Published On: 15 Maj, 2016

Theodora – Perandoresha e Bizantit

 

Fahri Xharra

E kaluara e jonë historike duhet të shikohet me syrin kritik të krenarisë që jemi pjesë e asaj trashëgimi, pa marrë parasysh fesë që i përkasim si individ. E jona është që me ato artefakte që na kanë mbetur të bëjmë luftën tonë trashëgimtare, për të mirat dhe të këqijat e së kaluarës sonë me vlerë. Ne, duhet që botës t`ia bëjmë të ditur që tema që po flasim sot është e kaluara e jonë në vendin tonë; serbit t`ia bëjmë të ditur edhe një gjë që për epokën që po flasim ata as që kishin qenë këndej pari.
Një ndihmë të madhe duhet me na e dhënë Kisha Autoqefale Ortodokse e Shqipërisë dhe ajo duhet ta ngre zërin e saj në mbrojtje të kulturës dhe trashëgimisë ortodokse në Dardani.
Vetëm krahasoni fotografitë në epoka te ndryshme nga Artemisa e Efesit, Perandoresha Theodora dhe Vajzat e Medvegjës; të bindemi ne së pari për këtë thesar historik, që të parët na e kanë lënë. Krenari! Historia në vazhdimësi flet shqip!

Efesi_dardan

Vajzat_shqiptare_nga_Medvegveshjet_medvegj

Vajzat shqiptare nga Medvegj

 

qytetare_shqie_shek_kaluar
Qytetare shqiptare shekulli i kaluar Theodora-_mural_ravenafb

Afresku: Theodora

Theodora_doamna Artemisa_e_Efesit

Theodora dje Artemisa e Efesit

Dardane nga Medvegja

Dardane nga Medvegja

theodora_ergkeit

Theodora Artemisa 

justiani_fb
Justiniani

justinian-theodora

Perandori_Justiniani_Perand

Perandori Justinian dhe Perandoresha Theodora
Përderisa shqiptarët nuk e njohin së pari vetveten, do të kemi telashe
Madhështia Ilire-Dardane e Oborrit-Perandorak-Bizantin, jeton akoma në trevën e mrekullueshme MEDVEGJA E DARDANISE”… Padyshim që Veshja tradicionale Shqiptare e Medvegjës përfaqëson denjësisht, një trashëgimi kulturore autentike e cila rrjedh drejtpërdrejt nga veshja aristokrate e cila përdorej nga damat ne oborrin perandorak te Kostandinopolit.
Gratë dhe vajzat e Medvegjes sonë të bukur, kanë konservuar çdo detaj të kësaj veshje, përfshirë edhe tipologjinë e aksesoreve, simbolet astrale (pagane Ilire) si; dielli, hëna dhe yjet, gjithashtu edhe Kryqin e stilizuar bizantin, forma e tq cilit ju shfaq si një vegim qiellor në vitin 312, Perandorit Ilir.
Kostandini i Madh i Ilirisë (280-337) në prag të betejës me rivalin e tij Macsentius në Pont-Milvius (pranë mureve të Romes) duke e udhëhequr drejt një fitoreje të lavdishme, e cila ndryshoi rrjedhën e Historisë së njerëzimit duke sjelle si produkt Ediktin e Milanos në vitin 313 (Krishterimi shpallet si Fe zyrtare në Perandorinë Romake).
Pikërisht kjo veshje kaq e larmishme me kolorite dhe çdo detaj të saj karakteristik, i përkiste Perandoreshës Theodora (497–548), bashkëshortja e Perandorit Ilir të Bizantit, Justiniani i Madh i Ilirisë (482-565). Veshja femrore e Medvegjës i ka bërë ballë zhdukjes dhe kohës mijëra vjeçare.
Veshje tipike Dardane nga Dardania e moçme, në Bizantin e kohës dhe në vazhdimësi historike deri më sot.

Theodora_telashetmevehten
Vetq motrat tona Shqiptare nga Medvegja, nuk ua dinq kuptimin e mirëfilltq këtyre detajeve, por burimet historike dhe sidomos ky imazh në mozaik i Perandoreshës Theodora, flet shumë qartë… Kjo veshje kaq unike, ka nevojë për një studim shumë të hollësishëm dhe gjithsecili studiues Shqiptar, duhet që ti përvishet punës hulumtuese për të zbuluar madhështinë e saj të vërtetë. (Sipas Paulin Zef Zefit).
Gajkovë, 24.01.16

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...