shqipëri, njërin e kam lexuar dhe nuk më pëlqeu, nuk më kujtohet se cili dhe as emri i autorit, por me siguri do të jetë ndonjë nga ata që nuk janë për marrëdhënie të mira midis nesh”.

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. fery thotë:

  Tito mbeti ne pushtet edhe fale “mbeshtetjes “qe i dha Enveri gjate vizizes se tij 4-diteshe ne Beograd me 1849.Gjate bisedimeve ,kure Tito e kishte pyetur Enverin se cili ishte mendimi i tije per kosoven,ai ishte pergjegjur se shteti shqiptar nuke ishte i interesuar pere ate cope toke.Pra ,per Enverin ,kosova ishte nji cope toke dhe vendimet e konfereces se Bujanit ishin ,po sipas Enverit ,te pavlefeshme sepse aty nuke kishin marre pjese gjuthe perfaqesuedit e trojeve shqiptare dhe perfaqesuesit e srbeve te kosoves.Pase ketij takimi Tito dhe jugosllavia i forcuan pozitat e veta ne kosove edhe me represalje e debime masive te shqiptareve per ne Turqi dhe perndjekje te nacionalisteve shqiptar ne kosove dhe shqiperi
  Kerkesa e titos per permirsim maredhenjesh ishte si ajo fabula e La Fontenit me korbin dhe dhelperen , qellim i fundit te gllabrimit te shqiperisr nga ana serbe dhaljen e saje ne bregdetin adriatik shqiptar.
  Ndertimi i mbi 700.000 bunkereve nga shteti shqiptar dhe shpenzimi i gjithe bugjetit te shtetit per kete qellim shkon si deshmi e ketij qellimi

  Përgjigjiuni
  Pelqej(3) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...