Published On: 23 Shkurt, 2016

Thaçi e ambasadori Dell tentuan të keqpërdorin 18 milionë euro

Ish-punëtori i ICO-së, Andrea Lorenzo Capussela ka publikuar një artikull mbi nënshkrimin e një marrëveshjeje të dëmshme dhe të jashtëligjshme për pronën që i është dhënë AUK-ut. Në këtë vepër pëfshihen figura të larta politike.

“Intervista e parë ishte me prokurorin EULEX-it, i cili ka punuar në marrëveshjen me ‘Universitetin Amerikan të Kosovës’ (AUK). Kisha shkruar në lidhje me këtë transaksion në verën e vitit 2011 në Koha Ditore, gazetë kjo kryesore e Kosovës dhe e vetmja vërtet e pavarur dhe në Transitions Online. Me pak fjalë kam thënë se me anë të një seri hapash të paligjshëm – ka ndodhur shpronësimi e një hapësire të madhe të tokës shtetërore në afërsi të Prishtinës (një vetë-shpronësim); një zhvlerësim flagrant duke qenë të vetëdijshëm për vlerën e saj të tregut; dhe kështu transferimin e saj në një institucion privat, në Universitetin Amerikan të Kosovës, i cili kishte planifikuar të ndërtoj një kampus të ri atje. Kështu Qeveria, Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) dhe AUK-u ishin gati që ta varfëronin Kosovën me rreth 18 milionë euro”, fillon artikullin e tij mbi keqpërdorimet pë dhënien e pronës publike AUK-ut.

“Ashtu siç i kam shkruar në 2011 një koleg në ICO më dërgoi këtë email: ‘Jini të vetëdijshëm, kjo marrëveshje është negociuar mes Ambasadorit amerikan Christopher Dell dhe kryeministrit Hashim Thaçi. Mund të jetë e vështirë për të luftuar”, shkruan Capussela.

Poashtu z. Capussela shkruan sesi kjo çështje nuk u shty përpara edhe nga EULEX, madje ajo u neglizhua.

“Megjithatë, edhe pse z. Bamieh ka përdorur këto dokumente të njëjta, vendimi i saj kishte në shënjestër vetëm zyrtarët e AKP-së dhe vlerësuesin e tokës (i dyshuari kryesor kishte vdekur në ndërkohë). Shkëmbimet e mia me të saj përfunduan pas i shpjegova asaj se ajo nuk ka asnjë kuptim për të hetuar vetëm këta të dyshuar sepse provat kundër tyre ishin pikërisht të njëjta si dëshmi kundër të tjerëve që ishin shumë më shquar”.

Si ka shprehur gatishmërinë Capussela të ndjekë këtë rast dhe si është sabotuar ai nga EULEX, QdheQ do të publikojë një cikël të lajmeve nga ky artikull ku do të lexoni mbi keqpërdorimet e figurave të larta politike. /QdheQ

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...