Published On: 30 Mars, 2016

Tirana e 1957-s dhe një shpjegim për lashtësinë shqiptare

Faqja në facebook Shqyptari ka publikuar një fotografi të Tregut të Vjetër në Tiranë, që me sa duket është bërë në vititn 1957.

Foto është me ngjyra dhe mban autorësinë e Wilfried Fiedler.

Në faqe ka edhe disa piktura të Kolë Idromenos.

Por spikat një shjegim i alabanologut Robert Elsie për lashtësinë e shqiptarëve.

Shkruan Elsie:

1000 – 1018 ~ Origjina e identitetit shqiptar

Referenca me e hershme rreth identitetit te shqiptareve mendohet te jete nje tekst bullgar i kompiluar rreth shekullit te njembedhjete. Teksti eshte zbuluar ne nje doreshkrim serb qe daton qysh nga viti 1628 dhe i publikuar ne 1934 nga Radoslav Grujic.

Teksti ka si per qellim te shpjegoje origjinat e gjuheve dhe njerezve te botes, dhe e ben kete duke i ndare kategorite sipas 72 gjuheve te ndryshme dhe 3 ndarjeve fetare (besimtare ortodoks, gjysem-besimtar, dhe jo besimtar).

Teksti nuk permend serbet, duke sygjeruar qe identiteti serb nuk egzistonte akoma. Shqiptaret permenden duke u kategorizuar si gjysem-besimtare.

Nga teksti shihet se ne bote ka disa gjuhe te ndryshme, ku mes atyre te popujve ortodoks si: gjuha bullgar, grek, sirian, iberian.
Nder ato te gjysem-besimtareve: Alamanians, Franks, Magyars (Hungarez), Indians, Jacobites, Armen, Saxons, Lechs (Poles), Arbanasi (Albanians), Kroat, Hizi, Gjerman.

Motra Tone (1883) – Kolë Idromeno (1860-1939)

Dasma shkodrane (1924) – Kolë Idromeno

Skënderbeu (Scanderbeg), 1931 – Spiro Xega (1876-1953)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...