Published On: 2 Prill, 2016

The Guardian: Kosova ende nuk është shëruar plotësisht nga lufta e saj

  • The Guardian – Në kodrat mbi Prishtinë, një Land Rover gjigant i NATO-s, kalon perimetrin e Ambasadës së re Amerikane.

Në kryeqytetin e Kosovës, këto automjete – secila me emrin e një organizate ndërkombëtare (EULEX, KFOR, Korpusi i Paqes) – janë një kujtesë e zbehtë se Kosova ende nuk është shëruar plotësisht nga lufta e saj.

Kanë kaluar 18 vjet që nga koha kur vendi filloi luftën për pavarësi nga Serbia, por shumë nga organizatat humanitare që erdhën në kohë lufte, tani duhet të largohen.

Për vite të tëra , një pikëpyetje ka qëndruar pezull mbi efektivitetin e sektorit të ndihmës në vend.

Në vitin 2012 , auditorët e BE-së pasi hetuan deklaruan se ndihma evropiane nuk ka qenë “mjaft efektive”.

Korrupsioni politik dhe faktorët ekonomikë kanë shtyrë shumë kosovarët të largohen në kërkim të një jete më të mirë. Në vitin 2014 , shtetasit e Kosovës përbënin 40% të kalimeve të paligjshme të kufirit në Evropë.

Në një përpjekje për të krijuar ndikim të qëndrueshëm, OJQ-të dhe organizatat ndërkombëtare kanë filluar për të kërkuar për sektorin e ndërmarrjeve shoqërore për zgjidhjen e një nga problemet më goditëse të Kosovës: papunësinë.

Sipas Programit për Zhvillim të Kombeve të Bashkuara (UNDP), 35 % e popullsisë është e papunë. Megjithatë, popullsia e Kosovës nuk po vuan në mënyrë të barabartë.

Numri rritet në 60% në mesin e të rinjve; 56 % në mesin e grave; dhe më shumë se 90% e (RAE) njerëzve të komunitetit rom, ashkali e egjiptian, janë të papunë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...