Published On: 12 Tetor, 2016

Terrori i çetave komuniste

Trupat gjermane kur hynë në Shqipëri, erdhën me miratimin e qeverisë së atëhershme si çlirimtarë prej italianëve, në një vend, që është krenar dhe liridashës qëkurse mbahet mend.

HERMANN FRANK

Çfarë tregohet në këtë libër, nuk është fati i një batalioni të veçuar, – të gjitha trupat gjermane që u angazhuan në luftime në Shqipëri patën pak a shumë të njëjtin përjetim të fortë. Shqipëria ishte deri në gusht të 1943 zonë e influencës italiane dhe e pushtuar prej italianëve. Trupat gjermane luftuan pak më gjatë se një vit atje, – nën komandën e korparmatës së XXI alpine, vetëm pas daljes së Italisë nga lufta dhe shpalljes së luftës kundër Gjermanisë. Kur hynë në Shqipëri, erdhën me miratimin e qeverisë së atëhershme si çlirimtarë prej italianëve, në një vend, që është krenar dhe liridashës qëkurse mbahet mend. Por është po ashtu i përçarë në vetvete dhe i ndarë në shumë grupe interesi. Shumë shpejt pas hyrjes në vend nisi lëvizja komuniste e partizanëve. Në jug ajo u udhëhoq nga lëvizja greke Elas, në veri dhe Mal të Zi nga çetat e Titos. Në sajë të mbështetjes nga aleatët u përmirësuan niveli i armatimit dhe komandimi nga muaj në muaj, kështu që çetat u shndërruan pak e nga pak në njësi ushtarake. Qeveria shqiptare në Tiranë kishte si objektiv ta bënte Shqipërinë sërishmi të pavarur dhe autonome. Në këtë mes ajo u mbështet nga politika gjermane – edhe në drejtimin ekonomik. Por as këta shqiptarë, as Vehrmahti gjerman nuk mundën t’i bënin ballë ofensivës komuniste. Dhe kur me zbrazjen e Ballkanit nga gruparmata E (gjeneralkoloneli Lër), trupat gjermane çanë me luftë rrugën e hidhur drejt Veriut, mbi Shqipëri u përplas vala komuniste. Vendi është sot kryeurë e BRSS-së në detin Mesdhe. Se çfarë tragjedish u luajtën pas marrjes së pushtetit nga komunistët, si duket sot faktikisht situata brenda vendit, – ne nuk e dimë. E sigurtë është vetëm që territori i Kosovës i ka kaluar përsëri Jugosllavisë. Për të mbijetuarit qoftë ky libër një përkujtim për kohën e pashoqe dhe të ashpër në një nga këndet më të harruara të Europës, për të rënët një dëshmi se do t’i kujtojmë për aq kohë sa vetë ne ecim akoma mbi këtë tokë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...